Bädda i vagnen del 4 – bädda liggdelen med åkpåse!

av Anna

I min serie inlägg om att bädda i liggdelen för sin bebis så kommer här nu information om hur man kan bädda med åkpåse, vilket kanske är det vanligaste alternativ för en vinterbebis. Tidigare inlägg har handlat tom att bädda med mjuklift, bädda med babynest och att bädda med filt eller täcke. Vad gäller att bädda för en vinterbebis så är det lätt att tänka att man ska lägga filtar och täcken ovanpå bebisen, men glöm inte att se till att isolera liggdelen i botten. Detta kan göras genom en lammfäll eller genom en filt, men väljer man att bädda liggdelen med en åkpåse så får man ju en lösning för att hålla bebis varm både under- och ovanifrån.

Bädda med åkpåse i liggdelen

Går det att ha åkpåse i liggdelen?

En vanlig fråga jag får är vilken åkpåse som passar i en liggdel. Nu finns det visserligen miniåkpåsar som är särskilt utformade för liggdelar, och babyskydd. Men de kan som bäst användas en säsong och sedan behöver man köpa en normalstor åkpåse för nästa vinter, när barnet ska sitta i sittdelen. Det mer ekonomiska valet är således att köpa en normalstor åkpåse och anpassa den för liggdelen. Det blir lite av en kompromiss, men ta det från en som fött fyra vinterbarn – det funkar alldeles utmärkt!

På bilden ovan visar jag de två olika metoderna för att få en åkpåse att passa i en liggdel. Man kan antingen vika till huvudändan eller vika undan fotändan. Huvudändan av en åkpåse föredrar jag att vika ut och in. Då är det fodret som är vikt mot barnet och så bildar åkpåsen som en kant runt barnets huvud. Det gör faktiskt bara liggdelen mer ombonad, något små barn som legat trångt i magen sällan brukar ha något emot.

Vik in fotändan för att få en stor åkpåse att rymmas i liggdelen

Så viker du till åkpåsen för att passa i liggdelen

Tycker man att åkpåsens huvudända passar bra i liggdelen som den är, så är det fotändan som får anpassas. Antingen kan man bara vika in den under åkpåsen som den är. Men är man estetiskt kinkig så kan detta lätt se lite bylsigt ut. En lösning jag använt mig av, som jag ofta tycker blir snyggare, är den på bildan ovan. Jag trycker helt enkelt in fotändan upp i åkpåsen. På så sätt blir åkpåsen kortare men behåller samma form. Detta stjäl lite av utrymmet i åkpåsen såklart. Men en liten bebis fyller oftast upp bara drygt halva liggdelen ändå, så detta brukar fungera fint åtminstone de första månaderna.

Så ser olika åkpåsar ut i några populära liggdelar

Då jag har tillgång till ett stort utbud av olika åkpåsar och liggdelar så följer nedan tre collage som kan användas som en visuell guide. I varje bild har samma åkpåsar bäddats ned i en och samma liggdel. De tre liggdelar jag använt mig hör till Joolz Day2 (samma liggdel som Joolz Day3), Easywalker Mosey+ och Bugaboo Donkey. Åkpåsarna jag bäddat med är följande:

9 olika åkpåsar i Joolz Day liggdel

9 olika åkpåsar i Joolz Day liggdel

Joolz Day2 liggdel
Bäddyta: 77 x 34 cm

Joolz Day2 har en liggdel som är normalstor för en vanlig duovagn och som inte skiljer sig mycket i mått från andra populära barnvagnar såsom Britax Go Big, Britax Smile 2, Emmaljunga NXT90 med flera. Att detta är en liggdel för singelvagn märks främst på att den inte är nedbantad i bredd utan alla åkpåsar ryms väldigt väl utan att tryckas ihop i sidorna.

9 olika åkpåsar i Easywalker Mosey+ liggdel

9 olika åkpåsar i Easywalker Mosey+ liggdel

Easywalker Mosey + liggdel
Bäddyta: 77 x 32 cm

Detta är en liggdel i lite mindre modell. Då tänker jag främst på att den upplevs en aning smalare än en vanlig duovagns liggdel. Men de flesta åkpåsar gick ändå väldigt bra att anpassa. Man ser dock på miniåkpåsarna från Bozz och Skip Hop att de längdmässigt är helt perfekt för den här storleken på liggdel.

9 olika åkpåsar i Bugaboo Donkeys liggdel

9 olika åkpåsar i Bugaboo Donkeys liggdel

Bugaboo Donkey liggdel
Bäddyta: 78 x 30 cm (på bredaste stället)

Donkeyns liggdel är normallång men lite smalare. Detta eftersom att Donkeyn ju även kan användas som en syskonvagn. Liggdelar till syskonvagnar är i princip alltid smalare. I nedersta raden visas hur Bugaboos egen åkpåse, som ju främst är anpassad för en ergonomisk sittdel, funkar i liggdelen. Utan att vikas till är den väldigt mycket för stor och bred i fotändan. Men viker man upp huvudändan runt barnets huvud som på bilden till höger så kan man kapa en hel del på längden. Tycker man det blir för trångt kan man göra som på bilden till vänster, och sedan bara knöla ned det av åkpåsen som sticker ut.

Kan man använda en vanlig åkpåse i liggdelen eller måste man ha en miniåkpåse?

Mitt svar på den frågan är att de flesta åkpåsar kan anpassas efter de flesta liggdelar. Därflr kvarstår mitt råd om att välja en åkpåse som funkar riktigt bra i sittdelen och sedan anpassa den enligt ”make it work”-principen för liggdelen. En vanlig åkpåse som mäter minst 1 meter kan ofta användas under barnets tre första år. Det finns även åkpåse som kan justeras i längd, och där en och samma åkpåse kan passa utmärkt både i liggdel och i sittdel.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för åkpåsar hos: Jollyroom
Se pris för åkpåsar hos: Babyland

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Sofia 31 augusti, 2017 - 10:56

Vad har du för tips till höstbebis? Har bf nu i september o känner mig osäker på hur mkt jag ska ha i vagnen, både under bwbis o omkring.

Jag har en Emmaljunga citycross o om storebror ska med en Britax b-agile double.

Reply
Anna 1 september, 2017 - 10:58

Hej Sofia!
Jag skulle välja tunn åkpåse med avtagbart lock när det blir lite kyligare men som vädret är just nu där jag bor (Sthlm) så räcker det nog fint med en extra tröja på bebis, tunn mässa och bara bädda med en lite varmare filt.
/Anna

Reply
Elin 1 september, 2017 - 17:30

Hej!
Mycket bra inlägg då jag är helt ny på detta.

Min bebis kommer sitta i Britax Go Big sittdel lagom till vintern. Använder jag mig av en åkpåse då? Tips? Har en fårskinnspläd också. Hur använder jag den? (Bor i stockholm)

Reply
Anna 8 september, 2017 - 17:44

Hej Elin!
Jag kommer ha åkpåse i Go Big i vinter, en bebis som inte är uppe och går behöver ju inte en vanlig vinteroverall och då tycker jag ett färre lager kläder på barnen ihop med en åkpåse i vagnen är en jättebra kombination. Har själv aldrig använt mig av fårskinn i vagnen, men ska du ha åkpåse i så blir det nog lite kaka på kaka med lammskinn också!
/Anna

Reply
Lina 7 september, 2017 - 18:51

Hej! Är lite sugen på en Joolz Day2. Står mellan den och Go Big. Såg i ett annat inlägg att du eventuellt skulle recensera Joolz under september, tänkte kika med dig om du fortfarande har planer på det?:)

Tack för en toppenblogg!

Reply
Anna 8 september, 2017 - 17:48

Hej Lina!
Jag hoppas och tror att jag ska kunna få ut den recensionen innan september är slut, håll tummarna!
/Anna

Reply
Sophia 13 oktober, 2017 - 14:59

Hej!
TACK för ett jättebra och väldigt hjälpsamt inlägg! Har stått här jemma med Bugaboo’s åkpåse och Donkey’n och inte alls fattat hur påsen ska passa i liggdelen. Googlat som en galning och känt mig superkorkad så ditt inlägg blev räddaren i nöden kan man säga haha 🙂

Reply
Anna 13 oktober, 2017 - 16:30

Hej Sophia, vad glad jag blev av din kommentar, för det är ju just precis därför jag skriver den typen av inlägg och ja egentligen hela bloggen! Hoppas du blir nöjd med din vinterbäddning! 🙂
/Anna

Reply
Julia Levenius 3 november, 2017 - 13:34

Hej!
En fråga, tror du en åkpåse från petite cherie får plats i liggdelen på en babyjogger city premier? Har ingen erfarenhet av deras åkpåsar och svårt att uppskatta om den går att vika ihop tillräckligt mycket.
Med vänlig hälsning, Julia

Reply
Anna 6 november, 2017 - 22:59

Hej Julia, det tror jag absolut. Vet att min kompis hade en Mini Rodini-åkpåse i en sådan liggdel, och det såg väldigt bra ut. PCs åkpåse är lite tjockare men inte stel, jag tror du kan trycka in fotändan (som jag gjort på några åkpåsar i detta inlägg) utan att det ser konstigt ut.
/Anna

Reply
Louise 15 november, 2017 - 07:20

Hej!

Tack för en superbra recension 🙂

Jag som nybliven mamma tycker det är en hel djungel bland olika åkpåsar men framför allt hur man ska klä bebis när man använder sig av det. Jag har en ”Voksi Design goes leopard” åkpåse och vagn Emmaljunga med liggdel City Carrycot Supreme, har en 3 mån bebis som därmed kommer ha liggdel iaf en tid till. Har nu fårskinn i liggdelen, men funderar på att börja med åkpåse nu när mer kyla kommit. Men undrar om det blir för varmt med både ock i vagnen? Och, med eller utan fårskinn – hur klär man barnet bäst i åkpåsen? Man vill ju inte klä för varmt heller 🙂

Med vänlig hälsning, Louise

Reply
Anna 15 november, 2017 - 17:35

Hej Louise!
Ja men du, det är inte lätt! Jag har min fjärde bebis men jag får också fundera rejält varje dag, ena morgonen blåser det men är varmt, nästa dag vindstilla men nollgradigt. Knepigt att hitta rätt nivå av kläder. Personligen tar jag hellre på ett lager för mycket, då kan jag skala av det om jag märker att bebis känns lite svettig.

Jag vet många som kombinerat åkpåse med fårskinn i liggdelen, det isolerar ju lite extra underifrån. Om det inte blir för trångt för bebisen så varför inte? Själv har jag faktiskt aldrig använt fårskinn i vagnen alls så jag har inte så många personliga erfarenheter av just det.

Just nu har min bebis, som dock sitter upp i vagnen, på sig ett lager vanliga kläder och över det en ullfrottéoverall från PoP, bästa plagget, har haft det till alla barn. Ska hon sitta upp med överkoppen utanför åkpåsen får hon ha på sig en WS-fleecejacka över, alt en hel WS-fleeceoverall i vinter när det är ännu kallare. Och så mössa som går över öronen och tunna vantar (som bebisen, om sanningen ska fram, ofta drar av sig en minut efter att jag satt på dem).
/Anna

Reply
Lisa 6 juni, 2020 - 16:01

Hej Anna!
Superbra information och jag är jättetacksam över alla tips du ger! 🙂 Jag väntar mitt första barn och har BF i september (bor i mellersta norrland, där det kan bli ganska kallt på vintern). Vi har valt att köra direkt på Emmaljungas NXT sittdel (flat) med en britax go big mjuklift i. Känns som en superbra lösning då vi bor längst upp med massa trappor och utan hiss. Det jag undrar är om du tror att åkpåsen Voksi Urban får plats att bädda med i mjukliften? Eller tror du att jag ska köra t.ex. en bozz mini åkpåse och sen köpa Voksi åkpåsen nästa vinter istället när ungen inte längre kommer att ligga i mjukliften på vintern.

Hoppas du har något bra tips till mig 🙂

/ L

Reply
Anna 7 juni, 2020 - 20:48

Hej Lisa!
Jag tror absolut att Voksi Urban med korta locket kommer funka i mjukliften, sen beror det lite på hur stort barn du har och när det är som kallast. Kommer bebisen i september så kan mjuklift (som generellt är lite mindre än liggdel) OCH tjock åkpåse bli rätt right i slutet av vintern, speciellt om du ska ha på flera lager på bebisen också. Men blir det så, så märker du det förstås! Antar att du redan köpt mjukliften, annars kanske en Voksi Classic med bärplatta hade varit en bra lösning. Å andra sidan lär det vara för varmt i september!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar