Bugaboos åkpåse – och alla skillnader mellan vanliga och High Performance åkpåsen!

av Anna

Jag har alltid känt lite extra för åkpåsar och att jag gillat Bugaboo sen urminnes tider är inte heller någon hemlighet. Ett av bloggens äldsta inlägg är faktiskt en guide över Bugaboos olika åkpåsemodeller. Den är fortfarande korrekt på sätt och vis, men samtidigt väldigt daterad då flera av åkpåsarna inte sålts i butik på bra många år nu. I nuläget finns det endast två aktuella åkpåsar från Bugaboo. En som kallas Åkpåse, av mig i detta inlägg kallad Bugaboos vanliga åkpåse. Och en som kallas High Performance Åkpåse, ofta känd under förkortningen HP-åkpåsen.

Märkligt nog har jag aldrig recenserat Bugaboos vanliga åkpåse, även fast jag använt (äldre versioner) av den flera gånger. Lagom till vintern 2018/2019 kände jag att det var dags att inte bara testa vad Bugaboo Åkpåse går för, utan också författa en ordentlig jämförelse med likheter och skillnader mellan den vanliga åkpåsen från Bugaboo och High Performance-åkpåsen.

Recension av Bugaboo Åkpase Blue Melange

Recension av Bugaboo Åkpåse

Den vanliga åkpåsen är den billigare av Bugaboos åkpåsemodeller. Lite beroende av färg och mönster kostar den mellan 1220 kr och 1455 kr. Detta ex är ett recensionsex från Bugaboo. Åkpåsen är helt och hållet skräddarsydd för Bugaboos sittdelar. Det syns bland annat på att den har ett ergonomiskt format bakstycke. Men den kan givetvis även användas i andra barnvagnar också. Det går utmärkt att vika till åkpåsen för att använda i en liggdel med. Tips på hur man gör det finns i mitt inlägg om att bädda liggdelen med åkpåse.

När jag mätte åkpåsen fick jag den till 100 cm lång totalt, vilket är exakt standardlångt. Den är cirka 43 cm bred på mitten och locket mätte jag till 69 cm. Åkpåsen kan tvättas i maskin och så låter man den hängtorka därefter.

Bugaboo Åkpåse detaljer

Perfekt anpassad för Bugaboos sittdelar

Bugaboos vanliga åkpåse är en till funktionerna sett modern åkpåse. Den har kardborreöppningar för selen (1) vilket gör att selen inte måste pillas isär. Nu är visserligen alla Bugaboos nya selar i fem separata remmar, men det har inte alltid varit så. Har man en äldre Bugaboo eller annan vagn med en sele som är mer komplicerad att öppna upp så är en åkpåse med kardborreöppning guld värd. Det gör att det tar tio sekunder att sätta i den, istället för kanske tio minuter.

Locket går att ta av helt från åkpåsens bakstycke (2), så om man vill kan man under perioden då temperaturen växlar under dagens gång också växla mellan att använda Bugaboos åkpåse som en åkpåse, eller endast använda bakstycket som en slags sittdyna.

Åkpåsen är anpassas för att sitta fast i Bugaboos sittdelar, utan att glida nedåt. Det syns tydligt på dess huvudända. Dels är hela övre delen av åkpåsen en kant som viks över barnvagnens ryggstöd. Som extra säkring finns en skåra och två öglor (3). Skåran används på de ergonomiska sittdelarna som har en flärp på ryggstödet för att vinkla mellan de olika sittpositionerna – Donkey, Buffalo och Fox. Trä helt enkelt skåran över flärpen! Kör man en Bugaboo Bee så använder man istället de två öglorna, och fäster dem runt två av knapparna som man sätter fast suffletten på sittdelen med.

Åkpåse utformad för ergonomisk sittdel

I synnerhet om man har någon av Bugaboos barnvagnar med ergonomisk sittdel så är det min varmaste rekommendation att välja en Bugaboo-åkpåse till vagnen, om man har budget för det. På Donkey, Cameleon och Buffalo kan man lyfta på sittdelsplattan i sittdelen. Och tack vare det tygstycke som löper rakt under rumpan på åkpåsens baksida (4) kan man fästa åkpåsen under sittplattan. På så sätt glider den inte en millimeter i sittdelen, hur mycket barnet än vrider och vänder sig.

På Fox funkar inte detta då sittdelen har en helt annan konstruktion, men åkpåsen sitter ändå bra i Bugaboo Fox, även om det kan hända att selremmarna glider ur och hamnar bakom åkpåsen om barnet rör sig väldigt mycket. Det problemet uppstår inte om åkpåsen är fäst under sittplattan.

Bugaboo Åkpåse i Bugaboo Fox och Bugaboo Donkey

Bugaboos åkpåse i Bugaboo Fox och Bugaboo Donkey2

Överst till höger är en bild på Bugaboo åkpåse i Bugaboo Donkey2, och till vänster samma åkpåse i Bugaboo Fox. Sett till passformen så funkar åkpåsen exakt lika bra i båda sittdelarna, skulle jag säga. Det märks en liten skillnad under användning, gällande att åkpåsen är fäst på två punkter – både över ryggstöd och under sittplattan – i Donkey, men endast på en punkt i Bugaboo Fox. Men skillnaden är marginell.

Bugaboos åkpåse har knappar och knapphål på framsidan, vilket gör att den på ett snyggt sätt kan fästas runt bygeln. Ofta brukar det vara tryckknappar man använder sig av, men på Bugaboos vanliga åkpåse är det en helt vanlig knapp. Fördelen med detta är att den är svår att råka slita upp, och öppnar inte upp sig själv när barnet rör sig. Nackdelen är att det är ganska svårt att få in knappen i knapphålet när man trätt locket runt bygeln, har man ett barn som rör sig i vagnen samtidigt kan det nog bli rätt knepigt.

Bugaboo Åkpåse värme och användning

Hur varm är Bugaboos åkpåse?

Bugaboos åkpåse har en polyesterfyllning och är fodrad med fleece. Min uppfattning är att som vinteråkpåse är den normalvarm. Den klarar absolut av minusgrader och är det riktigt kallt kan man alltid isolera med en hoprullad filt i fotändan om man har ett mindre barn, och ha en extra filt inuti åkpåsen också för den delen. Jag skulle inte placera Bugaboos vanliga åkpåse i kategorin för de varmaste vinteråkpåsarna. Men det är definitivt inte en åkpåse enbart för milt väder eller höst och vår. Min dotter har sovit i den i ett par timmar vid temperatur strax under nollgradigt och var helt perfekt sval över kroppen när hon vaknade.

Det går även att anpassa åkpåsen. Dragkedjorna som håller ihop lock och baksida kan öppnas från båda hållen, de möts alltså nere i fotändan. Har man ett större barn som varit ute och gått med skor och sen ska hoppa upp i vagnen, så är det praktiskt att åkpåsen kan öppnas upp nedifrån så att skorna kan sticka ut. Det gör också att man kan reglera värmen, om barnet somnar medan man går ute och sedan ska sova vidare i vagnen inomhus.

Bugaboo Åkpåse och Bugaboo High Performance Åkpåse

Skillnaden mellan Bugaboo Åkpåse och Bugaboo High Performance Åkpåse

Jag vet inte om jag var naiv, men jag trodde att skillnaderna skulle vara färre än vad de faktiskt är. I min recension av Bugaboo High Performance åkpåse förklarar jag mer kring HP-åkpåsens unika egenskaper men summan av kardemumman är att HP-åkpåsen kan regleras i värme. Den äldre modellen av HP-åkpåse genom att den hade två olika lock, ett tunt och ett tjock, dunfyllt. Och den nyare genom att man i locket kan stoppa in och fästa fast ett inlägg, som är som ett duntäcke.

På bilden ovan är den blåmelerade åkpåsen den vanliga, den svarta bredvid är den nyaste versionen av High Performance-åkpåsen, High Performance+. På bilderna med vagnarna syns den vanliga Bugaboo-åkpåsen i Donkey2, medan den åkpåsen i färgen Sky Blue är den äldre modellen av High Performance-åkpåse, här i en Bugaboo Cameleon3 Plus.

Den givna skillnaden mellan Bugaboos vanliga åkpåse och High Performance-åkpåsen är således att HP-åkpåsen har en betydligt längre användningsperiod under året. Med det tunnare locket kan den användas höst och vinter, med det tjocka locket i så fixar den rejält med minusgrader. Den vanliga åkpåsen är alltid lika varm. Man ska dock notera att det inte är någon större skillnad på åkpåsarna bakstycke, så värmen bakifrån är ungefär samma.

Olika höga lock på vanliga åkpåsen och Bugaboo HP

Vad som förvånade mig är att Bugaboos High Performance-åkpåse har ett fyra centimeter kortare lock och det märks. Den vanliga åkpåsen har ett lock som går upp till nästippen på min normallånga tvååring, medan High Performance-åkpåsen slutar någonstans vid hakan. Med hennes längd, i hennes ålder, så är både åkpåsarna höga nog, även om det i HP-åkpåsen glappar lite mer vid axlarna. Dock kan båda locken dras åt med en dragsko, så åkpåsen sitter tightare runt barnet och det hjälper.

Men att High Performance-åkpåsen har ett kortare lock innebär ju att den snabbare kommer bli urvuxen, eller åtminstone att man tidigare behöver klä på barnet mer på överkroppen. Chansen är dock att hela åkpåsen kanske är urvuxen och överflödig vid det laget, men som sagt – det överraskade mig att åkpåsarna var så pass olika på den här punkten.

Vilken Bugaboo åkpåse ska man välja?

Vill man ha en och samma åkpåse att använda från oktober till april så är det en Bugaboo High Performance-åkpåse man ska ha, om man dessutom är villig att betala 2000 kr för den. Samma gäller om man har en Bugaboo-vagn, vill ha en åkpåse med perfekt passform och bor där det blir riktigt kallt om vintern. Bor man någonstans där vintern är mildare och åkpåsesäsongen är kortare så duger det utmärkt med Bugaboos vanliga åkpåse.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo åkpåse hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

20 kommentarer

Elvira 21 januari, 2019 - 19:08

Intressant! Va just inne på NK och kollade på åkpåsarna. Har den äldre versionen av HP-Påsen nu i liggdelen när det är så kallt men saknar det tunnare locket så funderar på om det är värt att köpa den ”vanliga” för att ha till våren. Personalen menade dock på att den ”vanliga” även den är en varm, fullt duglig vinterpåse för den typen av vinter vi har i Sthlm. Så nu funderar jag på om jag ska satsa på en svalare till våren/nästa höst. Har du i så fall ngn att rekomendera som sitter perfekt i en Fox (eller nära nog, har dålig erfarenhet av ”one-size-fitsall-koncept” 🙂 Tack för en fantastisk blogg!

Reply
Anna 22 januari, 2019 - 12:13

Hej Elvira!
Absolut funkar den vanliga åkpåsen en vanlig Stockholmsvinter, det går ju alltid att bädda med en extra filt om det blir riktigt kallt. Men HP-åkpåsen är absolut varmare och fixar fler minusgrader. Om min dotter skulle sova ute i vagnen 2 timmar i -10/-15 så tycker iaf jag att vanliga åkpåsen känns lite sval.

Ja här har jag ett inlägg där jag tipsar om lite tunnare våråkpåsar: https://ombarnvagnar.com/2017/04/varakpasar-tunna-akpasar-for-lite-varmare-vader/
/Anna

Reply
Emelie 4 oktober, 2019 - 08:18

Hej! Vet du om HP-påsen går att använda i Babyzen yoyo+ är det endast Babyzens egen påse som passar? Med vänlig hälsning, Emelie

Reply
Anna 4 oktober, 2019 - 10:29

Hej, du kan nog ha vilken åkpåse som helst i Yoyo skulle jag säga, bara den inte är så lång att den släpar i marken vid fotändan. Sett flera som har Elodie Details åkpåse i Yoyo tex!
/Anna

Reply
Britt-Marie 11 oktober, 2019 - 20:24

Vilka färger finns på Bugaboos High Performance + åkpåse?

Reply
Anna 17 oktober, 2019 - 09:00

Hej! Det brukar ändras lite från år till år, men kolla på Bugaboos hemsida så ser du vilka färger som finns att köpa just denna vinter!
/Anna

Reply
Elin 29 oktober, 2019 - 14:08

Hej! Vi har en bugaboo buffalo och skulle vilja ha en varmare åkpåse till vintern. Den ska funka både till Stockholmsvintern men även en Umeåvinter. Som jag förstått det köper många i Norrland Voksi Urban, vad är din upplevelse av att ha voksi in bugaboo vagn? Vi har sedan tidigare en välanvänd ”vanlig” bugaboo åkpåse. Tusen tack!!

Reply
Deborah 29 oktober, 2019 - 20:40

Hej!
Jag har en bugaboo donkey och sittdelen är ganska liten. Vi har en åkpåse (ej av märket bugaboo) och med den +overall på så gled mitt barn ner från sätet. Det var för tjock bakdel. Är bugaboos egna åkpåsar tunnare vid ryggen så att sittdelen inte blir allt för liten?
Tack! Mvh Deb

Reply
Anna 1 november, 2019 - 15:14

Hej Deborah!
Den främsta fördelen med Bugaboos åkpåsar är att de är sydda för en ergonomisk sittdel, så de passar perfekt i den skålade formen. Vanliga åkpåsar har en mer rak form och det stjäl faktiskt lite av utrymmet i sittdelen. Så i viss mån gör de sittdelen mindre, ja. Man ska dock undvika att ha åkpåse + overall. Vet att det blir så ibland när man ska hämta på föris tex, men egentligen är det kaka på kaka. Både åkpåsen och overallen är ju tänkte som det yttersta lagret, så två sådan på varandra fyller ingen större funktion. Plus att det, som du redan märkt, gör vagnen onödigt trång förstås!
/Anna

Reply
Jennifer 10 januari, 2020 - 23:28

Jag har en äldre version av HP åkpåsen med två lock. Och dragkedjan har börjar krångla? Rent krasst.. om jag skulle köpa en ny åkpåse fast en tunn endast, skulle mitt HP tjocka lock fungera att sätta på botten av den?

Reply
Anna 11 januari, 2020 - 20:20

Hej Jennifer, jag vet tyvärr inte om HP-locket funkar på Bugaboos vanliga åkpåse. Jag ska se till att testa om jag får tillfälle. Däremot vill jag säga att det är väldigt vanligt att dragkedjan krånglar på äldre versioner av HP-åkpåsen, har hört om det många gånger. En billig lösning verkar vara att ta åkpåsen till en skomakare och låta byta ut dragkedjan!
/Anna

Reply
Alexandra 7 februari, 2020 - 20:54

Hej! Har en Britax Smile och skulle gärna vilja köpa en Bugaboo Åkpåse. Vet du om den passar Britax barnvagnen?/Tack, Alexandra

Reply
Anna 8 februari, 2020 - 20:36

Hej Alexandra, hm, jag har aldrig testat de ihop men det borde funka. Kanske att Bugaboos åkpåse känns lite bred i fotändan möjligtvis. Men för selen och så, så ska de vara kompatibla.
/Anna

Reply
Linnea Jakobsson 3 oktober, 2020 - 15:18

Hej. Köpte en begagnad hp åkpåse men jag insåg precis att min inte har den där extra fickan. Hur mkt till extra hjälp är den ?

Reply
Caroline 16 oktober, 2020 - 11:34

Hej! Ganska nybliven mamma här till en 5 månaders som tycker det är väldigt svårt hur man ska klä sin bebis nu när det börjar bli kallare. Läste någonstans en kommentar från dig att det blir kaka på kaka med overall i åkpåsen. Men vad ska man ha på sitt barn iaf? Jag tänker att överkroppen blir kall utan ett varmare plagg? Har dessutom ett ”selbarn” så om man snabbt behöver ta upp hen & sätta i bärsele så är det ju bra att hen har ett varmt yttre plagg på sig, typ en overall, eller vad tycker du? Vi har Bugaboo Donkey plus Bugaboo vanliga åkpåse. Vi jag precis gått över till sittdelen nu när det börjar bli svalare ute. Tror du det blir för kallt om den lille har en softshell overall från PoP i vagnen utan en åkpåse? Blir det för varmt med åkpåsen plus softshell overallen? Tack för svar!

Reply
Anna 16 oktober, 2020 - 12:23

Hej Caroline!
Har ett helt inlägg om precis detta, läs det gärna: https://ombarnvagnar.com/2018/10/hur-ska-jag-kla-min-bebis-i-vagnen-i-vinter/
Skippa helt vanlig vinteroverall för en så liten bebis, de är inte ute nere på marken och kryper ändå. Jag skulle satsa på en vindfleeceoverall, och komplettera med ulloverall under. Då har du 2 lager att jobba med, och med båda på så funkar det absolut att ha bebis uppe i selen – så har jag själv haft med mina 4 vinterbebisar!
/Anna

Reply
Lisa 26 januari, 2021 - 09:25

Hej!

Tack för informativt inlägg. Har köpt en bugaboo high performance åkpåse av den nya modellen då vi från början planerade att köpa en bugaboo fox 2. Nu lutar det dock åt en emmaljunga nxt60 flat istället då jag vill ha plant liggläge i sittvagnen och undrar om du tror att high performance åkpåsen är kompatibel med emmaljungas flat sittdel? /Lisa

Reply
Anna 26 januari, 2021 - 10:17

Hej Lisa!
Det funkar absolut att ha en HP-åkpåse i en Emmaljunga Flat-sittdel, de flesta åkpåsar funkar i de flesta sittdelar är min erfarenhet. Däremot så kommer du ju tappa några av fördelarna med just HP-åkpåsen. I Fox sittdel kan du trä den över ryggstödet så den inte glider och hålen för selen är perfekt anpassade för Bugaboos selar. Plus förstås att det är en åkpåse sydd för ergosittdelar, så den sitter ju allra bästa i dem.

Nu vet jag i och för sig inte om Emmaljungas egna åkpåsar är så mycket bättre, jag har inte testat dem tyvärr!
/Anna

Reply
Hanna 5 mars, 2021 - 10:01

Vet du vad bugaboos åkpåsar är impregnerade med? Har för mig att när jag kollade på dessa i butik så fanns det en lapp med infon att det är teflonimptegnering. Stämmer detta? Jag får tyvärr inget svar av varken bugaboo eller stora babykedjor och tycker att det är viktigt att undvika teflon speciellt för bebisar pga dess negativa egenskaper. Tack!

Reply
Anna 9 mars, 2021 - 09:58

Hej Hanna, jag har frågat Bugaboo om detta när det var en stor grej för några år sedan och fick det svaret som finns citerat i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2018/11/uppdatering-av-bugaboos-akpase-nya-high-performance/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar