Cybex Balios S Lux

av Anna
Recension av Cybex Balios S Lux

Recension av Cybex Balios S Lux

Pris: Ordinarie pris för Cybex Balios S Lux är cirka 5200 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör: Ståbräda, liggdel, babyskyddsadaptrar och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.

Cybex Balios S Lux är den direkt uppföljaren till populära, vändbara sittvagnen Cybex Balios S som hade sin release under år 2018. Balios S har varit en omtyckt modell mycket för att den så väl har lyckats kombinera en vändbar, vanlig sittdel med bra liggläge ihop med lite tåligare hjul och en relativt kompakt ihopfällning. Frågan är hur väl det bra i gamla Balios S har förvaltats i Balios S Lux? Och om Cybex har lyckats förbättra det som var mindre bra med den äldre modellen?

Jag har alltid gillat alla modeller av Balios S jag har kört hittills. Och det är intressant att varje modell, i mitt tycke, verkligen har blivit lite bättre än den som kom innan. Och jag tycker att det stämmer även för Cybex Balios S Lux. Skillnaderna mot föregångaren är varken många eller så väldigt stora, men på detaljnivå är det ett lyft till det bättre.

Cybex Balios S Lux i siffror

Cybex Balios S Lux har en maxvikt på 22 kg i sittdelen. Vagnen väger 11,7 kg med chassi, hjul och sittdel. Den bredaste punkten är över bakhjulen och där mäter Balios S Lux 60,5 cm. När man fäller ihop vagnen med sittdelen på så mäter den 75 x 60 x 41 cm. Teleskophandtaget mäter i lägsta läget cirka 101 cm från marken och i högsta läget är det cirka 11 cm högt.

Vanlig sittdel med ombonad klädsel

Cybex Balios S Lux har en ombonad sittdel med smidig sele

Balios S Lux har en vanlig sittdel. Klädseln är uppbyggd i sidorna med rejäla kanter, vilket ger en väldigt ombonad känsla i sittytan. Selen har rejäla vadderinga både på axelremmarna och på grenremmensom löper mellan barnets ben. Selen kan lätt justeras i höjd vid barnets axlar. Det är bara att dra remmen upp och ned längs med ryggstödet. Alla delar av selen kan även justeras i längd.

Det här är inte en sele som är enkelt delbar i fem separata remmar, vilket gör att det krävs lite mer jobb när man ska sätta i en åkpåse eller en sittdyna i vagnen. Men det är väldigt smidigt att stänga och öppna selen. Selspännen kan klickas i det stora spännet en och en. Klädseln i Cybex Balios S Lux har en väldigt fin, lyxig känsla. Färgen på vagnen på bilderna heter Magnolia Pink och det är en riktigt förförande nyans, precis lagom rosa.

Balios S Lux har en vändbar sittdel

Cybex Balios S Lux har en vändbar sittdel

Sittdelen är vändbar, vilket betyder att den kan klickas på chassit så att barnet kan sitta framåt och vänd bakåt mot den som kör. Att byta riktning på sittdelen är väldigt enkelt. På båda sidor om sittdelen finns tydliga, vita knappar. Dessa är så kallade memory-knappar. Det innebär att man kan trycka in dem en och en, och så stannar de i upplåst läge. Därefter kan man bara lyfta upp sittdelen i bygeln, vända den och klicka fast den på chassit igen. Detta gör man förstås inte när det sitter ett barn i sittdelen.

Så stora barn ryms i Cybex Balios S Lux

Så stora barn ryms i Cybex Balios S Lux

Maxvikten i Balios S Lux är 22 kg, och hur gammalt ett barn är när de väger 22 kg kan förstås variera väldigt mycket. Min yngsta är drygt 3 år gammal och omkring 95 cm lång. Hon kan sitta väldigt bra i Cybex Balios S – åtminstone med sittdelen framåtvänd. Då finns nämligen ett rejält fotstöd inbyggt i chassit, som gör att hon bekvämt kan placera fötterna där under promenaden.

Med sittdelen bakåtvänd är sittdelens eget fotstöd i princip utan funktion för ett barn av hennes storlek. Fötterna hänger löst rakt ned, vilket gör att hon glider lite nedåt och framåt i sittdelen. Det beror delvis på att fotstödet inte har någon kant. Det finns inget att ta spjärn mot. Ett mindre barn, med kortare ben, kan få stöd bakåtvänd genom att man vinkla upp fotstödet ett snäpp. För små barn så funkar sittdelen förstås lika bra oavsett hur den är vänd.

Ryggstöd som kan vinklas ned till bra liggläge

Cybex Balios S Lux har en vanlig sittdel med ryggstöd som fälls ned till liggläge

Balios S Lux har en vanlig sittdel, där ryggstödet kan justeras i tre olika positioner. Sittläget är något tillbakalutat, inte så att det känns som ett viloläge alls. Men det är inte helt upprätt heller. Viloläget har en bra tillbakalutning och liggläget är så gott som helt plant. När man fäller ned ryggstödet helt samt fäller upp fotstödet till vågrätt läge så är den fulla ligglängden på sittdelen cirka 92 cm, mätt av mig med måttband.

Att ändra position på ryggstödet är lätt att göra med en hand. På baksidan av sittdelen finns en vit spärr. Den vinklar man uppåt och utåt för att låsa upp ryggstödet, sen kan man fälla upp eller ner det som man önskar.

Förlängningsbar sufflett med stor vädringslucka

Cybex Balios S Lux har en förlängningsbar sufflett med titt/vädringslucka

Cybex Balios S Lux har en lång sufflett. Längst fram på suffletten finns en utvikbar solkeps. Den är inte superlång, men tillräckligt lång för att göra skillnad för hur mycket sol som kommer in. Suffletten kan också förlängas ett extra steg. Då öppnar man upp dragkedjan som löper runt om suffletten. När man drar ut suffletten ett extra steg så blir täckningen riktigt bra. Även i liggläget så får Cybex Balios S Lux en bra skugga över hela barnets överkropp.

I förlängningen finns även en vädringslucka, med lock. Viker man undan locket så döljer sig ett svart meshnät. Genom att ha luckan öppen så kan luft cirkulera bättre genom sittdelen, vilket gör det lite svalare i vagnen när det är sommar och varmt. Vädringsluckan funkar ju även som tittlucka, om man kör Balios S Lux med sittdelen framåtvänd och vill kunna se in till barnet.

Ställbart fotstöd och fotstöd i chassit

Cybex Balios S Lux har ett ställbart fotstöd och inbyggt fotstöd i chassit

Balios S Lux har ett ställbart fotstöd. För att vinkla det uppåt är det bara att dra fotstödet uppåt. Men när man ska vinkla fotstödet nedåt så måste man trycka in både de vita knapparna för att kunna ändra position på fotstödet. Sittdelens fotstöd funkar bra. Men jag saknar en nedre kant på det. Något barnet kan ta spjärn mot med sina fötter. Som nu är det visserligen väldigt ombonat och mysigt att fotstödet är helt klätt i tyg, men det gör att fötterna lättare glider av. och större barn som även är uppe och går kommer även snabbt smutsa ned fotstödet om skorna är leriga.

På Balios S Lux chassi finns det framtill ett inbyggt fotstöd. Det är brett, rejält och i hård plast – vilket gör det enkelt att hålla rent. När ett längre barn sitter framåtvänd i vagnen så är det väldigt bra att detta fotstöd finns, det ger en mer bekväm sittposition när barnets ben inte behöver dingla fritt.

Swing away-bygel, ställbart teleskophandtag och rymlig varukorg

Lättåtkomlig varukorg, swing away-bygel och ställbart teleskophandtag på Cybex Balios S Lux

Eftersom att Cybex Balios S Lux har en sittdel som är relativt högt placerad så är det inte svårt att komma åt varukorgen undertill (1). Enklast är det att komma åt den bakifrån om sittdelen är framåtvänd, och framifrån om sittdelen är vänd mot den som kör vagnen. Det går också att packa i och ur varukorgen från sidorna (2).

På sidan av chassit, uppe vid handtaget, finns en liten knopp (3). Den är Balios S Lux integrerade fäste att sätta Cybex mugghållare på. Sittdelen är utrustad med en bygel. Denna kan lossas helt. Man kan också välja att knäppa upp den i ena eller andra sidan, genom att trycka in den vita knappen (4). Det praktiska med en sådan här swing away-bygel är att man så lätt kan få den ur vägen när man ska sätta i eller ta ur barnet. Men också lika lätt klicka fast den igen, eftersom att man aldrig behöver lägga den åt sidan.

De vita memoryknapparna man trycker in när man vill lossa sittdelen, exempelvis för att vända på den, syns tydligt på sidorna av vagnen (5). Cybex Balios S Lux har ett teleskophandtag som kan ställas i flera olika höjdlägen. Det lägsta läget mäter 101 cm från marken (6) och det högsta är 111 cm från marken (7). För att reglera höjden på handtaget trycker man med ena handen in den knapp som sitter på mitten av handtagets undersida.

Stora, punkteringsfria hjul med fjädring

Cybex Balios S Lux har punkteringsfria hjul med fjädring

Cybex Balios S Lux har fyra hjul. Alla hjul är punkteringsfria. Precis som den äldre versionen av Cybex Balios S så ser jag vissa tendenser till att enstaka småstenar fastnar i hjulens yttre lager, eller gör små gropar i dem. Men det är inget jag har uppfattat som ett stort problem med dessa hjul, något som vanligtvis brukar visa sig snabbt.

Framhjulen på Cybex Balios S Lux är svängbara. Vill man ha lite bättre framkomlighet i terräng eller snö så kan man låsa framhjulen i ett fast läge. Alla hjul kan också enkelt tas loss från chassit, om man vill göra vagnen maximal liten för att packa in i bilen till exempel.

En grej jag gillade med Cybex Balios S var vagnens fjädring. S Lux har också fjädring, både i framhjulen och baktill i chassit. Men den är lite hårdare än fjädringen i gamla Balios S. Förklaringen ska vara att det behövs med tanke på att maxvikten är högre, 22 kg i S Lux mot 17 kg i gamla Balios S. Och det köper jag. Jag tycker fortfarande att Balios S Lux har en skön och mjuk körkänsla.

Balios S Lux har en smidig enhandsfällning

Cybex Balios S Lux kan fällas ihop med sittdelen på

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: en vändbar sittvagn kan aldrig, i mina ögon, anses vara riktigt smidig om den inte kan fällas med sittdelen på oavsett åt vilket håll den är vänd. Och i det avseendet får Cybex Balios S Lux höga betyg från mig. Framåtvänd eller bakåtvänd – vagnen kan enkelt fällas ihop med en hand.

För att fälla ihop Cybex Balios S Lux så börjar man med att vika ihop sittdelen. Då använder man sig av samma vita spärr på ryggstödets baksida som när man ska vinkla sittdelen till liggläge. Rygstödet ska vikas framåt, ned mot fotstödet. När sittdelen har vikts ihop så lägger man en hand på handtaget. Den vita spärren på handtagets ovansida förs åt sidan med tummen, samtidigt som övriga trycker in knappen på handtagets undersida. När man gjort detta lossar spärren inuti chassit. Därefter trycker man bara handtaget inåt, och sedan nedåt. Därefter viker vagnen ihop sig.

Spärr som låser chassit och inbyggt bärhandtag

Så stor blir Cybex Balios S Lux ihopfälld

Väl ihopfälld så är Cybex Balios S Lux självstående och chassit låses ihop med en spärr på vänster sida. Det gör att den inte börjar fälla upp sig när man lyfter upp den, för att lägga in den i bilen.

Hopfällningen med sittdelen framåtvänd går till på precis samma sätt. Först viker man ihop sittdelen, sedan fäller man chassit. Vagnen blir ungefär lika stor hopfälld oavsett hur sittdelen är vänd. Däremot tycker jag den är enklare att hantera när den fälls bakåtvänd. Då håller handtaget ryggstödet på plats, fälld framåtvänd har det en tendens att flaxa ut när man lyfter vagnen tycker jag.

En detalj som underlättar hanteringen av en hopfälld Balios S Lux är att det under sittdelen finns ett inbyggt bärhandtag. Det är greppvänligt och gör det mycket enklare att bära vagnen med sig.

Skillnaden mellan olika versioner av Balios S

Skillnaden mellan olika versioner av Cybex Balios S

Det är inte helt lätt att förstå vad som skiljer sig mellan olika versioner av Cybex Balios. Balios har funnits i olika varianter. En första Balios M som kom 2015, sedan Balios S som kom våren 2018.

Skillnaden mellan Balios S och Balios S Lux kan sammanfattas i att den senare har ny klädsel, högre maxvikt, omgjord sele, enklare hopfällning och omgjord design på fotstöd och en del andra plastdetaljer.

Skillnaden mellan Balios S Lux och Cybex Balios S 2-in-1, som båda hade release våren 2020, är framför allt att Lux har en vanlig sittdel medan 2-in-1 har en ergonomisk, och att liggdel medföljer när man köper 2-in-1-

Läs gärna min guide över olika varianter Cybex Balios för för mer information om skillnader och likheter mellan de olika modellerna.

Körkänslan i Cybex Balios S Lux

Körkänsla och omdöme av Cybex Balios S Lux

Det här är en härligt lättrullad vagn. När jag promenerar med Cybex Balios S Lux så krävs det aldrig någon armstryka för att knuffa igång, det är bara att börja gå helt utan ansträngning. Balios S Lux är väldigt lättsvängd. Vagnen kan med enkelhet styras med en hand, och svänger smidigt runt snäva hörn.

Självklart gör den sig bäst i stadsmiljö eller på asfalt. Men Balios S Lux funkar även på lite grusväg. Dels för att hjulen är ganska väl tilltagna i storlek, åtminstone om man förhåller hjulstorleken tills vagnens smidiga storlek när den har fällts ihop. Men dels tack vare att det faktiskt finns fjädring i hjul och chassi. Det gör att man inte får den där hoppiga, stötiga känslan som ibland kan bli med små sittvagnar som helt saknar fjädring och som inte heller har stora hjul med lite stuns i.

Mitt omdöme av Cybex Balios S Lux

Jag tycker väldigt mycket om körkänslan i Balios S Lux. Det här är en vagn jag kan välja både för långpromenader runt min förort när barnet ska sova middag, men också för en shoppingtur in till stan. Användningstiden är ju direkt från födseln tack vare sittdelens liggläge. Det går ju att använda den med mjuklift om man inte vill köpa till den separata liggdelen. Och sen tycker jag att den funkar åtminstone under de tre första åren.

Min egen treåring sitter ännu bra i Balios S Lux, när sittdelen är vänd framåt. Men bakåtvänd så hänger benen fritt på ett inte helt bekvämt sätt med tanke på att hon då glider med kroppen ned mot selens grenrem. Jag kan också känna att det blir lite tungt att lyfta större barn högt upp. Så i mina ögon gör sig Balios S Lux absolut bäst antingen istället för en duovagn, eller som ett mycket smidigare komplement till den som vill byta ut duovagnen mot något mindre. Men som fortfarande vill kunna ha sitt barn vänd mot sig. Suffletten är utmärkt, varukorgen utan anmärkning och sittdelen är väldigt ombonad och inbjudande både för sömn och vakentid.

Cybex Balios S är en vagn jag tipsat många, många om under de senaste åren. Utan tvekan har Cybex Balios S Lux tagit över stafettpinnen nu och kommer vad jag tror bli en sittvagn som blir minst lika uppskattad som dess föregångare.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för olika versioner av Cybex Balios S hos: Babyland
Se pris för olika versioner av Cybex Balios S hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

40 kommentarer

Sandra 19 april, 2020 - 18:16

Hej! Du vet inte om denna vagn finns som syskonvagn? Låter som det vi behöver, vändbara sitsar som går att fälla till liggläge och smidig att vika ihop.

Reply
Anna 19 april, 2020 - 21:18

Hej Sandra,
Cybex ska faktiskt släppa en syskonvagn senare i år som heter Cybex Gazelle. Den är inte helt och hållet som Balios S Lux, men inte helt olik heller!
Du kan läsa lite om den här, scrolla ned till delen om Cybex: https://ombarnvagnar.com/2019/09/kind-jugend-2019/
/Anna

Reply
Annica 20 april, 2020 - 20:50

Hej! Tack snälla för svaret i inlägget om ”gamla” balios s! Har du märkt någon skillnad på framhjulen? Fastnar det lika mycket grus eller har cybex förbättrat dem?

Jag har provat både balios s lux och britax b-motion 4 plus nu. Balios är nog som du sa i minsta laget, testade att sätta min 4-åring i och det gick men inte mycket mer på längden. Hon fick böja lite på huvudet gör att man skulle kunna fälla fram suffletten. Vagnen hade dock fantastiskt rull och var lättkörd även med ett barn på drygt 100 cm och 15 kg. Britaxen fick jag ingen bra känsla av, kändes trög jämfört med den vi har idag och inget man med lätthet kör med en handmed ett större barn i.

Babyjoggern du tipsade om finns inte i affärerna här omkring tyvärr. Hur är Thule spring jämfört med dessa? (Rull, stabilitet, storlek etc.) Känns spännande på pappret och jag gillar idén med 3d-fällning så den blir smalare. Finns tyvärr inte heller att provköra så det kan bli så att man får köpa och hoppas att man gillar den sen. Eller köra på balios s lux så länge det går.

Reply
Carolina 19 juni, 2020 - 09:18

Jag blir så himla sugen på denna vagnen… men sen läste jag om Talos s, och hoppas få se en recension av den sen när den släppts. Tror du man kan säga att den är som en mer terränggående version av balios?

Om du skulle lista dina 3 favoritvagnar du har kört vilka skulle det bli då? Vad var det som gjorde dem så fantastiska? 🙂 Tack för bra recensioner!

Reply
Anna 22 juni, 2020 - 10:24

Hej Carolina!
Ja, det är exakt så jag tror & hoppas att Talos S ska vara! Har precis fått höra att den kommer ha foamhjul istället för lufthjul, lite tråkigt men likväl mkt bättre hjul än på Balios så mina förhoppningar på Talos S är fortsatt höga.

Det beror ju helt på användning, men ska vi blanda vilt mellan olika modeller så förblir Bugaboo Donkey min personliga favorit, sen har jag verkligen älskat Britax Go Big och Baby Jogger City Mini GT också! Tre väldigt olika vagnar med olika användningsområde, som jag tyckt varit riktigt bra inom sin nisch.
/Anna

Reply
Carolina 22 juni, 2020 - 20:56

Tack för svaret! Verkligen tre helt olika vagnar… jag har själv britax go next (som väl är rätt lik go big) och älskar att den är lättkörd med fantastiskt gung, men stör mig på sånt som att den varken har fullt liggläge eller sittläge och att selen är jobbig. Har börjat inse att den perfekta vagnen tyvärr inte existerar!

Reply
Sofia 13 oktober, 2020 - 12:26

Hej Anna!
Har du hunnit testa Cybex Talos ännu?

Reply
Marik 9 september, 2020 - 13:58

Hej! Vilken typ av mjuklift tror du hade funkat bäst till denna vagn?

Reply
Anna 10 september, 2020 - 12:35

Hej!
Vill du vara helt säker på att den ska passa så är någon av de lite mindre modellerna bäst. Nu verkar ju tyvärr inte Phil & Teds Cocoon säljas i Sverige längre, den var min favorit. Vet att många väljer Najell SleepCarrier för den här typen av vagnar, så kanske testa med den?
/Anna

Reply
Lotta 31 oktober, 2020 - 15:48

Hej! Tack för en superbra sida, dina guider är guld! ⭐ Nu väljer jag (tror jag) mellan Balios S lux och Britax b-agile r då jag vill ha en smidig 4-hjulig vagn till och från bilen och vid shopping. Hört att babyjogger city mini 4w inte kör så bra i snö…? Vilken hade du valt, har en ganska stor kille och vill gärna att han ska rymmas i vagnen så länge som den behövs, så tänker att sitsen också behöver vara rymlig (och rymma en tunnare åkpåse på vintern) Å jag bor i norra norra norra sverige så den _måste_ funka i snö. Eller ska jag satsa på någon annan? Finns ingen affär här så jag köper via din sida

Reply
Anna 6 november, 2020 - 15:51

Hej!
Jag skulle inte säga att någon av de modellerna kommer vara ideal i snö… tyvärr! Jag har ju kört gamla Balios S i snö och tyckte den funkade helt okej, men det var i Stockholm och jag vet ju att snön vi får här inte är jämförbar med snön i norra Sverige. Skulle säga att Balios S Lux nog är bättre i snö än Britax B-Agile R dock. Och Cybex Talos S TROR jag kommer vara bättre i snö än Balios S Lux.

Kan du tänka dig en trehjuling så skulle jag säga att du även borde kolla BJ City Mini GT?
/Anna

Reply
Cajsa 21 december, 2020 - 16:39

Söker ett komplement till min Britax smile 3
Som jag tycker är för klumpig att fälla med sittdelen på. Vill kunna ha en vagn som smidigt går att fälla med sittdelen på med bara en hand. Tjejen är bara 8 månader så att sittdelen går att ha åt båda riktningar är viktigt.
Var och testade en Balios S lux idag, vid båda försöken att fälla upp vagnen med sittdelen vänd bakåt så fastnar fotstödet i korgen så som du beskrivit i Balios S recensionen. Detta var inget som hände för dig med Lux? Känns märkligt, men det blev lika för mig och butikspersonalen och jag antar att de är vana att fälla olika vagnar.

Reply
Anna 31 december, 2020 - 16:06

Hej!
Hm jag minns inte riktigt om det blev samma med Lux, men det är möjligt. Det kan också vara så att jag hade vant mig och visste hur jag skulle göra för att vika undan kanten där det tar stopp?
/Anna

Reply
Sonia 27 januari, 2021 - 19:50

Vi kände på Lux idag och det hände mig med när jag fällde upp med sittdelen bakåtvänd. Tänkte dock det var en slump men kanske den gör så?

Reply
Carolin 4 mars, 2021 - 09:44

Hej!

Jag har idag en Cybex Priam från 2018 som vi varit väldigt nöjda med, men nu när andra barnet börjar bli stort nog för sittvagn blir jag sugen på att skaffa något nytt. Funderar på Balios S Lux för den påminner om Priam med med vettigare pris. Jag undrar dock hur den nya Balios S Lux står sig mot en äldre modell av priam? Är det ett nedköp att skaffa en ny Balios eller har den liknande körkänsla och kavlitetskänsla som en äldre Priam? Tycker sitsen och suffletten på Balios ser så bra ut, samt att fotstödet sitter i chassit. Fotstödet på vår Priam har blivit ganska skavt och fult eftersom hela är klätt i tyg. Gillar också tanken på att Balios kanske är lättare att fälla och packa i bilen bl a.

Reply
Anna 9 mars, 2021 - 10:05

Hej Carolin!
Balios är ju en billigare vagn än Priam och det är klart man märker av prisskillnaden på olika sätt, men för sitt pris tycker jag att det är en bra vagn. Den är dock inte så jättemycket rymligare i sittytan än Priam, så kanske värt att testa barnet i den innan du byter?
/Anna

Reply
Ebba Magnusdotter 20 april, 2021 - 06:00

Hej! Vi har en cybex balios s lux, men vet du om det går att få bugaboo donkey sommarsuflett på vagnen? Har för mig att jag läst det någonstans… hur gjorde du isåfall?

Reply
Anna 22 april, 2021 - 12:10

Hej, ja, den information jag har om det hittar du en bit ned i det här inlägget: https://ombarnvagnar.com/2019/04/allt-du-behover-veta-om-bugaboo-breezy-solsufflett/
/Anna

Reply
Frida 4 maj, 2021 - 09:26

Hej! Jag har i dagsläget en Go Big men tänkte utöka med en smidigare vagn för resor och stadspromenader. Väljer mellan Cybex Balios S Lux och en begagnad Joolz Hub (tycker nypriset är för dyrt för syftet). En viktig aspekt är att den tar liten plats i bilen så jag jämför måtten men hittar såklart olika mått överallt. Jag tycker att Balios ser större ut och det är den ju enligt dina mått, men enligt Cybex så är den mindre i alla fall på två at tre mått: VIKTA LÄNGD:620 mm VIKTA BREDD: 485 mm VIKTA HÖJD: 320 mm. Hur mäter de när de fått till dessa mått? Lutar mot den begagnade Hubben nu, men hade jag inte sett din recension hade jag ju blivit lurad.

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:04

Hej Frida!
En sak som såååå många barnvagnstillverkare gör, är att ange mått på en vagn ihopfälld UTAN hjulen på. Visst, bra att veta om man vill packa superkompakt i bilen men 99 ggr av 100 vill man ju inte behöva ta av hjulen. Det breddmått på 48,5 som du skriver att Cybex anger kan nog mycket väl stämma med att vagnen blir typ 12 cm bredare med hjulen på! Och hjulen på eller av påverkar ofta även vagnens längd och höjd hopfälld.
/Anna

Reply
Tiana 21 maj, 2021 - 03:53

Hej Anna!
Vi har en Balios s. Tyvärr har sittdelen blivit sned under resa.. vet du om det finns någon annan cybex sittdel som funkar med Balios s chassi? Har letat så mycket men finner inga direkta svar.

Reply
Anna 22 maj, 2021 - 20:15

Hej Tiana!
Tyvärr vet jag inte alls hur det är med fästena för sittdel och om det finns andra delar som passar på Balios S. Enda jag kan komma på är om du skulle åka till butik och kolla om fästet för sittdel till Balios S Lux eller Balios S 2-in-1 funkar på äldre Balios S… Lycka till!
/Anna

Reply
Emelie 3 juni, 2021 - 18:24

Hejsan!
Hoppas du kan hjälpa mig i mina funderingar..
Vi ska skaffa en sittvagn till vår dotter som är lite mer än ett år, korrigerat endast 10 månader (prematur).
Framförallt för att jag ska kunna hantera vagnen smidigare (då jag har problem med lederna), den ska vara lätt att packa i och ur bilen, ta betydligt mindre plats (vi har en emmaljunga super nitro begagnad nu.. ) den får dessutom väldigt gärna funka några år innan hon växer ur den (hon är en ganska liten tös ännu). Sen att den kan fungera någorlunda bra på lite ojämnt underlag, då vi bor på landet.. Men den är främst tänkt att användas som en shopping/åka bort vagn.
Vi har tittat på nätet på Cybex Balios S Lux och Joolz Hub+, vilka är dina erfarenheter och upplevelser kring dessa två modeller? Vi känner spontant att Joolz Hub+ kanske känns lite för dyr för ändamålet, om inte fördelarna väger över såklart. Annars, finns det nån annan modell som du skulle rekommendera istället?

//Emelie

Reply
Anna 9 juni, 2021 - 18:11

Hej Emelie!
Innan jag kom ned till vilka förslag du själv hade så var det Joolz Hub jag tänkte på. Kan du tänka dig ”gamla” Hub istället för Hub+ så börjar den bli riktigt prisvärd, både vid nyköp (är sista exen som säljs nu) och begagnat. En ytterligare modell jag skulle kolla på kan vara Cybex Talos S Lux eller Talos 2-in-1 om du föredrar ergonomisk sittdel. Den är dock inte lika smidig att fälla med ergosittdel som med vanlig sittdel. Den har bättre hjul än Balios S och är nog roligare att köra på landet.

En tredje modell, som tyvärr inte sålts ny på ett bra tag, är Easywalker Mosey. En underbart smidig liten vagn som har väldigt stora och rejäla hjul i förhållande till dess storlek. Gillade den vagnen skarpt och vet att jag inte är ensam om det! Men då måste man kunna hitta en begagnad förstås.
/Anna

Reply
Aida 23 juli, 2021 - 17:03

Hej!

Vet du kanske om liggdel från vanlig cybex balios s passar till cybex balios s lux?

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:23

Hej Aida, tyvärr vet jag inte alls vilka Balios-delar som funkar med varandra. 🙁
/Anna

Reply
Silvi 7 augusti, 2021 - 14:44

Hej
Undrar om suffletten går att byta om den passar andra märkte ?

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:52

Hej, jag har tyvärr varken testat att byta sufflett själv eller sett någon annan göra det, så jag vet inte om det fungerar eller ej.
/Anna

Reply
Amra 22 augusti, 2021 - 00:24

Hej,
Läst på om olika vagnar och jag blir inte klokare känner jag. Undrar om tips, vill gärna ha en vagn som extravagn som inte tar stor plats i bilen, som ska användas som en vagn att ha när man shoppar, åker bort på dagsutflykter men även reser med flyg. Ska funka från 6 månader och självklart vara vändbar och kunna köras på åtminstone lite grusunderlag. Har funderat på denna, joolz hub+ (dock tycker jag den låter rätt så dyr för att använda den ibland) och bj city tour lux. Finns det någon annan vagn? Vilken hade du föredragit?
Vagnen jag har nu är en begagnad emmaljunga viking och är nöjd med den men den tar stor plats i bilen så den tänkte jag ha som hemma vagn. Tacksam för råd 🙂

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:21

Hej Amra!
Jag har ett samlingsinlägg om smidiga, vändbara sittvagnar som du hittar här:
https://ombarnvagnar.com/2019/11/topplista-11-sma-vandbara-sittvagnar/
Det har snart två år på nacken så jag planerar att skriva en ny version senare i höst. Några har utgått, som Stokke Beat, men några har också tillkommit – bland annat Cybex Talos S Lux, som låter som att den är lite grann vad du är ute efter?
Den recensionen finns här: https://ombarnvagnar.com/2020/10/cybex-talos-s-lux/

Talos är inte liten nog att gå som handbagage, men de vagnar som är det är inte roliga på grusväg så där måste man lite grann välja mellan storlek och framkomlighet. Kan du tänka dig begagnad så är Easywalker Mosey en modell jag haft som storfavorit i många år, men som tyvärr inte tillverkas längre.
/Anna

Reply
Johanna Karlsson 17 januari, 2022 - 14:01

Hej!
Jag och sambon är ute efter en nättare sovvagn (till ett hyffsat pris) att ställa på förskolan, som också skall vara väldigt smidig att fälla ihop om/när man tar med sig den hem. Är detta en vagn du skulle rekommendera som sovvagn, eller är det någon annan av alla de vagnar du testat som du skulle rekommendera istället? 🙂

Reply
Anna 24 januari, 2022 - 15:11

Hej Johanna!
Absolut kan Balios funka som sovvagn på förskolan. Nackdelen jag kan komma på är väl att sittdelen är rätt högt placerad, vilket gör att man måste lyfta i och ur barnet. Vet att många väljer snäppet lägre och än mer stabila vagnar som sovvagn, typ en Brio Happy eller Kronan Duo. Men de är ju dock allt annat än smidiga i bilen. Kanske kan en framåtvänd sulky med bra liggläge vara ett alternativ att kolla på också? Tex Kronan Sulky/S eller någon modell från Crescent eller Emmaljunga?
/Anna

Reply
Nathaly 16 mars, 2022 - 09:02

Hej Anna.
Vet du om hjulen på Talos s lux passar på Balios s lux?

Reply
Anna 18 mars, 2022 - 11:45

Hej Nathaly, jag har tyvärr inte testat detta och har inte hört om någon annan gjort det, så jag vet inte om det funkar.
/Anna

Reply
Lina 20 mars, 2022 - 08:55

Hej!
Tack för en bra sida. Jag undrar om du vet något prisvärt regnskydd som passar till Cybex balios s lux?

Med vänlig hälsning,
Lina

Reply
Anna 29 mars, 2022 - 10:29

Hej Lina!
Jag har använt Elodies regnskydd till Balios, jag tycker det funkade väldigt bra. Lite osäker på om man kan ha suffletten förlängd med regnskyddet på, men samtidigt behöver man ju inte ha suffletten helt ut för regnskyddet gör det ju mörkt i vagnen ändå så oavsett har jag inte upplevt den kombon av vagn och regnskydd som problematiskt alls!
/Anna

Reply
Miriam 10 juli, 2023 - 05:56

Har du koll på måtten på hjulen?

Reply
Anna 11 juli, 2023 - 11:20

Hej Miriam, jag mätte inte hjulen på Balios S Lux när jag testade den, tyvärr.
/Anna

Reply
Adam 9 maj, 2024 - 19:30

Är den tillåten på flygplan?

Reply
Anna 10 maj, 2024 - 09:55

Hej, Balios S Lux är för stor för att gå som handbagage men kan förstås checkas in!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar