Emmaljunga NXT Winter Seat Liner

av Anna
Recension av Emmaljunga NXT Winter Seat Liner

Recension av Emmaljunga NXT Winter Seat Liner för NXT60 och NXT90

Hur gör man barnvagnens sittdel varm och mysig under vintern? För de flesta är svaret att använda en åkpåse. Och det finns väldigt många åkpåsar att välja mellan. Läs gärna min guide över hur man väljer rätt åkpåse till sin barnvagn. Där tipsar jag bland annat om åkpåsar för långa barn, för liggdel, åkpåse för ergonomisk sittdel och för den som gillar färg, samt om bra val för den som vill köpa en billig åkpåse.

Många tillverkare erbjuder även en egen åkpåselösning för märkets egna barnvagnar. Och ingen lösning är väl så skräddarsydd som Emmaljungas NXT Winter Seat Liner! NXT Winter Seat Liner är en hybrid mellan en åkpåse och en särskild vintersittdel. Den kräver alltså att man delvis monterar om vagnens sits. Men det är inte svårt att göra. Emmaljunga NXT Seat Liner kan användas på den ergonomiska NXT-sittdelen som är kompatibel med både NXT90, NXT60 och med Emmaljunga NXT Twin.

Emmaljunga skickade med NXT Winter Seat Liner som ett vintertillbehör för mig att testa och utvärdera i samband med att jag recenserade Emmaljunga NXT60 och Emmaljunga NXT Twin under vintern 2020. Åkpåsen kallas även NXT ERGO Vinteråkpåse och Emmaljunga vinterklädsel NXT Ergo.

Så monterar man NXT Winter Seat Liner i Emmaljunga NXT Ergo sittdel

Så sätter man fast NXT Vinterklädsel i sittdelen

Emmaljunga NXT Winter Seat Liner utgörs av två delar – ett bakstycke och ett lock. Så långt skiljer den sig inte så mycket från de flesta vanliga åkpåsar. Men istället för att sättas fast i sittdelen så ska man på Emmaljungas NXT Ergo-sittdelar först ta bort den ordinarie sittdelsklädseln. I den nedre bilden i mitten av collaget ovan har jag fotograferat en NXT Ergo-sittdel med sittdelstyget borttaget (nederst i bild). NXT Winter Seat Liner ligger ovanför. Vad som återstår av sittdelsstommen på NXT Ergo-sitsen är ett meshtyg. Ovanpå detta fäster man NXT Winter Seat Liner med dragkedja. Väl på plats sitter den lika hårt och glidfritt som den vanliga sittdelsklädseln.

Bakstycket kan även användas som glidfri sittdyna

Har man ett äldre barn som kanske själv är iklädd overall så går det förstås utmärkt att använda enbart bakstycket. Då är det mest som att sittdelen fått en inbyggd, värmande sittdyna. Men har man ett barn i vagnen som inte har vinteroverall på sig, så kan man snabbt sätta fast NXT Winter Seat Liner-locket ovanpå. Locket har en dragkedja på mitten, så man enkelt kan öppna upp när man vill sätta i eller lyfta upp sitt barn.

En detalj hos NXT Winter Seat Liner som jag gillar, och som är rätt ovanlig hos åkpåsar, är ett locket har öppningar i sidorna för att man ska kunna ha bygeln innanför locket. Det innebär dessutom att det går att använda sittdelens grenband när man har NXT Winter Seat Liner monterad. Ett plus för lite större barn, som man kanske inte alltid längre spänner fast med selen.

Fungerar Emmaljunga NXT Winter Seat Liner bra som åkpåse?

Hur bra är NXT Winter Seat Liner som åkpåse?

Emmaljungas vinterklädsel för ergosittdelen är varmfodrad både i bakstycket och i locket, hela vägen runt barnets kropp. Den enda delen av sitsen som saknar det fluffiga innerfodret är nedre delen av bakstycket, det vill säga på sitsen fotstöd. Klokt val tycker jag. Det ljusa fodret skulle snabbt se väldigt smutsigt och trist ut om barnet ska ha skor på sig i vagnen.

Jämfört med vanliga åkpåsar skulle jag säga att NXT Winter Seat Liner är normalvarm. Den skulle kunna vara varmare om öppningen kunde göras mer tight runt barnets kropp. Som det är nu har vinterklädseln en rätt vid öppning. På bilderna ovan syns min då 3 år gamla och cirka 95 cm långa dotter i vagnen. Locket slutar rätt tidigt på hennes överkropp, så jag har behövt komplettera med en filt att vira runt hennes axlar och hals. Ska ett barn sitta upp vaket i NXT Winter Seat Liner så behöver man nog ha en jacka på överkroppen.

Ett mindre barn skulle hamna djupare i vinterklädseln. Men i och med öppningen inte kan tightas till så kommer det glipa runt barnet, och kall luft kommer kunna ta sig in ovanifrån. Det drar ned NXT Winter Seat Liners värmhållande förmåga.

Mitt omdöme av Emmaljunga NXT Ergo vinteråkpåse

Bor man i en del av landet där vintern är lång och bjuder på många minusgrader så kan NXT Winter Seat Liner kanske funka som ett värmande komplement. Den passar då bäst till ett barn som ändå kommer vara rätt klädd för väderleken. Men jag skulle tycka att för mycket kall luft kommer in på sidorna för att den ska kännas varm nog. Bor man längre söderut, där vintern är mild, är saken en annan. Då kan nog NXT Winter Seat Liner vara en riktig fullträff för den som kör en NXT60 eller NXT90. Det är lätt att växla mellan att använda bara bakstycket och att knäppa fast locket. Att öppningen är vid kan då enklare rättas till om man bäddar in barnet med en filt.

Den stora fördelen med NXT vinterklädsel tycker jag är att passformen i sittdelen är helt felfri. Den glider inte, den stjäl inte sittutrymme, den hänger inte utanför. För familjen som ska köra en Emmaljunga NXT60 eller NXT90 på vintern och vill ha en bra lösning för en mildare vinter så är NXT Winter Seat Liner precis rätt.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för NXT Winter Seat Liner hos: Jollyroom
Se pris för NXT Winter Seat Liner hos: Baby V

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Yulia 18 november, 2021 - 11:23

Hej!

Passar den Flat sittdel? Om inte, finns det något motsvarande?

Reply
Anna 18 november, 2021 - 11:30

Hej Yulia!
Nej tyvärr, den passar inte på Flat och så vitt jag vet finns ingen liknande lösning för Flat-sittdelen. Utan då får man använda en vanlig åkpåse.
/Anna

Reply
9 oktober, 2022 - 08:51

Hej! Vet du om denna produkt finns kvar? Söker som en tok…. Men utan resultat

Reply
Anna 9 oktober, 2022 - 16:23

Hej!
Det verkar gå i peroider. Den slutade säljas strax efter att jag skrivit om den men sen kom den tillbaka i lager, jag tror jag såg den till salu förra vintern. Men nu finns den inte med på Emmaljungas hemsida längre. Så jag skulle tippa att den inte kommer tillverkas till denna vinter tyvärr. Hoppas jag har fel!
/Anna

Reply
Anna 31 juli, 2022 - 07:12

Hej, tänkte köpa en begagnad winter seat.
Men jag har 2020-årsmodell och ryggen på sittdelen är ju lite längre än på vissa tidigare årsmodeller. Gjordes om 2019? Minns inte.
Men min fundering då är ju om winter seat har gjorts längre eller om alla passar oavsett vilket år winter-seaten tillverkades?
Mvh, Anna

Reply
Anna 10 augusti, 2022 - 10:41

Hej Anna!
Jag vet faktiskt inte vad som gäller Winter Seat, om de passar med alla sittdelar eller bara med vissa. Tyvärr. Gissar att jag kommer få fler frågor om detta, ska se o jag kan få svar från Emmaljunga.
/Anna

Reply
Lisa 9 augusti, 2022 - 20:20

Vilka årsmodeller av NXT ergo sittdel passar en winter seat liner från 2021? Är sittdelarna så pass lika att den passar en från 2018?

Reply
Anna 10 augusti, 2022 - 10:53

Hej Lisa,
jag vet tyvärr inte hur det är med Winter Seat och olika årsmodeller av NXT, jag har inte fått någon bra info från Emmaljunga om detta men ska se om jag kan hitta något om kompatibilitet!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar