Cybex Balios S Lux

av Anna
Recension av Cybex Balios S Lux 2023

Recension av Cybex Balios S Lux 2023

Inköp: Ordinarie pris för Balios S Lux med sittdel är 5699 kr. Liggdelen kostar 2899 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar, regnskydd, mugghållare och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn, vändbar sittvagn.

Oj oj oj, så många varianter av Balios och Talos Cybex har producerat vi det här laget. Jag har själv svårt att hålla koll och jag kan tänka mig att det är rörigt även för konsumenterna. Den första Cybex Balios S kom 2018 (innan fanns även Cybex Balios M) och en uppdaterad version, kallas Cybex Balios S Lux, kom år 2020. Precis som man kan misstänka är Cybex Balios närbesläktad med Cybex Talos, som även den fått sig en uppdatering under 2023 och nu säljs som Cybex Talos S Lux 2023.

Både Balios och Talos har även funnits med ergonomisk sittdel och då sålts i duopaket (med både ligg- och sittdel inkluderat). Vagnarna kallades då 2-in1, och jag skrev senast om dem i en recension av Cybex Balios S 2-in-1 som publicerades sommaren 2020. Numera är det endast Lux-varianterna som finns på Cybex hemsida, så de ergonomiska sitsarna verkar inte tillverkas längre. Vill man fördjupa sig mer i alla tidigare varianter kan man läsa min guide över Cybex Balios.

Senaste versionen av Balios S Lux lär bli lika populära som de tidigare

Det man kan konstatera är helt enkelt att Cybex Balios S Lux har en, för att vara en barnvagn, rätt lång historia bakom sig. Och det faktum att en barnvagnsmodell får hänga med så här länge, brukar vara ett tecken på dess popularitet. Något som för mig är helt logiskt. Cybex tillverkar många lyxartiklar men Balios-vagnarna har alltid varit väldigt prisvärda. Min uppfattning är att Cybex Balios S Lux i Sverige är mer populär som en smidig men ändå lite mer rejäl vändbar sittvagn, snarare än att den köps som duovagn med liggdel och används från födseln. Men faktum är att Cybex Balios S Lux 2023 absolut har alla kvaliteter som finns för att användas även med en nyfödd. I den här recensionen går jag igenom hela vagnen, samt listar exakt vad som är nytt hos Cybex Balios S Lux.

Cybex Balios S Lux i siffror

Jag har mätt alla mått själv, med eget måttband. Det innebär att även om jag mäter så noga jag kan, så kan måtten nedan diffa något mot verkligheten. Balio S Lux är 60 cm bred över bakhjulen. Vagnen har ett teleskophandtag som kan ställas i fyra olika lägen. Som lägst kan handtaget vara 99 cm högt, som högst är det 109 cm från marken (mätt till översta kanten av handtaget). Fäller man ihop endast chassit så är Balios S Lux 60 x 30 x 75 cm. Fälls vagnen ihop med framåtvänd sittdel är Balios S Lux 60 x 46 x75 cm stor. Med bakåtvänd sittdel är Balios S Lux något lägre, 60 x 35 x 75 cm stor.

Det jag kallar hissmått är hur liten Cybex Balios S Lux kan bli, utan att vagnen fälls ihop. Bredden är som sagt 60 cm. Med handtaget maximalt infällt är Balios S Lux 83 cm lång med liggdel på. Med sittdelen i sittläge, oavsett om den är vänd framåt eller bakåt på vagnen, kan Balios S Lux bli 80 cm kort. Och med sittdelen bakåtvänd och ryggstödet nedfällt i liggläge är Balios S Lux 94 cm lång.

Mått på Cybex Balios S Lux liggdel

Balios S Lux har en liggdel som är 33 cm bred på mitten, mätt inuti liggdelen. Ligglängden är 79 cm. Djupet från madrassen till liggdelens kant är 20 cm. Från golvet till liggdelens botten är det 60 cm. Och höjden mellan golv och liggdelens kant är 78 cm. Liggdelens maxvikt är 9 kg.

Mått på Cybex Balios S sittdel

Cybex Balios S Lux har en vanlig sittdel. Ryggstödet är 49 cm högt och 30 brett, mätt på mitten. Sittytan är 29 cm bred och 22 cm djup. Fotstödet är 20 cm långt och 30 cm brett, också mätt mitt på. Höjden mellan sittytan och undersidan av bygeln är 22 cm, och avståndet mellan ryggstöd och insida av bygeln är 32 cm. Den totala ligglängden för sittdelen, när ryggstödet är maximalt nedfällt, är 90 cm.

Mätt från sittytan och upp till insidan av suffletten har Cybex Balios S Lux en sitthöjd på 55 cm. Avståndet mellan marken och sittytan är 54 cm. För den som vill hänga något tvärs över suffletten, så får jag den till att vara 37 cm bred, mätt från båge till båge. Sittdelens maxvikt är 22 kg.

Skillnaden mellan nya och gamla Cybex Balios S Lux

Skillnaden mellan gamla och ny Cybex Balios S Lux.

Även om gamla Cybex Balios S Lux och nya varianten Cybex Balios S Lux 2023 ser mycket snarlika ut, så har Cybex faktiskt hunnit klämma in en hel del olika skillnader. Det som uppdaterats på Balios S Lux sen den förra versionen är:

  • Större varukorg, med maxvikt på 10 kg
  • Förbättring fjädring i chassit
  • Ny design på klädseln och detaljer
  • Ny sele i sittdelen

Att varukorgen har blivit större kan man se med blotta ögat. Att fjädringen är förbättrad kanske man tänker mer på om man har den förra versionen av Balios S Lux att jämföra med. Men som jag minns den vagnen så är skillnaden nog märkbar, men inte dramatisk. Ny design, och nya färger på klädsel, är väl i princip standard för en uppdatering. Så den främsta skillnaden hos Cybex Balios S Lux 2023 är nog egentligen den nya selen, som även återfinns hos Cybex Priam och Cybex Talos S Lux. Tyvärr är den uppdateringen enligt mig inte någon förbättring. Men mer om det längre ned.

Allt annat än en basic liggdel på Cybex Balios S Lux

Ombonad och mysig liggdel med avtagbart liggdelslock.

I mitt huvud sorteras Cybex Balios S Lux inom som en sittvagn. Men faktum är att det finns en fullt utrustad liggdel till vagnen, och ingen anledning att inte välja Balios S Lux som duovagn om man skulle vilja det. Liggdelen klickas enkelt på chassit och är även lätt att ta bort, med några snabba knapptryckningar på båda sidor av chassit. Liggdelen känns mycket ombonad, med ett mjukt foder (som även går att ta loss för rengöring) längs med hela insidan. Suffletten är lagom vadderad. I liggdelens fotända finns två små förvaringsfickor, perfekt för att trycka ned en napp eller ett par avsparkade strumpor i tänker jag.

Liggdelslocket sitter fast med tryckknappar på flera punkter längs liggdelen utsida. Man kan alltså välja om man vill ha liggdelslocket helt eller bara delvis på. Det går förstås också att ta loss helt. För maximalt vindskydd så knäpper man även fast liggdelslocket upp mot sufflettens insida. Har man då sufflettens solkeps utfälld så blir det inte det minsta blåsigt inne hos den sovande bebisen. På samma sätt kan man även få till en bra skugga.

Gott om användbara funktioner på liggdelen

Cybex Balios S Lux 2023 har en liggdel med vädring i suffletten.

Väntar man en sommarbebis, så går Cybex Balios S Lux liggdel även att anpassa för varmare väder. Baktill på suffleten kan man nämligen öppna upp klädseln, och vika den uppåt, ur vägen. Under finns ett stort fönster av meshnät. Med det öppet får man till en bra ventilation i liggdelen, så svalkande luft kan passera genom den.

För att vinkla suffletten mellan uppfällt och nedfällt läge så använder man sig av de två runda knapparna på insidan av sufflettfästet. Knapparna måste tryckas in samtidigt, sedan kan man dra suffletten upp och ned. I sufflettens kant finns ett inbyggt bärhandtag. Man får bära liggdelen med bebisen i, så länge bebisen inte överskrider liggdelens maxvikt på 9 kg.

Balios S Lux har en enkelt vändbar sittdel

Balios S Lux har en vanlig, vändbar sittdel.

Cybex Balios S Lux har en vanlig sittdel som kan vändas mellan bakåtvänt och framåtvänt läge. För att lossa sittdelen från chassit så trycker man in samma grå knappar som när man ska lossa sittdelen. Knapparna sitter mitt på chassit, precis vid fästena för sittdelen. Balios S Lux är utrustad med memory-knappar. Det betyder att man kan trycka in knapparna en i taget. Det är först när båda knapparna är intryckta som sittdelen kan lyftas av, eller vändas.

Sittdelen är ganska rymlig, och fungerar för de flesta barn upp till cirka 3 års ålder. Har man längre barn än så i vagnen, så sitter de bäst med sittdelen framåtvänd. Då kan man vika undan fotstödet och så kan barnet ta stöd med fötterna mot det fotstöd som finns inbyggt framtill på chassit.

Balios S Lux har en ny sele som funkar riktigt dåligt med sittdyna och åkpåse

Ny sele i sittdelen gör det svårt att använda åkpåse och sitta dyna i Cybex Balios S Lux 2023.

Ibland förstår jag verkligen inte hur barnvagnstillverkare tänker. Eller såhär. Ibland tror jag att de tänker alldeles för mycket och skapar ett problem som inte existerar. Deras lösning på detta påhittade problem skapar därefter ett helt nytt, men ytterst verkligt, problem för de som faktiskt ska använda vagnen. Exakt så är fallet med den nya selen i Cybex Balios S Lux sittdel. Tanken med denna bilstolsliknande sele är att det ska bli enklare att spänna fast barnet ordentligt. Visst. Att manuellt justera selremmar kan ibland vara lite omständligt. Och det finns säkert många föräldrar som inte spänner fast sin bebis tillräckligt väl i sittdelen, med risk för att barnet skulle kunna falla ur som följd. Det är förstås ett problem. Men är det ett stort problem? Är det många barn som faller ur sin barnvagn för att föräldrarna tyckte selen var svår att dra åt? Jag tvivlar på det.

Cybex har i alla fall löst detta ”problem” genom att introducera en helt ny sorts sele. Genom en öppning nedanför selens grenband kan man med en hand dra åt selen varje gång barnets spänts fast, så selen sitter perfekt tight runt barnets kropp. Och ja det låter ju bra? Problemet är bara att selen är fastsydd i ryggstödet. Och den går inte att dela. Det gör att många sittdynor och åkpåsar helt plötsligt inte kan användas i Cybex Balios S Lux. Nu finns det visserligen ett rätt bra utbud av åkpåsar med kardborreöppningar, så åkpåsen kan öppnas upp helt i bakstycket och träs runt vagnens sele. Men sittdynor av den typen är det sämre med. Och har man redan en åkpåse hemma, som har individuella selhål, så kommer den tyvärr inte gå att använda i denna vagn.

Nya selen gör det svårare att använda sittdyna och åkpåse i Balios S Lux

Ytterligare ett problem är att om man väl satt i en åkpåse eller sittdyna i Cybex Balios S Lux, så är bandet man drar åt selen med helt plötsligt svårt att komma åt. Man får gräva blint med handen för att hitta remmen. Och helt plötsligt är vardaglig användning av sittdelen mycket svårare än den varit på alla andra Cybex Balios S Lux. Förhoppningsvis är det här något Cybex kommer inse inför framtida versioner av vagnen.

Använder man aldrig åkpåse i vagnen är det här förstås inte ett problem. Men bor man i Norden så är en kall vinter ofrånkomlig. Även höst och vår är blöta säsonger, då många vill ha en sittdyna i vagnen för att göra det enklare att hålla barnvagnsklädseln ren. I övrigt är selen välfungerande. Man kan dra remmarna upp och ned för att välja höjd på ryggstödet. Och selspännet är smidigt, både när man ska klicka ihop selen och när den ska öppnas upp.

Enkelt att justera ryggstödet till fullt liggläge

Ryggstödet kan vinklas mellan sittläge och liggläge.

Balios S Lux har ett ryggstöd som kan ställas i tre olika lägen. Sittläget är inte helt upprätt, men jag tycker inte heller att det är så tillbakalutat att det blir störande för barnet. Viloläget är ett bra mellanläge och liggläget är ett i princip helt plant, fullt liggläge. Sittdelen kan ställas i alla tre lägen oavsett om den är vänd framåt eller bakåt. För att ändra mellan de olika lägena så använder man sig av den vita spärren, som sitter högst upp på ryggstödets baksida. Spärren viks uppåt, och så låser sittdelen upp sig till ett rörligt läge.

Cybex Balios S Lux har svängbar bygel och ställbart fotstöd

Swing away-bygel och ställbart fotstöd.

Sittdelen har en mycket lättanvänd och smidig bygel. Bygeln kan dels svänga åt sidan, genom att man trycker in den vita knappen och drar upp ena eller andra ändan av bygeln ur sitt fäste. Dels kan den tas loss helt. Sittdelen har även ett ställbart fotstöd. Fotstödet kan vinklas i flera lägen. Fullt uppfällt så förlänger fotstödet sittdelens liggyta, och gör Balios S Lux mer bekväm för barnet att sova i. För att justera fotstödet måste man använda båda händerna, och trycka in de två knapparna på dess sidor samtidigt som fotstödet vinklas till önskat läge.

Förlängningsbar sufflett med vädringsficka och solkeps

Förlängningsbar sufflett med vädringslucka.

Cybex Balios S Lux har en förlängningsbar sufflett, men jag kan inte låta bli att önska att den kunde vara snäppet längre. Antingen att suffletten gick att dra ut ett steg till. Eller att solkepsen, som kan vikas ut och in, skulle vara längre och ha en brantare vinkel. Som det är nu får man väldigt bra skugga med suffletten när man har sittdelen i sitt- eller viloläge. Men har man ryggstödet nedfällt till liggläge så kommer det vara ganska ljust innanför suffletten, även när den är maximalt utfälld. Detta är dock ändå en fullt godkänd sufflett, det är inte så att man måste komplettera med parasoll eller solgardin. Men den hade helt enkelt gärna fått vara något längre.

I förlängningsdelen av suffletten finns en vädringsficka med ett lock som kan vikas undan. Luckan är täckt av ett meshnät, och kan förstås användas både för ventilation och som en tittlucka. Storleksmässigt är luckan tillräckligt generös för att det ska bli ett bra luftflöde i sittdelen. Jag kan tycka att det är ett litet minus att vädringsluckan sitter i den förlängda delen. Har man sittdelen framåtvänd och vill kunna se in till barnet, så behöver man ha suffletten fullt utfälld för att kunna göra det. Numera sitter vädringsluckan ofta i sufflettens mellersta panel. Det är dock inte heller en perfekt lösning, för då har man sämre möjlighet att ha öppet för vädring om man har suffletten helt utfälld men inte vill att solen ska lysa in till barnet. Så var på suffletten en vädringslucka sitter bäst är egentligen en smaksak.

Rymlig, lättåkomlig varukorg och ställbart teleskophandtag

Cybex Balios S Lux 2023 har en rymlig varukorg och ställbart teleskophandtag.

Att varukorgen har blivit större på Cybex Balios S Lux är tydligt. Man får in precis allt man behöver – och lite till – under vagnen. Skötväska, hela familjens tröjor, en bärsele. Maxvikten på 10 kg innebär att man enkelt kan ta med sig vagnen till matbutiken för en middagshandling. Och sett till att sitsen är rätt högt placerad, så får man plats även med lite mer skrymmande föremål under Balios S Lux. Samtidigt är varukorgens kanter ganska höga, så någon risk för att småsaker ska falla ur finns inte.

Balios S Lux har ett teleskophandtag som justeras med ett enhandsgrepp. För att ändra höjd trycker man in den stora vita knappen på handtagets undersida. Den mindre, vita knappen på ovansidan ska man trycka åt sidan när vagnen ska fällas ihop. Handtaget har en ganska brant vinkel, och kan justeras från som minst 99 cm från golvet till som högst 109 cm. Måtten är mätt från marken upp till handtagets övre kant. Totalt kan man ställa Balios S Lux handtag i fyra olika höjdlägen.

Balios S Lux har fjädring i chassit och stora, punkteringsfria hjul

Punkteringsfria däck och fjädring i chassit.

Cybex Balios S Lux har fyra relativt stora hjul. Alla hjulen är punkteringsfria och om jag har förstått rätt ska framhjulen vara EVA-hjul medan bakhjulen är skumfyllda. Skillnaden mellan dessa sorters hjul ör kort och gott att foamhjul är bättre. De är generellt tåligare, men väger också lite mer. EVA-hjul är enklare och billigare, så med tiden lär man ser mer slitage på vagnens framhjul än på bakhjulen. Jag tycker det syns redan på mina bilder ovan. Medan bakhjulen bara är dammiga efter en och en halv månads användning, så är framhjulen lite naggade i kanterna. Framhjulen kan låsas i fast läge och alla hjul går förstås att ta loss från chassit, något som är lika snabbt som det är enkelt.

Mitt emellan bakhjulen på Balios S Lux sitter fotbromsen. En rejäl pedal som har en egenskap jag gillar – den är flip flop friendly. Det innebär att man aldrig behöver trycka uppått med tåspetsen för att lägga i eller ur bromsen. Balios S Lux broms tryckar man nedåt och bakåt när man ska bromsa vagnen, och nedåt framåt när man ska börja promenera igen.

Vagnen har fjädring både i framhjulen och i chassit. Fjädringen har en begränsad effekt på vagnens körkänsla. Cybex Balios S Lux är inte alls kundvagns-stötig, men jag skulle inte heller beskriva den som ett vagn med gung. Fjädringen är tillräckligt för att vagnen ska bli lite mjukare i känslan när man kör över gupp eller på ojämn grusväg. Är man ute efter en terrängvanlig barnvagn så är Cybex Balios S Lux inte rätt val av modell, även om den fixar lite gräs, grus och även mindre mängder snö hjälpligt.

Så fäller man ihop Cybex Balios S Lux

Så fäller man ihop Cybex Balios S Lux 2023.

Det är mycket enkelt att fälla ihop Balios S Lux – och det är också en anledning till vagnens popularitet. Oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt så går hopfällningen till på samma sätt. Det första steget är att sittdelen viks ihop. Därefter för man med tummen den vita knappen på handtagets ovansida åt sidan, samtidigt som man med resten av handen trycker in den stora knappen på undersidan. Då låser chassit upp sig, och man kan vika handtaget nedåt, mot golvet. När handtaget trycks in hela vägen mot chassit är vagnen ihopfälld. Den kan då läggas ned, eller förvaras stående på högkant utan att lutas mot något.

Den övre raden bilder i collaget ovan visar när jag fäller ihop Balios S Lux med framåtvänd sittdel. De nedre bilderna är när vagnens fälls ihop med sittdelen bakåtvänd.

Balios S Lux ihopfälld med och utan sittdel

Chassit låser ihop sig när vagnen har fällts ihop.

När Balios S Lux fällts ihop så kan man enkelt lyfta in vagnen i bilen, eftersom chassit låser ihop sig automatiskt – förutsatt att man tryckt ihop vagnen maximalt. Spärren sitter på vänster sida av chassit, en svart spärr som låser sig runt en knopp på handtaget. För att fälla upp vagnen igen så trycker man undan spärren och lyfter upp Balios S Lux i handtaget med ett knyck. På sittdelens undersida finns ett bärhandtag i hårdplats. Det här är ju inte vagnen man fäller ihop och bär över axeln direkt. Men bärhandtaget ger ett bra ställe att greppa tag i när Balios S Lux ska packas in i bilens bagageutrymme, så det är en uppskattad egenskap.

En egenskap som är lite mindre uppskattad, och som jag är något besviken på att Cybex inte byggt bort, är hur sittdelens fotstöd tenderar att fastna i varukorgen när vagnen ska fällas upp. Bilden nederst till höger i collaget ovan visar när jag fällt upp chassit och nu även ska fälla ut den framåtvända sittdelen. Fotstödets nedersta kanten tar då i varukorgen, eller kanske snarare det inbyggda fotstödet framtill på chassit. Det är otroligt irriterande varje gång det sker.

Visserligen går det ganska snabbt att lirka loss fotstödet. Man får ta tag i det, och dra försiktigt uppåt, så lossnar det. Men det borde inte vara såhär. Man borde kunna fälla ut hela sittdelen i en rörelse, utan att behöva lirka med handen nere i varukorgen. Samma problem finns på äldre versioner av Balios S Lux så Cybex borde vara medvetna om problemet. Men än så länge har det alltså inte åtgärdats.

Mått på Cybex Balios S Lux ihopfälld

Mått på Cybex Balios S Lux ihopfälld
Endast chassi:60 x 30 x 75 cm
Med framåtvänd sittdel:60 x 46 x 75 cm
Med bakåtvänd sittdel:60 x 35 x 75 cm

Körkänslan i Cybex Balios S Lux

Mitt omdöme av Cybex Balios S Lux 2023.

Cybex Balios S Lux har en lättrullad körkänsla. Vagnen är enkel att styra och kan med lätthet rullas med en hand, även med ett barn i sittdelen och fullpackad varukorg. Handtagets ganska branta vinkel gör att man inte kommer så mycket längre bort från vagnen ens när handtaget är maximalt upphöjt. Är man en väldigt lång förälder, eller åtminstone tar väldigt långa steg, så kan det vara en god idé att testköra Balios S Lux innan köp. För de flesta är dock stegutrymmet fullt tillräckligt.

Hjulen fixar som sagt mer än bara slät asfalt. Under en sommar på Gotland får Balios S Lux rulla över kullersten i Visby, på grusväg ute på landet och regelbundet fungera som tupplursvagn på en guppig gräsmatta. Vagnen kör inte fast sig på dessa underlag, men är förstås inte alls lika lättrullad som en riktig terrängvagn. Men vill man ha en vagn som är smidig ihopfälld men ändå har helt okej hjul, då är Balios S Lux en bra matchning.

Uppfälld är Balios S Lux normalstor, 60 cm brett över bakhjulen är ett mått som återfinns hos många duovagnar. Men de flesta blir betydligt klumpigare ihopfälld. Att denna vändbara sittvagn blir ett så pass kompakt paket (på höjden, smalare blir den ju förstås inte) är en av anledningar till att Balios S Lux sticker ut bland utbudet. En annan är att vagnen har Cybex snygga färger och detaljer på klädseln, samtidigt som den är betydligt billigare än märkets flaggskeppsmodell Priam.

Mitt omdöme av Cybex Balios S Lux 2023

Balios S Lux är inte en perfekt barnvagn. Jag tycker Cybex verkligen bör tänka om gällande selen. De bör justera antingen sittdel eller chassi så fotstödet inte längre fastnar i varukorgen vid uppfällning. Och jag skulle bli riktigt glad om solkepsen kunde göras i alla fall tio centimeter längre. Men trots att det finns en del saker jag anmärker på, så är mitt totala omdöme av Cybex Balios S Lux väldigt positivt. Vagnen går att köpa till ett väldigt rimligt pris, och för de pengarna får man en massa uppskattade egenskaper.

Balios S Lux är ganska rejäl och rymlig, men är ändå enkel att fälla ihop och känns väldigt smidig som vagn att regelbundet packa in och ut ur bilen. Den kan användas från födsel om man vill, och funkar även för 4-5 åringar (förutsatt att de sitter framåtvända). Har man sittdelen bakåtvänd blir fotstödet urvuxet lite snabbare. Men Balios S Lux räcker utan tvekan fram till den ålder de flesta ändå kan tänka sig att byta till en enklare, framåtvänd sittvagn. Jag är inte ett dugg förvånad över att den här vagnen ser ut att bli en riktig långkörare i Cybex sortiment av barnvagnar. När man hittat ett fungerande koncept, i en riktigt bra prisklass, så ska man förstås hålla hårt i det.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Cybex Balios S Lux hos: Jollyroom
Se pris för Cybex Balios S Lux hos: Babyland

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Elin 4 oktober, 2023 - 09:02

Vilken fantastisk blogg!
Jag är gravid och kommer behöva köpa en syskonvagn. Min son kommer vara 17 månader när syskonet kommer. Vilken rekommenderar du? Den behöver bli ganska liten ihopfälld för att vi ska få plats med den i bilen.

Reply
Anna 4 oktober, 2023 - 12:49

Hej Elin!
Om storlek ihopfälld är din främsta prio så skulle jag börja med att kolla på syskonvagnar på längden. Du kommer behöva plocka isär den en del innan du kan lassa in den i bilen, men så är fallet men de allra flesta syskonvagnar ändå. Fördelen med de som är på längden att chassit ihopfällt ofta inte är mycket större än chassit till en singelvagn. Sen kan du stapla ligg- och sittdel ovanpå. Om du vill att sittdelarna ska vara vändbara så skulle jag kolla på UPPAbaby Vista, Cybex Gazelle och Baby Jogger City Select tex!
/Anna

Reply
Jennifer 11 oktober, 2023 - 21:23

Hej! Jag har en Cybex Talos s lux och har precis insett problemet med selen… har köpt på mig både åkpåsen voksi active och inovi-dyna som inte är kompatibla innan jag insåg detta. Man får skratta är det nästan!

Nu till frågorna: vad kan du rekommendera för åkpåse och sittdyna istället som funkar med selen?

Vi bor i Norrland och barnet bär vi ofta under våra ytterkläder (och har därför inte så mycket varma kläder på henne) så därför behöver vi en riktigt varm påse. Vill gärna att påsen håller länge också och kan användas att bra tag.

Sittdynan i memory foam köpte jag med förhoppning om att kunna introducera sittdelen i vagnen lite tidigare än vid 6 månader då vårt barn verkligen avskyr liggdelen. Hon är 3 månader nu och rätt stark i rygg och nacke, dock inte redo för sittande riktigt än (inte med sittdyna heller, jag köpte för att ha hemma när det är dags!). Med tanke på säsongen så tänkte jag även att dynan skulle vara lite isolerande. Så det är vad jag är ute efter vad gäller sittdyna- har du några rekommendationer?

Tycker det är helt otroligt svårt att hitta det jag letar efter, är så tacksam för alla råd du kan ge! Tack för en otroligt informativ blogg!

Reply
Anna 13 oktober, 2023 - 15:18

Hej Jennifer!
Ja visst är det irriterande att Cybex väljer en sele som sitter fastsydd i sitsen, jag kan faktiskt inte alls förstå hur man tänkte!
Angående Voksi Active, är det en äldre modell av åkpåsen du har? Nyare versioner har nämligen kardborreöppning för selen och borde funka i Talos och Balios. Det gäller även de flesta åkpåsar från Voksi numera, samma med åkpåsar från märken som Elodie, Bugaboo, Najell och även nyare modeller från Easygrow. Vad gäller sittdynan blir det svårare dock, jag kommer på rak arm inte på någon sittdyna av samma typ som Inovi Large som har långa selöppningar, tyvärr!
/Anna

Reply
Josefine 21 november, 2023 - 11:06

Åkpåse!
Var så inne på att köpa en sån här vagn men blir osäker i och med selen du skriver om. Har redan 2 ”vanliga” åkpåsar hemma och jag vill förstås inte lätta massa pengar på en ny. Går det alltså inte alls men en klassisk åkpåse med hål och finns det någon billig som går att använda i denna vagn?

Reply
Anna 21 november, 2023 - 14:26

Hej Josefine!
Nej en vanlig åkpåse kommer tyvärr inte funka alls. Det finns nog åkpåse med kardborreöppning i de flesta prisklasser, vad är din budget? Kan du tänka dig begagnat så borde det gå att hitta för 4-500 iaf.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar