UPPAbaby Vista

av Anna
UPPAbaby-Vista-front

Recension av UPPAbaby Vista

Inköp: Vista kostar i duoutförande (chassi + sitt- och liggdel) strax under 11000 kr. Då ingår myggnät och regnskydd för liggdel, förvaringsväska för liggdel, samt myggnät och regnskydd för sittdelen. Köper man till syskonsäte (syskonadaptrar medföljer) och förlängningsadaptrar blir totalpriset strax under 14000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar direkt från UPPAbaby.
Tillbehör: Liggdel, bygel, regnskydd, myggnät, babyskyddsadaptrar och flera andra originaltillbehör finns att köpa separat.
Typ av vagn: Duovagn och syskonvagn.

Den uppmärksamme som gillar att detaljgranska bilder kommer snabbt upptäcka att Vistan växlar lite i färg. Det beror på att jag faktiskt testat den här vagnen i två omgångar. Först en period under vintern 2015 och sen nu igen våren 2016. I grunden har vagnen varit densamma men jag har såhär när mina intryck av Vistan skulle summeras verkligen tyckt att det var intressant att kunna köra den först med min minsting som ettåring och sen testa igen när han fyllt 2 år. Nu fick jag dessutom tillfälle att köra den som syskonvagn och lät en vän med en nyfödd bebis testa liggdelen åt mig. UPPAbaby Vista har funnits i USA i flera år men det är först nu till sommaren 2016 som den gör premiär i Sverige. Jag vet inte varför det dröjt så länge, med tanke på UPPAbabys populäritet som märke i Nordamerika så är det ganska konstigt, men så är det. Nu när vagnen är här så tror jag framförallt att den som ändå tänkt sig en syskonvagn på längden/höjden är den som kommer vara allra mest förtjust i Vistan och dess funktioner.

I Sverige säljs UPPAbaby Vista som duovagn med sitt- och liggdel. Priset ligger väl på vad som numera får anses vara normalt för en duovagn, strax under 11000 kr.  Sen kan man själv välja hur man vill bygga ut vagnen vidare. Med syskonadapterna kan man använda sitt- och liggdelen samtidigt på chassit. För två sittande barn krävs att man köper till syskonsätet, av UPPAbaby kallat Rumbleseat. Som singelvagn är Vista bred. Över bakhjulen mäter den 67 cm. Normalbredd för en singelvagn brukar ligga på runt 60 cm. De breda bakhjulen innebär dock en ökad stabilitet, vilket märks av när man kör Vista som singelvagn men det är absolut nödvändigt när man kör den som syskonvagn, i och med att man då kan komma att köra vagnen med ett tungt barn placerat högt upp. Vältande vagnar är ingen rolig idé, och när man inser det så tycker jag att bredden på 67 cm känns mer än överkomlig när man kör UPPAbaby Vista som syskonvagn. De är inte ovanligt med syskonvagnar som är upp till 80 cm breda. I jämförelse med dem blir Vistan smal.

UPPAbaby-Vista-liggdel

Vistas liggdel är perfekt för sommarbebisen. Självklart funkar den även vintertid men dess alla små extraegenskaper gör sig onekligen bäst vid varmt och soligt väder. Liggdelens bottenplatta kan öppnas upp för extra luftgenomströmning, även madrassen är tillverkad särskilt för att andas och minska risken för att barnet blir svettigt eller ligger kvavt. Suffletten har en lång UV-solskärm som kan fällas fram eller vikas in helt. Suffletten kan även öppnas upp baktill med en dragkedja, och under finns ett lager meshnät. På så sätt kan man få till en himla bra ventilation. Har man en vinterbebis är det förstås enkelt att låta bli att öppna alla vädringsluckor i liggdelen. Den långa solkepsen tycker jag dock att man kan ha glädje av året om. Liggdelen känns både rymlig och ombonad. En smart detalj är att det med vagnen ingår en förvaringsväska för liggdelen. När man bytt över till sittdel packar man in liggdelen i dess väska och så kan den vila där i väntan på fler barn eller försäljning av barnvagnen. Inbyggt i liggdelens sufflett finns ett bärhandtag. Vill man lossa liggdelen från chassit så trycker man bara in knappen på handtaget och lyfter den rakt upp från vagnen.

UPPAbaby-Vista-sufflett-sittdel

Huvudsätet, som jag väljer att kalla den sittdel som ingår med Vista som singelvagn, är både rymligt och stadig. Maxvikten för Vista är i Sverige 15 kg för sittdelarna och 9 kg för liggdelen. I USA tar syskonsätet 15 kg medan huvudsätet är godkänt för 50 punds, vilket alltså motsvarar drygt 22,5 kg. Efter att ha kört UPPAbaby Vista med både ett och två barn så tror jag mer på den amerikanska viktbegränsningarna än de europeiska, när jag hade 22 kg barn i huvudsätet och 12 kg barn i syskonsätet så tycker jag att vagnen kändes att tåla betydligt mer än så. Huvudsätet på Vista är givetvis vändbart, det görs enkelt genom att silverspärrarna på sittdelens båda sidor trycks ned och sedan lyfter man i bygeln. Sittdelen kan vinklas i 6 olika lägen, från sittläge, förbi fyra olika lutade vilolägen och ändaned  till ett liggläge. Sittdelen är ergonomisk, dvs skålformad och fälls i sin helhet – inte bara i ryggstöd. För att vinkla sittdelen krävs endast en hand, då spärren är placerad på baksidan av ryggstödet och lätt att klämma åt.

Suffletten på Vistas sittdel är precis som på liggdelen smart konstruerad med en riktigt, riktigt bra solkeps som kan vikas in så den inte syns alls eller dras ut helt för ett ordenligt solskydd. Baktill på suffletten finn en stor lucka som fungerar både som tittlucka och för vädring. Locket kan rullas undan och fästas upp med en elastiska snodd. Under finns ett lager meshnät. Vill man ha luckans lock nedfällt så hålls det på plats med magnetlås. Snyggt och framför allt är det en ljudlös lösning, ingen ritschade kardborre när man ska titta efter om barnet fortfarande sover.

UPPAbaby-Vista-adapters-varukorg

När man köper UPPAbaby Vista så får man med en del tillbehör, vilket inte alltid är en självklarhet. På bilden (1) syns regnskydd samt myggnät. Där finns också de båda adaptrarna som passar på Vista. Paret till vänster är syskonadaptrarna för att fästa syskonsätet framtill på chassit, adaptrarna till höger är förlängningsadaptrar för att ska mer avstånd mellan sitt- och liggdel. Det finns även adapters för att fästa liggdelen framtill på chassit. Att fästa syskonadaptrarna är mycket enkelt, färgmarkeringar visar vilken sida av chassit de ska sitta på och sedan klickar man dem bara på plats (2). De är dessutom ganska diskreta, så vill man lämna ett barn och syskonsittdel på förskolan och sedan promnera vidare med Vista som singelvagn så behöver man i mitt tycke inte ta bort syskonadaptrarna.

UPPAbaby Vistas varukorg är G-I-G-A-N-T-I-S-K, en av de största jag sett (3). Förutom att vara rymlig och ha smarta förvaringsfickor i kortsidan, perfekta i storlek för regnskydd och myggnät, så har den också en hög maxvikt. Hela 13 kg kan man lasta i varukorgen, så det är inga problem att storhandla med Vistan – även om man köper med sig både tre och fyra liter mjölk hem. Handtaget på Vista är ett teleskophandtag som höjdregleras med hjälp av en spärr mitt på handtaget som trycks in när man vill byta läge (4). För att fälla chassi så pressar man in de två gråa spärrarna på vardera sida av vagnens handtag (5).

UPPAbaby-Vista-detaljer

Vill man använda sin Vista med sittdyna eller åkpåse så är det enkelt att lossa selen. Drar man ned axelremskuddarna så ser man att hela remmen kan hakas av från sitt fäste i klädseln (1). Det går även att ändra höjd på selens axelremmar. Selen är rymlig och med en knapp som är enkel för föräldern att hantera (2). Spärrarna för att ta av eller vända på sittdelen är enkla att pressa in, men kräver att man har båda händerna tillgängliga samtidigt (3). Varukorgen är faktiskt en av de bästa sakerna med Vistan, och med det inte sagt att de andra egenskaperna på något vis är dåliga. Förutom att vara stor och ta mycket vikt så är den bakre kanten dessutom nedvikbar, vilket gör det betydligt enklare att komma åt sin saker även om man har sitt- eller liggdelerna monterade på chassit (4). Bygeln på sittdelen är av swing away-typen och klädd i tyg (5). Det är enkelt att hitta och trycka in spärren som öppnar upp bygeln.

UPPAbaby-Vista-hjul-fotstod

UPPAbaby Vista har en smart fotbroms som aldrig kräver att du trycker uppåt mot ovansidan av foten eller skon. Ett tryck för att låsa, ett för att låsa upp. När bromsen är ilagd visas en färgindikation i rött på att vagnen är låst (1). När vagnens broms är upplåst och hjulen redo att rulla visar färgindikationen givetvis grönt. Vista är utrustad med punkteringsfria PU-hjul av god kvalitet. Bakhjulen är stora och lagom breda för att ytterligare bidra till vagnens stabilitet (2). Framhjulen är svängbara men kan låsas i fast läge samt enkelt klickas av från chassit (4). Det fastnar inte grus i själva däcken på UPPAbaby Vista, men framhjul har ett däckmönster i form av skårar och i de fastnade det ibland gruskorn i rätt storlek (5). Vistans huvudsäte har ett ställbart fotstöd som med ett tvåhandsgrepp, en knapp på vardera sida av fotstödets leder, kan ställas i flera olika lägen.

UPPAbaby-Vista-ihopfallning

UPPAbaby Vista kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen på, om sittdelen är vänd framåt. Det går inte att fälla ihop den med sittdelen bakåtvänd, då får man antingen ta av sittdelen först eller vända den. Det går inte heller att fälla Vistan med syskonsätet på, det får tas av först. Adaptrarna kan dock sitta kvar på chassit. På de två över bilderna i collaget ovan syns till höger Vistan ihopfälld liggandes på golvet med syskonsätet placerat ovanpå. Till vänster en bild som visar att Vistan är självstående när den är ihopfälld. Chassit låser automatiskt ihop sig vid fällning, för att öppna upp den igen trycker man in den gråa spärren som syns på bilder nederst till höger i bildcollaget. Även om det är en nackdel att ihopfällning endast är riktigt smidig med sittdelen framåtvänd på chassit, så tycker jag att UPPAbaby Vista tar upp väldgt lite utrymmet i bilen för att vara en syskonvagn. Det hade även funkat bra att balanserade den på högkant, då hade det blivit mer golvutrymmet ledigt i bagageutrymmet på vår VW Touran. Själva fällningen är enkelt genomförd, de gråa spärrarna ska låsas upp och sedan viks vagnen snabbt på mitten.

UPPAbaby-Vista-singel

Som singelvagn är Vistan framför allt stabil, robust och rymlig – både vad gäller barn och vad gäller packning. Jag som har erfarenhet av att köra en av de bredaste singelvagnar som existerat – Brio Sing – kan inte riktigt komma överens med att UPPAbaby Vista är 67 cm över bakhjulen. Ute på promenad i naturen tänker jag inte på det för fem öre, men i stadsmiljö och när vagnen står parkerad innanför min ytterdörr, då går det inte att påminnas om att detta är en bred vagn. Men kanske är det något som är mer märkbart för mig som kört så många vagnar och nästan med ögonmått kan se hur bred en vagn är? Körkänslan är dock desto bättre. Vistan har inget fantastiskt gung och inget magiskt rull men den rullar stadigt på och klarar både asfalt, snö, grus och elljusspår i naturreservatet. Tack vare varukorgens konstruktion så finns det gott om benutrymme, det är alltså en vagn som funkar även för den som powerwalkar med långa kliv eller själv är väldigt lång. Den funkade för mig, som inte har körkort, dessutom bra som substitut för en bil när jag behövde storhandla. Det kändes som att varukorgen svlade precis hur mycket som helst. Som singelvagn är UPPAbaby Vista i mitt tycke bra, men egentligen inget exceptionellt. Det är som syskonvagn den verkligen utmärker sig med en del egenskaper som gör den mycket mer unik.

UPPAbaby-Vista-syskon-versioner

UPPAbaby Vista har ett ganska stort urval av möjliga positioner på de två sittdelarna. Eftersom att jag inte själv har kört vagnen med liggdel så har jag inte haft möjlighet att testa de kombinationerna på samma sätt.  De övre tre bilderna i collaget ovan visar Vista utan förlängningsadaptrarna till den övre sittdelen, det vill säga huvudsätet med den högre maxvikten. Båda sittdelarna är vända mot den som kör, i och med att det är den position som jag gissar är mest intressant – det är iaf syskonvagnar med bakåtvända sittdelar jag oftast får frågor om. Med båda sittdelarna i sittläge och suffletterna utfällda så tar syskonsätets sufflett precis i ryggstödet på huvudsätet (1). Med syskonsätet i viloläge så blir det lite tight mellan huvudsätet och det undre fotstödet, men det går (2). Med syskonsätet i liggläge och sufflett utfälld, med solskärmen ute, så går det att ha huvudsätet i viloläge men då krävs det att syskonet har väldigt korta ben för att det ska funka (3).

Det fantastiska med Vista är förlängningsadaptrarna. Men de på, de är lätt värda sitt pris på ett par hundra kronor, så blir Vista den utan tvekan bästa syskonvagnen på längden om man vill ha båda sätena vända mot den som kör vagnen. Med såväl syskonsätet som huvudsätet i sittläge så är den bakre suffletten inte ens när att ta i ryggstödet framför (4). Med suffletterna bakfällda blir det ännu tydligare hur otroligt rymligt det blir för vagnens passagerar (5). Faktiskt så rymligt att man utan tvekan kan ha båda sittdelarna i liggläge – och det finns plats för båda fötterna och ben utan risk för tår som kommer i kläm (6). Ofta är just den här kombon – två bakåtvända sittdelar på syskonvagn på längden – inte ens möjlig. Och om den är det så brukar det vara ruskigt tight för barnen. Jag är lite förvånad över att en amerikansk vagn, i USA är bakåtvänt åkande inte direkt prioriterat, briljerar på just den här punkten men det är bara att tacka och ta emot.

UPPAbaby-Vista-sittdel-framat

Givetvis passade jag även på att testa en del andra kombinationer! Huvudsätet bakåtvänt och syskonsätet framåtvänt var inget problem alls (1). En nackdelen jag kan se med det är att det oftast är det mindre barnet man vill ha mot sig och det större barnet som vill sitta utåt, medan maxvikterna i det här fallet är tvärtom; lägst maxvikt på det framåtvända syskonsätet och högst på huvudsätet. Men om även det äldre barnet väger under 15 kg så funkar ju kombinationen ändå. Vill man ha båda sittdelarna framåtvända så går det (2), men det är bara i praktiken genomförbart om man har förlängningsadaptrarna på. Utan dem blir det för tight för det bakre barnet att få plats med skorna. Enda sättet jag kunde lösa det bra på var att fälla huvudsätets fotstöd så det gick lodrätt ned och barnets fötter fick dingla fritt (3). Som jag nämnde ovan brukar två framåtvända säten vara den bästa kombinationen på den här typen av vagnar, så jag är lite förvånad över hur nära sittdelarna kom varandra. Men samtidigt väldigt glad att det är bakåtvänd som Vistan gör sig som bäst. Bra framåtvända vagnar finns det oändligt många av, men smala syskonvagnar med rymliga sittdelar som vänds bakåt – de växer verkligen inte på träd.

UPPAbaby-Vista-syskon

När jag har kört UPPAbaby Vista som syskonvagnen med båda barnen vända mot mig så snackar vi cirka 35 kg barn och säkert 5 kg i varukorgen. Det är ganska mycket vikt att rulla fram men det gick bättre än väntat. Tungdpunkten blev väldigt bra balanserad och jag kunde både styra utan att ta i och häva vagnen över trottoarkanter om det behövdes. Barnet i röd overall är min femåring på knappt 120 cm, hon åker sällan vagn men har man mig som mamma får man ställa ut som testpilot när det krävs. Trots full vintermundering så rymdes hon bra i huvudsätet, och då är suffletten ändå på lägsta läget på bilderna. Den kan även höjas upp cirka fem centimeter på ramen för extra utrymme för barnet. Fotstödet var lite kort, och grunt, för hennes ben och fötter men som sagt – Vistan funkar onekligen för stora barn. Som bilderna visar så har det mindre barnet i blå overall, en tvåring på cirka 90 cm, hur mycket space som helst mellan sitt ansikte och den främre sittdelen. Det är faktiskt så mycket utrymme att ett tredje barn hade kunna klämmas in däremellan.

Så fort jag vände syskonsätet framåt så blev körningen desto mindre skoj. Tyngdpunkten på vagnen förflyttades dramatisk. Att rulla rakt fram gick nästan lika lätt som tidigare men att svänga krävde betydligt mer kraft och för att häva vagnen över en kant fick jag använda hela min kropp som verktyg. Jag tror den kombinationen funkar bättre om barnens totalt vikt är lite lägre än vad jag testade med. Jag försökte även testa att ha båda barnen mot mig men med de stora vinterskorna så blev det inte så bekvämt för dem. Jag har som sagt inte själv kört Vista med liggdel men som bilden överst till vänster visar så finns det även gott om utrymme för syskonsätet bakåtvänt om man har liggdelen placerad upptill. Den kombon tror jag också är den mest populär för den med en nyfödd. Då ser man både bebis och storasyskonet ganska bra.

Mitt sammanfattade intryck av Vistan är alltså att den som singelvagn inte sticker ut från utbudet ens närmelsevis så mycket som den gör som syskonvagn. Har man fått täta barn och vill ha möjligheten att smidigt frakta båda  men också kunna växla till singelvagn t.ex. dagtid under föräldraledigheten, då tycker jag att Vistan är en av de mesta intressanta syskonvagnarna på längden just nu. Sånt jag ofta klagar på om liten varukorg och korta suffletter är inget problem hos Vistan, och återigen – så rymlig med båda sittdelarna vända bakåt?! Vistan skulle bli snäppet mer ultimat om den kunde fällas med båda sittdelarna på men om jag prioriterar en syskonvagns egenskaper så tycker jag ändå att UPPAbaby tänkt rätt när de fokuserade på andra funktioner i första hand. Det ska bli intressant att se hur UPPAbaby Vista tas emot här i Sverige. Blir den en stor hit som i USA? Med tanke på hur mycket vi nordbor gillar bakåtvända sittdelar så finns nog chansen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla UPPAbaby Vista hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Rebecka 30 maj, 2016 - 13:33

Tack för en fin recension! Jag har sneglat på denna vagnen ett par år nu 🙂
Undrar om du upplever att barnet sitter ganska så högt i singelläge med sittdelen?
Det är en egenskap jag skulle uppskatta mycket!

Reply
Anna 31 maj, 2016 - 09:41

Hej Rebecka, ja jag tycker sittdelen är högt placerad i singelläge, högre än ”normalt” på många andra vagnar!
/Anna

Reply
Felicia 2 juni, 2016 - 18:15

Vs babyjoggers liknande modell?! (Tappade namnet nu..)

Reply
Anna 2 juni, 2016 - 23:11

Hej Felicia! Gissar att du tänker på City Select, men tyvärr kan jag inte bjuda på en jämförelse för jag har aldrig kör den.
/Anna

Reply
Anna Corbeek 24 juli, 2016 - 08:24

Hej Anna!
Vistan kan fällas med båda sittdelarna på. Den blir kanske inte direkt liten och båda sittdelarna måste vara framåtvända (och fotstödet på huvudsitsen infällt), men det går i alla fall 🙂

Reply
UPPAbaby Vista 2017 11 april, 2017 - 08:33

[…] UPPAbaby Vista recenserade jag för ganska exakt ett år sedan och nu har jag under en kortare period lånat Vista 2017 för att få känna på de uppdateringar som har gjorts på vagnen. Vistan jag testkörde är i en vackert silverblå färg och heter Henry. Jag har tidigare kört Vistan som singelvagn med sittdel eller som syskonvagn med två sittdelar. Den här gången fick Henry rulla som singelvagn med liggdel och ibland med en extra passagerare på ståbrädan. Vistas ståbräda är för övrigt av den bättre sorten – den skramlar inte och den har automatisk upphängning. Bara man petar upp den med foten så låser den sig i upphängt läge. För att fälla ner den för användning igen trycker man med en hand in knappen på ståbrädans undersida. Att rulla Vista med ståbräda funkar riktigt bra, men har man liggdel på så kan man inte använda den ihop med förhöjningsadaptrarna – då blir det för ont om plats för storasyskonets huvud och överkropp. […]

Reply
Bella 6 augusti, 2017 - 12:49

Hur kort kan den bli som mest när man har kortat handtaget och har ligg+sittdel på och sitt+sittdel? Vår hiss är 103cm ”lång” och ännu smalare så syskonvagn på längden enda alternativ.

Reply
Anna 8 augusti, 2017 - 10:59

Hej Bella, jag har tyvärr inga sådana mått tillgängliga. Mitt tips är att du kontaktar Syskonhuset, då de är väldigt duktiga på att ta mått på vagnarna de säljer. Se tex här: https://www.syskonhuset.se/uppababy-vista-syskonvagn/3685-uppababy-vista-2017-syskonvagn-ljusbla-med-skinn.html?search_query=vista&results=53
Annars kanske maila till UPPAbaby Sverige själva via deras Facebook-sida?
/Anna

Reply
Ida 31 december, 2017 - 16:55

Är det möjligt att ha rumbleseat och vanliga sitsen tvärtom? Alltså rumbleseat överst och vanliga nederst? Samt, är det möjligt att ha liggdelen överst? När man ar någon av sittdelarna underst? Med ”möjligt” undrar jag om du vet om det går, även om de kanske inte är godkänt? Vagnen verkar lysande. Syskon kommer i sommar. Men tvekar pga för få kombinationer.. tack på förhand!

Reply
Anna 31 december, 2017 - 21:16

Hej Ida,
nu ska vi som jag minns allt. Jag tror svaret är nej på om du kan byta plats på sittdelarna, för jag vet att huvudsätet inte kan sättas på adaptrarna framtill på chassit och därmed borde ju motsatsen inte heller vara möjligt. Men jo, du kan ha liggdelen överst och rumble seat framtill, det går!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar