Miniåkpåse – åkpåsar för babyskydd och liggdel

av Anna

Jag är medveten om att jag litegrann befinner mig i en gråzon som skriver om åkpåsar för babyskydd i en barnvagnsblogg. Men till mitt försvar är dessa åkpåsar inte enbart för babyskydd, utan ska snarare ses som miniåkpåsar som precis lika väl kan användas i en liggdel. I synnerhet om man främst ska köra syskonvagn, som ju generellt har mycket mindre liggdelar, så kan en miniåkpåse vara bra för att hålla bebisen varm utan att stjäla för mycket utrymme.

Jag har med min egen minsting testat tre olika miniåkpåsar:

  • Bozz Åkpåse Small
  • Skip Hop Three Season Åkpåse Baby
  • Geggamoja Wrap Around Blanket
Recension av Bozz miniåkpåse

Recension av Bozz miniåkpåse

Bozz miniåkpåse är av mig uppmätt till att vara 78 cm lång, 42 cm bred och har ett lock som mäter 50 cm. Åkpåsen har kardborreöppning för selen och dragkedjan på mitten av locket. Det går även att öppna upp åkpåsen i fotändan. Då kan man också fälla ut hela åkpåsen till ett mjukt underlag eller lekmatta för bebisen. Utsidan är lite mer rejäl och tål både smuts och lite vatten. Insidan av åkpåsen är fodrad med fleece.

Bozz miniåkpåse i babyskyddet

Bozz miniåkpåse i babyskyddet

Tack vare kardborreöppningen för selen så är det riktigt enkelt att sätta i Bozz miniåkpåse i ett babyskydd. Jag har testat den både i Maxi Cosi Pebble Plus, som har trepunktseele, och i BeSafe iZi Go Modular, som har fempunktsele. Modular-babyskyddet är lite djupare vid huvudet, men så är det ju också ett i-Size-babyskydd vilket såklart påverkar designen. Just vid barnets huvud upplever jag att åkpåsen funkade bättre i Maxi Cosin. Övrig passform tycker jag var likvärdig och för det lilla spädbarnet så går locket utan tvekan upp högt nog för att värma hela kroppen.

Recension av Skip Hop miniåkpåse

Recension av Skip Hop miniåkpåse

Det är med sorg jag tagit emot beskedet att Skip Hops åkpåse tagits ur produktion efter bara ett år. Denna Three Season Footmuff fanns i två storlekar och jag blev snabbt oerhört förtjust i dem båda. Skip Hop Åkpåse Toddler för större barn är rymlig som en normalstor åkpåse, men denna lilla babyvarianten har andra mått som gör den perfekt för liggdel och babyskydd. Längden mäter 73 cm, åkpåsen är 40 cm bred och locket är 52 cm långt.

Skip Hop Three Season Åkpåse Baby är väldigt mycket mer funktionell än övriga miniåkpåsar jag känner till. Den har kardborreöppning för selen, en öppningsbar luva kantad med teddylurv och den har precis som den större varianten dubbla locket. Ett varmare, fodrat lock som sitter fast med tryckknappar, och därunder finns ett tunnare lock. Inte bara gör detta att åkpåsen funkar flera olika årstider, det innebär också att man kan ha den i babyskyddet med det tunna locket och ska man sedan fästa babyskyddet och ta en promenad ute i kylan så kan man snabbt trycka fast det tjockare locket ovanpå. Dessutom har åkpåsen en liten ficka att exempelvis stoppa nappen i samt en ring att fästa en leksak i. Det tunna locket kan rullas åt sidan och fästas upp när man inte behöver något alls över bebisen.

Skip Hop miniåkpåse i babyskyddet

Skip Hop miniåkpåse i babyskyddet

Även Skip Hops miniåkpåse funkar bra med babyskydd oavsett om det har tre- eller fempunktssele. Luvan kan ibland komma lite i vägen om babyskyddet är djupt i huvudändan, men den går att dra upp med dragkedjan och så kan den vikas undan. Har man luvan igendragen och locket ihopknäppt så ligger bebisen väldigt skyddad som i en liten cocoon. Jag gick med babyskyddet på vagnen genom ett väldigt kyligt och blåsigt Gamla Stan i vintras medan det duggregnad och bebisen var den enda i familjen som inte var blöt och kall när vi kom fram till bilen.

Recension av Geggamoja miniåkpåse

Recension av Geggamoja miniåkpåse

Geggamojas Wrap Around Blanket har en design som sticker ut lite. Precis som namnet antyder är den egentligen mer en filt speciellt designad för att kunna svepa om barnet än den är en miniåkpåse. Men användningen blir ju densamma. Den är också ganska mycket större. 85 cm lång, 37 cm bred och locket mäter 50 cm. Filten har som färdiga ben, så inga problem att ha barnet i ett babyskydd eller ens i en sittdel för barnet. Filten knäpps ihop med tryckknappar. Utsidan är både vind- och vattentät, medan insidan är klädd med mjuk bomull. Även Geggamojas miniåkpåse har som en luva för att skydda barnets huvud. I bakstycket finns fyra sydda hål för att trä en sele genom. Grenbandet går upp mellan barnets ben och in under påsens flikar.

Geggamoja miniåkpåse i babyskyddet

Geggamoja miniåkpåse i babyskyddet

Det jag gillar med Geggamojas Wrap Around Blanket är att den, precis som en vanlig filt, är så väldigt mjuk och följsam. Den är också precis lagom varm för att vara stängd även inne i en varm bil. Vad som funkade mindre bra är selöppningarna. I Maxi Cosis babyskydd med trepunktssele så är det inga problem att trä igenom axelremmarna. Men i BeSafes babyskydd med fempunktssele så krävs det att man i så fall pillar ur selen ur sina fästen under babyskyddets klädsel. För när man har en fempunktsele som har helar remmar mellan axel- och höftfästen så kan man inte bara sätta i denna filt. Och även om det går att pilla ur selen så blir det en hel del mer jobb. Men när denna omlottfilt gick att använda så var den väldigt mysig och ombonad för bebisen. Och i och med att den är så mjuk så har passformen varit lika god i alla babyskydd jag provlagt den i.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp åkpåse för babyskydd hos: Babyland

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Malin 9 oktober, 2018 - 07:43

Hej, vilken ålder kan barnet vara med åkpåsen Bozz mini i ett babyskydd. Har en kille på 7 månader och han kommer att åka i babyskyddet ett tag till och fundera på att köpa en åkpåse till babyskyddet! tack på förhand!

Reply
Anna 9 oktober, 2018 - 14:28

Hej Malin,
det är svårt att säga, har mycket med barnets längd att göra. Mina barn har bytt till bilstol vid den åldern ungefär och jag har därför aldrig haft dem i miniåkpåse då men känslan är att det nog skulle kännas som att åkpåsen var lite för liten faktiskt. Bättre isf att köpa en fullstor åkpåse som är tunn och mjuk, och ha den i babyskyddet även om den hänger utanför?
/Anna

Reply
Johanna 10 december, 2018 - 18:32

Varning! BOZZ small funkar tyvärr inte för barn större än nyfödd i babyskydd. Vill bara förvarna andra föräldrar om de precis som jag efter detta inlägg tänkt köpa en BOZZ till maxi cosi pebble. Jag upptäckte tyvärr för sent att det inte går att använda. Bebis är 8 månader och 69 cm och har flera cm kvar till babyskyddet blir för litet, men åkpåsen passar verkligen inte! Testade också att ställa in babyskyddet på minsta inställningen och med nyföddkudden i, och den passar med nöd och näppe med spännena i hålen. Så inget bra tips tycker jag!

Reply
Anna 21 december, 2018 - 11:09

Hej, jag har fokuserat på miniåkpåsar för barn i liggdelsåldern, som då även kan användas i babyskydd. Mina barn har bytt till bakåtvänd bilbarnstol innan eller runt 8 månaders ålder och ja det stämmer, när barnet är så stort är det vanlig åkpåse som gäller – både i bilstolen och i barnvagnen.
/Anna

Reply
Roxana 2 juli, 2020 - 10:59

hej Anna

What a great blog I have found today! I am a soon-to-be mommy that moved to Sweden from a tropical country and is very worried in how to protect my baby from cold season.
I bought a miniåkpåse from Petite Cherie and think it would pass great on the Britax Smile3 liggdel which we plan to buy. Have you tested or know if those would pass also on the babyskydd from britax Römer?
I´m also considering the Bugaboo model and wondering if Bugaboo HP åkpåse would somehow fit in their Turtle babyskydd (maybe too much to ask?). All advice is very much welcome (det går bra om tipsen kommer på svenska!)

Ha en fint dag!

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 16:12

Hi Roxana!
I’ve never seen the miniåkpåse from Petite Cherie, but those kind of footmuffs are usually very similar. My guess is that it should work fine in the babyskydd when it comes to size. But make sure you can open the foot muff to get the harness through though! I would not use Bugaboos footmuffs in any babyskydd, they are quite bulky in size and fit.
/Anna

Reply
Josefine 3 januari, 2021 - 04:18

Funderar på att köpa en bozz small åkpåse. Men vet du om den passar den bra i en liggdel på vagn (har en bugaboo donkey)? Var ett tag sedan du gjorde inlägget men tänkte chansa & fråga ändå.

Reply
Anna 4 januari, 2021 - 19:28

Hej Josefine, det funkar absolut! Jag har bild på Bozz Small i Donkeyns liggdel en bit ned i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2017/08/badda-i-vagnen-del-3-badda-liggdelen-med-akpase/
/Anna

Reply
Petronella 6 december, 2022 - 15:58

Har en sonson är 6 veckor och precis köpt en bozz miniåkpåse. Hur gör jag med babyinlägget??? Har en Britax isize babyskydd. Har jag inlägget på insidan eller utsidan av åkpåsen? Eller skippar jag det?

Reply
Anna 13 december, 2022 - 13:15

Hej Petronella!
Jag har sett lite olika lösningar, det verkar olika beroende av både babyskydd och åkpåse. Så man kan ha inlägget under åkpåsen eller inuti, vad än som blir bäst med den kombinationen! Jag skulle inte skippa inlägget.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar