Petite Chérie Heritage 2

av Anna
Recension av Petite Cherie Heritage 2

Recension av Petite Chérie Heritage 2

Pris: Ordinarie pris för Petite Chérie Heritage 2 med sitt- och liggdel är cirka 4000 kr. Denna vagn är ett testexemplar i färgen Asphalt/Silver från Jollyroom.
Tillbehör:  Babyskyddsadapter (för babyskydd från Maxi Cosi, BeSafe och Cybex) och regnskydd medföljer.
Typ av vagn: Duovagn.

Barnvagnar har blivit dyrare. Det handlar om mer än sedvanlig inflation. När jag väntade mitt första barn hösten 2008 så kostade den dyraste barnvagnen jag såg i butik 9000 kr. Vagnen jag valde, en Brio Sing, kostade omkring 6000 kr och det fanns flera andra bra modeller från kvalitetsmärken som Emmaljunga och Teutonia i samma prisklass. Tolv år senare är vi vana vid nypriser på 13.000-15.000 kr för en singelvagn och närmare 20.000 kr för en syskonvagn.

När jag fick en förfrågan från Jollyroom om jag ville testa duovagnen Heritage 2 från varumärket Petite Chérie så kändes det extra relevant att göra en recension med tanke på vagnens nypris. Att få en komplett, ny duovagn för under 5000 kr tillhör inte vanligheterna längre. Och frågan man ställer sig är förstås – vad för slags kvalitet får man för pengarna? Efter en sommars körning av Heritage 2 så tror jag att jag kan besvara den frågan.

Petite Cherie Heritage 2 i siffror

Heritage 2 är enligt tillverkaren 60 cm bred. Jag får den till 61 cm över bakhjulen, vilket nästan alltid är en barnvagns bredaste punkt. Men jag mäter med måttband så det kan diffa någon halv centimeter hit eller dit. Enligt tillverkaren väger vagnen 16,3 kg – vilket låter otroligt tungt. Jag har inte tillgång till någon egen våg, men upplevelsen av Heritage 2 är att den inte känns tyngre att lyfta in i bilen än andra populära duovagnar.

Vagnens maxvikt är 22 kg för sittdelen och 9 kg för liggdelen, alltså standard. Liggdelen är cirka 18 cm djup och ligglängden mäter 75 cm. Liggdelen är 32 cm bred, mätt ungefär på mitten. Sittdelen har ett ryggstöd som jag får till att vara 49 cm högt och 30 cm brett. Sittytan är 22 cm djup och 31 cm bred. Fotstödet är 23,5 cm högt, samt 18 cm på smalaste punkten. Sittdelens totala ligglängd får jag till 92 cm. Höjden mellan sittyta och insidan av en utfälld sufflett är 59 cm.

Heritage 2 har ett knäledshandtag som kan justeras i 9 olika lägen. Mått från marken till handtagets övre kant kan man justera det från att vara 73 cm till 105 cm högt. Vagnen kan fällas ihop ett stycke med sittdelen på om denna är vänd framåt. Måtten för Petite Chérie Heritage 2 hopfälld (med bygeln avtagen) är då 90 x 61 x 35 cm. Fäller jag ihop chassit separat så är det 78 x 61 x 30 cm. Dessa mått är givetvis med hjulen kvar på vagnen.

Heritage 2 har en luftig liggdel med solkeps på suffletten

Luftig liggdel med sufflett utrustad med solkeps

Liggdelen till Heritage 2 håller en normal standard vad gäller funktioner. Liggdelen är lätt att klicka fast på chassit och även lätt att lossa, den kan bäras i det bärhandtag som finns inbyggt i suffletten. Liggdelens klädsel är avtagbar och den kan fällas ihop platt för förvaring. I fotändan av liggdelen finns en liten förvaringsficka att stoppa nappen eller något annat viktigt i. Liggdelslocket fästs med tryckknappar och har en bra kant som fästs fast upp mot suffletten. Med kanten upp och suffletten fullt utfälld får man till ett väldigt bra vindskydd i liggdelen.

Framtill på suffletten finns en utvikbar solkeps, suffletten kan inte förlängas i övrigt men jag tycker att solskyddet man får med solkepsen är riktigt bra. På sufflettens baksida finns en större vädringsficka. Man öppnar upp suffletten med en dragkedja och sen får man vika undan klädseln, jag drog den över sufflettenbågen, för att den inte ska falla ned igen. Under finns meshnät som håller insekter ute, men låter luft cirkulera genom liggdelen.

I mitt tycke är det inget fel alls på liggdelen till Petite Chérie Heritage 2. Den har inga extravaganta funktioner och klädselns passform är inte lika felfri som på en dubbelt så dyr vagn, men det duger absolut. Och komforten är det inget fel på. Madrassen är mjuk och det quiltade fodret ger en väldigt mysig känsla.

Vändbar sittdel med plant liggläge

Vändbar sittdel med plant liggläge

Heritage 2 har en vanlig liggdel med ett ryggstöd som kan justeras i tre steg. Sittläget har en bra, upprätt vinkel, sedan finns ett viloläge och därefter ett liggläge. De två nedre bilderna visar tydligt att ett liggläge alltid blir mer plant med vikt i. På vänstra bilden är sittdelen tom, på högra bilden ligger 9 kg bebis och sover i vagnen. Då är ryggstödet helt plant, alltså fullt liggläge i Petite Chérie Heritage 2.

Sittdelen är vändbar. För att lossa den trycker man in de två knapparna på båda sidor, precis ovanför bygeln. Knapparna kan kärva lite. Man behöver vara noga med att trycka in båda två och att dra uppåt på båda sidor samtidigt. Drar man för mycket på ena sidan låser sig sittdelen lite och då får man pressa ned den och börja om. Det blev lite enklare efter en tids användning, men det är oklart om det beror på att funktionen blev smidigare eller om man bara lärde sig exakt hur man skulle göra för att lyckas på första försöket. Att klicka fast sittdelen på chassit är dock helt oproblematiskt.

Petite Cherie Heritage 2 sittdel har delbar sele

Vanlig sittdel med en enkelt delbar sele

Heritage 2 har en vanlig sittdel. Jag har ingen erfarenhet av tidigare versioner och kan därför inte jämföra eller peka ut vad som förbättrats, men jag har förstått att selen har fått en ny design. Jag är alltid ett fan av barnvagnsselar som lätt kan delas i separata remmar. Det underlättar enormt mycket när man ska sätta i en sittdyna eller åkpåse i vagnen. Axelremmarna på Heritage 2 kan även enkelt höjas och sänkas genom att dras upp och ned längst med remmen på ryggstödet.

Runtom sittdelen finns som en styv kant, som ungefär i huvudhöjd knäpps ihop med tryckknappar. Jag är inte helt säker på varför konstruktionen ser ut såhär. Men mest troligt ska det fungera som ett förstärkt skydd runt barnets huvud när man kör vagnen med ryggstödet i liggläge. Annars finns det en risk att barnets huvud slår i om man skulle råka köra in vagnen i ett hörn eller något annat hört. Kanten begränsar dock något sittdelens användningstid. För ett längre barn hamnar kanten mot bakhuvudet, vilket inte verkar vara helt bekvämt. Man kan förstås knäppa upp den. Då blir kanten lite mindre styv i formen men den försvinner ju inte.

Spärren som sitter på ryggstödets baksidan funkar väl. Med ett enhandsgrepp kan man först pressa in den, för att sedan med samma hand vinkla ryggstödet till önskat läge.

Så ryms barn i Petite Cherie Heritage 2

Så ryms små och stora barn i Petite Cherie Heritage 2

Min yngsta är numera 4,5 år gammal och drygt 105 cm lång. Hon ryms skapligt i vagnen. Fotstödet är överraskande rymligt. Troligtvis skulle hennes fötter rymts sämre på vintern dock, det är rätt smalt och klumpiga vinterskor eller stövlar tar upp mer plats än bara fötter. Har man sittdelen framåtvänd kan ett längre barn dock sätta fötterna mot chassit, och där finns det gott om utrymme för skorna.

För min nio månader gamla systerson så är Heritage 2 fortfarande rymlig både i sits, ryggstöd och fotstöd. Och det är troligen ryggstödet, framför allt utrymmet upp till kanten runt sittdelen, som blir urvuxet först. Men Petite Chérie Heritage 2 lär fungera utrymmesmässigt för de flesta barn upp till åtminstone 2, kanske 3 års ålder.

Petite Cherie Heritage 2 har förlängningsbar sufflett med gott om vädring

Förlängningsbar sufflett med mycket ventilation

Suffletten på Heritage 2 har liksom allt. Den är förlängningsbar, har en solkeps, en tittlycka med klarplast och en stor vädringslucka med meshnät. Med förlängningen öppnad och solkepsen utfälld så får man riktigt bra skugga över det sovande barnet. Är sittdelen framåtvänd så får man insyn med en bra vinkel genom tittluckan, vars lock håller sig bra på plats när den viks undan.

Och vädringsluckan är enorm. Man öppnar i princip upp suffletten från fäste till fäste, och så är hela stycket under ett enda stort meshnät. På bilden längst ned till vänster ovan ser man också hur kanten runt sittdelen bildar ett skydd runt barnets huvud i liggläge. Det enda som är en aning obegripligt, tycker jag, är vad man ska göra av det yttre sufflettyget när man har vädringen öppnad. Det går inte att lossa helt, dragkedjan är fastsydd i ändarna. Så tyget bara hänger under sittdelen? Inte så estetiskt tilltalande i mina ögon.

Heritage 2 med lufthjul och lättåtkomlig varukorg

Lättåtkomlig varukorg och stora lufthjul

Självklart kan man inte göra annat än gilla att Heritage 2 har lufthjul, det är inte en helt vanlig syn nu för tiden! Bakhjulen är stora, framhjulen är något mindre. Framhjulen är roterbara men kan även låsas i ett fast läge. Det är viktigt att man fäster framhjulen på rätt sida av chassit för att man ska kunna använda fastlåsningsfunktionen. Funktionen är egentligen en plastring som man trycker upp och in i en skåra. På ett av framhjulen hade plastringen lossnat när vagnen levererades, men det var lätt att trycka fast igen. Jag tror det finns en liten risk att dessa ringar kan gå sönder om man ofta vill låsa och låsa upp hjulen. Speciellt om detta ska göras på vintern, när plasten är nedkyld och kanske mer känslig.

Hjulen får stort plus för att ventilerna är placerad mitt mellan de glesa ekrarna, det gör det superlätt att komma åt med pumpen när man ska fylla däcken med luft. Pump medföljer inte, jag rekommenderar som vanligt en cykelpump med bilventil och tryckmätare när man ska pumpa barnvagnsdäck. Mitt mellan bakhjulen sitter fotbromsen. Den är av typen som kan tryckas nedåt oavsett om man ska låsa upp eller lägga i bromsen. Ska man lägga i den pressar man nedåt och bakåt, ska man lossa bromsen pressar man nedåt och framåt.

Varukorgen under Heritage 2 är helt okej i storlek, utan tvekan stor nog att rymma en skötväska och lite annat smått och gott. Varukorgen är enklast att komma åt framifrån, speciellt om man har sittdelen bakåtvänd. Mindre föremål kan även stoppas in (eller plockas ur) från sidorna.

Så fäller man ihop Petite Cherie Heritage 2

Så fäller man ihop Petite Cherie Heritage 2

Det går inte att fälla ihop Heritage 2 med sittdelen bakåtvänd. Man kommer ungefär halvvägs i fällningen och sen tar det stopp, och resultatet är varken litet eller smidigt. Kör man med bakåtvänd sittdel är det alltså mycket smidigare att klicka av sittdelen för att sedan fälla ihop chassit separat. Det blir riktigt smidig i storlek och känns inte alls tungt att lassa in bilens bagageutrymme. Sedan kan man packa sittdelen separat ovanpå. På bilden nederst till höger i collaget ovan syns Heritage 2 i en Opel Astra Kombi.

Kör man vagnen med sittdelen framåtvänd, så kan denna sitta kvar vid hopfällning. På höger sida av chassit finns en spärr som låser ihop chassit när man fällt ihop Heritage 2 hela vägen. Själva fällningen är mycket enkel att genomföra. På båda sidor av chassit, precis nedanför handtaget, finns svarta spärrar. Med en hand på varje spärr så drar man dem mot sig, varpå handtaget kan fällas ned och hela vagnen viks ihop.

Körkänslan och terrängframkomlighet med Heritage 2

Körkänsla och terrängframkomlighet med Heritage 2

Jag har kört Petite Chérie Heritage 2 på Gotland under en sommar. Vagnen har rullat på Visbys kullerstenar, på asfalt, på gräsmatta och på grusväg och traktorstig. Framkomligheten är det inte alls något fel på. Jag gossar därför att den även fixar en normal vinter med lite snö. De rejäla lufthjulen klarar med lätthet ojämnheter i underlaget och kör inte fast på en gropig gräsmatta heller. Rullet är helt okej. Heritage 2 är långt ifrån den mest lättrullade vagnen jag har kört, och inte heller den som svänger av minsta ansträngning eller med bara ett finger på handtaget. Men den är inte trög att köra, och jag kan gå på en powerwalk på sex, sju kilometer utan att det blir tungkört.

Vid lite högre tempo kan man ana en viss tendens till att framhjulen ibland, om marken sluttar lite så greppet inte är hundra procent där på ena sidan, vobblar lite. Då har det räckta att sakta in så hjulet stabiliserar sig, och sen är det bara att knata på. Just snurrbara, luftfyllda framhjul är ju känsliga för vobbel – oavsett vagnsmodell eller tillverkare. Vill man ha en vagn med ultimat körkänsla så är Heritage 2 inte rätt modell. Men den är inte så tung eller trög så att det stör heller.

Mitt omdöme av Petite Cherie Heritage 2

Det första steget i monteringen av Petite Chérie Heritage 2 var att man skulle klicka ihop bakaxeln med resten av chassit. Och en separat bakaxel gör mig alltid skeptisk ska jag erkänna. Det brukar nämligen inte borga för kvalitet när ett chassi levereras i två delar. Under den tid som vagnen rullat har jag dock inte noterat någon som helst vobblighet eller instabilitet kring bakhjulen. Men över tid tror jag likväl att detta är en potentiell svag punkt på vagnen.

En annan sak som gör mig skeptisk till vagnar från mindre märken som Petite Chérie är den framtida tillgången på reservdelar och tillbehör. Min erfarenhet att det kan vara rätt snabb ruljangs på på att uppdatera och ersätta dessa modeller. Och så snart en vagn har utgått så är det mycket svårt att få fatt på ny bygel, passande babyskyddsadaptrar eller andra modellspecifika delar. Ovanpå det ska man väga in att andrahandsvärdet för den här typen av vagnen inte kan jämföras med andrahandsvärdet hos modeller från de stora barnvagnsmärkena. Men allt detta speglas ju också redan i inköpspriset.

Är Heritage 2 värd sitt pris?

Med det sagt, så är jag i slutändan positivt överraskad över vilken ändå så pass komplett duovagn man kan får för 4000 kronor. Petite Chérie Heritage 2 kan checka av alla de basfunktioner en bra barnvagn ska ha. Liggdelen gör sitt jobb under första halvåret, sittdelen funkar finfint för de två åren därefter. Ja vagnen är åt det tyngre hållet. Ja vissa detaljer känns lite billiga, vissa lösningar är den enklaste varianten. Men väl ute på promenaden så rullar Heritage 2 ändå på. Och i det avseendet blir man absolut nöjd med vad man får för pengarna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Petite Chérie Heritage 2 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar