Elodie Details Mondo

av Anna
Recension av Elodie Details Mondo

Recension av Elodie Details Mondo

Pris: Ordinarie pris för Elodie Details Mondo är cirka 4000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Elodie Details.
Tillbehör:  Varukorgsväska medföljer. Mugghållare, babyskyddsadapter och bygel kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sittvagn, sulky, resevagn.

Elodie Details som märke kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Släpper av deras första barnvagn, Elodie Details Stockholm Stroller, var den första modell en tillverkare lät mig testa för bloggen, för mer än åtta år sedan. Stockholm Stroller utvecklades i omgångar, jag skrev om den senaste varianten – Elodie Details Stockholm Stroller 3.0 – sommaren 2017. Men framför allt är jag ett stort fan av Elodie Details barnvagnstillbehör. Regnskydd, åkpåsar, skötväskor – mycket av det de gör är bland det bästa (och snyggaste) som finns på marknaden.

Och våren 2020 kom så en helt ny barnvagnsmodell från märket – Elodie Details Mondo. En lätt och liten resevagn som känns mycket genomtänkt, så gott som alla de vanliga fallgroparna för nya sittvagnar har man faktiskt lyckats undvik. Så det finns en hel del att gilla med Mondo.

Elodie Details Mondo i siffror

Mondo är godkänd enligt nya barnvagnsstandarden EN1888:2018 och maxvikten i sittdelen är därmed 22 kg. Vagnen i sig väger bara 6,7 kg. Den är 42 cm bred. När man fäller ihop Elodie Details Mondo blir vagnen 54 x 42 x 18 cm stor. Det innebär att den är liten nog att gå som handbagage på flyget, även om exakta maxmått kan variera mellan olika flygbolag.

Den övre kanten av handtaget mäter jag 103 cm från golvet. Suffletten har en solskyddsfaktor på UPF 50+. Men vad som imponerar mig allra mest med Mondo är att hela klädseln till 100% är tillverkad av återvunna PET-flaskor. Ett härligt ställningstagande för ökad hållbarhet.

Elodie Details Mondo har en vanlig sittdel med delbar sele

Smutstålig sittdel och enkelt delbar sele

Att Elodie Details Mondo har en klädsel av återvunnet material är inget som märks av när vagnen används. Tyget känns precis lika tåligt som ett ”vanligt” tyg i en resevagn av den här typen. Tyget är lite lätt glansigt, vilket gör vagnen mycket enkel att hålla ren. Fläckar kan snabbt torkas bort med en våtservett och sand borstas väldigt enkelt av. Mondo är en vagn som är lätt att hålla i fräscht skick.

Selen i vagnen kan träs om i flera olika höjdlägen i ryggstödet. Det är dock inte helt lätt att göra det, för jag hittar ingen öppning i klädseln för att komma åt selfästena. Istället för jag pilla genom klädseln, för att få ut plastbrickorna ut ett läge och sen fästa dem i ett annat. Lite bökigt, men det gick ju i alla fall.

Vad som däremot inte är bökigt alls är själva selen. Den kan lätt tas isär i fem separata remmar, vilket underlättar om man vill fästa en åkpåse eller en sittdyna i Mondo. Det är också smidigt att tighta till och att dra ut selen, så den passar i omfång runt barnets kropp.

Så stora barn ryms i Elodie Details Mondo

Så stora barn ryms i Mondos sittdel

Ryggstödet i Elodie Details Mondo känns högre än förväntat, det mäter 45 cm. Min treåring är lite drygt 95 cm lång och har fortfarande stöd för mer än halva huvudet. Min sexåring är strax över 155 cm lång och även han har ett tillräckligt stöd för nacke och huvud i Mondo. En mycket positivt egenskap i mina ögon. Det är annars vanligt med väldigt korta ryggstöd i den här typen av vagnar, för möjliggöra för att vagnen ska bli så kompakt som möjligt när den fälls ihop.

Mondo har ett ställbart fotstöd. Men även min treåring känns lite för lång för att ha användning av fotstödet i sittläge. I liggläge skulle hon dock få plats att sova godkänt, om hon kan krypa ihop lite. Vilket hon, och de flesta barn, ju faktiskt brukar göra när de ska sova. Mondo har även ett fotstöd framtill på chassit, som blir helt lagom för ett barn runt metern lång att stödja fötterna mot. Men även min sexåring sitter helt okej i vagnen, om än med något mer böjda ben.

Elodie Details Mondo har ett steglöst ställbart ryggstöd med bra liggläge

Steglöst ryggstöd med något vinklat liggläge

Elodie Details Mondo har ett steglöst ställbart ryggstöd som regleras med en spärr och två remmar. För att släppa ned ryggstödet pressar man helt enkelt ihop spärren. Med ett barn i vagnen så glider ryggstödet ned av barnets tyngd. Att fälla ryggstödet görs lätt med en hand.

Sittläget i Mondo är ganska upprätt, något tillbakalutat men inte så det stör. Liggläget är inte helt plant men jag tycker det duger fint för en tupplur som det är. Mina barn har å andra sidan aldrig varit kinkiga med att det ska vara helt plant underlag för att de ska kunna sova. Hela sovytan, från ryggstödets övre kant till fotstödets nedre, mäter 82 cm.

Som alltid med steglöst ställbara ryggstöd så är de enkla att fälla ned, desto bökigare att fälla upp. Då krävs båda händerna. En för att dra i remmarna och en för att trycka ryggstödet uppåt mot sittläge igen.

Elodie Details Mondo har en förlängningsbar sufflett men ingen tittlucka

Riktigt lång och vältäckande sufflett

Här finns då absolut inget behov av en extra solgardin eller annat solskydd för att komplettera en för kort sufflett. Elodie Details Mondo har nämligen en exemplariskt lång sufflett. Innan den förlängs, genom att man öppnar upp en dragkedja, så är suffletten bra i sittläge men aningen kort i liggläge. Och det ser då inte ut som att den skulle kunna bli så mycket längre.

Men det som händer när man förlänger Mondos sufflett är att man inte bara dra ut en panel till av suffletten, man ändrar också vinkeln på den. Så suffletten fälls liksom mer nedåt. Det gör en otroligt bra täckning över barnets överkopp och absolut ingen chans att en sovande bebis kan få sol i ansiktet under tuppluren.

Det enda jag saknar hos Mondos sufflett är en tittlucka. En liten meshluck med nät, för att se in till barnet men även kunna släppa in lite luft under varma dagar, hade varit positivt.

Elodie Details Mondo har en bra varukorg och en smart, medföljande Stow & Go-ryggsäck.

Stow & Go-ryggsäck anpassad för varukorgen

Elodie Details Mondo har en varukorg som storleksmässigt stämmer väl överens med vagnens storlek. Jag fick ändå in mer än jag trodde under vagnen, så en liten tur förbi matbutiken eller en inte allt för stor skötväska går att packa in.

Men med Mondo kommer också ett smart tillbehör, av Elodie Details kallad för Stow & Go-ryggsäck. Det är en väska som i sina mått är perfekt anpassad för Mondos varukorg, och som öppnas på sånt sätt att man lätt kan packa in saker i väskan medan den är placerad i varukorgen.

Men ska man fälla ihop Mondo så måste varukorgen förstås vara tom. Och då är det riktigt praktiskt att snabbt bara kunna lyfta ur väskan, med all packning, och sedan enkelt fälla ihop vagnen med andra handen. Väskan har dessutom ryggsäcksremmar, så man kan ha den på ryggen och ha båda händerna fria för att hantera barn och vagn med.

Ställbart fotstöd, fäste för bygel och förvaringsficka på Elodie Details Mondo

Ställbart fotstöd, inbyggda fästen och extra förvaring

Mondo har ett ställbart fotstöd som kan justeras i två olika lägen. Dels ett nedfällt läge, så barnet kan använda fotstödet framtill på chassit. Och så ett uppfällt, vågrätt läge. Med fotstödet uppfällt får mindre barn ett bättre sittstöd i vagnen. Och det förlänger liggläget, vilket ger en ökad sovkomfort. För att ändra fotstödets position trycker man in de små knapparna på båda sidorna.

Baktill på vagnen finns en extra liten förvaringsficka, i väldigt snyggt utförande som matchar vagnens design i övrigt. Den lilla fickan ser ut som en ryggsäcksficka. Locket hålls på plats med tysta magnetlås.

I sidorna på Elodie Details Mondo finns fästena för vagnens babyskyddsadaptrar, som köps till separat. När fästena inte används sitter det brickor i dem, för att släta ut ytan. Jag har inte testat babyskyddsadaptrarna och kan inte säga så mycket om dem. Men det är praktiskt att de kan användas direkt på vagnen, så man lätt kan växla mellan att köra Mondo med en bebis i babyskydd och att använda vagnen för ett större syskon.

Elodie Details Mondo har små, snurrbara plasthjul

Hyfsat tåliga plasthjul och lättåtkomlig broms

Mondo har fyra plasthjul som kanske inte kan beskrivas som stora, men som ändå är lite större än vad man annars ofta ser på små resevagnar. Att hjulen är av plast kan innebära att de känns lite stötiga och Mondo rullar såklart bäst på asfalt och stenglagda ytor. Det är inte en terrängvagn på något sätt, även om om hjälpligt kan ta sig fram på en grusävg. En fördel med plastjhul är att det inte fastnar sten i hjulet.

Nere vid höger bakhjul hittar man Elodie Details Mondos fotbroms. En klassisk bromspedal som är lätt att komma åt med foten. Bromsen pressas ned när vagnen ska parkeras, och trycks åter upp med fotspetsen när det är dags att börja gå igen.

Så stor blir Elodie Details Mondo när man fäller ihop vagnen

Enkel fällning som lätt görs med en hand

Elodie Details Mondo är föredömligt enkel att fälla ihop. Handtaget har på undersidan en bred knapp mitt på. För att fälla vagnen så greppar man om handtaget med en hand, trycker in knappen och vrider sedan hela handtagets mittdel framåt. När handtaget vrids runt så låser spärren inuti i vagnen upp sig och Mondo viks ihop, snabbt och lätt.

På sidan av chassit finns en svart spärr som låser ihop vagnen. Det ihop med att Mondo är så kompakt när den fällts ihop, och dessutom väger så lite, gör den väldigt lätt att hantera hopfälld. Men här saknar jag faktiskt en funktion, kanske den enda detaljen hos Mondo jag inte är helt nöjd med.

Den här typen av resevagn eller smidig liten sulky är ju en modell man väljer för att man ofta ska fälla ihop och packa undan den. Så jag saknar verkligen någon typ av bärrem eller handtag att greppa vagnen i. Visst kan man ta tag på sidan av vagnen, eller i ett selband, men det är inte helt optimalt ändå.

Körkänslan i Elodie Details Mondo

Körkänslan i Elodie Details Mondo

Mondo är en lättrullad, och lättstyrd vagn. Att hjulen är av plast och inte så väldigt stora har inte stört mig. Jag har valt Mondo när vi ska åka någonstans med bilen, och att ha med mig för kortare turer i butiker eller till lekparken. För den typen av användning är Mondo väldigt smidig. På grusväg eller gropigare underlag är körningen inte så kul, men något annat räknar jag inte med heller.

När jag kör min treåring i Mondo, hon väger omkring 15 kg, så rullar vagnen fint och jag kan få den över trottoarkanter. Nu ska vagnen ha en maxvikt på 22 kg och den känns utan tvekan stabil när min sexåring åker i den. Vad han väger vet jag inte exakt, men någonstans mellan 15 och 20 kg uppskattningsvis. Så länge underlaget är plant går det bra. Men när man ska upp över en trottoarkant med honom i vagnen så är chassit lite för mjukt för att man ska få till en bra hävstångseffekt. Och jag vågade inte trycka mer och belasta vagnen tyngre än så, så han fick kliva ur vid höga kanter. Så även om maxvikten är hög och sittdelen är väldigt rymlig så skulle jag säga att Mondo passar bäst för de mindre eller lättare barnen.

Mitt omdöme av Elodie Details Mondo

Utbudet av små smidiga resevagnar är väldigt mättat. Och när resandet går ner som en följd av den rådande pandemin så innebär det att många vagnmodeller måste konkurrera om de som efterfrågar en liten sittvagn. Så releasen av Mondo hade en ganska oturlig tajming.

Men Mondo har en hel del som talar för modellen också. Den långa suffletten och den väldigt smidiga fällningen. Och så tycker jag det är riktigt positivt att klädseln är tillverkad av återvunnet material. Som alltid har Elodie Details också varit noga med att producera Mondo i flera olika designutföranden. Både de mer stilrena, enfärgade klädslarna men också roliga, lite mer personliga mönstrade varianter.

För mindre barn mellan kanske 1 och 4 år så erbjuder Mondo bra solskydd, bra liggläge, ställbart fotstöd och överlag en bra komfort. Det är klart att utveckligen av Elodie Details barnvagnar går åt helt rätt håll.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Elodie Details Mondo hos: Babyland
Se pris för Elodie Detail Mondo hos: Baby V

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Johanna 24 augusti, 2020 - 08:42

Hej! Stort tack för en grym blogg! 😀 Tänkte höra med dig: Vill köpa en resevagn med sittdel som går som handbagage. Min dotter är 4 månader bara men jag vill gärna undvika att köpa till en liggdel utan köper hellre en vagn med en sittdel som går att luta bakåt nu när hon är så liten. Vilken vagn är ditt bästa tips?

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:24

Hej Johanna!
Numera är det väldigt oklart vilka vagnar som faktiskt går som handbagage, då många flygbolag blivit mer och mer restriktiva med sina regler för detta. Men några av de minsta som har fullt liggläge är ju tex BJ City Tour 2 och Keenz Air Plus. Det här inlägget har två år på nacken nu men där finns det lite fler tips tror jag: https://ombarnvagnar.com/2018/04/allt-du-behover-veta-om-resevagnar/
/Anna

Reply
Maria Baytar 12 april, 2021 - 14:55

Hej Anna!
Jag står i valet och kvalet gällande vilken vagn jag ska välja mellan; Yoyo2 eller Elodie Mondo. Vi vill använda den som bilvagn/extravagn/sommarvagn. Ev ha ståbräda i framtiden.
Jag vill att vagnen ska kännas stabil samt att klädseln inte känns för plastig. Vilken skulle du rekommendera mellan dessa två?
Tusen tack för hjälpen!

Reply
Anna 13 april, 2021 - 12:07

Hej Maria,
då skulle jag nog välja Yoyo. Dock har jag inte testat Yoyo 2, bara de äldre modellerna.
/Anna

Reply
Carolina 2 april, 2023 - 21:31

Hej!
Såg ovan att du rekommenderar yoyo framför elodie? Vad beror det på?
Mvh

Reply
Anna 4 april, 2023 - 15:26

Hej Carolina!
Frågeställaren ville ha en vagn som kändes stabil i chassit. Alla resevagnar är mindre ”stabila” i känslan än t.ex. En duovagn men Yoyo är defintivit mer stabil än Mondo, som har ett mjukare chassi. Jag nämner det i recensionen när jag skriver att Mondo kan vara svårhävd över trottoarkanter om man kör med ett tyngre barn i vagnen. Handtaget är lite mjuk och man får trycka ned mycket innan framhjulen höjer upp sig. Så i det avseendet blir det Yoyo jag rekommenderar.
/Anna

Reply
Emmelie 26 augusti, 2021 - 21:13

Hej Maria 🙂

Går vagnen att packa i ryggsäcken som medföljer om man ska flyga med den? På elodies hemsida ser man ryggsäcken som handbagage ovanpå resväska men är oklart om vagnen går att packa i väskan.

Reply
Anna 27 augusti, 2021 - 12:52

Hej Emmelie!
Nej, väskan är att ha i varukorgen, så man kan få ut alla man packat in där i en svep – annars kan man inte fälla ihop Mondo hela vägen. Så själva vagnen går inte in i väskan för transport eller förvaring.
/Anna

Reply
Viktoria 8 mars, 2023 - 01:05

Hej Anna,

Ser att detta inlägg inte gjordes igår men testar och ser om du kan hjälpa mig.
Vet du om hjulen på Elodie Mondo går att ta loss smidigt och vad totalmåtten på vagnen blir då? Vi skall flyga med Norweigan i maj och deras handbagagemått är 55x40x23 cm så Mondo är 2 cm bred för att klara detta. Men om hjulen går att ta bort ser det ut som att det kan funka. Vad tror du?

Mvh Viktoria

Reply
Anna 9 mars, 2023 - 11:08

Hej Viktoria, tyvärr minns jag inte om hjulen är avtagbara. Jag brukar skriva om de är det, eller inte, när jag recenserar vagnar men det verkar jag ha glömt här.
Testa att ringa Elodies egen butik? De borde kunna svara på frågan!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar