Petite Chérie Åkpåse Limited Edition

av Anna
Recension av Petite Chérie Limited Edition åkpåse 2022.

Recension av Petite Chérie Åkpåse

Petite Chérie har under många år tillverkat barnvagnstillbehör, med nya kollektioner för varje säsong. Första gången jag skrev om en åkpåse från märket var i januari 2015. Den äldre versionen av en vinteråkpåse från Petite Chérie var väldigt mysig och höll värmen väl. Jag minns att jag använde den riktigt mycket med min bebis den vintern. Men den var också rätt basic i sina funktioner.

Därefter har märkets åkpåsar utvecklats. År 2016 kom en åkpåse från Petite Chérie med två olika lock, ett koncept som jag personligen gillar skarpt. Just den modellen tillverkas inte längre. Men åkpåsarna från märket har fortsatt att utvecklas, både sett till design och till funktion.

Den senaste varianten av åkpåsen, som jag provat nu, kallas för Petite Chérie Limited Edition Åkpåse. Det handlar om ett mindre utbud åkpåsar med utvalda funktioner eller detaljer. Bland annat finns denna åkpåse med dragkedja på mitten och stora fickor, samt en formgivning som påminner lite om aktuella trender för ytterkläder. Följande är antagligen inte modebranschens korrekta term, men jag brukar kalla det för lurvfleece.

Petite Chérie Limited Edition Åkpåse i siffror

Petite Chérie Limited Edition Åkpåse mäter jag till prick 100 cm lång. Drar man ut tyget lite kan den blir några centimeter längre. Åkpåsen är rätt bred, 50 cm när jag mäter precis på mitten. Det ger en bra vidd inuti tycker jag. Även större barn kan få plats med armarna utan att det känns för trångt. Åkpåsens lock har jag mätt till 72 cm högt. Åkpåsen är standard i både längd och lockhöjd, vilket betyder att de flesta barn ryms bra i alla fall till cirka 3 års ålder.

Åkpåse som har gott om bra detaljer

Åkpåsen har kardborreöppningar för selen och upphängningsficka baktill.

Åkpåsen går att öppna med dragkedja på mitten, som inte går hela vägen ned utan slutar strax ovanför fotändan. En fördel med det är att det inte läcker in kall luft vid barnets fötter. Något som är ganska vanligt om åkpåsen har ett avtagbart lock som kan öppnas från båda håll. Då tycker jag att det ofta uppstår en liten glipa längst ned. En nackdel med denna typ av öppning är att man inte kan använda bakstycket separat, som en sittdyna. Jag gillar själv öppning mitt på åkpåsen lite extra mycket om den ska användas med en liten bebis, särskilt i en liggdel.

Åkpåsens lock kan vikas ned på båda sidorna, och fästs så med en tryckknapp. Har vagnen en bygel på sittdelen kan man på så sätt knäppa fast åkpåsen runt bygeln. På båda sidorna finns en ficka med dragkedja. Fickorna är riktigt stora och rymmer med lätthet både snuttefilt, napp, leksak, vantar och annat smått och gott.

Så sitter åkpåsen i olika slags sittdelar

Så sitter Petite Chérie åkpåse i vagnar från Thule, Emmaljunga, Joolz och Beemoo.

Till skillnad från de första versionerna av Petite Chérie Åkpåse så har de som säljs 2022 fått kardborreöppning för selen. Det innebär att åkpåsen kan användas i alla sittdelar, oavsett om selen kan tas isär eller inte. På åkpåsen baksida finns två olika sätt att fästa upp den i sittdelen. Dels finns en upphängningsficka. Har man en barnvagn där sittdelen inte sitter ihop med suffletten, som exempelvis på flera av Bugaboos ergonomiska sittdelar, så kan man på så sätt trä åkpåsen över ryggstödet. Då kan inte åkpåsen glida ner något när barnet sätter sig i den.

Men på Petite Chérie Limited Edition Åkpåse finns även två långa remmar med kardborre. Med hjälp av dem kan man fästa upp åkpåsen i andra sittdelar. Remmarna kan exempelvis dras genom selen eller in under sittdelsklädseln. Den här åkpåsen har en normal form, och passar i alla sittdelar men kommer stjäla lite av utrymmet i ergonomiska sittdelar. För den typen av sittdel så kan en ergonomiskt formad åkpåse sitta snäppet bättre.

Petite Chérie Åkpåse för bebis och i liggdel

Petite Cherie åkpåse i liggdel och för barn som ska sova i sittdel.

Som jag skrev ovan är jag extra förtjust i åkpåsar med dragkedja på mitten om den ska användas i liggdel. Att den här åkpåsen är rymlig på bredden betyder inte att den är för stor för en liggdel. På bilderna ovan har jag testat den i liggdelen tillhörande Joolz Geo 3. Läs gärna mitt inlägg med tips om hur man bäst bäddar i liggdelen med åkpåse.

I mitt tycke funkar Petite Chérie Limited Edition väldigt bra i liggdel. Öppnar man upp dragkedjan en bit och knäpper fast locket åt sidorna så får man till en väldigt bra öppningen för bebisens huvud. Och för större bebisar, som sover mycket men i sittdel, så ger dragkedjan på mitten lika bra åtkomst för när man smidigt vill kunna öppna. På så sätt riskerar barnet inte att ligga och bli svettig i åkpåsen när man kommer in från promenaden men det inte är dags att vakna än.

Mitt omdöme av Petite Chérie Åkpåse

Den värmehållande förmågan i Petite Chérie Limited Edition Åkpåse upplever jag som precis samma som i andra vinteråkpåsar jag har testat tidigare från samma märke. Min erfarenhet är att det räcker fint ned till minusgrader. Är det riktigt kallt behöver man förstås tänka enligt ”lager på lager”-principen och klä sitt barn rätt. För mina tips om hur man gör det bäst, läs mitt inlägg om vad barnet ska ha för kläder på sig i vagnen på vintern. Petite Chérie Limited Edition är en bra åkpåse för den som vill ha en modell som passar både i sitt- och liggdel, och som gärna hänger med i aktuella trender vad gäller färg, mönster och design.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Petite Chérie åkpåse hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Stina 25 oktober, 2022 - 09:16

Hej! Älskar din sida, går alltid in här innan jag köper något för att jämföra!
Så nu har jag en fråga!
Vi ska få ett till barn nästa vår och då är vårat första 2 år gammal så behöver en syskonvagn. Just nu har jag en Emmaljunga nxt outdoor som jag är så nöjd med. Vi bor på landet men går lika mycket i stan.
Har tänkt två alternativ, första är att köpa en Emmaljunga twin chassi och använda mig av våran ligg/sittdel. Och sen ha vårat singelchassi när de behövs
Alternativ 2 är att sälja våran vagn och köpa en begagnad Bugaboo donkey så jag kan skifta mellan syskonvagn och singel. Vad tycker du? Eller har du ett annat förslag?
Att tillägga är att vi har en hundbur som tar upp halva bagaget så har inte så mycket plats! Mvh

Reply
Anna 26 oktober, 2022 - 09:13

Hej Stina!
Mitt svar är att det nog beror lite på. Hur ska syskonvagnen användas? Har du en hundbur men inte en gigantisk bil så tror jag att en NXT Twin med 1 liggdel och 1 sittdel kommer bli tight att få in, även om det går. Sen är ju förstås alla syskonvagnar mer utrymmeskrävande så länge man ska ha liggdel. I teorin skulle du ju dock kunna ha en mjuklift i en Flat-sittdel och på så sätt få vagnen lite mer kompakt när den ska packas in i bilen.

Jag tycker både NXT Twin och Donkey funkar bra i lite snö och terräng. Men Donkeyn är bättre i stan, NXT Twin är rätt så utrymmeskrävande även uppfälld. Och ska du gå med bara ett barn så känns den alldeles för stor, men behåller du ditt nuvarande NXT-chassi så är det förstås inte ett problem.

Iom att du är så nöjd med din nuvarande vagn kanske det kan vara smart att börja med att skaffa ett NXT Twin-chassi, tänker jag?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar