Cybex Mios

av Anna

Recension av Cybex Mios
Inköp: Ordinarie inköpspris är 6500 kr för vagnen med sittdel. Detta är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar och regnskydd ingår. Liggdel kostar 2600 kr, sittdynan köps till för 499 kr och man kan också köpa till mugghållare och snacktray.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.

Mina barn är för små för att jag ska hänga med i vilka värdeord som trendar just nu. Men ifall on fire fortfarande är ett gångbart uttryck så är det exakt så Cybex bör beskrivas – de är on fire! Varje år sprutar de ur sig nya modeller och kvalitet håller en jämnt hög nivå. För snart ett år sedan släppte Cybex så lilla Mios, en vändbar sittvagn i smidigare modell. En premiumvariant av Cybex andra lilla vändbara sittvagn Cybex Balios M, lite som en förminskad Cybex Priam. När jag såg Mios första gången blev jag väldigt imponerad. Både av dess snygga finish men också för att den har så många intressanta funktioner alla inbakade i samma vagn. Även om Cybex Mios kan köpas med både sitt- och liggdel så är det inte riktigt en duovagn i mina ögon, jag skulle nämligen inte anse att man året om i ett nordiskt land klarar sig med den som enda vagn. Men som komplement till en mer rejäl duovagn eller kanske en syskonvagn, där kommer Mios in i bilden. Mios är 50 cm smal och sittdelen tar 17 kg. Liggdelen tar i vanlig ordning 9 kg.

Med Mios medföljer babyskyddsadaptrar, som klickas fast direkt på chassit. Självklart funkar adaptrarna med babyskydd från Cybex, men de är också kompatibla med flertalet modeller också från Maxi Cosi och BeSafe. På bilden har jag monterat ett BeSafe iZi Go Modular i-Size babyskydd. Liggdelen är ombonad med sufflett och liggdelslock i ett mjukt, lätt stretchigt material. Färgen på bilden är Midnight Blue, en riktigt fin blå nyans. Liggdelen känns rejäl för sin storlek. Suffletten är lite kort, även om det finns en liten solkeps som kan vikas ut. Dessutom har den ett inbyggt bärhandtag. För att fästa liggdelen på chassit så klickar man bara i den i samma fästen som för sittdelen. För att lossa den trycker man in de två silvriga knapparna vid chassits sidofästen, de har memoryfunktion så man kan trycka in en i taget och sedan lyfta upp liggdelen endast med en hand.

Sittdelen till Mios är en vanlig sittdel, alltså inte en ergonomisk. Den kan fästas på chassit både framåtvänd och bakåtvänd (1) och har samma lägen på ryggstödet oavsett åt vilket håll man har den. Suffletten är fäst runt sittdelen med tryckknappar, men vill man tex dra en åkpåse över ryggstödet så är det enkelt att öppna upp. Baktill överst på ryggstödet finns också det handtag med vilket man reglerar ryggstödets vinkel (2). Sittdelen kan ställas i fyra olika lägen. Sittläget är i mitt tycke väldigt upprätt och bra (3). Därefter följer två olika vilolägen (4 + 5) och slutligen ett liggläge som är väldigt bra (6), näst intill helt plant skulle jag vilja påstå. Funkar absolut redan från en tidig ålder på barnet, även om jag inte skulle säga att Mios har den typ av sittdel som funkar med en mjuklift. Ett bra liggläge kan dock vara toppen om man har ett äldre syskon och vill kunna varva att lägga ned en liten bebis och ha storasyskonet sittandes i vagnen.

Hjulen på Mios är ganska små, men materialet de är gjorda av har åtminstone lite stuns i sig. Jag har inte sett någon tendens till att det fastnar stenar i dem, vilket såklart är positivt. Cybex Mios har en fotbroms som är enkel att hitta med foten och som man kan hantera även med flipflops eller finskor på (1). Framhjulen som bilden visar lite fjädring i sig, och är givetvis svängbara (2). Fotstödet på Mios kan vinklas i olika lägen, för att låsa upp det så trycker man in de silvriga knapparna på sidorna av fotstödsleden (3). Här syns också de silvriga knappar som ska klicka till när man fäster sitt- eller liggdelen på chassit, och som man sedan trycker in för att lossa delen igen (4). Den där lilla detaljer att man kan trycka in en knapp i taget är just en sådan detalj som känns Cybex-påkostad.

När jag tittar på Mios varukorg så tycker jag att den ser rymlig ut. Men jag tror det är hur lättåtkomlig den är som lurar ögat något? Det är nämligen inget problem alls att packa in i vagnen både bakifrån och framifrån, och till viss mån även från sidan. Men utrymmet är definitivt åt det snålare hållet. Med nöd och näppe får jag inte en skötväska och sen är varukorgen full. Den är lite bättre för förvaring av lösa prylar, typ en bärsele, en drickflaska, en kofta och så vidare. Men trots Mios smidighet så gör varukorgen att vagnen knappast kan klassas som bra för shopping. Åtminstone inte om planen var att lägga det man köpt under vagnen. Att smala vagnar har smala varukorgar är förstås inget konstigt, men jag hade hoppats på att Cybex skulle lyckats trolla fram lite mer förvaringsutrymme, på något sätt.

Suffletten kan öppnas upp med dragkedja och förlängas ett steg. I den bakersta panelen finns en tittlucka i meshnät, med ett täckande lock över. Det märks att Cybex har lärt sig mycket sen Priams först sufflett, som inte var helt genomtänkt. Den här typen av konstruktion är faktiskt den jag föredrar, det gör att man kan se barnet och man kan förbättra ventilationen i sittdelen, men man behöver inte släppa in onödigt solljus om man inte vill. På det stora hela funkar Mios sufflett väl. Men eftersom att liggläget är så bra så känns suffletten tyvärr lite för kort då, även om man öppnat upp förlängningen. Ytterligare en panel, kanske som en solkeps som kan vikas ut framtill på suffletten, hade behövt för ett riktigt bra solskydd. Något som fungerar helt felfritt är däremot Mios swing away-bygel, som lika enkelt kan öppnas upp och svängas åt sidan som den kan tas bort helt, om man inte vill använda den alls. Den kan dessutom bytas ut om en bygel med inbyggd snack tray, som givetvis köps separat.

Mios sittdel har en klassisk fempunktssele (1) där man måste trä ur remmarna, till exempel vid axelfästena, när man vill sätta i åkpåse eller sittdyna som inte har kardborreöppning för selen (1). Selen är enkel att justera i längd och jag tycker att själva selspännet har fungerat bra, det är lätt att klicka ihop och att öppna upp. Som bilden på sittdelen framifrån visar så är Mios hög i ryggstödet men desto kortare i fotstödet (2). Rygghöjden är faktiskt lika hög på Mios som på Cybex Priam Lux, jag får den till 56 cm. Och den är som gjord för varmt klimat, då hela sittdelstyget utgörs av meshnät (3). Ingen risk för svettiga ryggar en varm sommardag eller på solsemestern, Mios ventilerar både kropp och ben. Klokt nog är sittytan av heltäckande tyg, vilket nog är lite bekvämare. Med Mios egen sittdel så tänker man inte alls på att sittdelen är av mesh (4). Det ingår dock med suffletten en liten huvudkudde i samma färg. Lagd bredvid sittdynan så inser man dock att kudde nog är fel ord, det är snarare som ett inlägg för huvudet, för att barnet inte ska vila direkt mot meshtyget (5). Jag har inte använt huvudinlägget då det kändes överflödigt när man har sittdynan, vilket Cybex kallar comfort inlay, i sittdelen.

Nästan varenda sittvagn som är liten och smidig och som dessutom har ställbart handtag har ett teleskophandtag. Det har man helt enkelt fått vara glad för, då det inte är länge sedan som ställbara handtag på små vagnar i sig var något unikt. Därför är det roligt att Mios faktiskt har ett fungerande knäledshandtag. Nog för att det endast kan vinklas i ett litet antal olika lägen, men det skapar ändå en bättre chans att hitta ett höjdläge som funkar bra och kan vara extra praktiskt om man är två föräldrar av olika längd. För att reglera handtagets vinkel så trycker man in den silvriga knappen mitt på handtaget, samma knapp som användas för att fälla vagnen.

Hela hopfällningen av Mios kan göras med en hand, alltså kan man ha barnet på den andra armen. Jag som har fyra barn och alltid någon som behöver hållas i absolut älskar enhandsfällningar och den här är supersmidig att få till. Med Mios börjar man med att fälla ihop sittdelen. Sedan viker man handtaget hela vägen in mot chassit, varpå en spärr inuti chassit lossar och det viker ihop sig. Handtagets läge låser i viss mån ihop vagnen när den är fälld, men den kan glida ut lite och hade jag fått önska hade jag lagt till ett spärr som låser vagnen orörlig i maximalthopfällt läge. Så som vagnen är på bilden där den ligger plant på golvet. Nu kan det ibland kännas som att den ska börja fälla ut sig igen när man lyfter in den i bilen, fast den de facto inte kan det.

När jag såg Mios första gången som uppfattade jag det som att den skulle kunna fällas på samma sätt oavsett riktning på sittdelen, men det visade sig tyvärr inte riktigt vara fallet. Med sittdelen bakåtvänd så är läget längst till vänster på bilden ovan det man får till om man fäller på samma sätt som om sittdelen är vänd framåt, och chassit har då inte på något sätt låst sig utan fälls direkt ut igen. Nästa bild i ordningen så har chassit låst sig. För att få till det får man fälla chassit först och sedan vinkla ihop sittdelen ovanpå. Det är lite bökigare, men det går. Jag behövde experimentera en del för att hitta fällningsmetoden som ledde till detta resultat och det är inte lika enkelt som den framåtvända fällningen. Vagnen blir heller inte lika liten. Vill man få Mios maximalt kompakt får man således antingen ta av sittdelen först, eller vända den framåt. För mig blir det ett litet minus.  Mios får dock pluspoäng för att den kan stå upp när den är fälld, det gör att den tar upp ännu mindre plats bak i bilen.

Storleksmässigt så erbjuder Mios en bra rymlighet. Min fyraåring får plats med huvudet under suffletten. Fotstödet – om man vill ha det vinklat till ett rakt läge – funkar givetvis bättre för min minsting, som på sommarbilderna är strax under halvåret, och upp till kanske 1 – 1,5 års ålder. Därefter kan det funka för ett längre barn att fälla ned fotstödet, så kan man fortfarande vila fötterna mot det på ett helt okej sätt. Utrymmet under bygeln är väldigt generöst och det är överraskande väl som ett stort barn ryms i Mios, med tanke på hur liten vagnen är i sina yttermått.

Den för mig så viktiga körkänslan är tyvärr den egenskap hos Mios som gör att det inte uppstår någon kärlek mellan mig och vagnen. Jag inleder med att skriva det för att också poängtera att jag vet många andra som gillar sin Mios, så det är olika hur man uppfattar hur en vagn känns. Men jag kan bara skriva om min egen upplevelse och i körupplevelsen kunde Mios inte leva upp till mina förväntningar. Visst är det imponerande att vagnen har fjädring, men den ger inte direkt något gung och det är nästan så jag undrar om det inte är just fjädringen som ligger till grund för en del av de saker jag upplever som tveksamma med Mios. Även om jag inte tvivlar på att vagnen fixar 17 kg så är det ofta med andra vagnar som det känns underförstått att den dessutom egentligen klarar mer tyngd. Den känslan får jag inte från Mios. Att köra den bakåtvänd med en bebis i sittdelen funkar bra. Mios rullar på och är smidigast på plana underlag, vilket såklart är var vagnen gör bäst ifrån sig. På grus blir den hoppig, men det är inte konstigt och inget som jag håller emot den. Men med min då 3,5-åring i vagnen, och han väger ett par kg under maxvikten, så blir Mios alldeles för trögstyrd. Inne i en matbutik får tvingas jag ta till båda händerna och måste dessutom använda kraft, allt för att kunna vinkla vagnen runt ett hörn. Med ett tyngre barn i framåtvänd sittdel så upplever jag det som att mer vikt än Mios klarar av hamnar på framhjulen, som då pressas ihop vilket gör att vagnen blir allt annat än lättstyrd och man måste hänga sig på handtaget för att balansera upp ekipaget. Jag är också besviken på hopfällningen när vagnen är bakåtvänd, och tycker att suffletten borde varit längre för att Mios skulle kunna briljera åtminstone som sommar- och avancerad resevagn för mindre barn. Tyvärr var Mios för min del bättre på pappret än i verkliga livet. Så kan det vara ibland. Jag har dock stor tilltro till att Cybex i Mios har en modell med potential, så kanske kommer framtida versioner ha uppdateringar som gör att tyckte kan uppstå mellan mig och vagnen igen? Vi får se. För nu är jag lite ledsen att Mios inte var allt jag hade hoppats på, men så sägs det ju också att man måste kyssa många grodor innan man hittar sin prins.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp Cybex Mios hos: Babyland

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Alexandra 21 april, 2018 - 21:57

Hej! Om du jämför denna med bugaboo bee, vilken ger bäst körkänslan?

Reply
Anna 24 april, 2018 - 22:17

Hej Alexandra, jag har inte kört senaste Bee5 än så jag kan inte jämföra med den men jag tror ändå jag skulle gilla Bee mer för jag blev aldrig så förtjust i Mios tyvärr.
/Anna

Reply
Carolina 26 februari, 2019 - 18:53

Tycker du man saknar fotstödet när vagnen är vänd mot dig på Bugaboo Bee5?

Reply
Anna 27 februari, 2019 - 22:51

Hej, det beror väldigt mycket på barnets ålder och storlek. Jag saknade det inte i somras, när min dotter var 1,5 år gammal. Hon satt väldigt bra ändå!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar