Quinny Zapp Flex Plus

av Anna
Recension av Quinny Zapp Flex Plus

Recension av Quinny Zapp Flex Plus

Inköp: Ordinarie pris för Zapp Flex Plus är cirka 5500 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Quinny.
Tillbehör: Regnskydd och babyskyddsadaptrar ingår, liggdel, cocoon, solsufflett och andra tillbehör finns att köpa separat.
Typ av vagn: Resevagn, vändbar sittvagn.

Quinny Zapp har funnits länge och i ett antal olika versioner. Jag recenserade en av föregångarna för tre år sedan – Quinny Zapp Xtra 2.0. Så gott som alla punkter jag var tveksam kring då, är nu åtgärdat av Quinny. De enda minuspunkterna som egentligen återstår är den väldigt snålt tilltagna varukorgen och att sittdelen saknar sittläge när den är bakåtvänd. Båda dessa saker beror dock på chassits konstruktion och är knappast en quick fix för Quinny. Jag tror att det är många som har glömt att Quinny med Zapp var väldigt tidigt ute med att erbjuda en liten barnvagn med vändbar sittdel. Idag är utbudet större och konkurrensen därmed hårdare, men Zapp Flex Plus står sig i mina ögon väl. Vagnen mäter 83 x 45 x 38 cm ihopfälld. Uppfälld är den 60 cm bred. Även idag säljs Zapp i flera utföranden – Zapp Flex är en trehjuling med delat handtag med Zapp Flex Plus har utrustats med fyra hjul och ett helt handtag. Och jag föredrar alla gånger det senare.

Sittdelen på Zapp Flex Plus är ergonomisk med en mjuk klädsel. Selen är enkel att klicka ihop och fästet för axelremmarna kan enkelt pillas ur klädseln och fästas i flera olika höjdlägen. Suffletten är i ett tunt, luftigt tyg. Fullt utfälld ger den ett godkänt solskydd, men den kan även förlängas genom att öppna upp en dragkedja. När även förlängningen dras ut så blir solskyddet desto bättre.

Sittdelen kan bakåtvänd vinklas mellan viloläge och liggläge. Framåtvänd kan sittdelen justeras i både liggläge, viloläge och upprätt sittläge. För att ställa in sittdelen i det läge man önskar behövs bara en hand. Överst på ryggstödets baksida finns en knapp, och trycker man in den så lossas spärren som låser sittdelen i de olika lägena.

Quinny Zapp Flex Plus har små hjul i plast, men de känns slitstarka och det fastnar i stenar i dem. Hjulen rullar väldigt lätt och smidigt. De fixar lite ojämnheter men det här är inte en vagn för dagliga långpromenader på grusväg. Mer en resevagn att rulla på asfalt, plattlagda stigar och i köpcentrum. Bromssystemet är lite annorlunda mot vad de flesta är vana vid. Istället för att samma pedal ska trampas ned för att bromsa vagnen och upp för att lossa bromsen, så har Zapp Flex Plus en pedal vid varje bakhjul. Den på höger sida – med röda ränder – bromsar vagnen. Och sen när det är dags att börja rulla igen så trycker man lika lätt i pedalen på vänster sida, med vita ränder. Detta innebär att Zapp Flex Plus är väldigt snäll mot skorna, man behöver aldrig pressa uppåt med foten och kan rulla smidigt även med finskor eller sandaler.

Ihopfällningen är egentligen inte svår, men den innehåller många moment och det är inte helt självklart hur allt ska genomföras. Det första steget är att fälla fram handtaget över vagnen. Nästa steg är att vika ihop sittdelen. Därefter trycker man in spärren baktill på chassit och pressar ihop vagnen. Förfarandet går absolut att öva in men likväl tar det ett tag att få in en bra teknik för detta och även om Zapp Flex Plus blir liten ihopfälld så är själva hopfällningen inte den smidigaste.

Quinny Zapp Flex Plus kan fällas ihop med sittdelen på. Det är tänkt att göras när sittdelen är framåtvänd, då blir vagnen kompakt och smidig att lyfta in i bilen eller förvara. Fäller man chassit separat och sittdelen för sig så är Zapp Flex Plus verkligen liten och lätt. Sen kan man rent fysiskt fälla vagnen med sittdelen bakåtvänd, men oavsett om man viker sittdelen framåt eller bakåt så blir ihopfällningen inkomplett och vagnen väldigt klumpig att hantera. Slutsatsen blir att Quinny Zapp Flex Plus är lätt att fälla om man kör den med framåtvänd sittdel. Gör man inte det är det enklaste och mest utrymmeseffektiva att ta loss sittdelen och sen fälla ihop enbart chassit.

Varukorgen är bäst beskriven som petite. Dessutom löper chassit mittstag rakt igenom. Quinny Zapp Flex Plus är inte en vagn för storshopparen, även om det finns en extra shoppingkorg att hänga på handtaget att köpa till. Men lite smått och gott får man ned i varukrogen och har man en lagom pösig skötväska så kan man faktiskt lyckas forma den runt varukorgens ovansida – som bilden nederst till höger i collaget ovan visar.

Eftersom att Quinny delar ägare med Maxi Cosi så är det adaptrar som fungerar med Maxi Cosis babyskydd som medföljer Zapp Flex Plus. Men samma adaptrar är också kompatibla med flera babyskyddsmodeller från BeSafe och Cybex. Adaptrarna klickas i chassit och sen lika lätt klickas babyskyddet på adaptrarna. Som så kallat travel system så fungerar Zapp Flex Plus riktigt bra. Vagnen är mycket smidig att köra med babyskyddet på och barnet kommer högt upp, nära föräldern som kör vagnen.

Ett intressant alternativ för den som vill använda Zapp Flex Plus med en liten bebis, men tycker att liggdelen känns överkrus, är Quinnys tillbehör From Birth Cocoon. För att använda den så utgår man ifrån sittdelen som den är, men eftersom att ett litet spädbarn inte ska ligga i en ergonomisk sittdel så spänner man ut som en hängmatta över sitsen. Första steget är att lossa selen från klädseln. Sedan får man vika ihop sittdelen rakt uppåt och liksom trä hängmattan över fot- och huvudända. Sedan vikar man ned sittdelen igen och då har man fått till den utplanade liggyta som syns nederst till vänster i collaget ovan. Selen träs sedan genom liggytan istället, så att bebisen kan ligga tryggt fastspänd utan risk för att falla ur och skada sig.

From Birth Cocoonen är riktigt mysig! Kanterna runt huvudändan gör den ombonad och känns trygg för barnet att vila i. Den fungerar på sommaren när det är varmt ute, men gör sig bäst vid lite kyligare väder då cocoonens lock med nedvikbar kant är något som starkt bidrar till mysfaktorn. Locket är dock väldigt smart utformat, det inre lagret sitter fast i det yttre med tryckknappar. Själva fodret, som har ett fint mönster som var svårt att fånga på bild, kan alltså tas loss del och på så sätt kan man reglera hur varm det ska vara i cocoonen.

Quinny Zapp Flex Plus är en fröjd att ha i bilen – och man behöver inte ha en stor bil som vi har (en VW Caravelle), där vagnen går in i sin helhet utan att fällas ihop. Tas chassi och sittdel isär så kan Zapp Flex Plus packas in även i det minsta av bagageutrymmen. Den är också mycket lätt att rulla runt på inne i butiker och köpcentrum. Hjulen är helt tystgående och vagnen är mycket lättstyrd. Jag tycker verkligen om att Zapp Flex Plus har ett helt handtag. Det gör den enklare att svänga och framför allt enklare att köra med bara en hand. Med ett barn under ett år så fungerar det i de flesta fall helt okej att sittdelen endast kan användas i viloläge och liggläge bakåtvänd. Ett mindre barn sitter dessutom väldigt bra i den ergonomiska sittdelen. Suffletten lyckas väl med att skärma av både sol och andra intryck när det är dags för en sovstund. Sittdelen är rymlig nog för att barn upp till 2,5 – 3 års ålder ska kunna sitta bekvämt. Om det är något som kan skrämma bort småbarnsföräldrar från Quinny Zapp Flex Plus som en smidig vändbar sittvagn så skulle jag gissa att det är att den kan kännas lite omständlig i funktionerna, främst då ihopfällningen. Men som en extravagn för resor och shopping, då man ändå vill kunna ha sitt barn vänt mot sig, så tycker jag att Quinny med Zapp Flex Plus faktiskt har fått till ett riktigt bra alternativ.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Quinny Zapp Flex Plus hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

2 kommentarer

M 31 juli, 2019 - 09:12

Hej! Har köpt en quinny zapp flex plus och är supernöjd! Himla smidig extra vagn 🙂 undrar om du har några tips kring vad man kan använda för transportväska till? Originalet verkat vara slut överallt 🙁

Reply
Anna 31 juli, 2019 - 10:39

Hej!
Det skulle väl vara en universaltransportväska i så fall, typ Stokke PramPack? Men den känns nog lätt lite väl stor för Zapp Flex Plus.
Men borde inte det här vara rätt väska: https://www.babyland.se/quinny-travelbag?gclid=EAIaIQobChMIz-PBz-De4wIVB6oYCh3ENgbFEAQYASABEgKLafD_BwE
Tycker den ser väldigt lik ut denna, som ska passa vagnen men är slutsåld: https://lekmer.se/resvaska/p/80327
/Anna

Reply

Lämna en kommentar