Bädda i vagnen del 2 – Bädda liggdelen för en sommarbebis!

av Anna

BF mitt i sommaren, hur bäddar man i vagnen då?

Sommar och sol och en liten jollrande bebis i liggdelen? Frågan om hur man bäst gör det mysigt i vagnen för sin bebis är ständigt återkommande och därför gör jag nu en serie inlägg med tips på hur man kan bädda i liggdelen. Det kommer fokusera på att ha mjuklift i liggdelen, använda åkpåse i liggdelen, göra mysigt med babynest och att bädda med filt eller täcke i liggdelen.

Generellt brukar det rekommenderas att ha en hård liggdel till ett sommarbarn, och jag kan hålla med om det. Det är oftast luftigare, och därmed också svalare, än den mer ombonade mjukliften. Har man en kombivagn där man lägger bebisen i en mjuklift i vagnens sittdel kan det vara en god idé att välja en mjuklift med avtagbart lock. För en sommarbebis är bäddmöjligheterna oändliga. Här följer lite blandade tips och inspiration för hur man kan bädda liggdelen när det är varmt.

Inspirationsbild: Britax Go Next/Go Big liggdel med vanligt lakan för vagn/vagga, BabyTemp kudde, gallerfilt och barnvagnshänge från Nature Zoo.

Smidig bäddning – skydda madrassen!

Viktiga att tänka på om man ska bädda direkt i liggdelen tycker jag är att skydda madrassen. Bebisar läcker ur alla ändar och det är betydligt enklare att tvätta en filt eller ett lakan än vad det är att rengöra hela liggdelsmadrassen. Har bebisen kräkts på madrassen blir det ju dessutom svårt att natta om hen direkt efter. Så det ultimata är i mitt tycke att bädda undertill så att ett lakan snabbt kan rivas ur och ett nytt kan läggas in. En del lägger plastad frotté för att skydda madrassen och visst är det effektivt. Men min erfarenhet är också att det kan bli väldigt svettigt. Personligen har jag hellre haft dubbla lager lakan. Ska man ändå bädda med plastad frotté eller liknande material det så ska det vara på madrassens nedre del och inte där bebisen har sitt huvud.

Ska man ha kudde i liggdelen?

Huruvida bebisar ska ha kudde eller ej tvistar de lärda om. Jag har fyra barn och jag tror banne mig att råden varit olika varenda gång. För en nyfödd som ligger mycket på rygg kan en mjuk kudde, som denna från BabyTemp, vara bra för att förebygga platt bakhuvud. Barn som kan vända sig ska dock inte ha kudde. Men lite större bebisar som är mer rörliga ligger ändå tryggast i sittdelen, så man kan eliminera fallrisken genom att spänna fast barnet med selen.

Gallerfiltar är en fantastiskt grej, och något jag fick i present av min mormor när jag väntade mitt första barn. Den skulle jag ha mycket glädje av, sa hon, och det fick hon alldeles rätt i. Gallerfilten är mysig och bebisar som har starka fallreflexer kan behöva bli lite ombäddade. Med en gallerfilt som släpper igenom luft behöver det inte bli onödigt svettigt.

Ge bebisen något att titta på

Barnvagnshänget på bilden köpte jag flera år innan jag blev gravid med min fjärde bebis, efter att ha blivit kär direkt när jag såg det. Nature Zoo gör fantastiskt fina barnvagnsaccessoarer men just virkade hängen finns det en uppsjö av olika tillverkare av. Helt ärligt är dessa oftast mer till för mig som förälder än för bebisen. Speciellt om man har en nyfödd i åtanke. Väldigt små bebisar kan ju knappt fokusera blicken. Vill man ha ett dekorativt barnvagnshänge, som bebis kanske kan ha glädje av att titta på längre fram, så är mitt tips att skaffa ett med klämmor istället för med ringar. De med ringar glider runt och är svåra att få på plats. De med klämmor sitter rejält och därmed blir hänget inget onödigt irritationsmoment.

Inspirationsbild: Bugaboo Donkey liggdel med Bugaboos madrassöverdrag i ull, pandakudde från Candide, stickad filt från Lindex och rävskallra från Peppa.

Slipp trassliga lakan med ett madrassöverdrag

Vissa märken har sina egna snygga och funktionella madrassöverdrag. Detta i merinoull kommer från Bugaboo. Överdraget ska passa alla deras liggdelsmadrasser. Men det är med stor sannolikhet också kompatibelt med madrasser tillhörande andra liggdelar. Överdraget kan maskintvättas men är känsligt. Trots att jag följde tvättråden till punkt och pricka gick mitt sönder vid första tvätten. Jag gillar ändå väldigt mycket känslan av detta överdrag, det känns skönt för barnet att ligga på.

Pandakudden från Candide finns i en vanlig version och denna AIR-version med luft- och fuktgenomsläppande meshtyg. Pandakudden är också tänkt att i någon mån förebygga att barnet får en platt huvudform. Kudden kan förstås lika gärna användas i babygymmet, eller på andra ställen där barnet läggs på lite hårdare ytor. Den stickade filten är otroligt mjuk och perfekt att lägga över bebisen om vagnen ställs i skuggan vid en tupplur. En mellanvarm filt kan även komma till användning om det blåsare lite kallare vissa sommardagar.

Skallran är en färgklick, och bra att ha till hand om bebis börjar lessna i vagnen. Med den kan man köpa sig några extra minuters glatt humör (till exempel på bussen) innan barnet måste lyftas upp. Den här rävskallran fick min bebis i present och hon kan knappt slita blicken från den när jag håller upp den för henne.

Bädda färgglatt med filtar!

Samma bäddning som ovan, men med en vanlig bomullsfilt. Jag älskar färg och tror att barn också uppskattar bjärta kulörer. Denna filt i ekologisk bomull är från Imse Vimse. Helt ärligt, man kan inte få för många babyfiltar. Ta det från en som äger fler än 30 stycken… Vilket eventuellt kan vara lågt räknat.

Jag har filtar som skydd under bebis när jag ammar i soffan, som täcke i sängen och att bädda i vagnen med. Men också att ha över bebisen i babyskyddet när bilen är kall och som tillfällig skötbädd om man ska byta blöja i det gröna. Jag gillar filtar med färger eller mönster som kan fånga barnets uppmärksamhet. Förutom denna vackra filt (som så perfekt matchar skallran!) är jag också mycket förtjust i filtarna från Polarn o Pyret och Mini Rodini. Där vräks det på rikligt med färg och mönster.

Inspirationsbild: Bugaboos ulldyna, muslinfilt från Elodie Details och virkad snutte från Nature Zoo.

Luftig bäddning med bambu, muslin och lammfäll

Den här liggdelen är bäddad med en ulldyna. Det går minst lika bra att bädda med ett fårskinn, eller lammskinn som det heter om de kommer från Gotland. Lammskinn ska ha den naturliga egenskapen att värma när det är kallt och kyla när det är varmt. Huruvida detta fungerar väl i praktiken brukar det tyckas olika om. Skulle jag välja lammskinn skulle jag i så fall ta ett korthårigt. Detta så att barnet inte ska kunna trassla in fingrarna i fällen lika lätt.

Värt att tänka på är att äkta lammskinn är dyra. Fejkskinn har inte alls samma egenskaper och ska helt undvikas att använda för att lägga en bebis på. Ett äkta skinn är också ofta ganska stort, och kan bli bulligt i liggdelen. Men med tanke på liggdelens korta användningstid kan det känns ovärt att klippa till det. Vill man bara skära hål för vagnens sele, om skinnet ska användas i sittdelen, så kan det dock göras snyggt med en mattkniv om man skär från baksidan.

En sommarbebis kräver ett lager med tunna filtar

Tunna muslinfiltar finns det många som är duktiga på. Les Enfants filtar och snuttar är otroligt lätta och luftiga. Samma gäller för den på bilden, som kommer från Elodie Details. Min bebis och jag är helt beroende av dessa filtar. Hon har dem som tunn filt när det är varmt och som snutte att gnugga ansiktet mot. Filten kan också fungera som avskärmning ibland när hon har svårt att komma till ro, exempelvis när hon sitter i bärselen. De här filtarna blir i mitt tycke bara mjukare för var gång man tvättar dem. Så har man ett litet lager så gör det inget om bebisen kräks ned dem eller om de blir svettiga. In med en filt i maskinen och fram med nästa. Med en sommarbebis känns den här typen av luftig filt nästan oumbärlig.

Inspirationsbild: Bambudyna samt gallerfilt i bambu från Kronan, snuttefilt från Done by Deer och liten speldosa i tyg.

Bädda med bambu

Ett annat material som också har bra ventilerande egenskaper är bambu. Bambufiltar är populärt och kan också användas som lakan runt liggdelens madrass. I den här liggdelen har jag bäddat med en mjuk dyna i bambu från Kronan. Att bädda med en sittdyna kanske låter märkligt, men så länge den inte har väldigt hårda eller breda öppningar för selen så är det väldigt snarlikt en madrass. Jag skulle dock inte välja en dyna som är glansig och främst avsedd för att vara smutstålig och ett skydd. De känns inte mysiga för en bebis att sova på. Kronan har även en matchande gallerfilt i bambu. Att gallerfiltar är en bra grej att bädda för sin sommarbebis med tål att upprepas.

Har man en väldigt liten bebis, två av mina är prematurer som sett ut som små minidockor i liggdelen, så blir det lätt ekande tomt runt barnets huvud. Vill man göra det mer ombonat kan man rulla en filt och lägga längs med huvudändan. Att man håller koll på att barnet alltid har fria användningsvägar är givetvis underförstått. Har man en kräkbebis kan det förutom det vanliga lakanet vara en god idé att alltid ha en handduk eller en filt över liggdelsmadrassens huvudända. Istället för att riva bort hela lakanet under barnet kan man då enkelt ta bort kräkhandduken så bebis snabbt ligger torrt igen.

Dekor och underhållning i ett med en speldosa

Att göra vagnen fin och mysig för sin bebis är ett väldigt mysigt pyssel att ägna sig åt när man är gravid. Och väntar man en sommarbebis finns det alltså många olika bäddmöjligheter att välja mellan. När man sedan kommer till att lägga till hängen eller leksaker så är utbudet nästan för stort. En speldosa kan dock vara smart om bebis gillar att lyssna på musik när hen ska somna. Eller så kan den användas som ett sätt att distrahera om bebis börjar bli missnöjd i liggdelen men man som förälder inte kan lyfta upp just då. Att bäddningen ska vara snygg och matcha samt ha roande tillbehör är förstås alltid sekundärt. Sånt gör man mest för sin egen skull som förälder. Ofta som en del av boandet inför förlossningen. För så länge bebis ligger torrt och hålls lagom tempererad så är det allt som räknas egentligen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp filtar och tillbehör för att bädda liggdelen hos: Babyland
Köp filtar och tillbehör för att bädda liggdelen hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Johanna 29 februari, 2020 - 11:21

Jag väntar mitt och min mans första barn med. bf 1 juni och jag funderar på hur jag ska bädda vagnen. Vi har kommit fram till att vi Bill ha lammskinn i liggdelen men funderar på om vi ska ha en hel lammskinnsfäll eller om vi ska köpa en sittdelsdyna med äkta lammskinn från tex BOZZ som även ska passa i liggdel. Vet du om sittdelsdynan har samma egenskaper avseende värme/kyla som vanliga lammskinnsfällar har?

Reply
Anna 1 mars, 2020 - 16:12

Hej Johanna!
Ja, så länge det är äkta skinn ska det ha precis samma egenskap! Däremot verkar det råda delade åsikter om ifall klippt fäll, lång fäll, rak fäll eller lockig fäll funkar bäst. Personligen har jag inte upplevt att lammskinn har någon svalkande effekt, så jag har så gott som endast använt det när det är kallt.
/Anna

Reply
Linnea 30 mars, 2020 - 20:17

Hej. Jag har en dotter som blir 6 månader i slutet av juli. Hur ska jag bädda liggdelen nu till våren / sommaren och när kan jag byta till sittdelen ? Och hur kan man bona den? Eftersom de inte är många månader kvar av liggdelen så vill jag vara lite ekonomisk. Har en bugaboo fox. Mvh

Reply
Anna 5 april, 2020 - 14:31

Hej Linnea!
Jag är själv förtjust i att ha en tunn våråkpåse i vagnen den här tiden på året! Den får man dessutom användning av igen i höst, för våråkpåsar funkar lika bra i sittdel som i liggdel. Och kanske i sommrar, om det blir kyligt och blåsigt. Har ett inlägg från förra året med tips på bra tunna åkpåsar: https://ombarnvagnar.com/2019/02/4-tunna-akpasar-som-gor-barnvagnen-mysigt-ombonad-varen-2019/
/Anna

Reply
Charlotta 14 juni, 2021 - 15:26

Hej! Om man har ett lammskinn i liggdelen, ska man ändå ha kvar madrassen i som kommer med liggdelen? Hittar inga svar kring detta när jag söker runt.

Reply
Anna 15 juni, 2021 - 08:43

Hej Charlotta!
Ja absolut, lägg lammskinnet ovanpå madrassen!
/Anna

Reply
Alicia 20 april, 2022 - 20:44

Ska man ha kvar ”locket” på liggdelen? Eller är det för varmt? Läst att de nya vagnar inte släpper in så mycket värme pga tyget. Men hittar inget om ifall man ska ha på ”locket” som är ovanpå liggdelen när man köper vagnen. 🙂 mvh

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:49

Hej Alicia!
Det är helt upp till dig! Jag har kört liggdel utan liggdelslock mycket, även på vintern när mina barn är födda. Istället har jag haft mjuklift och filtar eller åkpåse i. På sommaren ger liggdelslocket förstås ett solskydd men det kan också bli kvavt. Jag skulle inte använda locket på sommaren utan istället ha suffletten på längsta läget och en tunn filt på bebisen vid behov!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar