Säg STOPP till glidande åkpåsar!

av Anna

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Fästa åkpåsen i barnvagnen med vanthållare

Så fäster du åkpåsen i barnvagnen

Den ädla konsten att fästa upp en åkpåse i en barnvagn kan kräva viss övning innan den till fullo behärskas. Inte bara handlar det om hur barnvagnens sittdel är konstruerad. Olika åkpåsar har dessutom olika slags upphängning. Den bästa kombinationen är en sittdel där sufflett och ryggstöd inte sitter ihop, parat med en åkpåse som har en ficka eller något slags remmar som kan träs över ryggstödet.

Det man vill undvika är att åkpåsen glider ned i sittdelen när man sätter i barnet. Med åkpåsen trädd över ryggstödet så kan det ålas nästan hur mycket som helst utan att den rubbas. Men långt ifrån alla åkpåsar har en sådan upphängningsfunktion. Och dessutom så är det väldigt vanligt förekommande att sittdel och sufflett sitter ihop. Något som gör att åkpåsen inte kan träs över ryggstödet oavsett om den har en upphängningsficka eller inte.

Ett universaltips jag själv fick för många år sedan och nu ofta ger vidare är därför detta: Vanthållare + åkpåse = sant. Och nedan ska jag visa exakt hur det kan fungera!

Slipp glidande åkpåsar med hjälp av vanthållare

Slipp glidande åkpåsar med hjälp av vanthållare i Baby Jogger och Britax

Fästa åkpåsen i Britax barnvagnar

Britax med sina modeller Go, Go Next, Go Big och Smile är ett bra exempel på en populär barnvagn där sittdel och sufflett sitter ihop. Vad många inte känner till är att överst på ryggstödet på dessa vagnar, och det gäller även när modellerna gick under märket Brio, så finns en liten tygkant med två knapphål. Brio/Britax egna åkpåsar har förstås duffelknappar som kan passas in perfekt i dessa knapphål. Vips, så sitter åkpåsen fast och kan inte glida alls!

Men har man valt en åkpåse av annat märke så kan vanthållare komma till stor nytta. Trä vanthållaren genom de två knapphålen eller tygölorna, och knipsa fast dem i åkpåsens överkant eller bakstycke. Tadaa, inget mer glid! Samma gäller för övrigt Kronans barnvagnar, där jag redan tidigare skrivit ett inlägg om hur man för Britax och Kronans barnvagnar kan använda åkpåsens pälskant för att slippa glid i sittdelen.

Fästa åkpåsen i Baby Joggers vagnar

Många vagnars sittdel är dock inte ens utrustad med knapphåll. Ett bra exempel på ett märke vars sittvagnar är mindre kompatibla med åkpåsar är Baby Jogger. Men även där kan vanthållare vara till stor hjälp. På bilden har jag knipsat fast enda ändan av dem i det överflödiga tyget precis där ryggplattan och klädseln möts. I andra ändan är vanthållarna fästa i åkpåsens kant. Jag sätter dem ganska nära huvudet för att vanthållarna ska sitta spänt. Den här lösningen gör inte åkpåsen lika stabil som om den kan träs över ryggstödet. Men den hindar åtminstone att åkpåsen ligger som en boll i sittdelen samtidigt som man försöker sätta i sitt barn.

Vanthållare brukar gå att köpa hos alla de stora barnbutikerna. Själv har jag använt vanthållare från Polarn O Pyret. Det är väl värt att försöka sig på att använda sig av vanthållare innan man svettat sig tokig på sin glidiga åkpåse!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar