Topplista: 11 små, vändbara sittvagnar

av Anna

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Topplista: 11 små, vändbara sittvagnar för dig som söker liten resevagn eller smidig bilvagn

Det här är inlägget är till för dig som söker en smidig barnvagn, men som inte vill ge upp möjligheten att kunna ha ditt barn vänt mot dig. Utbudet av vändbara sittvagnar är ständigt växande. I takt med att tekniken framskrider går det dessutom att göra dem riktigt små. Vill man ha en bakåtvänd resevagn som kan gå som handbagage så finns det numera ett fåtal alternativ. Men som vanligt hänger det mycket på vad ens flygbolag tillåter för maxmått på handbagage.

Mina tips på 11 små vagnar där man kan ha sittdelen bakåtvänd

Alla barnvagnar jag tipsar om i det här inlägget har en sittdel som kan vändas bakåt. Övriga funktioner varierar dock. En del har ställbart fotstöd, en del har ställbart handtag. Många, men inte alla, har ett fullt liggläge. Några barnvagnar har vanlig sittdel men det finns också små vagnar med ergonomisk sittdel. Till de flesta vagnar kan man köpa till både liggdel och adapter för babyskydd.

Under varje modell presenterar jag fyra utvalda, viktiga fakta om vagnen. Jag länkar till min recension av barnvagnen, om en sådan finns. Men framför allt presenterar jag de främsta för och nackdelarna med varje modell.

Baby Jogger City Tour Lux är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Baby Jogger City Tour Lux

Baby Jogger City Tour Lux
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge
Mått ihopfälld:66 x 53,5 x 26 cm
Maxvikt:20,5 kg i sittdelen
Liggdel:Ja, kan fällas med liggdelen på

Baby Jogger City Tour Lux är en smidig, vändbar sittvagn som har funnits på marknaden sedan början av år 2018. Fördelarna med modellen är att den är mycket lätt och blir väldigt kompakt när den fälls ihop. Den kan dessutom fällas med sittdelen på, oavsett om den är framåtvänd eller bakåtvänd. Själva fällningen är enkel att genomföra, och Tour Lux är en av få vagnar jag med lätthet kan både fälla ihop och lasta in i bilen med bara en hand. Nackdelarna med Baby Jogger City Tour Lux är den något korta suffletten och att vagnen inte har den längsta användningstiden.

För mer information, läs min recension av Baby Jogger City Tour Lux.
Se pris för Baby Jogger City Tour Lux hos: Babyland
Se pris för Baby Jogger City Tour Lux hos: Baby V


Bugaboo Ant är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Bugaboo Ant

Bugaboo Ant
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge bakåtvänd
Mått ihopfälld:55 x 38 x 23 cm
Maxvikt:22 kg i sittdelen
Liggdel:Nej, men kan användas ihop med Bee Cocoon

Bugaboo Ant är en av de absolut minsta vändbara barnvagnarna på marknaden just nu. Det är en av få modeller som faktiskt klarar IATA-måtten, alltså de rekommenderade maxmåtten för handbagage. Fördelarna med Bugaboo Ant är många. Vagnen är mycket lätt och blir som sagt ytterst liten ihopfälld. Samtidigt har den en hög maxvikt i sittdelen och fungerar utmärkt ihop med Bugaboos egen ståbräda. Sittdelen har liggläge endast bakåtvänd och suffletten är lite kort. Dessutom är Bugaboo Ant dyr. Men samtidigt får man väldigt mycket funktion för pengarna.

För mer information, läs min recension av Bugaboo Ant.


Cybex Eezy S Twist är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Cybex Eezy S Twist

Cybex Eezy S Twist
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge
Mått ihopfälld:56 x 45 x 25 cm
Maxvikt:17 kg i sittdelen
Liggdel:Nej, men kan användas med Cybex Cocoon

Cybex Eezy S Twist är väldigt kompakt när den fälls ihop, en av de mindre av de vändbara sittvagnarna. Ryggstödet är väldigt högt, så används vagnen framåtvänd kan barnen får plats riktigt länge. För då finns det även ett fotstöd inbyggt i chassit. Oavsett hur sittdelen är vänd har Eezy S Twist plant liggläge. Suffletten känns lite kort när solen ligger på. Den främsta nackdelen är dock att vagnen inte har något fotstöd alls i sittdelen.

För mer information, läs min recension av Cybex Eezy S Twist.
Se pris för Cybex Eezy S Twist hos: Babyland


Joolz Hub är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Joolz Hub

Joolz Hub
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge
Mått ihopfälld:66 x 53 x 34 cm
Maxvikt:20 kg i sittdelen
Liggdel:Ja, kan även användas med Cocoon och mjuklift

När Joolz Hub släpptes sommaren 2018 så blev jag direkt blown away av hur Hub i alla avseenden är precis som en normalstor duovagn. Körkänslan är fantastisk, alla viktiga funktioner såsom rymlig sittdel, ställbart handtag och lång sufflett finns där. Samtidigt blir Hub så väldigt kompakt när den fälls ihop. Hub fungerar utan tvekan som en smidig liten resevagn och är behändig att packa in i bilen. Men den funkar även som endavagn för stadsbon eller den som bor trångt. Nackdelarna är en något trång varukorg och en lite krånglig sele, som dock kommer förbättras avsevärt under år 2020.

För mer information, läs min recension av Joolz Hub.
Se pris för Joolz Hub hos: Babyland


Bugaboo Bee5 är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Bugaboo Bee5

Bugaboo Bee5
Sittdel:Vanlig sittdel med bra liggläge
Mått ihopfälld:90 x 46,5 x 32 cm
Maxvikt:22 kg i sittdelen
Liggdel:Ja, kan även användas med Bee Cocoon

Bugaboo Bee är en barnvagnsmodell som existerat i mer än ett decennium, i en mängd olika recensioner. Läs gärna min guide över Bugaboo Bee för att bättre hänga med i vagnens utveckling. Länge var Bee det enda bra alternativet för den som ville ha en vändbar sittvagn. Bee5 släpptes år 2018 och bockar av många positiva egenskaper. Sittdelen har både ryggstöd och sittyta som är förlängningsbar, handtaget kan justeras i höjd, varukorgen är rymlig och det är enkelt att byta ut delar eller förändra utseendet på vagnen. Suffletten är något kort i liggläge och en del saknar ett riktigt fotstöd i bakåtvänt läge.

För mer information, läs min recension av Bugaboo Bee5.
Se pris för Bugaboo Bee hos: Bugaboo


UPPAbaby Cruz är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

UPPAbaby Cruz

UPPAbaby Cruz
Sittdel:Ergonomisk sittdel
Mått ihopfälld:94 x 56,5 x 36,5 cm
Maxvikt:22,5 kg i sittdelen
Liggdel:Ja

UPPAbaby Cruz är en av få små, vändbara sittvagnar som har en ergonomisk sittdel. Läs gärna om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Vagnen blir platt när den fälls ihop och väger inte särskilt mycket. Den gör sig bäst på slätt underlag, då den helt saknar fjädring. UPPAbaby Cruz är lättstyrd och har ett handtag som kan justeras i höjd. Ihop med Cruz egen ståbräda så funkar den toppen för den som vill kunna rulla smidigt med två barn. Under år 2020 kommer den helt nya versionen UPPAbaby Cruz V2 släppas – med större sittdel, fjädring och bättre sufflett.

Se pris för UPPAbaby Cruz hos: Jollyroom


Cybex Mios är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Cybex Mios

Cybex Mios
Sittdel:Vanlig sittdel med bra liggläge
Mått ihopfälld:75 x 50 x 39 cm
Maxvikt:17 kg i sittdelen
Liggdel:Ja

Cybex Mios är en mycket stilren liten sittvagn, och en riktig fjäderviktare. Den passar väldigt bra för den som vill köra bakåtvänd sittvagn i varmt väder. Hela klädseln utgörs nämligen av meshnät, som släpper in en massa luft i sittdelen. Mios är en av få små sittvagnar som har ett ställbart knäedledshandtag. Även fotstödet kan vinklas och varukorgen är både rymlig och enkel att komma åt. Gillar man designen på Cybex klassiska modell Cybex Priam så kommer man charmas direkt av Mios. Nackdelen är ett lite klenare chassi och att suffletten är kort i liggläget.

För mer information, läs min recension av Cybex Mios.
Se pris för Cybex Mios hos: Babyland


Silver Cross Spirit är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Silver Cross Spirit

Silver Cross Spirit
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge
Mått ihopfälld:66 x 51,5 x 41 cm
Maxvikt:22 kg i sittdelen
Liggdel:Nej, men kan användas med mjuklift

När jag tog emot Silver Cross Spirit för att testa den så hade jag inga förväntningar alls på vagnen, jag hade knappt hört talas om den tidigare. Men redan efter att ha promenerat de första hundra meterna insåg jag att Spirit är ett kraftpaket i litet format. Sittdelen är rymlig, har bra liggläge och utgörs av meshnät som håller barnet svalt. Vid kallare väder sätter man bara i den medföljande dynan. Handtaget kan vinklas och varukorgen rymmer allt man behöver. Bästa funktionen är att Spirit har oväntat rejäla hjul som fixar mer än man tror och att den på riktigt är enkel att fälla ihop med en hand. Nackdelen är en något kort sufflett och ett fotstöd som passar bäst för barn upp till 2-2,5 år.

För mer information, läs min recension av Silver Cross Spirit.
Se pris för Silver Cross Spirit hos: Babyland


Cybex Balios S är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Cybex Balios S

Cybex Balios S
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge
Mått ihopfälld:75 x 60 x 41 cm
Maxvikt:17 kg i sittdelen
Liggdel:Ja, kan även användas med mjuklift

Cybex Balios S är i uppfällt läge inte särskilt liten, och väldigt normalbred jämfört med fullstora duovagnar. Men den kvalar ändå in som en smidig vändbar sittvagn. Detta tack vare att den enkelt, med en hand, kan fällas ihop till ett platt och kompakt paket som funkar bra att lasta in i bilen eller även ha med på en resa. Balios S har lite större hjul och funkade under min provkörning bra att rulla även i snö och på grusväg. Fördelarna är en mycket lång sufflett som är helt exemplarisk, och ett handtag som kan ställas högt. Nackdelen är att hjulen tillverkas av ett material som det ibland kan fasta stenar i.

För mer information, läs min recension av Cybex Balios S.
Se pris för Cybex Balios S hos: Babyland
Se pris för Cybex Balios S hos: Jollyroom


Quinny Zapp Flex är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Quinny Zapp Flex Plus

Quinny Zapp Flex Plus
Sittdel:Ergonomisk sittdel
Mått ihopfälld:83 x 45 x 38 cm
Maxvikt:15 kg i sittdelen
Liggdel:Ja, kan även användas med Zapp Cocoon

Quinny Zapp Flex Plus är byggd på ett sätt som inte liknar någon annan barnvagn. Väl ihopfälld blir den kompakt, men själva fällningen utgörs av flertalet moment som man först känner sig ganska ovan vid. Nackdelarna med Zapp Flex Plus är att varukorgen är väldigt liten. Sittdelen kan dessutom endast has i viloläge och liggläge när den är vänd bakåt. Upprätt sittläge får man endast till när sittdelen är vänd framåt. Fördelarna är att vagnen är mycket tyst- och lättrullad, enkel att svänga och väldigt prisvärd sett till funktioner och storlek. Att sittdelen är ergonomisk tilltalar också de barn (och föräldrar) som föredrar det framför vanlig sittdel.

För mer information, läs min recension av Quinny Zapp Flex Plus.
Se pris för Quinny Zapp Flex Plus hos: Jollyroom


Stokke Beat är en liten barnvagn med bakåtvänd sittdel

Stokke Beat

Stokke Beat
Sittdel:Vanligt sittdel med plant liggläge
Mått ihopfälld:78 x 53,5 x 32 cm
Maxvikt:22 kg i sittdelen
Liggdel:Ja

Stokke Beat är den senaste modellen från Stokke, och släpptes i slutet av år 2019. Den bygger delvis på modellen Stokke Scoot, men har många egenskaper som ändå skiljer de två åt. Fördelarna med Beat är att vagnen är mycket lätt, har ett bekvämt ställbart knäledshandtag och ett riktigt bra liggläge. Det ihop med det ställbara fotstödet gör att man i Stokke Beat får till ett väldigt bra sovutrymme för barn upp till 2-3 års ålder. Suffletten kan förlängas och har en utvikbar solkeps. Beat blir kompakt ihopfälld men hopfällningen är inte den allra enklaste. Sittdelen är lite grund och Beat lämpar sig inte för terrängkörning, utan gör sig allra bäst i stadsmiljö eller på andra plana underlag.

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Emma 11 november, 2019 - 12:11

Hej! Funderar på en Cybex Balios s men hör gärna vad du tycker. Har hört att den kan upplevas lite ranglig.

Har idag en Brio Happy som terrängvagn och en Kronan City som stadsvagn men när jag testat sittdelen (mitt barn är snart 5 mån) så blir den väldigt lång i liggläge och inte så smidig i kollektivtrafiken (Stockholm). Funderar istället på Balios s som stadsvagn då den verkar klara lite snö/terräng och skulle kunna funka i vinter på buss och i stan. Har ingen bil och föredrar nätta små robusta vagnar. Även tittat på Joolz Hub (för dyr) och Babyjogger city tour lux (för små hjul som inte klarar snö?).

Reply
Anna 14 november, 2019 - 23:39

Hej Emma,
håller med dig om Kronan City. Jag föll aldrig för den vagnen. Väldigt lång med sittdelen i liggläge och relativt trögstyrd också. Som vagnar ofta blir när hjulen sitter mer i en rektangulär form än i en kvadratisk. Jag tycker personligen inte att Cybex Balios S är ranglig. För mig är det ett ord förknippat med de billigaste vagnarna, som verkligen är dåligt konstruerade, eller med väldigt enkla typ paraplyvagnar. Balios S har en rörlig känsla i sig men jag gillade den när jag hade denm och jag körde den i snö på vintern! Så en del sånt fixar den.

Om du kan tänka dig begagnat, kolla på en Easywalker Mosey. Den är extremt smidig i kollektrafiken tyckte jag, jag älskade att köra den vagnen!
/Anna

Reply
Ida Lambertsson 23 november, 2019 - 07:55

Jag står i valet och kvalet mellan en Joolz Hub och en Stokke beat. Var helt inställd. PÅ huben tills jag såg beat.
Jag har klämt och känt på båda på jobbet och hittar få nackdelar och många fördelar med båda. Men jag har som sagt delat dom på jobbet och inte utsatt dom för vardagens bestyr. Har du någon input.
Du skriver att beat inte klarar terräng, är Joolz bättre där?
Det viktiga för mig är att den ska gå att ha som enda vagn (byter från donkey), gå att sätta ståbräda på, någorlunda smidig i fällningen (har som sagt donkey idag) och rejäla hjul.
Hjääälp!

Reply
Julia 27 februari, 2020 - 22:41

Så intresserad av de senaste uppdateringarna för 2020 av Uppababy Cruz och Bugaboo Fox! Kommer du att recensera dem? 🙂

Reply
Anna 28 februari, 2020 - 10:27

Hej Julia! Japp, det kommer jag, och jag ska försöka vara snabb med båda för jag vet att intresset är stort. Hoppas kunna börja rulla i mars och publicera recensioner så snabbt som möjligt i april!
/Anna

Reply
Emelie 15 mars, 2020 - 16:43

Hej Anna! Stort tack för matnyttiga recensioner och jämförelser. Jag är på jakt efter en liten lätt vändbar bil- och resevagn, för min 9 månaders bebis. Mest går vi i stan och på gångvägar. Jag föll helt för BJ City Tour Lux, tills jag insåg att den har fast handtag! Handtagsjusteringen är funktionen vi gillar mest på vår Smile 2, efter suffletten… Hittade Jollyrooms Moveo Turn Lux, som har justerbart teleskophandtag och blir snudd på lika liten hopfälld som BJ:n. Och till en bråkdel av priset. Har du möjligen sett/testat den? Eller har någon koll på kvaliteten på Moveo generellt?

Reply
Anna 22 mars, 2020 - 13:14

Hej Emelie,
jag har tyvärr inte testat Turn Lux. Moweo är ett av flera märken som Jollyroom tar fram själva. En del modeller jag har erfarenhet av har varit helt okej, andra har varit mindre bra.
/Anna

Reply
Helena 27 juni, 2020 - 05:52

Gillar detta inlägg supermycket. Allt är enkelt, men innehåller det mesta och framför allt överskådligt. Det är en sak jag saknar dock. Vi som har husvagn o framförallt husbil jagar små lätta saker, så om vagnens vikt hade stått med hade detta inlägg varit helt komplett.

Reply
Anna 27 juni, 2020 - 22:37

Tack Helena, och väldigt bra feedback! Det är dags att uppdatera detta inlägg då flera modeller utgått och nya, intressanta tillkommit. Då ska jag absolut ha med vikt i specifikationerna!
/Anna

Reply
Lina 20 september, 2020 - 14:32

Kan du redan nu säga några nya modeller du vet kommit ut på marknaden? 🙂 Är i köptagen nu (bil- och vardagsvagn som ska komplettera Britax Go Next).

Reply
Anna 21 september, 2020 - 12:03

Hej Lina!
Bugaboo släppte precis nyheter om Bee 6, och från Cybex har Talos S kommit. Det verkar även som att Joolz kommer släppa en ny version av Hub. Annars har det inte hänt så mycket intressant på denna fronten!
/Anna

Reply
Sandy 6 november, 2020 - 16:55

Är ute efter en bil/resevagn och har i dagsläget en donkey3, kör inte mycket i terräng men blir lite grusvägar ibland. Har haft ögonen på en hub+ och talos s lux. Rekommenderar du någon av dessa eller någon annan isåfall?

Reply
Anna 11 november, 2020 - 15:42

Hej Sandy,
ja jag tycker att båda är bra! Hub + är ihopfälld precis som första versionen av Hub, så den blir ju väldigt kompakt och smidig. Talos S kan du se bilder på hur den blir ihopfälld i min recension av vagnen. Talos S rymmer ju lite större barn skulle jag säga, men på båda vagnarna är det fotstödet som blir urvuxet först. Talos har lite rejälare hjul men båda har ett bra, smidigt rull!
/Anna

Reply
Sandy 12 november, 2020 - 07:14

Hej Anna.
Tack för ditt svar!
Jag har en till fråga ang talosen, jag har läst att suffletten ibland inte hänger med justeringen av de olika lägena på sittdelen, är det något du stör dig på? Eller finns det något trick för att undvika detta?
Sen har jag även kikat lite på bj city tour lux och balios s lux som ev bilvagn om det inte blir en hub eller talos. Har dock läst att tour luxen kan kännas lite plastig och ranglig, vad tycker du?

Sista funderingen jag har är då, vilken vagn du tror skulle passa mig bäst, hub+, talos s lux, balios s lux eller en tour lux? Det viktigaste för mig är att den ska va liten ihopfälld, lång användningstid, vändbar och ett komplement till vår donkey. Förlåt för långt inlägg och alla frågor

Reply
Anna 12 november, 2020 - 09:21

Hej!
Jo det med suffletten skrev jag en del om i recensionen: https://ombarnvagnar.com/2020/10/cybex-talos-s-lux/
Verkar som att det är olika kring hur det upplevs. Jag tyckte det var fult när den blev hängandes bakom ryggstödet men inte så irriterande att det drar ned helhetsintrycket på vagnen ändå.

Tour Lux är en mycket mindre och lättare vagn, så det blir en orättvis jämförelse att kalla den ranglig jämfört med Hub eller Talos – det är helt olika kategorier skulle jag säga!

Jag skulle nog valt Hub eller Talos då, jag tror det bäst motsvarar vad du är ute efter! Och sen vilken man gillar bäst av de två är nog mest en smaksak kring körkänsla och andra mindre funktioner.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar