Bugaboo Cameleon3 Plus

av Anna
Recension av Bugaboo Cameleon3 Plus

Recension av Bugaboo Cameleon3 Plus

Inköp: Ordinarie pris för Cameleon3 Plus är cirka 11,000 kr. Detta är ett testexemplar via BabyPlus.nl.
Tillbehör: Regnskydd medföljer. Mugghållare, terränghjul, adaptrar för babyskydd och ståbräda mm köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Med Cameleon3 Plus har Bugaboo nu släppt sin fjärde version av märkets mest ikoniska vagn, modellen alla deras andra vagnar på sätt och vis bygger på. För mer information om vad som skiljer de olika versioner åt, exempelvis om man är ute efter att köpa en begagnad Bugaboo Cameleon, så rekommenderar jag min guide Allt om Bugaboo Cameleon.

Bugaboo Cameleon3 Plus i siffror

Jag har kört alla äldre versioner av Cameleon men har aldrig skrivit något fullängdsrecension av vagnen, så jag tar tillfället i akt nu.  Cameleon3 Plus är en duovagn med separat sitt- och liggdel, men där båda delarna utgörs av ett tyg som fästs på en och samma ram. Vagnen tar 17 kg i sittdelen och 9 kg i liggdelen. Cameleon3 Plus är en riktig lättviktare, den väger endast 9,6 kg med sittdelen på. Över bakhjulen, vagnens bredaste punkt, mäter Cam3 Plus 59 cm.

Bugaboo Cameleon3 Plus med liggdel

Rymlig liggdel som enkelt monteras på ramen

Liggdelen är okomplicerad och i mina ögon rymlig, i princip jämnbred hela vägen ned till fötterna. Cameleon3 Plus liggdel fästs på ramen med kardborre, och den sitter riktigt stabil. Ett bra tips för att få liggdelen jämnt placerad på ramen är att förstå fästa kardborren i huvudändan, sen den i fotändan, och sen i motsatspar jobba sig ramen runt. I fot- och huvudändan finns stöttor som fästs i liggdelstygets botten med kardborre. De håller liggdelen uppspänd. Vill man packa in vagnen i bilen och behöver komprimera den så kan man snabbt lossa dessa stöttor och trycka ihop liggdelen platt.

Liggdelslocket på Cameleon3 Plus fästs med dragkedja, och locket sluter mitt under bygeln. Självklart behöver man inte ha bygeln på när man använder liggdelen, men den är väldigt praktiskt om man ofta tänker bara liggdelen. Det är godkänt att bära liggdelen med barn i upp till en maxvikt om 9 kg. På Cameleon3 Plus använder man samma sufflett till liggdelen som till sittdelen.

Bugaboo Cameleon3 Plus har ergonomisk sittdel och en smart sele med separata remmar

Ergonomisk sittdel med superbra sele

Sittdelen på Bugaboo Cameleon3 Plus är ergonomisk, kanske den första eller åtminstone historiskt sett mest välkända ergonomiska sittdelen? Sittdelstyget träs över ramens huvudända, knäpps ihop med ett spänne runt ramen i höjd med barnets knä samt fästs i fotändan med fyra kardborrefästen. Någon gång under sista tiden av föregående modell, som bara hette Cameleon3, så försvann de metallpiggar som tidigare fanns på ramen, och som man skulle haka fast öljetterna på, som satt nitade på den rem man spänner runt ramen.

Så stora barn ryms i Bugaboo Cameleon3 Plus

Så stora barn ryms i Bugaboo Cameleon

Sittdelen har en sittplatta som kan tas ur, så att klädseln väldigt enkelt kan tvättas i maskin. Selen är smidig i exakt alla lägena. Axelremmarna kan enkelt justeras i höjd på ryggstödet genom att med lite motstånd dras uppåt eller nedåt. Remmarna klickas i selspännet en och en, så man kan välja att spänna fast barnet behöver över höfterna om man vill det. Detta gör det också enkelt att sätta i åkpåsar och sittdynor, oavsett hur deras hål för barnvagnsselen ser ut.


Bugaboo Cameleon3 Plus har en maxvikt något högre än standard, men själva sittutrymmet är mer normalt. Min yngsta dotter är snart 2 år gammal, mäter nånstans runt 85-87 cm och hon sitter hur bra som helst i sittdelen. Det finns utrymmet mellan huvud och sufflett, även när hon envisas med att ha cykelhjälmen på sig i vagnen. Hennes fötter är inte heller nere vid fotstödet än. Min andra barn har suttit bra i Cameleon till ungefär 2,5 – 3 års ålder. De har rymts längre i Bugaboos andra vagnar, så jag skulle ändå vilja påstå att Cameleon är den minsta rymliga Bugaboo-vagnen. Men 2-3 år räcker mer än tillräckligt vad gäller användningstid per barn.

Bugaboo Cameleon3 Plus har en ergonomisk sittdel med sittläge, viloläge och liggläge

Sittdel som kan vinklas i 3 olika lägen

Eftersom att ramen är fast så finns det inget ställbart fotstöd på Cameleon3 Plus, men personligen hör jag till gruppen som sällan eller aldrig saknar det ställbara fotstödet på ergosittdelar. Och att Cam3 har en ergonomisk sittdel syns just på att sittdelen alltid är skålad, oavsett om den är i sitt-, vilo- eller liggläge. För den som är fundersam kring ergosittdelar rekommenderar jag mitt inlägg om skillnaderna mellan ergonomisk och vanlig sittdel på barnvagnen.

Bugaboo Cameleon3 Plus har en sittdel som kan vändas både framåt och bakåt, och som oavsett riktning kan fällas från ett helt upprätt sittläge, till ett lutande viloläge ned till ett fullt liggläge. Och om det är på någon del av Cam3 Plus som man märker att det här är en modell som funnits i många år, så är det på just den här punkten.

Tvåhandsfattning för att vinkla kvarstår

Jag hade hoppats att en omarbetning av ramen skulle vara en del av uppdatering Cameleon3 Plus omfattades av, men jag tror inte att Bugaboo någonsin kommer göra den ändringen. Det jag syftar på här är att det krävs ett tvåhandsgrepp för att vinkla sittdel. På varadera sida av ramen finns en stor, rund, vit knapp. Båda dessa knappar ska tryckas in samtidigt för att man ska kunna ändra sittdelens position. Det betyder att man får använda tummarna för att för ramen i rörelse, alternativt ena knät om det sitter ett tyngre barn i vagn. Helt klart ett onödigt bökigt moment.

Att lossa på sittdelen är tvärtom inte krångligt alls. De vita knapparna – sockerbitarna – längst ned på ramen, närmast chassit, kan tryckas in en och en och sedan lyfter man bara av ramen genom att ta tag i bygeln. Att vända sittdelen eller ta av den för att fälla ihop chassit är alltså något man kan göra med en hand enbart.

Bugaboo Cameleon3 Plus har en förlängningsbar sufflett i canvas och i stretchigt pikétyg

Förlängningsbar sufflett som kommer i två olika material

En av uppdateringar som kommer med Cameleon3 Plus är att Bugaboo nu också för Cameleon erbjuder samma utbud av färger på suffletter och klädslar som för övriga barnvagnsmodeller. Det betyder att de enfärgade suffletterna, som den i Sky Blue på vagnen jag kört, är i ett mjukare, lite stretchigt pikétyg. De melerade och mönstrade suffletterna är i canvas. Oavsett material så ska suffletterna ha samma funktion. Både suffletterna i pikétyg och de i canvas har fått en ny sorts ytbehandling, som gör materialet mer beständigt mot regn. Tidigare canvassuffletter låg på nivå 2. Då absorberades 30% av vattendropparna av tyget. Dessa nya material ligger på nivå 4, vilket innebär att endast 10% av vattendropparna absorberas och att regnet därför ska ”rulla” av tyget.

Suffletten till Cameleon3 Plus är förlängningsbar, genom att den öppnas upp med en dragkedja baktill. Fullt utfälld ger suffletten ett felfritt solskydd. En del oroar sig för att det mjukare pikétyget skulle vara av sämre kvalitet, men solskyddet det ger är precis samma. Jag kan dock känna att det nog släpper igenom lite mer vind, och tycker även att pikétyget suger åt sig fläckar, något jag aldrig haft ett problem med när det gäller canvassuffletterna.

Bugaboo Cameleon3 Plus och Bugaboo Fox har samma sufflettkonstruktion, vilket betyder att de kan använda varandras suffletter. Enda skillnaden är att Cam3-suffletterna saknar det hål för fällningsflärpen som finns på baksidan av sittdelsramen på Bugaboo Fox. Jag tycker dock att det går bra att fälla Fox-sittdelen ändå.

Vad är skillnaderna mellan gamla Cameleon och nya Bugaboo Cameleon 3 Plus?

Vad är skillnaderna mellan Bugaboo Cameleon3 och Bugaboo Cameleon3 Plus?

Skillnaderna kan sammanfattas i tre huvudsakliga punkter:

1 – Färgutbud och klädslar

Bugaboo Cameleon3 Plus kommer förstås också finnas i ett flertal olika specialutgåvor, ett exempel på en stående special edition är Bugaboos Classic-kollektion. Men grundutbudet kommer nu utgå ifrån samma färger och mönster för alla Bugaboos vagnar. Chassit finns i svart och aluminium, basklädseln finns i ett antal färger och liggdelslocket kommer i samma färg som bastyget. Slutligen väljer man sitt topptyg, vilket alltså är suffletten.

2 – Varukorgen

Många är det som suckat över varukorgen på de äldre versionerna av Bugaboo Cameleon, även om den förstås också har haft sina fans. Försöken att komma på en DIY-lösning till varukorgen har bland annat resulterat i att en del köpt Buffalons varukorg och fäst på sitt Cameleon-chassi. Denna nya varukorg för Cameleon3 Plus ska gå att köpa separat och ska enligt uppgift från Bugaboo vara kompatibel även med förra Cameleon3.

3 – Ramen

Bugaboo Cameleon har i alla tider haft en ram klädd med foam. Nu har man tagit bort foamen helt och har en naken ram, vilket i mina ögon gör vagnen snyggare. En del kanske kan tänka att det kommer göra att risken för repor på ramen ökar, och det är nog absolut sant. Men det foam som brukade sitta där är inte heller ett tåligt material och många spruckna, sönderrivna ramar har jag sett. Då är en repa mer diskret och enklare att åtgärda, till exempel med en lackpenna.

Bugaboo Cameleon 3 Plus har fått en uppdaterad varukorg som är enklare att komma åt

Kraftigt förbättrad varukorg som är enklare att komma åt

Förut var varukorgen mest som en tygpåse med hård botten. Fördelen med den konstruktionen, och det inser jag lite exyra mycket nu när jag har kört Cameleon3 Plus med den ny varukorgen, var att den gamla varukorgen kunde knytas ihop med en dragsko överst. Det var som en gympapåse under vagnen helt enkelt, ingenting kunde falla ur. Men nackdelen var att man inte hade någon som helst överblick över vad som fanns medpackat och var i varukorgen det låg, och att det var extremt svårt att packa varukorgen – framför allt med liggdelen på.

Den nya varukorgen till Cameleon3 Plus ser snarlik ut övriga Bugaboo-modellers varukorg. Den är öppen både fram- och baktill och sidorna är klädda med meshnät, så man även på avstånd kan se vad som ligger däri. Det är nu mycket enkelt att få in en hel skötväska under vagnen, och det är enklare att komma åt enskilda föremål snabbt. Jag har handlat med Cameleon3 Plus ett antal gånger och jag får in en normal handling i varukorgen. Men man måste packa noga, för kanterna i bakre och främre ändan av varukorgen är ganska små och staplar man packning på höjden så finns det risk för att saker glider ur.

Trots det föredrar jag ändå den här nya varukorgen. Jag kan utan bök slänga in barnens gympapåsar under vagnen, hämta ut ett paket på posten, stuva undan skötväskan. Och allt detta görs nästan lika enkelt med liggdelen på som med sittdelen. I mina ögon är detta den största förändringen på Bugaboo Cameleon3 Plus jämfört med tidigare modeller och i mina ögon är det en bra uppdatering.

Bugaboo Cameleon 3 Plus har ställbart teleskophandtag som även kan fällas över vagnen

Ställbart handtag som även kan fällas över vagnen

Handtaget på Cameleon3 Plus är ett teleskophandtag som kan ställas i ett antal olika höjdlägen. Det höjs med en bra bit och det här är faktiskt, fast den kan se liten ut, en vagn som funkar bra för långa föräldrar. Jag brukar nästan alltid ha barnvagnshandtag i deras högsta läge, men på Cameleon3 Plus är handtaget då för högt för mig. Så jag kör två snäpp lägre ned.

En funktion som var betydligt vanligare på barnvagnar när jag väntade mitt första barn för tio år sedan, var ett handtag som gick att fälla över vagnen. Det var många gånger så man valde om man skulle ha sitt barn vänt framåt eller mot sig. Som en av få vagnar idag har Cameleon3 Plus kvar denna funktion och den är enkel att använda sig. Samma knappar man trycker in när man ska fällas ihop chassit ska tryckas in tills man känner att spärren inuti handtaget lossar, då kan man fälla över handtaget åt andra hållet. Vill man göra vagnen så kort som möjligt, till exempel inuti en liten hiss, så kan man fälla handtaget rakt upp och ha det så under hissfärden. Så länge ramen sitter på så kan chassit inte fälla ihop sig.

Tanken är också att det ska underlätta om man växlar mellan olika underlag, och att man då ska kunna slå om till att ha de stora hjulen framåt så man bättre tar sig fram genom snö eller i lite terräng. Och visst kommer man fram bättre, men även om man låser swivelhjulen så tycker jag vagnen blir hyfsat svårstyrd så. Å andra sidan så kanske det är något man bara gör under kortare sträckor och då är det ju bekvämt att funktionen faktiskt finns.

Så fäller man ihop Bugaboo Cameleon 3 Plus

Så fäller man ihop Bugaboo Cameleon

Bugaboo Cameleon3 Plus har en handbroms på höger sida av handtaget, en vit spak man drar uppåt, mot sig när man vill bromsa vagnen. När det är dags att börja promenera igen så trycker man in den lilla vita knappen och så fälls handbromsen ned. Är det segt att trycka in knappen så kan man dra handbromsen lite extra mot sig medan man gör det, då går det mycket enklare. Precis under handbromsen ser man den vita spärrknapp som användas när man ska vända handtaget eller fälla ihop chassit. Det sitter en likadan på andra sidan av handtaget.

Det som händer när man lossat de båda spärrarna är att handtaget viker ihop sig neråt mot golvet. Sen lyfter man upp chassit i mittstaget och så viker hela Cameleon ihop sig till ett smidigt paket. Med den nya varukorgen så blir det väldigt svårt, i princip omöjligt, att ha något kvar under vagnen när den fälls. Det går inte att fälla ihop Bugaboo Cameleon3 Plus med sittdelen eller liggdelen på, utan dem får man sedan stapla ovanpå chassit när man packar in vagnen i bilen.

Bugaboo Cameleon 3 Plus har punkteringsfria framhjul med ställbar fjädring

Punkteringsfria framhjul med ställbar fjädring

Om jag hade fått 10 kr för varje gång jag sett en Cameleon med felaktigt inställd fjädring på framhjulen så hade jag kunnat gå ned i deltid och ändå inte haft problem med att betala räkningar. Men vad stör det mig egentligen om någon annan inte pillat på sin fjädring? Egentligen inte alls. Men det känns så trist att man kanske upplever sin vagn som hård och stötig och så finns det en enkel lösning på det – som man bara inte känner till.

På Cameleons framhjul finns 4 olika hack för fjädring. När framhjulen levereras så är de inställd på det innersta hacket (1). Det är för lägst viktbelastning, tänk nyfödd bebis i en liggdel. Men så fort barnet växer och blir tyngre, och om man ska ha mycket packning in varukorgen, så bör fjädringen anpassas efter det. Jag som har en 12 kg tung, snart två åring i sittdelen och fullt med packning maxar förstås fjädring till det yttersta läget (2). Man justerar fjädringen helt enkelt genom att ta tag i de vita delarna och dra dem nedåt samt åt det håll man vill föra dem. En bra hållpunkt att minnas är att allt som är vitt på en Bugaboo-vagn har en funktion.

Tåliga hjulytor det inte fastnar grus i

Framhjulen på Bugaboo Cameleon3 Plus är små men tåliga. Det fastnar inte grus i dem. De är snurrbara men kan även låsas i fast läge med hjälp av den vita spärren framtill på hjulet (3). Vill man lossa hjulet helt så görs det busenkelt genom att man trycker in den vita knappen på chassit, ovanför framhjulet. Bakhjulen är stora och foamfyllda, alltså punkteringsfria (4). Också dessa hjul är enkla att ta av från chassit! En sak jag känner till sedan tidigare är att det finns en liten tendens till att det byggs upp som en klump av snö eller blöta löv inuti framhjulen (5) men om det skulle ske, så är det enkelt att pilla loss. Så tunn snö som på bilden smälter dessutom på nolltid när man väl har kommit in med vagnen.

Så är körkänslan i Bugaboo Cameleon 3 Plus

Körkänslan i Bugaboo Cameleon 3 Plus

Jag har mest kört gamla, begagnade och därmed vid det laget ganska skrangliga Bugaboo Cameleon. Jag har alltid kunnat se charmen i vagnen men aldrig känt att den var för mig. Fortfarande nu så väger Bugaboo Fox klart tyngre i min bok. Men Cameleon är en vagn som blir allt trevligare för varje gång Bugaboo uppdaterar den. Jag tycker fortfarande den gör sig bäst i stadsmiljö. Men att gå min långpromenad på 6-8 km som utgörs nästan enbart av asfalt och  grusväg går hur bra som helst med Cameleon3 Plus.

Chassit är stabilare än någonsin, suffletten ger ett superbt solskydd och den numera blottade ramen är ett lyft utseendemässigt. Jag är mycket nöjd med uppdateringen av varukorgen. Egentligen är det bara tvåhandsfattningen när sittdelen ska vinklas som återstår på min personliga lista över vad jag skulle önska ändrades hos vagnen. Men jag tror inte att den uppdateringen någonsin kommer genomföras. Cameleon är Bugaboos ikon och det är bara att gratulera till hur väl man lyckats hålla en enskild barnvagnsmodell aktuell under mer än ett decennium.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Cameleon3 hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Josefine 23 mars, 2020 - 16:14

Hej,

Kan man sätta en cameleon 3plus varukorg på en Cameleon 3 vagn?:)

Reply
Anna 24 mars, 2020 - 10:44

Hej, den info jag har från Bugaboo är att det ska funka!
/Anna

Reply
elina 26 april, 2020 - 20:36

passar cameleon3 på buffalo ? alltså sittdelen ( vet att ”tipp saken” vid nacken inte finns men läng messigt/bredden ?

Reply
Anna 26 april, 2020 - 21:35

Hej Elina,
nej, det är rätt olika mått på de två ramarna – de har olika form tex, så jag tror inte det skulle funka.
/Anna

Reply
Denise 25 april, 2023 - 20:48

Underbar taverna som håller än idag (när jag förälskat mig i modellen). Tack!

Reply
Denise 25 april, 2023 - 20:49

*Underbar rescension!

Reply
Anna 18 oktober, 2023 - 09:26

Hej! Jag har för mig att jag läst någonstans att sittdelen tar olika mycket kg beroende på om barnet sitter framåtvänd eller bakåtvänd, hittar inget om det nu. Vet du något om det?

Reply
Anna 18 oktober, 2023 - 09:41

Hej Anna, det stämmer för nyare versioner av Bugaboo Donkey, när man kör vagnen med en sittdel. Den tar då 15 kg i mono bakåtvänd, 22 kg framåtvänd. För Cameleon har maxvikten mig veterligen alltid varit 17 kg oavsett hur sittdelen är vänd.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar