Bugaboo Bee 6

av Anna

Recension av Bugaboo Bee 6

Pris: Ordinarie pris för Bee 6 med sittdel är cirka 7900-8500 kr, beroende av färgval.
Tillbehör:  Regnskydd medföljer. Mugghållare, liggdel, babyskyddsadaptrar, åkpåse, snack tray mm köps separat.
Typ av vagn: Duovagn, vändbar sittvagn, resevagn.

Namnet till trots är Bugaboo Bee 6 den femte versionen av Bugaboos populära lilla vändbara sittvagn. Jag köpte min första Bee, en Bugaboo Bee Classic, i juni 2009 och har sedan dess hunnit med att testa alla efterföljande versioner: Bugaboo Bee +, Bugaboo Bee 3 och Bugaboo Bee 5. De senaste modellerna har alla varit väldigt lika varandra, både till utseende och funktioner. Det är därför roligt att Bee 6 fått sig en del större uppdateringar – även om det förstås i grunden fortfarande är samma vagn.

Bee har alltid varit en av de dyraste modellerna i sitt segment, och Bee 6 är inget undantag. Modellen fick sig en prishöjning i och med releasen och den eviga frågan är förstås – är Bugaboo Bee 6 värd sitt pris? Det är ju en fråga vars svar är subjektiv. Men man ska komma ihåg att även om Bee 6 har högt pris, så har Bugaboos vagnar generellt också högt andrahandsvärde. Och för att vara en så pass liten vagn, så har ju Bee väldigt många storvagns-funktioner.

Skillnaden mellan Bugaboo Bee 6 och Bugaboo Bee 5

För den som funderar över vad som skiljer senaste versionen Bugaboo Bee 6 från den förra modellen, Bugaboo Bee 5 så kommer här en kort sammanfattning:

  • Bee 6 har större hjul, 7 tum mot tidigare 6 tum
  • Vagnen har fått ny sittdelsbas och klädsel som ska vara luftigare och bättre i varmt väder
  • Sittdelen på Bugaboo Bee 6 har fått en svängbar bygel
  • Den förlängningsbara suffletten har fått två stycken titt- och vädringsluckor

Bugaboo Bee 6 i siffror

Bugaboo Bee 6 är en vändbar sittvagn med 3D-hopfällning. Det innebär att vagnen blir mindre både på längden, bredden och höjden när den fälls ihop. Uppfälld mäter Bee 6 44 cm över bakhjulen och 52 cm över framhjulen. Vagnen har ett teleskophandtag. I lägsta läget är handtaget 91 cm från marken, i högsta läget får jag det till 108 cm från marken. Handtaget kan ställas i hela 10 olika höjdlägen. Hjulen är 7 tum stora, alltså cirka 17,8 cm.

När Bugaboo Bee 6 fälls ihop med sittdelen framåtvänd så mäter jag vagnen till 92 x 36 x 47 cm stor hopfälld. med sittdelen bakåtvänd får jag Bee 6 till att bli 90 x 36 x 47 cm stor. Alltså något mer kompakt hopfälld bakåtvänd.

När jag mäter sittdelen får jag den till att ha ett avstånd mellan ryggstöd och bygel på cirka 22 cm. Sitsen kan justeras genom att sittytan dras ut och trycks in, och kan vara mellan 27 och 33 cm djup. Sittbredden får jag till 37 cm om man räknar med klädselns vingar, 30 cm utan dem.

Ryggstödet kan justeras i höjd, från 48 cm till 54 cm. Men där den mjukare sittdelsklädseln tar slut finns det mer hård klädsel ovanför, så ännu mer utrymme för barnets huvud. Liggdelslängden i Bugaboo Bee 6, med både sits och ryggstöd på max, är 85 cm.

Den svängbara bygeln har följande mött, för den som kanske vill sy ett bygelskydd till sin Bee 6:
Omkretsen är 12 cm, längd på delen klädd i läderimitation är 24 cm och hela bygelns längd är 51 cm.

Vad är maxvikten i Bugaboo Bee 6?

Maxvikten i sittdelen i förra modellen, Bugaboo Bee 5, var 22 kg. Maxvikten i Bugaboo Bee 6 är också 22 kg – om sittdelen är vänd framåt. När den är vänd framåt så är maxvikten dock endast 15 kg. Det står tydligt på det blåa klistermärket som sitter på ryggstödets baksida. Detta kan ju låta som en besvikelse, det förstår jag. Speciellt som att äldre modellerna av Bee ändå har 17 kg som maxvikt. Men den nya begränsningen beror på säkerhetsstandarden EN1888:2018 som infördes för barnvagnar för några år sedan. Den låter vagnar testas i två nivåer, den första för 15 kg belastning och den andra för 22 kg belastning.

Testet gäller både styrkan i vagnen men också balansen. Min egen gissning är att Bee 6 är stark nog för 22 kg oavsett hur sittdelen är vänd, men att vagnen inte klarar de höga kraven på balans. Antagligen fixar den med lätthet tipp-provet, när handtaget belastas för att se vid vilken lutning vagnen tippar, med 15 kg i sittdelen bakåtvänd men inte med 22 kg. Men framåtvänd hamnar ju vikten längre fram på vagnen, och då klarar Bee 6 med båda vikterna. Det här är vad jag tror att de olika maxvikterna beror på.

Vanlig sittdel med mycket smidig sele

Bee 6 har en vanlig, vändbar sittdel. Nytt för den här versionen av Bee är klädseln, som har en meshliknande struktur. Det honeycombmönstrade tyget syns på bilderna. Den är också vad som får klädseln att se gråaktig ut på foto fast den är kolsvart i verkligheten. Tanken med strukturen är att den ska släppa igenom mer luft. Och det i kombination med att sittdelsbasen också fått mer luftgenomströmning gör att Bee 6 är ännu bättre lämpad för varmt klimat och solsemester än sina föregångare.

Något som inte ändrats, tack gode gud för det, är den smarta selen. Fyra separata remmar klickas en och i spännet på grenbandet. Selen är mycket lätt att justera i omfång och selens konstruktion gör att man med äldre barn kan välja att spänna fast hela kroppen eller bara över höften.

Så vänder man på Bee 6 sittdel

Det är lätt att vända på sittdelen på Bee 6 – åtminstone är det lätt när man väl vet hur man gör. Oavsett om sittdelen är framåtvänd eller bakåtvänd så är det första steget att man trycker in den vita spärren på ryggstödets baksida. Därefter viker man ned ryggstödet mot sitsen, så att sittdelen blir helt dubbelvikt. Väl i det läget får man grabba tag. och lyfta rakt upp. Sen är det bara att vända sitsen och fästa den på chassit igen. Därefter vinklar man upp ryggstödet och så är sittdelen fast förankrad, och vagnen redo att rulla. När man fått in snitsen vänder man sitsen på under trettio sekunder.

Ryggstöd som kan justeras till liggläge

Samma vitt spärr på ryggstödet används även när man ska justera vinkeln på vagnens ryggstöd. Bee 6 har tre lägen på sittdelen, oavsett om den är vänd framåt eller bakåt. Ett sittläge, som är bra och riktigt upprätt. Ett viloläge som är lite mer sittande än det är liggande. Samt slutligen, ett liggläge som inte är helt plant – men nära på. Och liggläget är planare än det ser ut på bild, eftersom sits och sufflett bygger upp på sidorna och döljer ryggstödets riktiga vinkel.

Bugaboo Bee 6 har inte ett fotstöd som kan justeras i vinkel. Det gör att barn över året kommer ha benen mer eller mindre hängandes i vagnen. Jag hade Bee 5 som resevagn till min då 1,5-åring, och hon kunde sova mycket bekvämt i vagnen men ännu längre barn kan ibland sakna det där traditionella fotstödet som de flesta större barnvagnar har.

Justerbart sittutrymme i Bugaboo Bee 6

En riktigt bra, och ganska unik funktion, hos Bee 6 är att sittdelen kan justeras i storlek. Både ryggstödet och sittyta kan förlängas, vilket gör att vagnen på riktigt kan växa med barnen. Man ska dock inte automatiskt utgå ifrån att fullt utdraget läget är det som är bäst för ett större barn. Tvärtom, när riktigt långa barn ska åka i vagnen och sitta framåtvända så blir det bäst om man har sitsen i det grundare läget. Då kan barnet komma åt att sitta bekvämt med fötterna på det fotstöd som finns inbyggt framtill på chassit.

För att höja ryggstödet så greppar man tag i det svarta handtaget på sitsens baksida, det som sitter precis ovanför den vita spärren man vinklar sitsen med. Sen är det bara att dra rakt upp för att göra sitsen högre, eller trycka ned för att göra den kortare. Selen följer med när ryggstödet höjs upp och ned, så den alltid hamnar rätt runt barnets kropp.

För att dra ut sittytan så börjar man med att ta tag under sitsen och vinkla den snett uppåt. Sen kan man lätt dra ut den för att göra sittdelen djupare, eller trycka in den för att få den grundare.

Så stora barn ryms i Bee 6

Bugaboo Bee 6 är en imponerande rymlig sittvagn. Min samarbetsvilliga sjuåring ställde upp på ett teståk. Han är cirka 120 cm lång. Som bilden längst till vänster visar så hamnar knäna förstås uppe vid bröstkorgen. Men han får plats i vagnen, med ryggstödet i högsta läget, och tyckte själv att det var rätt bekvämt. Det gick också imponerande bra att köra vagnen med honom i den. Jag vet inte exakt vad han väger, men jag vet att det är under maxvikten på 22 kg.

Min fyraåring kan sitta bra i Bee 6 både framåtvänd och bakåtvänd. Men hon sitter sju gånger bättre framåtvänd. Jag har tryckt in sitsen i grundaste läget och hon får då en fin vinkel för ben och knän. Ryggstödet är i lägsta läget. Bakåtvänd så blir benen dinglandes, vilket funkar. Men både hon och jag föredrar sittupplevelsen när hon är framåtvänd i vagnen.

Förlängningsbar sufflett med två tittluckor

Den förlängningsbara suffletten var också svår att fotografer. Jag svär på heder och samvete, vagnen är absolut kolsvart på riktigt men på närbild blir den… dassig. Dock ser man ju oavsett hur suffletten är konstruerad. Jag tycker att Bee 6 har en helt okej sufflett, men den skulle kunna vara längre. Det har jag sagt om Bees sufflett varje gång jag recenserat den här vagnen, men tyvärr är det ingen bättring på den fronten än. I sittläge ger suffletten bra täckning. Men i liggläge är den, i mitt tycke, något för kort. När solen ligger på kommer man eventuellt behöva komplettera med ett parasoll eller en solgardin.

Helt nedfälld har barnet bra sikt ut på sidorna. Suffletten kan sedan ställas i flera olika positioner. Fullt utfälld kan den också förlängas ett steg till, genom att man öppnar upp dragkedjan. Bee 6 har fått en sufflett som har två öppningar, täckta i meshnät. Den ena öppningen kommer man åt när suffletten är normalt utfälld, den andra öppningen finns i förlängningen. Båda luckorna har tyg som kan vikas över. Öppnar man upp luckorna kan de användas som tittluckor, så man ser in till barnet. Men de kan också användas som vädringsluckor. Är suffletten förlängd, med båda luckorna öppna, så kan luft mycket enklare cirkulera genom sittdelen och på så sätt hålla barnet svalare. Extra mycket så, tänker jag, med den nya, luftigare klädseln i Bee 6.

Bee 6 har fått en svängbar bygel

Av alla nyheter på Bugaboo Bee 6 så är den svängbara bygeln den okrönta härskaren. En bygel till Bee har varit en funktion som efterlängtats lika länge som Bee har funnits. Och nu existerar den – äntligen! Bygeln fungerar endast på Bee 6, för fästena sitter inbyggda i sittdelen. Huruvida sittdelen till Bee 6 funkar på äldre chassin råder det delade meningar om. Eftersom det inte är testat ihop och därmed inte en godkänd kombination lär Bugaboo säga nej. Men fästen är ju samma. Så det bör fungera tänker jag…

Jag är supernöjd med hur bygeln fungerar. Den har samma fästen som Buffalo, Cameleon 3, Fox 2 och Donkey 3 – och man kan därmed använda samma snack tray på Bee 6 som på övriga Bugaboo-modeller. Bygeln kan lätt öppnas upp i båda sidorna och är enkel att svänga undan så barnet lätt kan komma i och ur vagnen. Det går också att ta bort bygeln helt, om man inte vill använda den.

Inbyggda fästen för mugghållare och ståbräda

Det finns gott om smarta funktioner och detaljer på Bugaboo Bee 6. På första bilden överst till vänster syns delar av sittdelens perforerade bakstycke, där luft kan komma in och ut. Där finns också klisterlappen som anger sittdelens maxvikt i de olika positionerna. Nästa bild visar den vita fotbromsen mellan bakhjulen. Och på vardera sida om bromsen sitter ett hål. Dessa är fästena för Bugaboos egen ståbräda, Comfort+, som smidigt klickas direkt i chassit. För att vara en vändbar liten sittvagn så är Bugaboo Bee mycket, mycket smidig att köra med ståbräda tycker jag.

På handtaget finns fäste för mugghållare. Där finns också den säkerhetsrem man ska trä runt handleden, så man har ett säkert tag om vagnen även om man skulle råka tappet greppet om handtaget. Jag använder inte alltid säkerhetsremmen, men om jag går i backar så gör jag det.

Även på chassits sidor finns fästen, där man kan fästa Bugaboos parasoll. Den sista bilden visar lite mer av sittdelens ryggstöd, och rikligt med små lufthål det finns i sittdelesbasen. Där syns också två av de knappar som håller suffletten tight mot sitsen.

Punkteringsfria hjul och smidig broms

Den uppdatering på Bee 6 som jag inser att jag tycker är minst wow… är nog ändå storleken på hjulen? Jag är inte helt säker på att jag vid ett blindtest skulle känna skillnad på hur det är att köra en Bee 5, med de mindre hjulen, och hur det är att köra Bee 6 med de större hjulen. Tänker jag efter noga så kanske jag märker att jo, det är lite enklare att ta sig över kanter. Och ja, Bee 6 rullar lite mer stabilt på grusväg och gräsmatta. Men det är fortfarande absolut inte en terrängvagn på något sätt. Det är en dålig uppdatering alls. Den gör bara inte så stor skillnad, är väl min poäng.

Bee 6 har fjädring på både fram- och bakhjul. Precis som Bee 5 har också Bee 6 utbytbara utbytbara hjulsidor. Väljer man en Bee 6 All Black så kommer vagnen med helsvarta hjul, vilket är nytt då det tidigare varit vita hjulsidor på All Black-utförandet från Bugaboo. Vagnen har punkteringsfria gummidäck, som det absolut inte fastnar stenar i. Fotbromsen är en vit pedal. Den är enkel att hitta med foten, lätt att trycka ned och lika lätt att putta upp igen med tåspetsen. Här ser vi också hur åtkomsten till varukorgen ser ut bakifrån på Bee 6 – och ja den är knepig.

Rymlig men lite svåråtkomlig varukorg

Egentligen har Bugaboo Bee 6 en rätt stor varukorg. Det är bara det att man måste komma åt att packa ned grejer i den. Det här är inte vagnen som man lätt och ledigt placerar en helt matkasse under. Istället får man göra som jag gjort när jag tog bilderna ovan – packa in varorna en i taget. Har man barnet bakåtvänd i Bee 6 så kommer man lätt åt varukorgen framifrån. Då kan man smidigt lägga ned en hel skötväska och en bärsele under vagnen.

Men kör man Bee 6 med sittdelen framåtvänd, då blir det svårare. Rakt bakifrån kommer man knappt åt alls. Så enklast blir att packa in mellan barnets ben – eller från sidan.

Justerbart teleskophandtag med handtagsöverdrag

Bee 6 har ett teleskophandtag som kan justeras rejält i höjd, från 91 till 108 cm enligt. Enligt Bugaboo från 91,5 till 109 cm. Så vi är ganska ense om handtagets möljigheter ändå? Man kan justera handtaget med bara en hand, men i flera steg. För att ändra höjd måste man öppna upp de vita clipsens på chassits båda sidor. Sen drar man handtaget till önskade position, och låser det i det läget genom att stänga igen clipsen. I praktiken görs ju detta absolut enklast med två händer.

Handtaget är, precis som bygeln, klädd i läderimitation. Överdragen kallas grips, och Bee 5 och Bee 6 har samma handtagsöverdrag. Jag gissar att dessa i framtiden kommer finnas i ett bredare utbud av färger och strukturer.

Så fäller man ihop Bugaboo Bee 6

Det känns som att jag skrivit att allt hos Bee 6 är enkelt och lätt hittills. Och så kommer det fortsätta. Att fälla ihop vagnen är verkligen inte svårt. Det första man ska göra är att vinkla ryggstödet så att det är i linje med handtaget. Det innebär att vagnen ser lite olika ut inför hopfällningen, beroende av om man har sittdelen vänd framåt eller bakåt. När sittdelen är i rätt position så får man använda båda händerna för att grabba tag om de vita spärrarna på handtaget. Jag brukar trycka in den svarta, runda knappen med tummen – och sedan dra spärren uppåt, mot mig, med resten av handen.

Bugaboo har tidigare sagt att Bee har en enhandsfällning. Och det är sant att man kan ta en sida av vagnen i taget när den ska fällas ihop. Bra om man verkligen inte har mer än en hand tillgänglig. Men absolut bökigare. Så vill man ha en enkel fällning, då tar man båda händerna och lossar båda spärrarna samtidigt.

När man ska fälla upp Bugaboo Bee 6 igen så tar man stadigt grepp om vagnen. Jag brukar ta på sidan av chassit, för att ett handtag aldrig mår bra av att slitas i i onödan. Sen sitter jag en foten mot bromsen, eller mot chassit där bromsen sitter. Och så trycker jag enkelt ut chassit med benet, tills den klickar i utfällt läge. För att vara helt säker på att vagnen är fullt utfälld så kan man kika på sidorna av chassit – det tjocka vita strecket ska synas för att Bee 6 ska vara säkert uppfälld. Om man inte fällt upp chassit hela vägen så kan det vika ihop sig igen, och sittdelen brukar inte heller gå att justera i vinkel då.

Bee 6 hopfälld med framåtvänd och bakåtvänd sittdel

Självklart kan man lägga vagnen ned på marken precis som den är. Det är ju så man enklast packar in den i bilen i alla fall. Men det är också roligt att stödet för självstående läge hopfälld kommer inbyggt på Bugaboo Bee 6. Den lilla pinnen framtill på chassit svingar automatiskt ut när man vinklar upp den hopfällda vagnen och sen kan Bee 6 smidigt balanseras på höjden. Stödet fungerar lika väl när vagnen är hopfälld framåtvänd som bakåtvänd.

Totalt sett tycker jag dock att Bee 6 är smidigare hopfälld med sittdelen bakåtvänd. Vilket är kul, för de flesta vagnar är som mest kompakta när de fälls med sittdelen vänd framåt. Men sittdelen från Bee 6 blir mer kompakt bakåtvänd. Och som jag angav i måtten i recensionens början så blir den faktiskt också aningen mindre då.

Körkänsla och hur vagnen är att använda i vardagen

Det bästa med Bugaboo Bee 6 är kombinationen liten vagn + vändbar sittdel + alla funktioner man annars bara hittar hos en stor vagn + en faktiskt helt fantastisk körkänsla. Den här vagnen behöver man knuffa igång, och sen rullar den praktiskt taget av sig själv. Att hjulen gjorts aningen större bidrar säkert positivt till detta. Men som sagt, 2,5 cm extra på hjulen gör ingen dramatisk skillnad. Det är lite mindre hoppigt att komma upp och ned för trottoarkanter med Bee 6 och lite bättre rull på grusväg eller gräs.

Bee 6 kan med lätthet styras med en hand. Det gäller även om man har ett barn som nästan uppfyller vagnens maxvikt. Tack vare att teleskophandtaget kan dras upp så pass högt så får man med Bee 6 ett väldigt generöst utrymme för benen när man går. Bilden nederst till höger ovan visar min man, 183 cm lång, när han tar ur stegen. Varken han eller jag, som är 170 cm men tar långa kliv, har någonsin kickat i tårna i Bee 6.

Alla funktioner på Bee 6 är smidiga. Det är aldrig något som kärvar eller krånglar. Och jag älskar sittdelen, och på hur många sätt den kan anpassas efter barn av olika ålder, olika längd och med olika behov när de åker vagn. Att en sjuåring kan sitta bekvämt, kombinerat med att Bee 6 kan användas direkt från födseln, ger en väldigt väldigt lång användningstid.

Mitt omdöme av Bugaboo Bee 6

Är Bee 6 värd pengarna? Man kommer inte ifrån att det är en riktigt dyr vagn. Men funktioner, material och kvalitet tycker jag ändå lever upp till prisklassen. Och andrahandsvärdet brukar som sagt vara bra på Bugaboos vagnar.

Ska man köpa en Bee 6 eller kan man nöja sig med en Bee 5? Jag tycker ärligt talat att Bee 5 är en toppenbra vagn som man absolut kan nöja sig med. Suffletten med vädringsluckor skulle man ju kunna köpa till separat. De större hjulen klarar man sig utan om man ändå bara kör i stadsmiljö eller på asfalt. Och den luftiga sittdelen är säkert bra. Men det är inte många veckor om året som den verkligen behövs här i Sverige.

Lyxvagn som kan vara riktigt praktisk

Bygeln däremot. Åh jag älskar den svängbara bygeln på Bugaboo Bee 6. Jag tycker den gör sitsen mer ombonad, som att barnet omfamnas av bygeln. Och med så stora barn som mina så räcker det utmärkt att använda bra bygeln för att det ska kännas som att de tryggt sitter på plats.

Mitt största problem med Bugaboo Bee 6 är att vagnens känns så fin att jag ibland drar mig för att använda den. Vilket ju är fånigt. För alltid annars propagerar jag för devisen att vagnar som är bruksföremål, till för att användas. Sen kan man, som jag, vara noga med att hålla dem rena och fina. Men användningen kommer i första hand. Och om man faktiskt vill ha den där smidiga sittvagnen, med alla de där lyxiga funktionerna och en sits som växer med barnet i 6-7 år. Ja varför då inte rulla en Bugaboo Bee 6?


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Bee hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

37 kommentarer

Malin 31 maj, 2021 - 14:34

Hej!
Jag behöver hjälp i barnvagnsdjungeln
Vill ha en barnvagn som passar i en halvkombi. Jag kommer troligen lasta den i bilen minst 2 gånger i veckan.
Med liggdel och sen en sittdel som är vändbar.
Underlaget jag kommer gå på är till största delen grus. Skog kommer också förekomma och asfalt.
Känns viktigt med UV skydd, bra luftgenomströmning och bekvämt för barnet att ligga. (Är förstagångsförälder)
Kommer inte på någon mer viktigt detalj.
Har du några tips?
Tack på förhand

Reply
Anna 9 juni, 2021 - 18:07

Hej Malin!
Jag skulle säga att din beskrivning passar in på ganska många vagnar. Men jag tror du skulle kunna gilla Britax Smile III eller Emmaljungas NXT90 eller NXT60.
Det är väldigt bra allroundvagnar som fixar olika underlag men också är rätt smidiga att fälla ihop och ha i bilen.
Vill du ha en något mindre modell av barnvagn så kanske Cybex Talos S Lux kan vara något för dig!
/Anna

Reply
Helena 4 augusti, 2021 - 02:34

Hej och tack för en fantastisk sida, bästa hjälpen när man köper barnvagn! Jag ska precis köpa en Bee och har tänkt köpa en begagnad Bee5. Jag undrar om du vet om alla Bee5 har maxvikt 22 kg eller om de måste vara tillverkade 2019 för att ha den maxvikten? Om jag köper en Bee5-vagn från 2018, är det maxvikt 17 kg då?

Reply
Anna 4 augusti, 2021 - 11:16

Hej Helena! Och tack för de fina orden! Nu till din fråga: Alla Bee5 har 22 kg i maxvikt, oavsett när de tillverkades! Så även en från 2018!
/Anna

Reply
Helena 4 augusti, 2021 - 11:42

Tack Anna! Du är grym!

Reply
Helena 4 augusti, 2021 - 11:44

Ps, när jag är i butiker för att kolla på barnvagnar så går jag alltid in på din sida och kollar hur man fäller/höjer/sänker osv. Du kan mer än personalen!

Reply
Marlene 19 augusti, 2021 - 11:46

Älskar din blogg!! Undrar om du har tips på universal-regnskydd som passar på Bee? Pallar inte med det hemska iklarplast som medföljer..

Reply
Marlene 19 augusti, 2021 - 11:47

Bonus om det kanske även passar typ Britax agile, som jag siktar påattköpa.

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:25

Hej Marlene!
Jag har själv haft Elodies regnskydd på nästan alla mina vagnar – funkar både på Bee och Britax B-Agile!
/Anna

Reply
Klara Lund 30 augusti, 2021 - 21:56

Tack för bra recension, måtten på denna vagn passar mig perfekt då jag har en smal hiss. Men kommer gå promenader på grus, då funkar ej denna vagn? Vet du om det finns en vagn med liknande mått som passar på grus?

Reply
Anna 1 september, 2021 - 18:56

Hej Klara!
Bee 6 fixar lite grus men skulle inte vara mitt förstahandsval om jag ska promenera mycket på grusväg. En annan modell, med lite mer rejäla hjul, som ofta funkar med små hissar är Emmaljunga NXT60. Om det framför allt är bredden som är ett problem så kanske du kan kolla på en begagnad Emmaljunga Viking eller Easywalker Mosey, de är 53 respektive 54 cm breda.
/Anna

Reply
Jamie 30 september, 2021 - 15:43

Hej. Jag undrar hur lång din 4 åring är? Funderar på att köpa en Bee6 till vår 3 åriga son men han är rätt lång för sin ålder…

Mvh

Reply
Anna 1 oktober, 2021 - 08:52

Hej! Hon var nog cirka 105 cm när bilderna togs!
/Anna

Reply
Rebecca 10 november, 2021 - 09:08

Hej och tack för en fantastiskt välskriven recension (som vanligt!). Jag undrar om du vet ifall Bee 6 är kompatibelt med runner chassit?

Reply
Anna 15 november, 2021 - 10:26

Hej Rebecca!
Bugaboo lär säga nej iom att de nog inte säkerhetstestat Bee 6-sittdelen på Runner-chassit. Men rent tekniskt borde det funka, det går ju att ha samma liggdel på Bee 6 som på Bee 5 och Bee 3, och de sittdelarna funkar ju på Runner-chassit. Så fästena borde vara samma.
/Anna

Reply
Linda 3 mars, 2022 - 22:37

Hej! Och tack för alla fantastiska recensioner. Bibeln när man är i affären
Vi har idag en donkey till vår 1-och 3 åring, men går i tankarna på en smidigare vagn då äldsta slutat sova på dagen. Funderade på Bee, men gillar samtidogt Bugaboos ”vanliga” ergonomiska chassin och förlängningsbara suflett. Och körkänslan såklart! Sittbräda är ju klockren för de äldre barnet.

Antagligen sover lilla ytterligare 1-2 år dagtid, så det behöver vara en ordentlig vagn som klarar de flesta underlag. Samtodogt smidig och kommer dessutom vilja ha henne mot mig så länge som möjligt. Tidigare har vi haft en NXT90F samt en NXT60 en kortare period. 90 är inget jag är sugen på igen, så skulle i så fall vara 60 igen.

Har du några andra tips på bra vagnar? Fox hade också varit trevligt, men känns som att den också tar mycket plats i bilen. Har å andra sidan fått för mig att sulkys oftast är framåtvända och lite mer ”rangliga”, men du kanske kan bita hål i den föreställningen Minst sagt rörigt att välja ny vagn. Man tror man har bra koll efter 2 barn, men icke

Tack för många kloka tankar!
//Linda

Reply
Anna 13 mars, 2022 - 14:02

Hej Linda!
Vill du ha vändbar så länge som möjligt så går Fox bort, den sittdelen blir tyvärr urvuxen långt innan Donkeyns sittdel.
Mitt tips är att du kollar i det här inlägget: https://ombarnvagnar.com/2021/09/topplista-basta-liten-vandbar-sittvagn/

Men om ett grundkrav är att fixa olika underlag så är det nog Cybex Balios S eller Talos S Lux jag skulle tipsa om först! Det är dock vanliga sittdelar, ej ergonomiska.
/Anna

Reply
Filippa 12 juni, 2022 - 05:29

Hej Anna! Älskar dina recensioner och läser de alltid några gånger när jag blir sugen på ny vagn eller att det kommer ut något spännande..
Hur som helst! Nu har ju butterfly kommit ut så jag sålde min babyzen yoyo när jag hade läst din jämförelse mellan de två. Nu blev jag dock sugen på bee6 möjligtvis?
I dagsläget har vi donkey3 och fox2. Funderar på att sälja fox för bee, eller kommer jag ångra det?
Vi är inte i behov av en IATA-resevagn, skulle du säga att bee6 är bättre resevagn då? Mina äldsta fyller 2 i september (yngsta är 10v men hon får nöja sig med donkeyn)

Reply
Anna 13 juni, 2022 - 13:03

Hej Filippa, och vad roligt att höra!
Jag hade Bee 5 som resevagn till Florida när min yngsta var 1,5 år och jag var sååå himla nöjd med den. Vill man ha en lite mer påkostad resevagn (vad gäller funktioner) så tycker jag Bee är toppen faktiskt! Skulle precis som du i så fall byta Foxen mot Bee 6!
/Anna

Reply
Arzu 14 september, 2022 - 07:45

Hej Anna!

Jag köpte denna vagn och nu är jag besviken. Hade en Britax Smile 3 innan och ville ha en lite enklare nu som är lättare att fälla ihop med allt-i-ett utan att plocka isär delar.

Igår när jag fick hem vagnen och inspektera alla funktioner så la jag märke till att jag inte kan fälla ihop vagnen när sittdelen är bakåtvänd. Det var ju det som var meningen med att välja och köpa en mindre lättare vagn som går att använda just bakåtvänt och slippa lossa delar.

Då kanske Cybex Eezy Twist ändå vad alternativet, men jag är väldigt kort och tyckte handtaget var ganska så högt för mig. Kändes inte så bekvämt och inte lika fri att köra som Bugaboo Bee. Nu vet jag inte längre vad jag ska göra!

Snälla tips till en frustrerad mamma.

Reply
Anna 14 september, 2022 - 12:07

Hej Arzu, Bee 6 kan absolut fällas ihop med sittdelen bakåtvänd. Jag har bild på det här i min recension och har själv fällt vagnen så många gånger.
Som jag skriver en bit ned i recensionen så fäller du först ryggstödet så det är i linje med handtaget, du ska alltså inte vika ihop hela sittdelen. Sen fäller du bara ihop chassit som vanligt.
/Anna

Reply
Gabriella 11 februari, 2023 - 22:55

Hej!
Tack för all hjälp hittills i barnvagnsjungeln! Jag har tre barn och har hunnit rulla ett tiotal vagnar. Har sneglat på Bee i perioder men den har aldrig känts klockren, förrän nu. Yngsta är 15 mån och mellannamnet 2 år och 9 mån. Han sover inte längre middag och går gärna. Vår Donkey har varit i monoläge sedan yngsta var 7 månader. Ståbräda används dock flitigt. Jag funderar nu på att sälja Donkey och skaffa Bee istället. Hur är den att köra med ståbräda? Vet du om det kommer en ny version av Bee snart? Tycker det ser allmänt utplockat ut i färger hos återförsäljarna,

Reply
Anna 13 februari, 2023 - 11:37

Hej Gabriella! Jag har inte hört något om en ny Bugaboo Bee, men Bugaboo är bra på att hålla hemligheter så det behöver inte betyda att det inte är något på gång. Jag tycker Bee är absolut otrolig med ståbräda, bättre än typ alla andra vagnar i samma storlek är. Skrev lite om Bee med ståbräda här: https://ombarnvagnar.com/2017/01/bugaboo-komfort-stabrada-pa-bugaboo-bee%c2%b3/ och här: https://ombarnvagnar.com/2018/10/bugaboo-bee5/
/Anna

Reply
Lotta 5 mars, 2023 - 10:40

Hej!
Vi är inne på att köpa en Bugaboo bee 6 men har lite funderingar. Jag har läst att det nya sittdelstyget blir fult (på själva sittytan och där barnet har fötterna) efter väldigt kort tids användande. Har sett bilder på noppriga och slitna sitsar där man endast använt vagnen i några månader. Undrar därför om du vet ifall man kan använda sittdelstyget från Bee 5 på Bee 6? Sedan funderar jag på om det finns någon chans att det kommer en ny version av Bee inom en snar framtid?
/Lotta

Reply
Anna 5 mars, 2023 - 16:48

Hej Lotta!
Jag har inte hört om det problemet med Bee 6, men tänker att det borde gå på den 2-åriga garanti som finns för klädseln?
Jag vet tyvärr inte om du kan använda Bee5-klädsel på Bee 6. Och nej jag har inte hört något om en ny version på Bee! Men även om jag hade hört om det skulle jag inte kunna svara dig ang det, Bugaboo har väldigt strikta NDAs och jag får inte skriva om nya modeller förrän det datum och den tid då embargot lyfts.
/Anna

Reply
Isabella 8 maj, 2023 - 12:37

Hej!
Jag funderar på att köpa en Bee som en enklare vagn med ståbräda. Har just nu en bugaboo donkey. Jag är ute efter en vagn som klarar av barn som är långa och lite tjockare än vanligt då mina barn växte ur donkey redan vid 1,5 år både på längden och bredden vilken tror du hade passat mina barn bäst?

Reply
Anna 10 maj, 2023 - 13:47

Hej Isabella, jag skulle satsa på en Bee 5 eller Bee 6 då, då dessa vagnar har maxvikt 22 kg medan äldre modeller har maxvikt 17 kg!
/Anna

Reply
Karolina Schönmeyr 25 juni, 2023 - 12:35

Hej Anna,
jag har en tjej som fyller två år i augusti och behöver köpa en ny vagn då nuvarande faller isär.

Hade tänkt mig en resevagn så jag kan förvara den i min lilla lägenhet och sedan en begagnad bugaboo runner som jag kan springa med och använda då snön kommer (bor i Sthlm så är ju inte så mkt snö alltid).

Har kollat lite på Joolz aer +, Bugaboo bee 5 och 6 samt butterfly. Jag önskar kunna använda vagnen så stor del av året som möjligt så vill fokusera på bäst hjul (bland resevagnen), egentligen önskar jag också att sittdelen går att vända samt så är jag endast 160 lång så handtaget inte vara alltför högt om det inte går att ställa om. Jag flyger sällan så har inget behov av måttanpassning där.
Vilken vagn hade du valt? Av ovanstående eller någon helt annan?
Är det stor skillnad på bee 5 och 6 avseende hjulen? 5:an går ju att hitta betydligt billigare…

Tack för en underbar blogg! Hjälper en hel del i barnvagns djungeln

Med vänlig hälsning,
Karolina

Reply
Anna 25 juni, 2023 - 20:47

Hej Karolina!
Baserat på dina önskemål om vändbar sittdel och justerbart handtag tycker jag absolut du ska välja Bee! Och av Bee 5 och Bee 6 så har ju den senare större hjul. Man känner lite skillnad, på grus och gräs, men det är ingen enorm förbättring vad gäller framkomlighet. Ska du mest köra i Stockholm och dessutom ska komplettera med en Runner, så funkar det absolut lika bra med en Bee 5. Dock kanske du kommer sakna bygeln som finns på Bee 6, den är riktigt bra på sittdelen tycker jag.

Väljer du ett Bee kan du ju dessutom välja att använda den sittdelen även på Runner-chassit, och det är ju också ett plus tycker jag!
/Anna

Reply
My 3 februari, 2024 - 01:48

Hej! Jag har precis beställt en ny Bee6 sittvagn. Funderar på om tidigare Bee-liggdelar (3, 5) är kompatibla med den, om man skulle köpa en begagnad? Eller är det bara Bee6 som funkar?

Undrar också om tips; om du rekommenderar liggdel med Najell mjuklift i eller skippa liggdelen och ha mjuklift/cocoon direkt i sittdelen?
Framförallt tror jag dock att bilstolen kommer användas på vagnen 🙂

Reply
Anna 4 februari, 2024 - 18:52

Hej My!
OM jag minns rätt ska de liggdelarna funka fint på Bee 6. Det är samma fästen på alla chasinna, och både Bee 3, Bee 5 och Bee 6 använder samma babyskyddsadaptrar. Så jag kan inte komma på någon anledning till att det inte skulle funka, men kan hända att jag glömt/missat något dock.

Beror helt på hur mycket du tror att du kommer använda vagnen! Om du tror att det blir daglig användning så skulle jag själv nog valt att ha liggdelen. Men om den oftast ska använda som bilvagn och med babyskyddet, men bara ibland som liggvagn under första tiden, ja då räcker det fint med mjuklift skulle jag säga. I ditt fall låter det som att du kan vänta med att köpa en liggdel och se hur mycket, och på vilket sätt, du faktiskt använder vagnen när bebisen väl kommit!
/Anna

Reply
Amanda 13 februari, 2024 - 16:34

Hej! Stooooort tack för alla otroliga recensioner!

Vi har en fox 1 som vi haft som enda vagn till vår fyraåring (nu 16 kg och 105 cm) och varit otroligt nöjda med. Sprungit, gått i skogen, varit i stan osv. Nu har vi en bebis på 3 månader som vi kommer resa utomlands med när hon är 5 månader. Vi tänker att vi då ska köpa en resevagn och tänker spontant fortsätta med Bugaboo då vi gillar vår fox. Har span på en begagnad bee 3 men har läst en massa olika om att den ska vara både ranglig och klumpig att fälla ihop tex. Hur stor skillnad skulle du säga att det är mellan 3 och 5/6 tex? Viktigt för oss är bakåtvänd sittdel, smidig utan att bli ranglig och att vår äldre gärna kan sitta i den lite hon med. Tänker att vi inte behlver liggdel då bebis borde kunna sova bra i fälld sittdel vid den åldern. Är det bee vi söker eller finns bättre?

Reply
Anna 15 februari, 2024 - 09:48

Hej Amanda, och tack!
Folk älskar att klaga på ”rangliga” och ”plastiga” vagnar, men i nästa andetag vill de inte att vagnen ska vara för tung och så ska den bli liten när den fälls ihop. Det går inte alltid ihop! Jag tycker absolut inte att Bee 3 är en ranglig vagn. Med det sagt, äldre Bee-modeller (främst Classic och Bee+) hade mer rörlighet i chassit. De nyaste modellerna, Bee 5 och 6, har lite mer stadga. En äldre vagn som är väl använd kan även av den anledningen blivit mer sliten, och då bli mer rörlig.

Jag hade Bee 5 som resevagn till min yngsta på en resa till Florida, hon var typ 1,5 år gammal då. Jag var supernöjd med Bee som resevagn, och uppskattade att även min 4,5-åring kunde sitta i den ibland. Baserat på det du skriver tror jag absolut du skulle bli nöjd med en Bee!
/Anna

Reply
Johanna 2 mars, 2024 - 11:16

Hej Anna! Jag har en 1,5 åring som jag vill ha en smidig vagn till, som fälls i ett stycke & som jag tänker man kan använda till det mesta, när man behöver vagn. Vill gärna att den är kompatibel med bugaboos ståbräda så det finns plats för storasyster när hon blir trött. Jag funderar på om bee 6 eller dragonfly, utifrån att jag vill kunna ha brädan (som jag redan har &). Jag fattar att ingen av dem rullar som donkeyn men visst kan man ändå köra dem på både grus, kullersten & gräs vid behov? Har en löparvagn som jag tänker får användas vid skog/snö. Donkeyn tar så stor plats & vår är så sliten så behöver något nytt & användbart. Vill ju kunna ta en promenad, men när man frågar folk så verkar ingen av ovanstående gå att köra förutom på slät asfalt & det tyckte jag lät märkligt? Med vänlig hälsning, Johanna

Reply
Anna 5 mars, 2024 - 10:24

Hej Johanna!
Rent tekniskt kan du köra vilken vagn som helst i vilken terräng som helst, frågan är bara hur ofta du kommer köra fast. Djupt grus är inte kul för Bee, Dragonfly klarar det lite bättre. Gräsmatta kan funka, men det är samma där, små framhjul kommer oftare fastna i gropar eller ställa sig i tvärläge. Men om d har en joggingvagn som komplement så kan det nog funka ändå. Men i så fall skulle jag nog satsa på en Dragonfly, jag tror den är snäppet bättre för det du beskriver!
/Anna

Reply
Lovisa 25 april, 2024 - 09:15

Hej Anna! Vi ska resa till sommaren och dottern(ganska liten i rocken), kommer vara ganska exakt 6 månader gammal. Vi har nu en Emmaljunga sento PRO vilken tar upp i princip hela bagageutrymmet i bilen och därmed rätt osmidig vid bilsemester i Europa. Funkar bee 6 till ett så litet barn? Inovidyna kanske funkar i bee?

Reply
Anna 26 april, 2024 - 11:42

Hej Lovisa!
Bee 6 funkar absolut till en sexmånaders, vet flera som haft den som vagn från födseln (även utan liggdelen). Inovi Large funkar absolut i Bee, jag hr själv testat. Dock innebär ju den dynan att Bee (och alla andra vagnar man har den i) kanske inte går att fälla ihop på samma sätt eller åtminstone inte blir lika kompakt. Så det kan du ha i bakhuvudet tänker jag.

Vill du ha fler alternativ på små, vändbara vagnar för bilsemester i Europa så skulle jag tipsa om att även kolla på Joolz Hub!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar