Voksi Active

av Anna
Recension av Voksi Active åkpåse

Recension av Voksi Active åkpåse

Jag vet inte exakt vad med Voksi Active det är som tilltalar mig så mycket. Det kan vara färgen. Jag ska inte sticka under stol med att allt som är blått per automatik rankar en aning högre i mina ögon. Men Active är faktiskt en riktigt bra åkpåse, de gammaldags oflexibla öppningarna för selen till trots.

Voksi Active är en rejäl vinteråkpåse, av Voksi klassad som lämplig för ”kall vinter”. Jag håller med. Active packar man upp först när kylan verkligen biter. Åkpåsens baksida är fodrad med ull medan lock och framsida är fylld med dun och fjädrar. Att Voksi Active är en av de dyrare åkpåsarna på marknaden avspeglas redan i materialvalen, som alla håller högsta klass. Denna åkpåse är ett testexemplar från Voksi och är i färgen Ocean Blue.

Voksi Active i siffror

Voksi Active är en förlängningsbar åkpåse. I sitt korta läge mäter den 107 cm, vilket är en bit över de 100 cm som är att anse som standardlängd på åkpåsar. När Active förlängs blir den hela 127 cm lång. Det ger en väldigt bra användningstid, de flesta femåringar skulle fortfarande rymmas väl i åkpåsen. Höjden på framsidan i kort läge, alltså lockets längd, är 70 cm. En bra höjd, som ger bra täckning upp till barnets haka. Active är 47 cm bred vilket är normalbrett, åt det smalare hållet.

Det går att använda Voksi Active i en liggdel. Men eftersom att den är ganska lång i grundutförandet, och ovanpå det rejält varm med tjock vaddering, så gör den sig bättre i en sittdel – där det finns mer utrymme. Vill man ha Voksi Active till sin lilla bebis, så finns det några olika knep för hur åkpåsen kan vikas till för att passa i liggdelen.

Så ser insidan på Voksi Active ut

Öppningsbar åkpåse med separata selhål

Active har ett lock med öppning mitt på. Det innebär att åkpåsen kan öppnas upp helt. På bilden ovan sitter förlängningen på. Utan förlängningen blir det bara en platt botten som viks utåt och nedåt när åkpåsens öppnas upp. Bottenplattan kan även tas bort helt, givetvis. Personligen har jag aldrig någonsin känt ett behov av att använda en åkpåse som lekmatta på golvet. Men det är inte heller en funktion jag tycker stör på något sätt så varför inte.

I bakstycket på Voksi Active finns färdiga, individuella selhål. För selens axelremmar finns två olika höjdlägen i åkpåsen, det finns uttag för midjebanden och sen två höjdlägen för grenselet. Alternativt om man vill använda både grenband och grensele samtidigt. Jag föredrar långa selhål som hålls ihop exempelvis med kardborre. Då går det betydligt snabbare (och enklare) att sätta i och ta ur åkpåsen ur sittdelen. Men hålen i Voksi Active är bra placerad och har en normal storlek, så förutsatt att ens barnvagn har sele som är lätt att ta isär i separata remmar så funkar detta också väl. Ett plus för att det är små flärpar som täcker för de selhål som inte används. På så sätt slipper man att kall luft kan läcka in, eller varm luft smita ut ur åkpåsen.

Många genomtänka detaljer på åkpåsen Voksi Active

Snygga detaljer och tålig finish på Voksi Active

Voksi Active har ingen upphängningsficka baktill. Det betyder att man inte kan trä åkpåsen över ryggstödet. Den har däremot antiglid-strips på bakstycket, vilket ska motverka att åkpåsen hasar ned. Enligt mig har sådana strips en ytterst begränsad verkan. Ändå tycker jag att Voksi Active suttit väldigt bra i de vagnar jag testat den i. Ofta kan det räcka med att selen träs igenom åkpåsen för att den inte ska glida.

Över på åkpåsens baksida finns en dragsko. Tightar man till den så gör man öppningen runt barnets huvud mindre, och på så sätt blir åkpåsen mer ombonad. En del använder även denna dragsko för att på olika sätt knyta fast eller fästa upp åkpåse i sittdelen.

Jag är väldigt glad i designen av Voksi Active. Åkpåsen känns lite sportig men är ändå stilren. På framsidan finns två mindre fickor, att stoppa småsaker i. Kvaliteten i detaljer och material är utmärkt. Dragkedjorna kärvar inte det minsta, utan glider alltid smidigt och upplevs väldigt väl hålla tätt mot slask och enklare regn. Är det riktigt blött ut behöver man förstås använda regnskydd men en viss vattentålighet finns i Actives material.

Så funkar Voksi Active i barnvagnen

Så funkar Voksi Active i barnvagnen

Jag har testat Voksi Active i vagnar med vanlig sittdel och med ergonomisk sittdel. I vanlig sittdel funkar den bra. Och trots att lite mer rejäla, något styvare åkpåsar, ibland kan kännas otympliga i en ergonomisk sittdel så tycker jag att Voksi Active fungerat väl. På bilderna ovan används Active i Bugaboo Fox och min upplevelse var att åkpåsen satt riktigt bra. På bilderna är min dotter 1,5 år gammal och omkring 88 cm lång. Då kunde hon använda åkpåsen i det korta läget, även om fötterna tog i botten om hon (vägrade ta av) hade på sig skorna. Idag är hon snart 3 år gammal, 93 cm lång och använder Voksi Active med förlängningen på. Då har hon flera decimeter utrymme kvar att växa på.

Något jag varit extra nöjd med hos Voksi Active är att locket är så högt. Jag kan dra dragkedjan hela vägen upp och stänga till ordentligt och då är min dotter täckt upp till hakan. Allt som behövs är en mössa på huvudet. Drar man åt dragskon och tightar till åkpåsen rejält i öppningen så behövs knappt det, om man har suffletten utfälld.

Voksi Active är förlängningsbar, och jämför på bilden med Voksi Urban och Voksi City

Voksi Active jämfört med Voksi Urban och Voksi City

Voksi har ett brett utbud av riktigt varma åkpåse, och är kända för att de flesta modeller kan förlängas. Active är en av märkets dyraste åkpåsemodeller. Jag har tidigare skrivit om både Voksi Urban och Voksi City. Men jag måste säga att Voksi Active har blivit min favorit. Voksi Urban är bättre om man vill att åkpåsen också ska kunna användas i liggdelen. Men är det framför allt en lång användningstid i sittdelen man är ute efter så är Active ett utmärkt val.

Jämfört med de andra två tycker jag att Active har det mest tåliga yttertyget. Voksi har behandlat denna åkpåse som vore den en vinteroverall för barn, såhär ser specifikationerna för Active ut:

  • Vattentät: <8.000mm;
  • Andning: 4000g/m2/24h;
  • Vindtät: <5 Lm2s

Och det känns logiskt, den ska ju vara det yttersta lagret. Har man ett barn som även är uppe och leker i snön ska man alltså ta av vinteroverallen. Dels för att det blir för trångt med overall och en rejäl vinteråkpåse. Dels för att båda är tänkta som lager 3, det yttersta lagret som skyddar mot snö, regn och vind. Voksi City och Voksi Urban är kanske lite mer följsamma i formen, men även Active är mjuk och mysig i känslan.

Mitt omdöme av Voksi Active

För en mild Stockholmsvinter känns Voksi Active tyvärr ofta lite för rejäl. Är det mest slaskigt med några plusgrader kan man förstås använda Active, men man får skala av lite hur man kläder barnet under så det inte blir för varmt. Ofta kan man i Stockholm och söderut i Sverige vara väldigt nöjd med en lite mindre varm, och därmed också lite mindre dyr åkpåse.

Bäst gör Voksi Active sig när det är flera minusgrader och vinden biter rejält i kinderna. Jag gillar hur ombonad den känns för barnet. Hur lätt det är att hålla den ren på utsidan och hur rejäl den känns. Här uppstår inga revor i tyget om man är ovarsam. Priset är i absolut maxtak för en åkpåse. Men det betalar sig i användningstid, kvalitet och funktioner. Bor man där vintern blir kall på riktigt så kommer det vara en väl värd investering att välja en Voksi Active att bädda ned sitt barn i under dess barnvagnsåkande år.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Voksi Active hos: Babyland
Se pris för Voksi Active hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar