Vad ska man ha för sittdyna i barnvagnen på sommaren?

av Anna
Sittdyna som svalkar i barnvagnen på sommaren

Frågar man mig så fyller en sittdyna i barnvagnen främst dessa tre syften:

  • Rengöring: En sittdyna mycket enklare att ta ur och tvätta, jämfört mot att ta loss hela sittdelsklädseln och tvätta den.
  • Komfort: En sittdyna kan hjälpa til med att göra sittdelen mer ombonad och bekväm för barnet som ska åka i vagnen.
  • Estetik: En sittdyna med rolig färg eller ett glatt mönster kan lyfta vagnen rent estetiskt.

Men det finns också sittdynor med en fjärde funktion – att värma eller kyla. Vill man värma barnet så finns det exempelvis flera olika sittdynor med lammskinn att välja mellan. Lammskinn kan också ha en avsvalkande funktion när det är varmt men då ska det vara rätt sorts skinn. De som kan sånt här säger att en korthårig, lockig fårskinnsfäll ska vara bäst.

Ha en sval sittdyna i barnvagnen på sommaren

Frågan är då vad för sittdyna man ska ha i barnvagnen på sommaren? Det man vill ha är en sittdyna som andas och en sittdyna som inte gör barnet så svettig. Många sittdynor har ett glansigt tyg. En bra grej med glansigt tyg är att det är lätt att hålla rent. Men att sitta med bar hud mot sådant material kan också bli enormt varmt och obekvämt blött av svett under sommaren.

Utbudet av sommarsittdynor är tyvärr inte så stort. Jag har utvärderat de två mest populära sittdynor som andas – Bugaboo Breezy Sittdyna och AeroMoov Sittdyna. Vilken avsvalkande förmåga har de i barnvagnen?

Jämförelse mellan Bugaboo Breezy Sittdyna och AeroMoov Sittdyna

AeroMoov Sittdyna

Aeromoov sittdyna finns flera färger och mönster. Den görs i fyra olika versioner och är även avsedd att användas i bilen. Sittdynan finns i fyra olika format:

  • babyskydd (69 x 28 cm)
  • bakåtvänd bilstol (86 x 32 cm)
  • bältesstol (95 x 31 cm)
  • barnvagn (77 x 30 cm).

Jag har tidigare somrar använt denna dyna i bakåtvända bilstolar och tyckte mig faktiskt märka av en positiv skillnad i hur svettiga mina barn blev på ryggen. Dynan var dock ingen mirakelmetod. Stillasittande barn i en varm bild leder till svett, men det var märkbart bättre mot att ha ingen dyna alls i bilstolen. Aeromoov sittdyna är en enkel modell, med ett hål nedtill för grenselet att komma upp ur – utom på modellen för bältesstolar eftersom att dessa ju inte har något selband mellan barnets ben. Övriga selremmar får dras runt sittdynan. På baksidan av sittdynan finns snören så att dynan kan knytas fast, vilket är hjälpsamt i en del bilstolar och barnvagn men inte funkar lika bra i andra.

Bugaboo Breezy Sittdyna

Bugaboo har länge haft sittdynor i sitt sortiment. Och nästa lika länge har märket erbjudit en sommarversion av den vanliga suffletten, kallad Bugaboo breezy solsufflett. Sen 2017 finns också en sommarversion av sittdynan tillgänglig. Bugaboo Sittdyna Breezy finns för närvarande tillgänglig i fyra olika färger. Hur den skiljer sig från andra sittdynor av samma märke kan man läsa om i min guide över Bugaboos sittdynor.

Bugaboos sommardyna är vändbar och är anpassad för att sitta bra i Bugaboos egna barnvagnsmodeller, med hjälp av öglorna upptill som ska fästas i knapparna på Bugaboo Bee och bandet på baksidan som ska fästas under sittplattan på Donkey, Buffalo och Cameleon. Den har kardborreöppning för selen, vilket gör den lätt att sätta i och ta ur. På dynan finns också ett band med kardborrefästen, som kan träs genom selen och på vissa sittdelar även genom sittdelsklädseln – allt för att förebygga att sittdynan glider neråt när man sitter i barnet. Så även om detta är Bugaboos sittdyna så funkar den precis lika bra i många andra barnvagnar (även om Bugaboo i dynan instruktioner anger att den ”endast” ska användas i deras egna vagnar).

Så är Bugaboo Breezy Sittdyna och AeroMoov Sittdyna uppbyggda

Så funkar svala sittdynor för sommaren

Till höger, på bakisdan av AeroMoov Sittdyna, ser man tydligt det AeroMoov kallar för sin 3D-struktur. Materialet är uppbyggt för att bilda en luftficka mellan barnet och stolen eller sittdelen det sitter i. Känslan påminner mycket om insidan av en bikupa. Framsidan av sittdynan är täckt med ett tunt lager svalkande, ekologisk bomullsfrotté som snabbt ska kunna suga upp och leda bort fukt. AeroMoovs sittdyna har jag framgångsrikt tvättat i maskin, på 30 grader utan sköljmedel. Att dynan kan tvättas tycker jag är viktigt då åtminstone mina vagnar aldrig är så fläckbenägna som på sommaren.

Till vänster i bilden ovan ser vi Bugaboo Breezy Sittdyna. På baksidan finns ett mesthnätsliknande material som också skapar utrymme för luft att komma in mellan barnet och sittdelen. Framisdan är täckt av ett mjukare pikétyg med Cooldry®-egenskaper. Tanken är att det både ska absorbera svett och annan fukt och sedan snabbt torka, så barnet inte sitter blöt i sin egen svett. Också Bugaboos sittdyna kan tvättas i maskin på 30 grader, om man skulle spilla en glass eller har en blöja som läcker.

Jämför man de två bredvid varandra så är Bugaboos dyna tjockare men känns samtidigt kanske en aning mjukare. AeroMoovs dynare är något tunnare men själv luftlagret är högre än på Bugaboo Breezy.

Recension av AeroMoov Sittdyna

Recension av AeroMoov Sittdyna

Årets dittills varmaste dag i Stockholm satte jag AeroMoov sittdyna i en vagn, vilket råkade bli en Britax B-Motion 3 Plus, och rullade ut på promenad i solskenet. En nackdel med den här modellen är att om man inte hittar någonstans att knyta fast sittdynan i selen eller sittdelsklädseln så kommer den garanterat glida nedåt när barnet rör sig i vagnen, eftersom att den inte kan hållas uppe med hjälp av solen. En stor fördel är att den modell jag har är så pass lång att den gott och väl täcker hela barnets kropp. Både huvud och knäveck kan vila mot dynan istället för att svettas tryckta direkt mot den tätare klädseln.

Dynans avsvalkande effekt tycker jag verkar fungera lika väl i vagnen som den gjorde när dynan används i bilbarnstolen. Min son blev fortfarande varm men inte sådär svettigt klibbig, när klädesplaggen ligger som slickade mot sittdelen. Det resultatet tycker jag man får vara nöjd med, med tanke på att det var över 30 grader varmt i solen. Att den här dynan dessutom kostar runt halva nypriset jämfört med Bugaboos känns också som en relevant faktor.

Recension av Bugaboo Breezy Sittdyna

Recension av Bugaboo Breezy Sittdyna

Eftersom att AeroMoov-dynan har ett kraftigare lager med luftfickor medan Bugaboos breezydyna faktiskt känns väldigt snarlik deras vanliga dyna, så trodde jag att det skulle bli utklassning mellan dessa två modeller. Men Bugaboo Breezy sittdyna överträffade mina förväntningar. Min ettåring sov en timme i vagnen och var inte ett dugg svettig på ryggen när hon vaknade upp efter tuppluren, trots att vi promenerat lika mycket i stekande solsken som i skugga. När jag kände henne på ryggen mellan skulderbladen strax efter att hon vaknat så var hon varm men inte fuktig. Helt ärligt har hon blivit mer svettig än så hemma i vårt varma sovrum på övervåningen de senaste dagarna.

Även om Bugaboos breezydyna kanske inte ser allt för imponerande ut så verkar den faktiskt kunna hålla vad den lovar. Nackdelen är att priset är ganska högt. Men en fördel är att det är enklare att fästa upp den i vagnen. Givetvis sitter den som allra bäst om man redan har en Bugaboo-vagn att använda breezydynan i.

Oavsett vilken modell av sommarsittdyna man väljer så kan jag varmt rekommendera att ha en svalkande sittdyna i barnvagnen under årets varmaste månader. Allt man kan göra för att bidra till lite mindre svettiga barn är enligt min erfarenhet nämligen guld värt.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för AeroMoov Sittdyna hos: Babyland
Se pris för Bugaboo Breezy Sittdyna hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

31 kommentarer

Linda 15 maj, 2018 - 22:07

Hej! Upplever du att det är stor skillnad på Bugaboos vanliga sittdyna och breezy? Vi ska köpa en sittdyna till vår son år och han är väldigt varm av sig. Är breezy värd de 200:- extra?

Reply
Anna 16 maj, 2018 - 09:19

Hej Linda!
Vet inte om jag skulle beskriva det som en stor skillnad man lite skillnad tycker jag faktiskt att det är. Är han varm av sig så skulle jag välja breezydynan, du kan ju använda den även resten av året utan problem!
/Anna

Reply
Katarina 12 juli, 2022 - 13:40

Hej! Har du något förslag på sittdyna till Babyjogger city mini gt2? Mvh,

Reply
Anna 18 juli, 2022 - 12:48

Hej Katarina!
Jag har själv inte använt sittdyna i GT, men när jag testat tycker jag att Outlooks sittdyna har suttit bra och gjort det enkelt att komma åt fällremmen. Tyvärr verkar den inte säljas längre. Så jag har ingen särskild modell jag kan rekommendera, men skulle fokusera på att hitta en som ändå gör det lätt att fälla ihop vagnen.
/Anna

Reply
Al 28 mars, 2019 - 12:12

Hej, blir svart färg på breezy sittdynan för varmt eller är den utformad på så sätt att det inte spelar ngn roll?

Reply
Anna 30 mars, 2019 - 10:30

Hej!
Jag skulle säga att det vad gäller dynan inte spelar någon som helst roll. Den ska ju vara under/bakom barnet och inte exponerad för sol! Så tycker du den är finast – go for it!
/Anna

Reply
Sabina 23 juni, 2022 - 18:24

Hej, skulle köpa en breezydynan men det står att tyget har bakterierdödande egenskaper Vad är det för kemikalier i den? Tack.

Reply
Anna 28 juni, 2022 - 20:31

Hej,
det är nog en fråga du får ställa till Bugaboo. Jag känner inte till något om några kemikalier i dynan, barnprodukter är extremt hård reglerade och testas noga innan de godkänns för försäljning.
/Anna

Reply
Emma Belfrage 15 maj, 2018 - 23:12

Hej! Hur funkar bugaboo breezy sittdyna i babyjogger city mini GT eller Britax Go next? Tack för fin recension.

Reply
Anna 16 maj, 2018 - 09:20

Hej Emma,
det borde åtminstone inte bli några problem med selen och tack vare remman på baksidan av sittdynan så ska det väl gå att hitta något sätt att få den att sitta uppe. Har tyvärr varken GT eller Go Next hemma så kan inte testa åt dig.
/Anna

Reply
Emma Belfrage 16 maj, 2018 - 12:19

Tack! 🙂 Jag tänker också att det borde funka. Synd att den är så dyr, men skönt om det blir lite svalare i vagnen 😉

Reply
Sanella 17 maj, 2018 - 08:51

Hej. Jag har min Breezy i GT. ”Fästena” som finns bakom har jag trätt igenom i hålen där selen ska gå och sen fäst de bakom klädseln. Sitter som en smäck!

Reply
Anna 17 maj, 2018 - 09:54

Hej, ja precis, de remmarna är väldigt smarta!
/Anna

Reply
Moa 16 maj, 2018 - 15:12

Outlooks sittdynor har jag upplevt varit svala för mina barn också 🙂

Reply
Sofia 17 maj, 2018 - 08:49

Hej.
Vilket bra inlägg, precis vad jag behövde läsa nu i sommarvärmen! 🙂
Min son blir väldigt lätt varm så skulle behöva nått för att svalka ner honom lite nu under sommaren.
Skulle du säga att båda passar till emmaljugas superviking sittdel? 🙂

Reply
Anna 17 maj, 2018 - 09:54

Hej Sofia,
jag det tror jag faktiskt. Jag har ingen Super Viking hemma men jag testade båda dynorna i NXT60 igår, som ju iaf också är en ergonomisk sittdel, och det funkade bra med båda två!
/Anna

Reply
Fia 9 september, 2018 - 00:30

Hej!
Jag har en Bugaboo vagn och ska nu byta från liggdel till sittdel och ska köpa en sittdyna. Jag velar mellan Elodie Details och Bugaboo Breezy. Jag vill att tyget ska ”andas” men vet inte om Elodie Details gör det? Vad har du för råd? Jag skulle inte tveka om inte Bugaboo Breezy var så dyr, då jag egentligen vill ha den.

Reply
Anna 9 september, 2018 - 21:30

Hej Fia,
jag skulle faktiskt inte välja Elodie Details dyna om du vill ha en som ska andas. EDs dyna har en glansig sida som inte andas alls, och en matt sida som är mysigare men nej jag skulle inte påstå att den andas heller. I en Bugaboo-vagn tycker jag dessutom inte att EDs dynor funkar bra med selen. Så jag skulle välja Bugaboos dyna. Breezyn andas först bäst men även Bugaboos vanliga dyna är betydligt bättre än EDs just på den punkten! Bättre andrahandsvärde på Breezy-dynan också. Men kolla begagnat? Jag köpte själv en begagnad breezydyna för 350 kr inkl frakt för några veckor sedan. Det är nu man ska köpa dem begagnade, i vår blir de dyrare igen.
/Anna

Reply
Fia 13 september, 2018 - 18:15

Hej igen Anna!
Tack för svaret angående Elodie Details och Bugaboo Breezy-dynan. Jag undrar om du hellre skulle rekommendera Inovi mellan före Elodie Details annars i så fall om man vill ha en lite billigare än Breezy-dynan? Passar den bättre med Bugaboos selen också?
Mvh Fia

Reply
Lilly 31 maj, 2020 - 22:48

Hej! Kan du rekommendera någon dyna för Joolz day3? Sittdelen är ju rätt kort och ergonomisk, köpte från Buddy & Hope och är ok lite lång bara men bebis blir svettig bak i huvudet pga glansigt tyg.

Reply
Anna 5 juni, 2020 - 11:10

Hej Lilly!
Ja, alla de där glansiga dynorna – konstigt nog ett väldigt vanligt material – blir svettiga på sommaren. Jag tycker att båda dynorna jag tipsar om i det här inlägget funkar utmärkt i ergonomiska sittdelar, och Joolz sittdel är inte kortare än de hos Bugaboo. Så Bugaboos Breezydyna skulle absolut sitta bra, och den är inte alls svettigt på det sättet!
/Anna

Reply
Jenny 25 juni, 2020 - 18:54

Hej,
Tack för ett bra inlägg! Vi har en kronan city sittdel och behöver en svalkande sittdyna. Vad tror du passar bäst? Kronan city har två fästöglor i toppen.

Reply
Anna 26 juni, 2020 - 10:37

Hej Jenny,
hugget som stucket skulle jag säga då, ingen av dynorna har ju knappar upptill. Jag tror Bugaboos dyna skulle täcka större del av sittytan dock!
/Anna

Reply
Jenny 1 juli, 2020 - 19:56

Tack för ditt svar! Finns det någon annan dyna som funkar till kronan?

Reply
Dalja 27 maj, 2021 - 11:24

Hej! Vet du ifall bugaboos dyna passar stokke beat? Vill så gärna ha den till min son då han är em väldigt varm bebis.

Reply
Anna 27 maj, 2021 - 13:58

Hej Dalja!
Jag har inte testat Bugaboos dynor i Stokke Beat, så jag vet inte om det funkar. Men Bugaboos dynor har funkat i så gott som alla andra vagnar jag testat den i, med mer eller mindre bra passform, så jag skulle gissa att det åtminstone skulle funka helt ok!
/Anna

Reply
johanna 5 juni, 2021 - 16:01

Hej
Har haft väldigt svårt att hitta en sittdyna o påse till superviking. Köpte till slut en voksi urban…den funkar väl ok ändå. dock nu när det börjat bli varmt så vet jag inte alls vilken sittdyna man ska ha som passar superviking. En sommar dyna helt enkelt. Kan ej ta mig till någon butik så måste beställa via nätet så skulle bespara mig mkt genom att få tips på ngn sommardyna som verkligen passar i vagnen…om du vet ngn? Så krångligt att skicka tillbaka…mm.Tacksam för svar..Mvh Johanna

Reply
Anna 8 juni, 2021 - 10:18

Hej Johanna!
Tipsar dig om detta inlägg, som jag gjorde förra sommaren: https://ombarnvagnar.com/2020/07/svala-sittdynor-for-sommaren/
Där har jag testat 4 olika svala sittdynor, och fotat alla bla i både Bugaboo Donkey och NXT Ergo, så två ergonomiska sittdelar som ändå är hyfsat lika SV i formen!
/Anna

Reply
johanna 8 juni, 2021 - 12:03

Tack ska kolla där! Mvh Johanna

Reply
Besa 4 december, 2021 - 01:08

Hej! Bästa dyna för babyjogger city mini gt 2? Har så svårt för att hitta nån som passar, hjälp

Reply
Anna 3 januari, 2022 - 11:16

Hej Besa,
din kommentar hade hamnat i skräpposten och dök upp för mig först nu. Jag har tyvärr inga bra tips heller, jag tycker också det är svårt med sittdyna som inte bara glider runt i GT. Så jag har inte använt dyna när jag kört den, tyvärr.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar