Cybex Eezy S Twist

av Anna

Recension av Cybex Eezy S Twist
Inköp: Ordinarie pris för Cybex Eezy S Twist är cirka 3500 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Cybex.
Tillbehör: Regnskydd, adapter för babyskydd och en cocoon för att använda vagnen med nyfödd går att köpa till.
Typ av vagn: Resevagn, vändbar sittvagn.

Det känns lite grann som att det går troll i mina förhandsuppskattningar av vilka modeller från Cybex jag ska gilla. Mina förväntningar på Cybex Mios var skyhöga men när jag väl fick rulla vagnen så klickade det inte alls för mig. Samtidigt tyckte jag att Cybex Balios S verkar väl bra, typ, och så visade sig den vagnen vara en riktig fullträff. Tyvärr innebär det att jag som verkligen tyckte att Eezy S Twist verkade riktigt genial när jag såg den först blev lite besviken på den i praktiken. Jag uppskattar verkligen uppfinningsrikedomen på Cybex och den totala orädslan inför att spotta ur sig nyheter i en rask takt. Och givetvis blir det då en del missar bland allt det som är bra. Eezy S Twist är ett utmärkt exempel på det. På pappret har den väldigt bra egenskaper: vändbar sittdel, liggläge, kompakt ihopfälld. Vagnen är endast 45 cm bred ihopfälld och när den fälls ihop mäter den 45 x 25 x 56 cm. Vagnen tar 17 kg i sittdelen och väger strax 7,7 kg.

Cybex Eezy S Twist har en mysig sittdel med ett steglöst ställbart ryggstöd som kan fällas hela vägen ned till ett plant liggläge. På baksidan av ryggstödet finns spärren som man trycker in för att lossa på remmarna. Att fälla ned ryggstödet görs lätt med en hand, när man ska fälla upp det är det klart enklast att använda båda händerna. Med ryggstödet helt nedfällt bildas en plan liggyta som tack var klädseln på sidorna har ett väldigt bra väderskydd uppe runt huvudändan. Eezy S Twist har inget ställbart fotstöd, faktum är att  sittdelen helt saknas fotstöd. Sittytan tar abrupt slut precis efter barnets rumpa.

ggSittdelen är roterarbar i 360 grader, dvs den behöver aldrig lossas från chassit utan snurras runt. Spärren för att göra sittdelen rörlig sitter dold på undersidan av sittytan, och dras mot en för att låsas upp. Själva sittdelsklädseln måste också vikas upp en aning för att inte ta i när sittdelen roteras. Man kan således inte rotera sittytan när barnet sitter i vagnen, och även om det skulle vara fysiskt möjligt med ett mindre barn så är det inte särskilt smidigt. Sittdelen låser sig endast när den är framåtvänd eller bakåtvänd, det går inte att gå runt med en snedställd sittdel. Selen i Eezy S Twist är en klassisk Cybex-sele med selspännen som klickas i en och en.

Oavsett hur sittdelen är vänd på Eezy S Twist så är liggläget samma. Med sittdelen framåtvänd så finns det ett inbyggt fotstöd i chassit som längre barn kan använda sig av för att sitta lite mer bekvämt, men det är först vid 2,5-3 års ålder som barnen är stora nog för att nå ned till det. Min 1,5-åring har en bra bit kvar att växa i alla fall.

Cybex Eezy S Twist är faktiskt riktigt rymlig. Min 4,5-åring sitter bra i sittdelen när den är vän framåt. Fötterna kan vilka bekvämt mot fotstödet på chassit och han kan ha suffletten utfälld utan att huvudet slår i. Min 1,5-åring som sitter hamnar snabbt i ett lätt nedåthasat läge och man får känslan av att hon blir hängande i selen eftersom att det inte finns något för vare sig fötter eller lår att ta spjärn mot. Bakåtvänt i liggläge ser det bättre ut för henne. Hon hamnar då högre upp i sittdelen och sittytan räcker ut till knävecken.

Suffletten känns bra i sittläget, men i liggläget blir den för kort för att kunna ge ett riktigt bra solskydd. Den utvikbara solkepsen skulle haft samma vinkel som nu men varit betydligt längre, då hade större del av barnet kunnat ligga i skugga i Eezy S Twist.

Något som imponerade på mig hos Eezy S Twist är att körkänslan är mycket bättre än vad den ser ut som när man betraktar vagnen. Chassit som kanske ser klent ut känns faktiskt robust och det faktum att det är lite fjädring på alla hjul gör att körningen blir mjuk istället för stötig (1 + 2). Vagnen är välbalanserad med ett bra rull, den är enkel att skjuta framför sig men också lätt att häva över kanter. Barnvagnar med såhär pass små hjul är aldrig det bästa valet för terrängkörning eller dagliga långpromenader, men Eezy S Twist funkar bättre än förväntat och skulle rent körmässigt duga fint som resevagn eller smidig extravagn att ha i bilen för att rulla kortare sträckor med. Varukorgen är förhållnadevis rymlig (3) och fotbromsen är enkel att komma åt, samt den smarta typen av broms som pressas nedåt både när den ska läggas i och när den ska lossas (4). På chassits utsida finns leden där handtaget viks ihop när vagnen fälls, och där syns också det inbyggda fästet för mugghållaren (5).

Att fälla ihop vagnen är löjligt lätt och en av de starka sidorna hos Eezy S Twist. Det görs lätt med en hand och i ett fåtal moment. Spärrem för att fälla ihop chassit sitter på handtaget och utgörs av en liten rund knapp som ska pressa in, varefter man trycker in den större knappen för att låsa upp chassit (1). Sittdelen fäller man dessförinnan ihop genom att lyfta på den vita spärren och vika sittdelen in mot sig själv (2). Denna vita knapp är alltså inte för att vinkla ryggstödet, det gör som sagt steglöst med det svarta spännet på ryggstödets baksida. Vill man lossa sittdelen helt från chassit så kan man förstås göra det också, detta genom att trycka in en knapp och sen pressa ihop den svarta spärren lokaliserad på sittplattan, under ryggstödet (3).

Till vänster i collaget ovan ser vi de två stegen för att fälla ihop Cybex Eezy S Twist bakåtvänd, och till höger hur vagnen blir när den fälls ihop framåtvänd. Först viker man alltså ihop sittdelen, därefter fäller man chassit med knapparna på handtaget. Enligt Cybex ska vagnen bli lika stor oavsett hur vagnen fälls ihop, men sittdelen hålls av sig själv ihop bättre när den är framåtvänd. Vagnen är självstående när den fällts ihop.

Cybex Eezy S Twist är smidig att fälla och blir kompakt ihopfälld. Den har en överraskande god körkänsla och känns väldigt stabil för att vara en så liten och nätt vagn. Större barn som sitter framåtvända har i Eezy S Twist en rymlig sittyta med ett bra, inbyggt fotstöd. Men ska man ha en framåtvänd vagn kan man lika väl köpa Cybex fast framåtvända modell Eeazy S, som både är billigare och blir mindre ihopfälld. Köper man Twist-versionen så är det ju för att man är ute efter den bakåtvända funktionen. Med en bebis under halvåret i en cocoon tror jag säkert att Eezy S Twist kan fungera riktigt bra. Men så fort man har ett barn som vill sitta upp så saknar man ett fotstöd, och jag saknade det mer än jag trodde att jag skulle göra. Det märktes tydligt på min dotter att hon inte riktigt visste vad hon skulle göra av sina ben när de helt hängde och dinglade, utan något att ta stöd mot alls. Det gjorde också att selen blev allt som höll henne kvar i vagnen, utan den skulle hon snabbt glida ur sittdelen.

Och ett annat problem med vagnen är att eftersom att sittdelen fälls ihop så att ryggstödet viks mot sittytan, när vagnen ska fällas, så innebär det att ryggstödet är rörligt framåt. Detta får till följd att när min dotter blev missnöjd i vagnen så kastade hon sig framåt och då följer ryggstödet med, varpå hela tyngdpunkten förflyttas väldigt långt från vagnens centrum. Jag var aldrig med om att vagnen tippade bakåt, men jag såg den tendensen och är man mindre uppmärksam eller råkar släppa handtaget vid fel tillfälle när man har ett lite större barn bakåtvänt så tror jag tyvärr att risken finns. För barn i 1,5-2 års ålder så känns tyvärr Cybex Eezy S Twist inte som rätt val av vagn. För mindre barn och bebisar är det väldigt lättkörd och smidig barnvagn att ha med sig på resa eller i bilen. Kanske är den bra som extravagn eller shoppingvagn för en familj med en nyfödd och ett barn över tre år, som en vagn som kan funka för båda barn i olika konfigurationer? För framåtvänd och med ryggstödet i liggläge så är den så bra som jag hoppades, men bakåtvänt i sittläge så höll det tyvärr inte hela vägen om man frågar mig.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Cybex Eezy S Twist hos: Babyland

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Malin 27 maj, 2019 - 20:10

Tack för recension. Vagnen verkar som jag tänkte mig. Bristfällig i bakåtvänt. Hur svårt ska det vara att göra en bra bakåtvänd vagn för barn över 1,5år!?
Om man är ute efter en sån här vagn men vill att den fungerar bättre bakvänt vad skulle du då rekommendera?

Reply
Anna 28 maj, 2019 - 21:45

Hej Malin, mina bästa tips finns samlade här: https://ombarnvagnar.com/2019/01/liten-vandbar-sittvagn-11-smidiga-barnvagnar-dar-du-kan-ha-ditt-vant-barn-mot-dig/
Och sen håller jag precis på och testar en helt ny vagn som skulle kunna vara ett bra alternativ: Silver Cross Spirit. Den känns lovande!
/Anna

Reply
Evelina 6 augusti, 2019 - 20:07

Hej!
Tack för en väldigt bra blogg!
Funderar på vad skillnaden är på Cybex Eesy S+? Är det bara hjulen där bak som är större?
/Evelina

Reply
Anna 18 augusti, 2019 - 22:21

Hej Evelina,
det är den skillnad jag känner till spontant, men det kan vara mer säker som jag inte har koll på. :/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar