Bugaboo Bee – guide över alla skillnader mellan Bee Classic, Bee+, Bee3 och Bee5!

av Anna
Guide över alla versioner av Bugaboo Bee

Guide över Bugaboo Bee

Vissa barnvagnsmärken har årsmodeller på sina vagnar, alltså att varje år släpps en ny version av en modell. Bugaboo har inte årsmodeller. Två vagnar tillverkade med ett mer än ett års mellanrum kan vara identiska med varandra. Istället släpper Bugaboo olika versioner av sina barnvagnar, och ett bra exempel på det är Bugaboo Bee. Jag minns fortfarande så tydligt hur jag köpte mitt livs andra barnvagn. Det var en Bugaboo Bee Classic med svart klädsel, i en numera nedlagd barnbutik i Sickla juni år 2009. Vagnen kostade 4900 kr och jag tyckte den var så fin!

Efter det har Bee också funnits som Bee+, som kom år 2010, och som Bee3, som släpptes år 2014. Februari år 2017 lanserades Bugaboo Bee5, som är den version som fortfarande säljs år 2019. Det här inlägget är en guide över Bugaboo Bee-vagnarna.

Vad är en begagnad Bugaboo Bee värd?

Priset på Bee har höjts för varje ny version. Det gör också att andrahandsvärdet mellan de olika modellerna varierar och det är svårt att säga något generellt om vad man ska betala för en begagnad Bugaboo Bee. Färgen på chassit väger in. Vagnarna med svart chassi kostar mer nya och är därför också värda mer på andrahandsmarknaden. Även färg på klädseln kan ha en påverkan. Starka färger som röd och gul brukar generellt vara mindre eftertraktat. Men Bee är också en ganska tydligt uttalad säsongsvagn. De små hjulen gör att den inte lämpar sig lika väl att köra på vintern när man bor i norden. Därför är den mest eftertraktad under senvåren och sommaren. Det gör att den som ska sälja sitt Bee kan få mer betalt då än vad man får för vagnen i december.

Vad är skillnaderna mellan de olika modellerna av Bugaboo Bee?

Bugaboo Bee Classic

Bee Classic känns bäst igen på sina hela hjulsidor. Men även hjulen med ekrar fungerar på Classic-chassit så hur hjulen ser ut är inte något som till 100% kan identifiera vagnen. Handtaget på Bee Classic är steglöst ställbart. Sittdelen är vändbar men den är mer komplicerad att vända på än på de senare versionerna. För att vända Classic-sittdelen måste man lossa den från chassit både vid suffletten och vid sittytan. Det tar lite extra tid helt enkelt. Suffletten är lång, sittdelstyget väl vadderat och Classic har 4 lägen på ryggstödet – varav ett väldigt bra liggläge. Sittläget däremot är en aning tillbakalutat.

De vanligaste problem hos Bee Classic var handtag som överbelastats och börjat glida. Classic har också haft problem med att bromsen går sönder och att sufflettfästena spruckit på grund av att man gjort fel eller tagit i för hårt när man hanterat dem. Bugaboo har sedan länge slutat tillverka reservdelar för Classic, så jag kan inte rekommendera att köpa en som är trasig. Även suffletter är relativt svåra att få tag på. Det som finns begagnat börjat rent allmänt bli rätt slitet och de senare modellernas suffletter fungerar inte på Classic.

Bugaboo Bee+

Bee+ har hjul med ekrar. Vagnen har tre lägen på ryggstödet. Liggläget är lite mer vinklat än på Classic men sittläget förbättrat då det är mer upprätt. Bee+ handtag ställs i steg, så det kan inte börja glida. Att fälla ihop sittdelen och sedan vända den kan i princip göras med ett enhandsgrepp. Suffletten är kortare än på Bee Classic, men det går även att använda Bee3 och Bee5s förlängningsbara sufflett på Bee+ – även om antalet knapphål på suffletten är olika så fungerar det ändå. Bee Plus finns med chassi i aluminium och i svart. Dess främsta problem har varit vobblande framhjul, vilket i många fall kunnat avhjälpas med hjälp av O-ringar som sätts runt framhjulsfästningen.

Bugaboo Bee3

Bee3 är den näst senaste modellen och mycket lik Bee+ i konstruktionen. I princip allt på Bugaboo Bee3 är även kompatibelt med Bee+. Såväl hjul som sele, sufflett och sittdelstyg kan man byta fritt mellan de två modellerna. Även alla tillbehör såsom åkpåsar, mugghållare fungerar lika bra. De främsta skillnaderna mellan Bee+ och Bee3 är de som inte syns så tydligt.

Chassi på Bee3 är förstärkt och när man kör finns inte samma flexibla känsla, som en del uppfattar som rangligheten hos Bee+. Varukorgen har blivit större och sittdelsklädseln är tillverkad av ett annat material. Selen är en 5-punktssele med fem separata selremmar, vilket gör det betydligt enklare att ta i och ur sittdynor och åkpåsar. Med Bee3 kom också en sufflett i ett nytt material, en mjukare och stretchig piké.

Vad särskiljer Bugaboo Bee5 från de tidigare modellerna av Bee?

Bugaboo Bee5 har många likheter med framför allt Bee3, om man ser till vagnens utseende. Men det är faktiskt lättare att se skillnad mellan Bee5 och Bee3 än det var att snabbt försöka se skillnad mellan Bee3 och Bee+, tycker jag. Vad gäller körkänslan så är Bee3 och Bee5 mycket lika varandra. Men Bee5 har blivit ännu mer stabil i chassi och känns jämfört med de äldre modellerna inte alls svajig i sidled längre. Bee5 har samma smarta utstående sele som Bee3 men har en annan slags sittdelsklädsel.

Hela konceptet för att sätta ihop vagnen har också uppdaterats rejält, vilket man kan läsa mer om i mitt inlägg från lanseringen av Bugaboo Bee5. Kortfattat är valfriheten nu mycket större och man får separat välja färg på chassit, färg på navkapslarna, färg på klädseln, färg på handtaget samt färg – och därmed också material – på suffletten. Olika färger kostar olika mycket, så nypris varierar beroende av i vilket utförande man köper vagnen.

Så känner man igen en Bugaboo Bee5

Så känner man igen en Bugaboo Bee5

1 – Sittdelsklädseln på Bee5 med ombonade vingar upptill. Ryggstödet, och i samma veva också selen, höjs med ett enhandsgrepp på baksidan av sittdelen. Selen utgörs av fem separata remmar, där de två höftremmarna och de två axelremmarna klickas i spännet i grenselet. Selen är generös i längd och enkel att justera.

2 – Bee5 har handtag i läderimitation som klickas i små hål i chassit. Handtaget finns i flera olika färger, så det kan alltså bytas ute efter tycke och smak. I mitten av handtaget finns dels säkerhetsremmen, att ha runt handleden när man kör vagnen – framför allt i backar – så vagnen inte ska kunna rulla iväg även om man råkar tappa greppet om handtaget. Dels finns där ett integrerat fäste för att sätta fast Bugaboos Mugghållare+ på. + står för att det är en ny version och tro mig, jag har testat själv, gamla mugghållare fungerar icke på detta fäste.

3 – Bee5 har faktiskt fem stycken integrerade fästen på chassit. Ett mitt på handtaget, två på sidorna av handtaget – alla dessa tre fungerar att sätta mugghållaren på direkt utan att använda något av de två medföljande fästena. Men sen finns också två fästpunkter till, varav den ena syns på denna bild, som sitter nere vid sittdelen. På dessa kan man sätta fast Bugaboos nya Parasoll, utan något av parasollets medföljande fästen.

4 – Precis som Bugaboo Fox har också Bee5 inbyggda fästen för ståbräda, det är de runda små hålen på vardera sidan av vagnens broms. Jag är så himla glad över de här detaljerna. Man slipper köpa adapters, man slipper skruva fast dem på vagnen och har man flera Bugaboo-vagnar så gör detta det så mycket smidigare att flytta de olika tillbehören mellan vagnarna.

5 – Istället för klistermärken som visar när man dragit ut chassit tillräckligt långt för att det ska låsa sig i uppfällt läge så finns en markering gjord av lasergravyr, tror jag det kallas. De gamla klistermärken kunde nämligen trilla bort med tiden ibland, dessa märken är permanenta.

6 – En uppdatering som var okänd för mig fram till att jag själv kunde köra Bee5 var att varukorgen har fått en förvaringsficka i nät framtill. Perfekt att stoppa in regnskyddet i, så det alltid finns med. Eller annat viktigt man inte vill ska glömmas bort för promenaden.

Vad är likheterna mellan de olika modellerna av Bugaboo Bee?

Alla modeller av Bugaboo Bee kan fällas i ett stycke oavsett riktning på sittdelen, och alla hade en maxvikt på 17 kg fram till 2019. Då testade Bugaboo Bee5 mot en ny standard och blev därefter godkänd för 22 kg i sittdelen. Under den period som Bee Classic och Bee+ såldes så fanns Bugaboo Cocoon som tillbehör för den som ville använda vagnen direkt från födseln, vilket den är godkänd för. När Bee3 släpptes så lanserade Bugaboo även en separat liggdel för vagnen, som även kan användas på Bee+ och Bee5. Tillbehör såsom mugghållare, åkpåsar och sittdynor funkar i princip lika bra på alla modeller, även om den numera urgamla åkpåsen som heter Bugaboo Bee är formad efter specifikt Bee Classics sittdel och sufflettknappar. På alla vagnar är alla klädsel avtagbar och kan tvättas i maskin. Det går att ha Bugaboos ståbräda på alla versioner av Bee, men Bee5 är endast kompatibel med den senaste versionen – ståbräda Comfort+.

Vilka är de vanligaste felen man gör med Bugaboo Bee?

Jag kände mig nödgad att slänga in detta extra lilla stycke av den enkla anledning att jag ofta ser  samma frågor ställas om Bugaboo Bee:

– Varför kan jag inte justera ryggstödet på Bugaboo Bee?

Ett vanlig problem är att man helt plötsligt inte kan vinkla ryggstödet på sittdelen, det är som att Bees sittdel har låst sig. Felet då brukar vara att man faktiskt inte har fällt ut chassit till 100%, markeringarna på handtaget ska synas på båda sidor. Fäll ihop vagnen igen, sätt foten på bromsen och tryck ut vagnen tills den klickat ordentligt.

– Varför faller sittdelen av när jag fäller ihop Bugaboo Bee?

Oh boy, den här är jag själv skyldig till att ha gjort när jag hade Bee+ och det krävdes att en annan Bee-kunnig person berättade för mig vilket fel jag gjorde. När man fäller ihop Bugaboo Bee så ska man först fälla ihop sittdelen, sen chassit. Många gör då samma misstag som jag en gång gjorde, och fäller ihop sittdelen maximalt. Men när man då fäller chassit så trillar sittdelen av och ramlar i marken. Det man egentligen ska göra är att fälla ihop sittdelen så att ryggstödet är i linje med handtaget – oavsett åt vilken riktning man har sittdelen. Då kan vagnen fällas ihop som den ska, men sittdelen faller inte av.

– Varför kan jag inte förlänga sittdelen på Bugaboo Bee?

Bugaboo har en sittdel som kan förlängas både i ryggstöd och i sittyta. Ryggstödet är det bara att dra rakt upp. Men att förlänga sittytan kan ibland upplevas som svårare. Tricket är att vinkla sittytan snett uppåt och sen dra den utåt, det brukar vara mycket enklare så.

Vilken Bugaboo Bee är bäst?

Vilken Bugaboo Bee är då bäst? Det är förstås en smaksak. Men frågar man mig om min åsikt så tycker jag att Bugaboo gjort ett bra jobb med att utveckla vagnen och varje version är lite bättre än sin föregångare. Med tanke på de senaste uppdateringarna så tycker jag att Bugaboo Bee5 är bäst hittills, och vill man väga in andrahandsvärdet så är min uppskattning att Bee5 kommer ligga stadigast i värde även under de kommande åren.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Bugaboo Bee hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

4 kommentarer

meriam chikhaoui 18 maj, 2021 - 22:43

Hej.

Är på jakt efter en bee. Såg en annons där chassit är bee5 men sittdelen en bee3. Varför väljer man att göra så? Och vad är det för skillnad mellan sittdelarna på bee3 och bee5? Hur bör man tänka prismässigt? Räknas vagnen som en bee3 eller bee5?

Med vänlig hälsning,

Meriam

Reply
Anna 22 maj, 2021 - 20:18

Hej Meriam!
Jag vet inte riktigt varför man väljer att göra så faktiskt, för det är väldigt liten skillnad mellan sittdelen på Bee 3 och Bee 5. Lite olika typ av sittdelsklädsel typ. Bee 5 har ju högre maxvikt, men det är ju chassi i kombination med sittdel. Man får inte högre maxvikt på en Bee 3 för att man sätter dit en Bee 5-sittdel…

Hybrider brukar ha lite instabilare andrahandsvärde. Men jag skulle säga kanske lite mer än en vanliga Bee 3, men absolut inte samma värde som en Bee 5.
/Anna

Reply
Umida 6 juli, 2023 - 09:50

passar bugaboo bee 5 barnvagnsmössor på bugaboo bee 3?

Reply
Anna 6 juli, 2023 - 12:30

Hej, suffletten har samma form, samma antal sufflettbågar osv. Men jag tror det är olika antal knappar/knapphål som man fäste suffletten med baktill, och de kan även ha lite olika placering på sittdelens baksida. Det går dock att använda suffletten även om inte alla knappar och knapphål matchar!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar