Britax Smile 5Z

av Anna
Recension av Britax Smile 5Z

Recension av Britax Smile 5Z

Inköp: Ordinarie pris för Britax Smile 5Z är 8495/8995 kr. Köper man Smile 5Z som komplett duo kostar vagnen 11,000-12,000 kr, beroende av färg och utförande. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Britax.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar med Maxi Cosi-fästen medföljer vid köp. Regnskydd, myggnät, sittdyna, mugghållare och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Wow, ibland går det snabbt! Så sent som i oktober 2022 skrev jag om Britax Smile 4, den fjärde versionen av Smile att lanseras. Och bara ett halvår senare avslöjas det att Britax Smile 5Z kommer lanseras i maj 2023. Jag har skrivit om och recenserat Smile-vagnarna sen den första, Brio Smile, kom år 2012. Och den modellen byggde i sin tur på Brio Sing, som var min första barnvagn någonsin, inköpt 2008. Smile blev därefter till Britax Smile 2 år 2016, som därefter uppdaterades till Britax Smile 3 år 2019.

Jag frågade Britax hur det kommer sig att Smile 4 blev så otroligt kortlivad. Då visade det sig att uppdateringarna som nu kommer med Smile 5Z egentligen var planerade redan för Smile 4, men allt hann inte bli klart och då valde man att släppa Smile 4 som en mellanversion. Jag gissar att det innebär att Smile 5Z kommer finnas i utbudet ett tag innan vi ser fler förändringar av denna modell. För den som är fundersam över namnet, varför inte bara Smile 5, så antar jag att det beror på att Britax har babyskyddet Britax Baby-Safe 5Z i sitt sortiment och gärna ser att man köper duovagn och babyskydd i paket.

Är Smile 5Z bättre än föregångarna?

Mycket är nytt på Britax Smile 5Z och ja, enligt mig är allt faktiskt till det bättre. En del uppdateringar är efterlängtade, andra är oväntade men välkomna ändå. Britax höjer priset på Smile en aning i och med lanseringen av Smile 5Z, men med tanke på hur allt blir dyrare just nu så tycker jag ändå att vagnen ligger kvar som en ytterst prisvärd duovagn. Och jag tror inte att de nyheter som Britax Smile 5Z kommer med, kommer göra vagnen mindre populär direkt.

Britax Smile 5Z i siffror

Som vanligt mäter jag alltid vagnarna jag skriver om själv, med mitt eget måttband. Räkna således med en felmarginal på någon centimeter hit eller dit på de flesta av mina mått.

Britax Smile 5Z är 57 cm bred över bakhjulen. Vagnen har ett knäledshandtag som kan ställas i 9 olika positioner. Som lägst kan handtaget vara 75 cm från marken, mätt vid handtagets övre kant, och som högst är handtaget 112 cm högt. Vill man åka hiss med Smile 5Z så är vagnen 87 cm lång med liggdelen på och handtaget så mycket invikt som det går. Med sittdelen framåtvänd i sittläge är Smile 5Z 81 cm lång, med sittdelen bakåtvänd i sittläge är den 91 cm lång. Fäller man ned ryggstödet till liggläge är Britax Smile 5Z cirka 93 cm lång (mätt med fotstödet i vågrätt läge). Smile 5Z har en maxvikt på 22 kg i sittdelen och 9 kg i liggdelen.

Fäller man ihop bara chassit så är Britax Smile 5Z cirka 57 x 29 x 84 cm stor. Vagnen kan fällas ihop med sittdelen på. Smile 5Z med framåtvänd sittdel blir cirka 57 x 43 x 102 cm, med bakåtvänd sittdel är Smile 5Z 57 x 37 x 112 cm stor. Staplar man sittdelen löst på chassit för att få vagnen med kompakt när den fälls ihop, så är Smile 5Z cirka 57 x 47 x 96 cm. Med liggdelen (ej ihopfälld) lös ovanpå chassit blir Smile 5Z cirka 57 x 48 x84 cm stor.

Mått på Britax Smile 5Z liggdel

Liggdelen är 32 cm bred på mitten, och 78 cm lång. Dessa mått är på liggdelens insida, så bäddmått för Smile 5Z helt enkelt. Liggdelen är 19 cm djup, från kant till madrass. Höjden från marken till liggdelens botten är 59 cm, och från mark till liggdelens kant är det 79 cm. Vill man använda ett barnvagsnhänge på vagnen så får jag det till att det är 36 cm mellan bågarna på liggdelens sufflett, mätt på insidan.

Mått på Britax Smile 5Z sittdel

Smile 5Z har en vanlig sittdel, med ett ryggstöd som jag får till att vara 57 cm högt och 33 cm brett, mätt på mitten. Själva sittytan är 29 cm bred och 23 cm djup. Fotstödet får jag till att vara omkring 24 cm långt och 32 cm brett. Avståndet mellan bygel och sittyta är 22 cm, och mellan ryggstöd och bygel är det 24 cm. Ligglängden i sittdelen är 90 cm.

Sittytan är 53 cm från marken. Höjden mellan sittyta och insidan av den utfällda suffletten är 64 cm. Måttet tvärs över suffletten är 40 cm, mätt från båge till båge.

Vad är skillnaden mellan Britax Smile 4 och Britax Smile 5Z?

Skillnaden mellan Britax Smile 4 och Britax Smile 5Z

Jag tycker fortfarande att Smile 5Z ser ut som en Britax Smile, om man ser till vagnen i dess helhet. Men så fort jag börjar titta närmare på olika detaljer så inser jag att Britax verkligen gjort en rejäl genomgång av hela vagnen. Nedan följer några av de viktigaste och största uppdateringarna på Britax Smile 5Z jämfört med Britax Smile 4:

  • Uppdaterad design, som tydligast syns på sittdelens sufflett och på liggdelens liggdelslock
  • Helt omgjord varukorg, som blivit märkbart mycket större
  • Uppdaterad sittdel med längre fotstöd, vilket ger en längre användningstid
  • Helt omgjort chassi, med stabilare känsla
  • Ny, individuell framhjulsupphängning
  • Smile 5Z kan fällas ihop med bakåtvänd sittdel
  • Omgjord design av hjulens utseende

Smile 5Z har en mysig liggdel med memoryknappar

Britax Smile 5Z har en ombonad liggdel som är lätt att klicka av från chassit.

Liggdelen till Smile 5Z är både ombonad och rymlig. Fodret kan lossas för tvätt och madrassen är givetvis uttagbar. Liggdelens sufflett är inte förlängningsbar men den har en utvikbar solskärm. På båda sidor av liggdelen, där den fäster vid chassit, finns gråa spärrar. När de visar grönt är liggdelen säkert förankrad vid chassit. Spärrarna kan sedan dras upp, en i taget. När de visar rött kan man lyfta av liggdelen från chassit. Den här typen av memory-knappar gör det enkelt att lossa liggdelen från vagnen med bara en hand.

Liggdel som funkar lika väl på vintern som på sommaren

Liggdelen har väldigt gott om vädring och kan enkelt göras om för en sommarbebis.

När Britax Smile 4 släpptes så var den nya liggdelen en av de två främsta uppdateringarna. Smile 5Z har kvar samma funktionalitet. Liggdelen funkar utmärkt för alla årstider. Vid kallt väder har man sufflett och klädsel stängd, och innerfodret intakt. Vid varm sommarväder så skalar man av fodret i liggdelens huvudända. Sedan kan man efter behov öppna upp och stänga igen liggdelsklädseln runt barnets huvud. Suffletten har även en stor vädringslucka, så totalt sett får man till ett riktigt bra inflöde av sval luft i liggdelen. Det kan göra stor skillnad för temperaturen i liggdelen. Parkerad i skuggan och med vädringen öppen blir det mycket mindre svettigt för bebisen som ligger och sover.

Uppdaterad design och smarta detaljer

Liggdelen kan fällas ihop och har uppdaterats med nytt liggdelslock.

Liggdeln har fått en ny design, vilken omfattar en lite annan form och ett nytt liggdelslock. Förändringarna på liggdelen innebär att Britax eget regnskydd för Smile 4 inte passar på liggdelen för Smile 5Z. De rejäla tassarna på liggdelens undersida gör att den stadigt kan placeras på golvet. Vill man packa undan liggdelen för förvaring, eller behöver få in den i en bil full med annan packning, så kan liggdelen plattas ihop. För att göra det lyfter man ur madrassen och drar metallbågarna ur läge.

Britax har även gjort om liggdelslocket. Numera fäster liggdelslocket med en dragkedja längs med liggdelens kant. Det här är en i mitt tycke mycket snyggare och mer stilren form på liggdelslocket, jämfört med tidigare. Liggdelslocket kan öppnas upp från båda sidorna, men går också att ta bort helt om man skulle vilja det. Kanten på liggdeslocket är nu självstående, lite styvare alltså, och behöver inte fästas upp med knappar eller öglor.

Smile 5Z har en vanlig, vändbar sittdel

Britax Smile 5Z har en vändbar, vanlig sittdel med ny knapp för att lossa sitsen från chassit.

Britax Smile 5Z har en vanlig sittdel, som kan vändas i båda riktningarna. Oavsett hur sittdelen är vänd så kan man använda den på samma sätt. Det vill säga, det är samma sittläge och liggläge både när sittdelen är bakåtvänd och när den är framåtvänd. Knapparna för att ta loss och vända på sittdelen har uppdaterats på Smile 5Z. De är inte memoryknappar, som till liggdelen. Och det är nog smart, eftersom barnet i sittdelen kan nå knapparna. Istället krävs det att man med båda händerna tar tag i fästena på sittdelens sidor, dras spärrar uppåt och sen kan man lyfta av sittdelen från chassit.

Delbar sele och fästen för åkpåse samt sittdyna

Smile 5Z har en enkelt delbar sele samt fästen för åkpåse och sittdyna.

Smiles sittdel är sig lik sen tidigare. Selen kan mycket enkelt delas i fem separata remmar, något som verkligen underlätta när man ska sätta en åkpåse i sittdelen. Alla remmar kan regleras i längd. Axelremmarna kan även justeras i höjd, allt för att selen ska sitta bra oavsett hur stort eller litet barnet är. När i sittdelens sidor finns två D-ringar. Sådana ser man inte så ofta i barnvagnars sittdelar längre och jag undrar lite varför Britax väljer att behålla dem. D-ringar vara populär för att fästa en lös sele i. Det har ibland också funnits sittdynor med knytband, som man fäster i D-ringarna. Numera är både lösa barnvagnsselar och sittdynor med den sortens fäste ganska ovanligt. Så D-ringar i sittdelen på Smile 5Z känns lite som en nostalgisk relik från förr, måste jag säga.

Överst på ryggstödet finns två tygöglor. Dessa fyller en större funktion i mitt tycke. Britax har tidigare haft ett bredare utbud av sittdynor och åkpåsar, och de har haft knappar överst så att man kan fästa upp dem i sitsen. På så sätt kan inte åkpåse, eller sittdelen, glida nedåt. Jag hoppas Britax kommer fortsätta med tillbehör som passar perfekt för deras egna sittdelar. I nuläge finns Britax Stay Cool Sittdyna, som lätt knäpps fast i sitsen – även på Britax Smile 5Z.

Vidare har Smile 5Z en svängbar bygel, som lätt öppnas upp och viks undan från båda sidorna men som även går att ta bort helt. I sittdelen finns även ett grenband, en tygremsa som är fastsydd i sitsen och spänns fast runt bygeln med ett kardborrefäste. Vill man vika bygeln åt sidan så måste man först öppna upp grenbandet.

Ryggstöd som fälls ned till helt plant liggläge

Britax Smile 5Z har en sittdel som kan vinklas från sittläge till plant liggläge.

Britax Smile 5Z har en vanlig sittdel. Den vanliga sittdelen är varken bättre eller sämre än en ergonomisk sittdel om man frågar mig. Men till skillnad från ergonomiska sittdelar så kan vanliga sittdelar ibland ha fullt liggläge. Smile 5Z har fullt, plant liggläge. Det innebär att vagnen kan användas som en kombivagn. Då skippar man liggdelen helt och använder sittdelen direkt från födseln, med en mjuklift eller hårdlift placerad i sitsen.

För att vinkla ryggstödet på Smile 5Z så böjer man upp spärren på dess baksida. Men den uppvikt kan man justera ryggstödet mellan sittläge, viloläge och liggläge. Sittläget är bra och upprätt. Viloläget är ett klassiskt mellanläge. Och liggläget är som sagt helt plant. På mina bilder är sittdelen tom, med ett barn i sitsen pressas ryggstödet ned den där sista centimeterna. Att justera ryggstödet på Smile 5Z görs men en hand och helt tyst, så det är enkelt att smyga ned ryggstödet om barnet somnat sittandes.

Fotstöd på både sittdel och chassi

Smile 5Z har fått ett förlängt, ställbart fotstöd.

Smile har alltid haft en sittdel med ställbart fotstöd, så det är inget nytt. Fotstödet kan justeras mellan flera olika lägen. För att vinkla upp den behöver man bara trycka uppåt men för att vinkla fotstödet nedåt behöver man trycka in de två knapparna på fotstödets sidor. Enligt Britax ska fotstödet på Smile 5Z vara 5 cm längre än på Smile 4. När jag kollar på mina egna mått så har jag mätt dem till precis lika långa. Vilket är märkligt. Men jag upplever ändå det här fotstödet som längre, så någon skillnad måste det vara.

Något som är nytt för Smile 5Z, är ett chassit har fått ett inbyggt fotstöd framtill. Det här är ett enkelt och smart se att ge en barnvagn en längre användningstid. När sittdelens fotstöd är urvuxet så kan man lyfta av sitsen från chassit, fälla bak fotstödet och sätta fast sittdelen igen. Med det ställbara fotstödet ur vägen kan barnet istället placera fötterna på chassits fotstöd. Det har till och med ett litet avrinningshål, så att sand och smutsvatten från barnets skor kan dräneras ut. En mycket bra uppdatering i mitt tycke! Britax har dessutom satt en liten förstärkning längst fram, för att skydda chassit om man fällt ihop vagnen och placerar den stående.

Så stora barn ryms i Britax Smile 5Z

Så stora barn ryms i Britax Smile 5Z.

Äldre versioner av Smile hade små sittdelar, men från Britax Smile 3 har den här vagnen varit åtminstone normallrymlig. Jag tycker att Britax Smile 5Z har en riktigt bra användningstid. Min sexåring åker, till min stora sorg, inte vagn längre, men om det kniper så får hon faktiskt plats. Och det är tack vare lösningen med dubbla fotstödet. Annars hade hennes fötter hängt utanför sittdelen och dinglat, något som inte är så bekvämt.

För barnen som faktiskt är i barnvagnsåkande ålder så fungerar Britax Smile 5Z ypperligt väl. En 8,5 månader gammal bebis sitter väldigt fint i sittdelen, det är lite rymlig runt sidorna men det kan man bygga upp med en sittdyna med tjockare sidor, exempelvis Inovi Large Sittdyna. En 2,5-åring sitter mycket bekvämt i sittdelen, med bra rymd i fotstöd och i ryggstöd för att kunna växa ett eller två år till.

Knäledshandtag som kan vinklas och vikas undan

Ställbart knäledshandtag som kan vinklas i många positioner.

Knäledshandtag är inte allt för vanliga längre, men fortfarande omtyckta av många. Britax Smile 5Z har ett knäledshandtag som justeras genom att man trycker in knapparna på dess sidor. Handtaget kan ställas i nio olika lägen. Som mest nedvikt så är handtaget bara 75 cm högt, i högsta möjliga läget är det 112 cm högt. En bra grej med att handtaget går att vika in mot vagnen är att då kan man kliva in en bit in i vagnen. Bra om man exempelvis står med Smile 5Z på bussen och folk ska passera bakom.

Lång, förlängningsbar sufflett med vädringslucka

Britax Smile 5Z har en förlängningsbar sufflett med vädringslucka.

Jag gillar verkligen suffletter. Och jag älskar när en barnvagn har en sufflett som jag inte kan anmärka på, inte det minsta. Smile har alltid haft en bra sufflett, och det gäller även Britax Smile 5Z. Enda skillnaden är att suffletten har blivit snyggare. Solkepsen har fått en mer rundad form, som jag tycker gör mycket för vagnens siluett. I sitt- och viloläge räcker det fint att bara fälla ut suffletten, och ha solkepsen utvikt. I liggläge bör man öppna upp förlängningen och dra ut suffletten det sista steget, för att få till bra skugga över barnet. Men då får man också till skugga från topp till nästan tå, ja åtminstone till knäna. Här finns inget behov alls av någon extra solgardin eller parasoll.

Överst på suffletten, inte i förlängningen utan i den vanliga panelen, finns en vädringslucka. Viker man upp den så öppnas ett stort fönster täckt av meshnät. Har man sittdelen framåtvänd och vill se in till barnet kan man använda sig av fönstret som en tittlucka. Men på sommaren kan man öppna upp suffletten för att släppa in mer luft, låta luft cirkulera genom sittdelen så det blir svalare.

Punkteringsfria hjul och ny, individuell framhjulsupphängning

Smile 5Z har stora, punkterings fria hjul.

Något som Britax verkar exalterade över med Smile 5Z fick också mig riktigt peppad. Smile 3, åtminstone de första omgångarna som tillverkades, kunde ha problem med vobblande framhjul. Nu har Britax helt ändrat chassit, så Smile 5Z har fått individuell framhjulsupphängning. Det innebär att framhjulen kan befinna sig på olika höjd, något som förebygger att ett hjul får sämre kontakt med underlaget och därför kan börja vobbla. Britax har tidigare använt sig individuell framhjulsupphängning på barnvagnarna Britax Go Next och Britax Go Big, två av mina personliga favoritvagnar. På plana underlag så tänker man inte så mycket på hur framhjulen funkar. Men när man kör någonstans där marken är gropig eller lutar, så ser man direkt hur framhjulen jobbar. Jag tycker att det här är en väldigt positivt uppdatering av Smile.

Precis som på Britax Smile 4 har också Smile 5Z punkteringsfria hjul. Äldre modeller av Smile hade lufthjul, men på Smile 5Z slipper man pumpa och det finns ingen risk för punktering. Hjulen har fått lite nytt utseende men funktion och prestana är densamma. Vidare har Smile 5Z en broms, placerad vid höger bakhjul. Trycker man ned bromsen en gång så visar den en röd markering, och vagnen är bromsad. Trycker man ned igen, så lyser den grönt och vagnen kan åter rulla. Ibland med den här typen av broms får man röra vagnen lite för att bromsen ska läggas ur, så det är helt normalt.

Varför finns det ingen ståbräda för Britax Smile 5Z?

En sak som är rätt så obegriplig, är att Britax fortfarande inte har en egen ståbräda för Smile. Det är en av de populäraste duovagnarna i Sverige, många väljer den till sitt första barn och sen vill man gärna kunna använda den med ståbräda när det är dags för syskon. De flesta andra stora barnvagnstillverkarna (Bugaboo, Emmaljunga, Joolz, Priam) har egna ståbrädor. Britax har haft det, eller snarare tog de över Brios ståbrädor för både sulkys och för duovagnar som Brio Go. Men nu finns ingen kvar. Och de har aldrig haft en som funkar på Smile. Eftersom Britax Smile saknar en bakaxel mellan bakhjulen är det inte alla ståbrädor som kan fästas på vagnen. Men det finns universala ståbrädor som funkar på de flesta barnvagnar.

Stor varukorg som är enkel att komma åt

Britax Smile 5Z har fått en större varukorg som är både rejält rymlig och lättåtkomlig från alla håll.

Jag har visserligen aldrig tyckt att Britax Smile har haft en liten varukorg. Men den har väl kanske inte heller varit överväldigande stor. På Smile 5Z har varukorgen blivit större. Plattan som förut fanns framtill på chassit på äldre varianter av Smile är borta nu. Så inte bara är varukorgen rymligare – den är också mycket mer lättåtkomlig. Tre skokartonger för storlek 40 går ned utan problem. Har man större föremål, typ hela familjens jackor, så kan man bygga rejält på höjden också. Handla mat med Britax Smile 5Z går lätt som en dans. En rejäl handling ryms enkelt i varukorgen. Vill man packa i matkassar kan man ställa ned ett par stycken och fylla på med mindre föremål runt om. En skötväska och bärsele går enkelt in under Smile 5Z.

Så fäller man ihop Britax Smile 5Z

Så fäller man ihop Britax Smile 5Z.

Fällningen av Smile 5Z är samma som tidigare. Chassit fälls ihop genom att man drar de två spärrarna en bit ned på handtagets undersida uppåt, mot sig. Chassit viks då ihop. Man har alltid kunnat fälla ihop Smile med sittdelen på oavsett hur den är vänd, men om sittdelen varit bakåtvänd så har Smile blivit groteskt stor och otymplig. Nu är det ändrat. För att fälla ihop Britax Smile 5Z med bakåtvänd sittdel så börjar man med att tippa sittdelen med huvudändan ner mot chassits framhjul. För att göra det så trycker man in den grå knappen på fotstödets undersida, och sedan drar man ut spärren som knappen sitter i. Då lossnar sittdelen så att man kan vinkla ned den. Sedan fäller man ihop chassit som vanligt.

Väl ihopfälld låser Smile 5Z ihop sig automatiskt, men en liten spärr på sidan av vagnen. När man ska fälla upp den igen så lossnar man bara spärren innan man lyfter upp Smile 5Z i handtaget. Vagnen är självstående i hopfällt läge, om man har handtaget i rätt läge. Det gör den lite enklare att förvara, hopfälld med sitsen på. Jag tycker dock fortfarande att Smile 5Z är smidigast hopfälld om man fäller chassit separat och lägger sittdelen på. Men att man numera faktiskt kan fälla Smile med bakåtvänd sittdel är ett stort skutt framåt i den här vagnens utveckling.

Mått för Britax Smile 5Z ihopfälld

Bara chassit57 x 29 x 84 cm
Ihopfälld med framåtvänd sittdel57 x 43 x 102 cm
Ihopfälld med bakåtvänd sittdel57 x 37 x 112 cm
Med sittdelen löst ovanpå chassi57 x 47 x 96 cm
Med liggdelen löst ovanpå chassit57 x 48 x 84 cm

Körkänslan i Britax Smile 5Z

Körkänsla i och mitt omdöme av Smile 5Z.

Så, Britax säger att Smile 5Z har blivit mer stabil, att den är mindre mjuk och rörlig sidledes. Något som många tydligen ogillat hos Smile. Det har sagt att vagnen känts ranglig. Jag kan inte säga att jag delar den åsikten, alls. Jag har alltid tyckt att Smile är skön att köra. Men Smile 5Z är kanske lite mindre rörlig sidledes. Vagnen har dock kvar sin sköna, mjuka körkänsla och fjädringen är också kvar. Jämfört med många andra duovagnar så är det här ungefär så bra fjädring som man kan få. Det mesta är stelare i jämförelse.

Jag tycker fortsatt mycket om körkänslan i Britax Smile 5Z. Vagnen är lättrullad, kräver inte att man skjuter den framför sig utan den rullar fint bara man lägger händerna på handtaget. På asfalt är den förstås helt smidig, men Smile 5Z funkar helt okej även på andra underlag. De punkteringsfria hjulen funkar på grus, och på planare skogsstigar. Handtaget kan vinklas så man kommer lagom långt från vagnen. Jag är 170 cm lång men tar långa steg och kommer aldrig nära att sparka i vagnen. Att Smile 5Z inte har någon axel mellan bakhjulen bidrar ju förstås till det goda stegutrymmet. I mitt tycke funkar Britax Smile 5Z lika bra i stan som i min hemmiljö, förortslivet där man rör sig på alla underlag. Det är inte en barnvagn för grov terräng fortfarande. Då behöver man större hjul. Men för de allra flesta funkar Smile 5Z utmärkt som allroundvagn.

Mitt omdöme av Britax Smile 5Z

Jag funderade ett bra tag på vad mitt omdöme om Britax Smile 5Z skulle bli? Jag förväntade mig inte att se Smile uppdaterats så snabbt. Speciellt inte som att Smile 4 ändå fick en helt ny liggdel och gick från lufthjul till punkteringsfria hjul. Inte helt oväsentliga förändringar. Men Britax hade större planer än så för sitt flaggskepp Smile och mitt omdöme blir att jag är nöjd.

Utseendet är ett stort lyft. Jag har aldrig tyckt att Smile är ful. (Ytterst få barnvagnar framkallar den reaktionen hos mig.) Men 5Z är verkligen en helt ny nivå. Designen känns rätt i tiden men samtidigt stilren, och funktionell. Jag är mycket nöjd med hur varukorgen gjorts om, och även om jag själv verkar få samma mätt på fotstödet på Smile 4 som det på Smile 5Z, så upplever jag sittdelen som lite rymligare än tidigare. Det inbyggda fotstödet på chassit bidrar ytterligare till en längre användningstid.

Prishöjningen för Smile 5Z förvånar mig inte, det hade varit märkligt om den inte kom nu. Men trots det lite högre priset förblir Britax Smile en av de mest prisvärda duovagnarna som går att hitta, tycker jag. Och jag tror att 5Z bara kommer vara ännu mer populära än sina föregågnare.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Britax Smile 5Z hos: Jollyroom
Se pris för Britax Smile 5Z hos: Babyland

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Emmie 8 juni, 2023 - 16:15

Hej! Passar liggdelen från Smile 3 på Smile 5Z?

Reply
Anna 9 juni, 2023 - 10:31

Hej Emmie!
Det är samma fästen på Smile 4 som på 3an, vilket innebär att man fritt kan byta sitt- och liggdelarna mellan de vagnarna, och jag har inte hört något om att Smile 5Z skulle ha andra fästen. Så jag är rätt säker på att liggdelen borde passa, men jag har inte testat det själv och kan inte säga med 100% att det går.
/Anna

Reply
Maddo 18 juni, 2023 - 20:03

Jollyroom verkar inte ha 5:an i sortimentet? Spännande med ny smile!

Reply
Anna 18 juni, 2023 - 21:22

Hej, nej det var märkligt? Jag har faktiskt ingen aning om varför!
/Anna

Reply
Elin 13 juli, 2023 - 19:59

Otroligt inlägg. TACK! 🙂

Reply
Anna 15 juli, 2023 - 12:37

Tack själv, roligt att du uppskattade det!
/Anna

Reply
Carolina 14 september, 2023 - 10:13

Tack för bra recension! Har funderat på denna vagnen..även maxi cosis lila xp. Det är ingen vagn du funderar på att göra en recension på?

Reply
Anna 17 september, 2023 - 15:36

Hej Carolina!
Nej inte i nuläget, tyvärr!
/Anna

Reply
Carolin Vestman 9 november, 2023 - 07:35

Hej !
Jag ska köpa min första barnvagn och har varit helt inställd på en Cybex Talos men av händelse testade jag denna Britax Smile 5Z och tyckte att handtaget var mycket skönare då man kunde vinkla det.

Jag bor i stan och går mestadels på asfalt men även grusgångar. Vilken av mina två vagnar skulle du säga är mer eller mindre bra för det. Har även en liten hund på 6 kg som jag tänkt ska kunna ligga i kundkorgen och är lite fundersam över bågen mitt i på Britaxen kanske är i vägen ?

Reply
Anna 18 november, 2023 - 17:09

Hej Carolin!
Jag tycker att både Smile 5Z och Talos är väldigt trevliga att promenera med. Har man långa ben och tar långa steg, så är Smile 5Z något bättre i mitt tycke. Den lämnar lite större utrymme för att ta ut steglängden än vad Talos gör. Men för stadsmiljö och asfalt så är båda smidiga, med bra rull och bra framkomlighet. Så här skulle jag säga att du ska välja vagn beroende av vilken du helt tycker känns bäst!

Vad gäller varukorg och vilken som är bäst för hundar får jag säga pass, det har jag tyvärr ingen erfarenhet av.
/Anna

Reply
Carro 17 december, 2023 - 09:40

Äntligen har de tagit bort den fula plattan där fram! Så snygg den blivit!

Reply
Melinda 16 januari, 2024 - 16:34

Hej Anna!
Vet du om hjulen för Britax Smile 4 är komplatibla med chassit från Smile 5z i och med den nya upphängningen framtill?

Reply
Anna 18 januari, 2024 - 11:07

Hej Melinda, nej tyvärr, det har jag faktiskt inte koll på om de är.
/Anna

Reply
Sofia 10 mars, 2024 - 21:20

Om man väljer mellan Britax Smile 4 och Britax Smile 5z, vilken borde man välja? Prisskillnaden är ca 1500 kr.

Reply
Anna 11 mars, 2024 - 16:10

Hej Sofia!
Då skulle jag ha valt Smile 5Z, utan tvekan. Det är en så pass omfattande uppdatering. Så för ”bara” 1500 kr får du dels förbättrade funktioner, som du har glädje av direkt. Dels kommer du få ett bättre andrhandsvärde, vilket du har glädje av den dag du ska sälja vagnen vidare.
/Anna

Reply
Jessica 22 april, 2024 - 16:08

Hej, vet du om regnskyddet för Smile 4 är kompatibelt med Smile 5Z eller om det är väldig skillnad på dimensioner?

Reply
Anna 26 april, 2024 - 11:44

Hej Jessica, jag har tyvärr inte koll på om det funkar alls. Vet ju att fotstödet förlängts på 5Z, men det är ju ingen enorm skillnad. Tänker att regnsyddet borde gå men det är en ren gissning bara. Ledsen att jag inte kunde vara till hjälp.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar