Sökes: Liten vändbar sittvagn

av Anna

Jakten på en liten och smidig vagn med vändbar sittdel har varit lika aktuell sen jag bloggade mitt första ord om barnvagnar som den är idag. Det är fortfarande en av de absolut vanligaste frågorna jag får och det gläder mig att utbudet idag är så mycket större och bättre än för åtta år sedan. Nya vagnar tillkommer hela tiden (och flera är på väg som fortfarande är hemliga) men i det här inlägget tänkte jag ge en kortare översikt över några av de bästa alternativen på liten vändbar sittvagn som finns år 2017. Vissa av vagnarna finns redan recenserade på bloggen, andra hoppas jag kunna köra och skriva om i framtiden.

Många söker efter en liten vändbar resevagn, ett smidigare alternativ att ta med på semestern. Vill man ha en vagn som fungerar som handbagage kommer man dock bli besviken. De vagnar som har tillräckligt små mått för det är alla enbart framåtvända. Det finns dock liggdelsalternativ, exempelvis Babyzen Yoyo 0+ eller Mountain Buggy Nano med mjuklift, men då är det endast för barn under halvåret och endast liggläge. I de fall jag har recenserat vagnen i fråga här på bloggen så länkar jag dit för den som vill läsa på mer.

Cybex Balios M är i uppfällt läge normalstor i bredd och längd, men ändå smidig att köra. Bäst av allt är dock hur effektivt vagnen fälls ihop. Balios blir mindre hopfälld än de flesta andra vändbara vagnar och lyckas kombinera det med en maxvikt på 17 kg och en rymlig sittdel. Man får dessutom en hel del andra ”storvagnsfunktioner” i denna lilla, vändbara vagn. Teleskophandtaget kan justeras i höjd, framhjulen kan låsas och varukorgen är gigantiskt. Vill man använda Balios med  en bebis så finns det liggdel att köpa till, det finns också adaptrar så att den kan användas med babyskydd. Sittdelen är ergonomisk med tre lutningslägen och har ställbart fotstöd. Balios svagare sidor brukar anses vara att sittläget inte lite tillbakalutat samt att chassit saknar fjädring. Men för stadskörning är Cybex Balios M ett väldigt prisvärt alternativ om man vill köra sitt barn vänt mot sig och samtidigt få plats med mer än bara vagnen i bilens bagagelucka.

Easywalker Mosey är en vagn som snabbt blev en favorit hos mig och nu finns uppföljaren Easywalker Mosey Plus. Det jag främst fastnade för hos Moseyn initialt var att detta var den första lilla, vändbara vagnen jag råkat på som inte hade pyttesmå hjul och endast kunde köras på plan yta. Moseys lite större, punkteringsfria hjul fixade elljusspåret i naturreservatet där jag bor och grusvägarna i området runt mina barns förskola. Chassit har inte så mycket fjädring, vissa upplever vagnen som stötig, men min åsikt är att Mosey har en toppenbar känsla och är riktigt rejält robust med tanke på dess storlek. Ovanpå det så är sittdelen, som är vanlig med ett nästan plant liggläge, rymlig med ett högt ryggstöd och maxvikten på 20 kg gör att vagnen kan användas länge. Den äldre versionen av Mosey hade i mitt tyckte bättre sufflett än Mosey+, men mycket sämre varukorg.. Mosey Plus har en varukorg som faktiskt funkar för alla mina vardagliga behov men jag saknas solkepsen på suffletten. Ett annan styrka hos Mosey som resevagn är att handtaget kan skjutas in hela vägen ned till bygeln, det gör vagnen väldigt utrymmessnål på en buss eller när den ska ställas undan i hallen på ett litet hotellrum. Även Mosey kan köras också med liggdel och med babyskydd.

Quinny Zapp har funnits, och finns än, i flera olika versioner. Jag ska erkänna att jag inte har stenkoll på de alla men kortfattat är min uppfattning att den äldsta endast var framåtvänd, sedan kom en vändbar och sen en vändbar där vagnen kunde fällas ihop även när sittdelen var bakåtvänd. Jag har erfarenhet av Quinny Zapp Xtra 2.0 som är den versionen jag beskrev senast. Men nu våren 2017 kommer Quinny med en helt ny serie Zapp-vagnar och en av dem är fyrhjulingen Zapp Flex Plus, som jag kommer testa i år. Det jag gillar med uppdatering är inte bara att det fjärde hjulet gör den mer stabil, utan att den också har fått helt handtag. De äldre versionerna, och även några av de andra nya som också kommer ut nu, har alla delat handtag. Fördelen med Zapp är att den blir riktigt liten ihopfälld, verkligen ett litet paket, och att suffletten kan förlängas. Framåtvänd har den sitt-, vilo- och liggläge men bakåtvänd finns inget sittläge, vilket nog kan anses som ett minus om man har ett större barn som vill sitta upp ordentligt. Zapp tar 15 kg i sittdelen och nyaste Zapp Flex Plus har både liggdel, en särskild lite flat-lösning för sittdelen samt babyskyddsadaptrar.
UPPAbabys storhit Vista har väl ingen missat vid det här laget men lillasyskonet Cruz är desto nyare på marknaden. Jag har kört Cruz en kort period, dock med liggdel, och det som jag tror kan göra vagnen intressant som ett vändbart alternativ är att UPPAbaby lyckats klämma in många bra funktioner. Cruz har teleskophandtag, stor varukorg som är godkänd för 11 kgs belastning, ställbart fotstöd på den vändbara, ergonomiska sittdelen och en hög maxvikt på drygt 22 kg. Vagnen är smal och väldigt lättstyrd. Hjulen är rätt små och chassit har ingen direkt fjädring så Cruz lämpar sig bäst på plant underlag men blir därför toppen för den som vill gå och shoppa med vagn och kunna ha sitt barn mot sig. Den kan fällas med sittdelen på chassit och det finns en smart ståbräda som tillbehör. Vill man köra Cruz med bebis så ingår babyskyddsadaptrar när man köper vagnen.

Bugaboo Bee har länge varit nästan det enda vändbara alternativet om man vill ha en liten och smidig sittvagn. Och jämfört med övrigt utbud idag så är Bee inte längre så liten ihopfälld. Men fortfarande är den väldigt populär i denna kategori, om än av många lätt förbisedd på grund av dess höga pris. Och ja. Nypriset är väldigt högt. Men Bee har funnits sen 2008 och finns därför begagnad i så gott som alla prisklasser. Att hålla kolla på de olika versionerna är inte lätt. Bee har funnits som Bee Classic, Bee Plus och Bee3. Här är min Guide till Bugaboo Bee och sedan den skrevs har Bugaboo släppt ytterligare en version – Bugaboo Bee5. Gemensamt för alla Been är dock att de har en vanlig sittdel med ett nästan plant liggläge. Maxvikten är 17 kg. Sittdelen kan vändas och sittytan kan förlängas. Handtaget är höj och sänkbart. Många andra små, vändbara vagnar som funnits med länge har haft fast handtag, därför har jag ofta rekommenderat Bee till långa föräldrar. Hjulen är ganska små och inte så tåliga, men Bee klarar resor till stadsmiljö och är enkel att fälla ihop i bilen så för de ändamålen är den en ovanligt lättstyrd kompanjon.

Stokke Scoot är en vagn jag känt och klämt på flera gånger men aldrig kört. Jag ska försöka råda bot på det nu med mitt sista vagnsbarn dock. Scoot är också en smidig, vändbar sittvagn som kan fällas ihop i ett stycke. Den finns i flera versioner, där det jag framför allt känner till är att de nyare har fått betydligt bättre hjul. Ryggstödet kan fällas ned till liggläge och det har tidigare funnits ett inlägg, som en åkpåse/cocoon, om man vill använda Scoot med bebis. Nytt är att Scoot numera har en egen liggdel. Fördelen med att ha Scoot som vändbar sittvagn är att också den är ganska välutrustad med funktioner. Suffletten kan förlängas, handtaget kan vinklas och varukorgen är rymlig samt enkel att packa från olika håll. Nackdelen är att den också är ganska normalstor uppfälld och inte heller superpetite när den fälls ihop. Jag vet också att många som kört Scoot saknar en bygel på sittdelen och att en del tycker att fotstödet har en lite knepig konstruktion.

Cybex Mios är en vagn som skulle ha premiärrullat i februari i år men är försenad och, hoppas jag, äntrar min värld nu strax innan sommaren. Det som lockar mig med Mios är dels Cybex stilrena design, den är ganska lik storasyskonet Cybex Priam om man ser till chassit. Dels är det att den trots det idag ganska stora utbudet av små, vändbara sittvagnar ändå lyckas komma med något nytt. Mios blir riktigt liten ihopfälld, mindre än de flesta andra vagnar i detta inlägg. Ändå har den en maxvikt på 17 kg, ställbart fotstöd, så gott som plant liggläge och ett ställbart knäledshandtag. Suffletten kan förlängas och vagnen fälls i ett stycke. Även till Mios finns separat liggdel och adaptrar för babyskydd. Söker man en resevagn för semester någonstans där det är riktigt varm så är Mios högintressant, tycker jag. Sittdelen är nämligen klädd i ett slags meshtyg, vilket verkligen ger en bra luftgenomströmning. Ska den användas vid svalare väderlag så har den sin egen dyna som passar perfekt. Hur körkänslan är återstår att se, men det kommer förstås komma en recension på bloggen så snart jag rullat Cybex Mios tillräckligt länge för att veta vad jag tycker.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp en vändbar sittvagn från: Jollyroom
Köp en vändbar sittvagn från: Babyland

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Åsa 23 maj, 2017 - 10:06

Tack!! Perfekt läsning!
Jag behöver nog ingen resevagn just idag, men villhöver som den barnvagnsuntresserade jag är! Har redan 6 vagnar här hemma, fästmannen här hemma är lite stressad över mitt intresse då vi har ett barn på snart 8 månader Jag älskar det!! Haha ska bli spännande att läsa om cybex mios när du väl fått den i dina händer var det den som kunde länkas ihop med flera via magneter?!
När det väl är dags för vändbar resevagn står valet för mig utifrån ditt inlägg mellan mosey och cybex om det inte kommer fler tills jag ska köpa!
Tack igen och ha en fin dag!
Hälsningar Åsa

Reply
Anna 23 maj, 2017 - 20:43

Hej Åsa!
Den du tänker på som kan kopplas ihop magnetisk är Bumprider Connect och den har jag faktiskt inte hört ett ord om sen mässan i höstas, har dock hört rykten om att den är försenad och jag misstänker att det stämmer. Mios hoppas jag ska komma riktigt snart nu!
/Anna

Reply
Josefin 2 juni, 2017 - 21:12

Hej! Jag upptäckte just en vagn som heter Moweo future air. Den är inget du fått testa eller vet något om?

Reply
Emma 7 juni, 2017 - 23:26

Har du tips på någon mindre resvagn under 1000-lappen?

Mvh Emma

Reply
Anna 8 juni, 2017 - 12:30

Hej Emma, inte om den ska vara vändbar, även om du kanske förstås kan hitta en begagnad för under 1000 kr! Ska du ha en ny och det är ok att den är enbart framåtvänd så har du tex klassiska paraplysulkys som Chicco Liteway som säljs för typ 995 vid kampanjer, eller Carena Kobbe/Beemoo Easy Fly/Trille Skagen kan också hittas för runt tusenlappen.
/Anna

Reply
Tintin 20 augusti, 2017 - 17:13

Jag undrar vilken som är din favourit/du tycker är bäst av dessa vagnar och varför? Jag har idag en babyjogger zip som extra/resevagn men vill byta till en vändbar då minstingen är för liten för att sitta framåtvänd. Vill att dne ska vara smidig att fälla och ta liten plats i bilen men ändå bra att köra. Tack på förhand! Mvh Tintin

Reply
Anna 24 augusti, 2017 - 22:16

Hej Tintin, alltid svårt att svara på men Mosey är nog den jag själv kört mest med mina egna barn!
/Anna

Reply
Christine 14 juli, 2018 - 16:07

Hej! Hur skulle du säga att Balios M och Bee skiljer sig vad gäller fjädring i chassi och körkänsla. Tycker Bee är så ranglig och dålig hävstång samt lite stötig, är Balios M ett bättre alternativ för mig?

Reply
Anna 16 juli, 2018 - 23:32

Hej,
nej då kommer du inte gilla Balios M mer. NU vet jag inte vilken version av Bee du har kört, då de skiljer sig en del åt sinsemellan, men Balios M är helt stum och väldigt stötig. Tyckte dock inte att det var något problem att häva den men det tycker jag dock inte heller att det är med Bee. Jag kör dock med handtaget i högsta läget.
/Anna

Reply
Elin 2 mars, 2022 - 09:15

Hej! Mitt barn fyller 2 om en månad och jag letar efter en vändbar resevagn inför sommaren som inte blir för liten snabbt. Har hört att många har för korta fotstöd tex. Vilken av dessa skulle du säga passar bäst till större barn? 🙂 Eller är det helt onödigt att köpa vändbar när de är så stora? Jag har testat att ha honom framåtvänd i vår vagn nån gång men tycker bara det är så tråkigt att inte kunna se eller prata med honom ordentligt :p Vill fortsätta ha honom bakåtvänd ett tag till!

Reply
Anna 13 mars, 2022 - 14:01

Hej Elin!
Nej men absolut inte, jag älskar att ha barnen bakåtvända så länge som möjligt i vagnen. Som du säger, mycket roligare att kunna prata med varandra och se vad barnet tittar på!

Jag skulle kolla på typ Cybex Balios S Lux eller Talos S Lux. De är rymliga nog för att hålla minst ett par år till för er, men ändå kompakta nog att funka som resevagn tycker jag! Även Bugaboo Bee 3/5/6 – väldigt rymlig i sitsen och vändbar!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar