Moweo Curro

av Anna
Moweo-Curro-front

Recension av Moweo Curro

Inköp: Moweo Curro i duo ligger på omkring 4000 kr, detta är ett recensionsex från Jollyroom.
Försäljning:
Oklart, det finns ingen ute till salu för närvarande.
Typ av vagn:
Duovagn, med separat sitt- och liggdel.

Moweo är ett barnvagnsmärke som uteslutande säljs hos Jollyroom, och från Moweo finns allt från duovagnar och rejäla sulkys till paraplyvagnar. Jag har tidigare skrivit om Moweo Magro. Moweo Curro är en duovagn med separat sitt- och liggdel. På pappret har Curro många funktioner och egenskaper som ofta efterfrågas i en duovagn. Sittdelen är vändbar, handtaget är justerbart i höjd och varukorgen är rymlig samt lätt att komma åt.

Suffletten går att förlänga, bygeln är swing away och vagnen kan fällas i ett stycke. Moweo Curro har dessutom rejäla lufthjul baktill, samt framhjul som är svängbara men kan låsas i fast läge. Och det till ett pris som ligger en bit under vad en duovagn av den typen vanligtvis kostar. Därför kommer jag i slutet av den här recensionen även bjuda på en jämförelse mellan Moweo Curro och Brio Smile – en populär och väletablerad barnvagn med många egenskaper gemensamt med Curron.

Moweo-Curro-sittläge-liggläge

Ergonomisk sittdel med liggläge

Om vi börjar med sittdelen, så har Curro en ergonomisk sådan. Sittdelen är alltså skålad, och fälls i sin helhet istället för att bara ryggstödet fälls ned. Curro kan därför inte användas med en mjuklift i sittdelen om man vill köra vagnen med en nyfödd, utan för det krävs det en liggdel. Oavsett riktning så kan man ha sittdelen i tre lägen: sittläge, viloläge och liggläge. Sittläget har en svag vinkling bakåt, liggläget är fullt – men som sagt, med en ergonomisk sits så kan ju liggläget aldrig bli plant.

För att vinkla Curros sittdel så krävs tyvärr ett tvåhandsgrepp, något utav ett minus tycker jag som gärna ser att det mesta på en vagn inte ska kräva mer än en fri hand. Den svarta knappen på vardera sida om sittdelsramen ska pressas in och sedan vinklar man bara sittdelen till önskat läge. Jag har använt Moweo Curro till en 1,5-åring som väger drygt 10 kg. Med honom i sittdelen var det inga problem att vinkla den. Men jag kan föreställa mig att det blir lite tyngre om det är ett barn på 15 kg som ska upp från liggläget till att sitta.

Moweo-Curro-handtag-sufflett

Ställbart handtag och förlängningsbar sufflett

Moweo Curro har ett teleskophandtag som kan ställas i tre olika lägen. Handtagsspärrarna regleras från en spärr mitt på handtaget, det kan alltså göras med en hand. För en powerwalk tyckte jag att högsta läget funkar bäst för mig. Men skillnaden i höjd gör att jag tror att både längre och kortare personen kan hitta en höjd de känner sig bekväm med.

Suffletten på Curros sittdel är förlängningsbar. En tredje panel öppnas upp med en dragkedja. Utan förlängningen hade jag tyck att suffletten var för kort. Men nu är den klart godkänd även om den gärna hade fått ha en solkeps också. Suffletten har två stycken tittluckor. Den ena är inuti förlängningen vilket är lite ovanligt baserat på vad jag brukar se. Tittluckorna är plast integrerat med meshnät. Luckskydden hålls på plats med magneter, men kan rullas ihop och fästas upp med en stropp.

Moweo-Curro-liggdelen

Maximalt ventilerad liggdel

Liggdelen till Moweo Curro liknar inget att jag någonsin sett. För sommarbebisen som föds när det är som varmast på året så måste det här vara drömmen. Det är ju typ 100% ventilation, som att rullas runt på luft! Först och främst så är solskyddet superbt. Med suffletten fullt utfälld (1), det vill säga när även solkepsen vecklats fram, så är liggdelens huvudända ordentligt täckt. Solkepsen (2) har en reflekterande yta i mitten för att hålla värmen ute, medan sidorna består av meshtyg som släpper in luft. Baktill på sufflett (3) finns en lucka som täcker i princip hela bakstycket. Luckan kan rullas undan och fästas upp med en elastiskt snodd. Under är ett lager tunt meshtyg som låter vinden svalka barnet.

Även själva liggdelstyget (4) är ventilerat, och det är ju inte särskilt vanligt. På sidorna finns luckor av meshtyg så att även madrassen hålls sval. Används vagnen vintertid får man givetvis se till att ha en åkpåse i eller bädda med en fleecefilt eller fårfäll i botten för bättre isolering. Till liggdelen medföljer även ett liggdelslock (5) i matchande tyg och färg. Som bilden visar så kan man även använda liggdelen med solkepsen helt infälld utan att det ser märkligt ut.

Moweo-Curro-detaljer-1

Stora lufthjul och inbyggd fjädring

Dags för en första omgång av detaljbilder, och det finns faktiskt rätt mycket att titta på hos Moweo Curro!
1: Två stegs-säkring när sitt- och liggdelen ska tas loss från chassit. På en sidan är det bara en knapp men på andra sidan en knapp och en spärr, som ska dras ned innan knappen kan tryckas in.
2: Bromsen är enkel att lägga i och har dessutom en färgindikation som lyser grönt när vagnen kan rulla och rött när den är ordentligt bromsad.
3: Moweo Curro har rejäla lufthjul baktill, med rymliga fälgar som gör att det inte är svårt att komma åt ventilen med pumpen. Det ingår ingen pump med vagnen. I vanlig ordning rekommenderar jag varmt att man investerar i en rejäl fotpump med tryckmätare om man ska äga en barnvagn med lufthjul.
4: Framhjulen är punkteringsfria och vad jag kunde erfara inga grusätare.
5: Vill man köra Moweo Curro i terräng så vrider man bara om ringen ovanpå framhjulet, så ändras det om från rörligt till låst läge.

Moweo-Curro-detaljer-2

Förslutningsbar varukorg och mugghållare

1: Mugghållaren som medföljer vagnen. Kanske inte den rymligaste och om den var i fel vinkel så var den lite i vägen när vagnen fälldes ihop. Men jag gillar mugghållare som tillbehör rent generellt och kan verkligen uppskatta den här typen av originalmugghållare som sitt som berget på chassit. Glidande mugghållare är nämligen helt värdelösa.
2: Spärren på sidan av handtaget för att fälla ihop chassit.
3: Den lilla metallpiggen och de tre hålen (klicka på bilden för att förstora den) som motsvarar de tre höjdlägena på handtaget.
4: Varukorgen är riktigt, riktigt stor. Det går att ställa ned en hel matkasse om man vill det, och varukorgen är enkel att komma åt från alla fyra riktningar.
5: Och som om det inte räckte med att varukorgen är stor, så är den dessutom uppdelade i två. Den bakre delen har ett lock som stängs igen med dragkedja, väldigt praktiskt för de saker som ska skyddas lite från väder, vind och andras ögon.

Moweo-Curro-detaljer-3

Ställbart fotstöd och swing away-bygel

Jag tycker det märks att detaljerna är genomtänkta på Moweo Curro. Med tanke på priset så är det mer än vad jag hade förväntat mig. Jag kan inte sticka under stol med att jag vid monteringen av vagnen inte var superimponerad. Jag tyckte inte lösningen med sufflettspännena var så smidig och vissa delar kändes lite plastiga. Men det vände direkt vid första promenaden, då det positiva i körkänslan klart övervägde.

1: Spärr för att hålla ihop chassit när vagnen är ihopfälld.
2: Närbild på knappen som ska hållas inne när man vill vinkla sittdelen.
3: Fotstödet är ställbart med hjälp av de två knapparna på båda sidorna, och går att ha i fyra olika positioner.
4: Moweo Curro säljs som ett paket. Det finns färg på chassit, basfärg på klädseln och sedan väljer köparen färg på topset, alltså sufflett och liggdelslock. I topset ingår även en dyna i samma färg, den vagn jag testat är i färgen sand. Medföljer gör även bilstolsadaptrar, regnskydd samt en fotsack i svart.
5: Curro har en swingaway-bygel. Bygeln tyckte jag kärvade lite inledningsvis men det blev bättre efter lite användning.

Moweo-Curro-barnisittdelen

Körkänslan i Moweo Curro

Moweo Curro var ett överraskande trevligt promenadsällskap. Jag har både strosat med vagnen och tagit en rejäl powerwalk. Den klarar av båda delarna med bravur och jag kunde verkligen ta ut klivet rejält utan att känna att jag slog i chassit med fötterna. Handtagets vinkel funkade för mig och fjädringen i chassit verkar ha gjort åkturen bekväm både för barnet och för min handleder. Curro är lättsvängd och kan absolut köras med en hand. Dock med ett litet minus för att knappen för att reglera höjden sitter mitt på handtaget, precis där man själv vill ha sitt grepp.

Rullet är också väldigt bra, jag tror lufthjulen hjälpt till en hel del. De gör dessutom att jag upplever vagnen som extra mjuk. Körde inte Curron i grövre terräng än grusväg, men jag upplevde den inte som stötig och jag tror den hade klarat lite skogsstig också. Ur barnets perspektiv så verkade det inte heller finns några större missnöjen. Suffletten får en ganska snäv vinkel när den är fullt utfälld. Så skugga över ansiktet fick man till – men som man ser på bilderna när sittdelen är i fullt liggläge så hade en solkeps inte skadat vid de tillfällena. Ryggstödet är rätt rymligt. 1,5-åring på bilden kan nog växa någon decimeter till, vilket gör att jag tror att Curro funkar upp till 2,5 – 3 år för de flesta barn. Maxvikten är 15 kg, så det är ju också en begränsning givetvis.

Mitt omdöme av Moweo Curro

Sammantaget så gillade jag Moweo Curro. Vagnen var funktionell med många bra egenskaper. Ett extra plus för den rymliga varukorgen som verkligen höjer helhetsintrycket ett snäpp. Moweo Curro är inget för den som vill ha en liten och smidig vagn dock. Bredden på chassi är 65 cm. Man kommer givetvis fram överallt med en vagn på 65 cm. Men standardbredd ligger någonstans runt 60 cm och smala vagnar brukar vara runt 55 cm. Så har man en tight hissdörr eller vet med sig att man ofta ska köra i trånga utrymmen så är bredden något man bör vara medveten om.

För den som söker en vagn att promenera med på öppna ytor så spelar det dock mindre roll, och en bred vagn kan ju ha som fördel att den är väldigt stabil. Ett litet extra minus för att det krävs två händer för att reglera sittdelen. Men det och de andra småsakerna som stör, i form av kärvande byglar och plastiga sufflettspännen, är ändå mindre viktigt än det faktum att man får väldigt mycket vagn för en väldigt liten summa pengar med Moweo Curro.

Moweo Curro vs. Brio Smile

Jag kommer inte att komma till någon slutsats om att den ena vagnen är bättre än den andra, för mig funkar det inte alls så! Istället kommer denna jämförelse handla om olika för- och nackdelar hos de olika vagnarna. Samt i vilka avseenden Curro och Smile är lika varandra och i vilka avseenden de skiljer sig åt.

Brio-Smile-vs-Moweo-Curro-sittdel

Smiles sittdel jämfört med Curros sittdel

Sittdelen är ju generellt den som används längst på en barnvagn. Därför tycker jag att den är viktigast och rätt ställe att börja på i denna jämförelse. Den främsta skillnaden mellan Brio Smile och Moweo Curro är att Smile har en vanlig sittdel, där ryggstödet fälls ned och bildar ett plant liggläge. Smiles sittdel kan användas med mjuk/hårdlift. Moweo Curro har en ergonomisk sittdel, där hela sittdelen vinklas när den ska fällas och barnet sover i en skålad position.

Jag tycker inte att man kan säga att en vanlig sittdel är bättre än en ergonomisk, eller tvärtom. En del upplever att deras barn föredrar det ena framför det andra. Mina barn har i princip inte brytt sig alls, utom i kortare perioder då de i olika åldrar föredragit den ena varianten. Jag som alltid har många vagnar hemma har inte sett någon skillnad i hur länge mina barn sovit beroende av vilken sittdel det varit.

Som collaget ovan tydligt visar, så är Smile den smalare av de två. Moweo Curro är som ovan nämnt 65 cm bred, vilket får anses bredare än normalt. Smile är 57 cm bred, vilket är att anse som relativt smalt. Det är framför allt vid bakhjulen som skillnaden i bredd syns och märks av. Curro har teleskophandtag, Smile har knäledshandtag. Båda sittdelarnas suffletter går att förlänga, men Smiles sufflett blir längre än Currons när den är fullt utfälld. Mycket tack vare att den även har en solkeps som viks fram. Båda sittdelarna har swing away-bygel, men Curro har mer utrymme mellan bygel och ryggstöd än vad Smile har.

Brio-Smile-vs-Moweo-Curro-barn

Utrymmet för barnet i sittdelen

Storleksmässigt så finns det mer rymd i ryggstödet hos Moweo Curro, och mer längd i fotstödet hos Brio Smile. Som bilderna ovan visar så är båda sittdelarna högt placerad. Curron något högre än Smile dock. Jag skulle inte påstå att någon av vagnarna hade en ovanligt rymlig sittdel. De är små till normalstora, funkar upp till de cirka 2-3 år och 15 kg som det anges att vagnen är tänkt för. På bilderna med min 1,5-åring i vagnen (cirka 84 cm lång) ser man ännu tydligare att bygeln är högre placerad och har mer rymd bakom sig hos Curro än hos Smile. Till båda vagnarna medföljer en fotsack. Och där känns nog fotsacken till Brio Smile lite mer genomarbetad. Men båda fyller sitt syfte.

Brio-Smile-vs-Moweo-Curro-ihopfällning-hjul

Ihopfällning och hjul i jämförelse

Vad gäller varukorgen så får båda vagnarna A i betyg. Varukorgarna är rejält stora och enkla att komma åt. Smile har något större hjul både framtill och baktill. Men det är ingen avsevärd skillnad i storlek vi pratar om utan ett en eller par tum bara. Bilderna till vänster i collaget ovan föreställer vagnarna ihopfällda, med sittdelen framåtvänd. Med sittdelen bakåtvänd blir båda vagnarna mycket klumpiga. Då skulle jag föredra att fälla sittdel och chassi separat.

Sittdelarna går båda att vika ihop så att de blir kompakta, med en väsentligt skillnad. När man fäller fotstödet på Brio Smile neråt så krävs det att man håller in knapparna, men inte för att vinkla det mer uppåt. På Moweo Curro måste man hålla in knapparna oavsett. Detta innebär att när man viker undan fotstödet på Curro så håller det sig i den positionen. Men när man viker bak Smiles fotstöd och placerar den ihopfällda vagnen på marken, så glider fotstödet framåt. Så även om de blir ungefär jämnstora så är Curro lättare att hantera när den är ihopfälld i ett stycke. Båda vagnarna har chassilås.

Brio-Smile-vs-Moweo-Curro-liggdel

Moweos och Smile liggdelar i jämförelse

Liggdelarna uppfattade jag som i princip helt jämnstora. Men så olika! Moweo Curros liggdel är superluftigt och känns som gjord för en sommarbebis, men mindre anpassad för vinterbebisen. Brio Smiles liggdel är raka motsatsen. Visst, den har en vädringsficka i suffletten men i jämförelse med Currons ventilering framstår den som ett skämt. För de kallare årstiden så ger dock Smiles liggdel ett betydligt bättre skydd från både vind och kyla. Curros sufflett är lite längre tack vare den så väldigt generösa solkepsen. Men den släpper ju in vind mer än vad Smiles solkeps gör. Båda liggdelarna har ett bärhandtag i suffletten. Smiles liggdel kan lossas med ett enhandsgrepp, Curros liggdel kräver två händer. Men just i detta fallet ser jag det inte som en nackdel, båda sätten funkar.

Överlag är Moweo Curro och Brio Smile nästan mer olika än de är lika. Ett teleskophandtag, ett med knäled. En med fyra lufthjul, en med två. En vanlig sittdel, en ergonomisk. En sommarliggdel, en vinterliggdel. Men visst finns de gemensamma nämnarna också! Hur vagnarna fälls ihop och den ungefärlig storleken på dem ihopfällda. De generösa varukorgarna och att vagnen är tänkt att funka bra både i lite terräng och snö, men också i en stads- och shoppingmiljö. Båda är väldigt trevliga att gå en promenad med och har ett bra rull och ett skönt, lagomt litet gung.

Vilken vagn är bäst?

Smile känns överlag lite mer påkostad i detaljer och material, de småsaker som kan kärva hos Moweo Curro fungerar felfritt hos Smile. Brio Smile är en väldigt prisvärd duovagn, en av anledningarna till att den så snabbt blev så otroligt populär. Moweo Curro kostar mindre än Smile och då får man ha andra förväntningar, men det är imponerande att den klarar så mycket för det priset. Med reservation för att jag inte kan uttala mig om den långsiktiga hållbarheten, Smile har haft sina bekymmer och barnsjukdomar och det lär Curro också ha. I vilket fall som helst fyller de olika vagnarna lite olika behov och förhoppningsvis kan den här jämförelsen kanske guida den som tvekar mellan de tu till det val som blir det bästa för just det barnvagnsbehovet.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Moweo barnvagnar hos: Jollyroom
Se pris för uppföljaren Britax Smile hos: Babyland

Du kanske också gillar

1 kommentar

Tävling – vinn en Moweo Curro! 1 november, 2015 - 13:06

[…] Ja så är det, tillsammans med Jollyroom anordnas denna tävling där priset är en sprillans ny Moweo Curro, med både sitt- och liggdel. Vinnaren får själv välja färg på vagnen utifrån de som finns tillgängliga, och frakt hem ingår givetvis i priset. Urvalet av färger ska ni kunna se här hos Jollyroom och läs gärna min recension av Moweo Curro. […]

Reply

Lämna en kommentar