Chunky sittdyna

av Anna

För en tid sedan fick jag tillfälle att testa en ny sorts sittdyna för barnvagnen, en handstickad Chunky sittdyna/filt från Hemma hos Reda. Sittdynan görs av ett tjock garn i 100% merinoull och utmanade i alla fall mina föreställningar om hur en barnvagnssittdyna ska se ut. Liggandes platt på golvet ser den mest ut som en liten, tjock filt och visst – den kan ju används så också! Det jag först fastnade för är hur otroligt fin dynan är och hur mysig den ser ut att vara. Och när man känner på den så är det också löjligt mjuk, det här är en dyna jag själv gärna skulle bädda in mig i. Dynan mäter cirka 55 x 75 cm, men det finns även en särskild sittdyna för barnvagnen som är lite smalare – cirka 30 x 80 cm.

Eftersom att sittdynan är grovt stickad med ett så pass tjockt garn så är det enkelt att trä vagnens sele genom maskorna, och när man sen tar bort dynan från sittdelen igen så syns det inte var selen har trätts igenom. Det finns inget sätt att hålla sittdynan på plats i sittdelen men trär man igenom selen så tycker jag att den ändå håller sin position bra. Dynan funkar väldigt bra med alla sorters selar och den sitter bra i olika sittdelar också. Chunky sittdyna är ganska bred i formen, men har man en smalare sittdel så gör det mest att sittdynan kramar om barnen från sidorna.

När sittdynan är nya och används de första gångerna så luddar den en hel del, och jag skulle därför inte ha den i en liggdel att lägga en bebis på. Det är viktigt att barnen inte kan få in luddet i mun eller näsa. Men med ett större barn i en sittdel så upplever jag inte alls att det blir ett problem, däremot kan man ju tycka att det ser lite tråkigt ut när sittdynan luddar. Samtidigt så är det förståeligt, det blir mycket friktion mellan barnets kropp och sittdel, speciellt om barnet rör sig mycket i vagnen. En annan nackdel med dynan är att den är lite svårare att hålla ren än en mer klassisk sittdyna med en blankare, slät yta. Samtidigt är de flesta andra dynorna inte ens i närheten vad gäller komforten och mjukheten i denna stickade skönhet!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar