Mountain Buggy Nano

av Anna

MBN_1

Recension av Mountain Buggy Nano.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspris för vagnen ligger på cirka 2495 kr.
Försäljning: Det finns endast ett fåtal till salu på andrahandsmarknaden just nu, priset ligger på omkring 1500 kr.
Typ av vagn: Resevagn, sulky.

När Mountain Buggy lanserade sin nya, kompakta resevagn Nano så fanns det i kampanjen med bilder som skulle visa vagnen i förbvaringsfacket inne i flygplanskabin. Nanon skulle helt enkelt, som jag förstod det, vara en konkurrent till Babyzen Yoyo. 55 x 40 x 23 cm, det är en av de vanligaste angivelserna för maximalt mått på handbagage på flygplan. Mountain Buggy Nano har måtten 56 x 31 x 51 och är därmed för stor för att tas med ombord på planet. Visserligen blir vagnen smalare om man klickar av bakhjulen, men att plocka ned vagnen i beståndsdelar innan incheckning tar ju bort den smidighet jag tror man eftersöker hos en vagn som ska funka som handbagage. Med det sagt, släpper man tanken om att enkelt kunna ha vagnen som handbagage så är Mountain Buggy Nano en riktigt liten och smidig vagn, som har många goda kvaliteter. Det finns trots allt många andra användningsområden där dess litenhet också kan komma väl till användning.

mbn_sittligg

Mountain Buggy Nano har en framåtvänd sittvagn med ett ryggstöd som regleras steglöst med remmar och en klämma, se bilden nederst till vänster i collaget ovan. Vagnen har inte direkt något liggläge som synes, utan man får nöja sig med ett viloläge. Det funkar absolut tillräckligt bra för barn från 6 månader och uppåt, lutningen gör att barnets huvud inte riskerar att falla framåt när barnet sover. Systemet med steglös fällning kan man ha lite varierande åsikter om. Det positiva tycker jag är att det är enkelt att smyga ned barnet i viloläget när hen börjar bli sömning, det negativa är att det kan vara lite knepigare att få remmen spänd nog för att få till det mest upprätt sittläget. Sittläget på Nanon har en liten svag bakåtlutning men jag tycker läget är mer upprätt på den här vagnen en på en del andra av Mountain Buggys modeller.

mbn_detaljer2
1: MB Nano har ett fast handtag som inte kan regleras i höjd. Handtaget är klätt i skumgummi och remmen som hänger från handtaget fungerar som en säkerhetsrem, för att förebygga att vagnen rullar bort från en om man skulle tappa greppet medan man kör.
2: Vagnen har en broms som är enkel att använda och som inte kräver att man använder ovansidan av fotan för att trycka upp den. Pressar man på grönt så lossar bromsen, pressar man på rött så lägger man i bromsen. Den här typen av bromsar beskrivs ibland som flip flop-vänliga, och det rimmar ju väl med att Nanon är en vagn tänkt att kunna användas vid resor.
3: Mountain Buggy Nano har en fempunktssele där axelremmarna kan regleras i två olika höjder. Selen är enkel att använda och kan både förlängas och förkortas inom rimligt intervall. Jag gillar att sittdelen har små kanter på sidorna, det ger den en något mer ombonad känsla.
4 + 5: Suffletten på MB Nano är inte någon besvikelse men har inte heller någon direkt wow-faktor. Suffletten har ett infällt och ett utfällt läge, den är även utrustad med en liten solkeps. Jag tycker att suffletten är en ganska viktig del av en vagn, i synnerhet om vagnen ska användas sommartid eller generellt där det är soligt. I mitt tyckte hade det varit klart önskvärt med i alla fall ett till läge på suffletten, så att den blivit något längre.

mbn_detaljer1
1: Varukorgen på Nanon är relativt rymlig och väldigt lättåtkomlig. Även om själva korgen inte är så stor så är det rejält med rymd upp till sittdelen, vilket gör det enkelt att bygga på höjden om man packar in lite lättare saker, som en picknickfilt eller ytterkläder.
2: MB Nano har ganska små hjul av plast. Det är inte så mycket stuns i dem men de klarar av gräsmatta och enklare grusvägar.
3-5: Vagnen har ett vadderat, ställbart fotstöd som regleras mellan sina olika lägen genom att man trycker in spärrar i kanten av fotstödet.


mbn_fold

Det som gör Nanon så kompakt är sättet den fälls ihop på, den viks som i tre lager. Det är några moment men jämfört men en del andra vagnar så tycker jag att fällningen på MB Nano är lätthanterlig.
1: På insidan av båda sufflettfästena sitter två knappar som ska tryckas in…
2: …samtidigt som man fäller suffletten nedåt, bakåt.
3: När sufflet och handtag pressas mot baksidan av chassit så lossar en spärr inuti som gör att hela chassit viks på mitten.
4: MB Nano är självstående i hopfällt läge.
5: Vagnen låser enkelt ihop sig med en spärr, vilket gör den enklare att hantera när den är ihopfälld.
6: Vagnen har en bärrem, som i uppfällt läge hänger ned i varukorgen.

mbn_folded
Nanon blir verkligen liten ihopfälld, det syns kanske extra mycket när man har den i dess förvaringsväska, som medföljer vagnen. Hjul och broms sticker ut, antagligen för att det är dessa man bör ta loss om vagnen ska få lite mindre mått. När vi körde vagnen i somras under vår semester så uppskattade vi verkligen att vi kunde ha med Mountain Buggy Nano i bilen även när vi hade de två extra sätena i bagageutrymmet uppfällda. På högkant passade den perfekt in mellan säten och baklucka, och jag tror att det kan göra Nanon till en attraktiv bilvagn eller extrasulky för många barnfamiljer som kör med sjutsitsig bil. Att bära med sig vagnen har också funkat fint. Vi hade den som extravagn till ett av de större barnen när vi åkte på dagsutflykter och då kändes det skönt att slippa dra runt på tom vagn och bara kunna hänga den över axeln istället. Nano väger 5,9 kg, så att bära runt på den ett tag funkar bra. Det hade det varit ett plus om bärremmen kunnat vara något bredare eller i alla fall ha som en vadderad kudde, av samma stil som finns på axelremmarna hos många barnvagnar. För när man burit på vagnen ett tag så kändes det som att remmen började skära in i axeln, så att gå runt så ett längre tag blev för obekvämt.

mbn_sizes

Dags att komma in på en av Mountain Buggy Nanos allra starkaste egenskaper, nämligen sittdelens rymlighet. Som redan konstaterats så finns det vagnar som är mindre än Nanon men jag tycker att det är ont om resevagnar som blir riktigt små ihopfällda men samtidigt har en såhär pass rymliga sittdel. I Nanon kan en normalstor femåring få plats på ett för honom bekvämt sätt, samtidigt som en sexmånaders bebis också åker skönt i samma vagn. Nanons maxvikt är väldigt hög, hela 20 kg. Det kombinerat med att sittdelen är så stor och höjden upp till suffletten så pass bra, gör att Nanon kan komma väldigt väl till pass för familjen som ska åka på semester med ett barn som är så pass stort/gammalt att hen inte åker vagn till vardags, men som ändå behöver kunna sitta eller vila när man är på semester. Antingen på grund av att man befinner sig i varmare klimat eller för att man ägnar dagarna åt många, långa promenader som blir för mycket för ett barns små ben. Skulle jag resa bort med mina barn just nu så hade vår yngsta definitivt behövt vagn, vår äldsta skulle inte behövt det alls medan mellanbarnet nog skulle haft glädjen av en då och då. Att då kunna ha en liten Nano med sig, liten att förvara men enkel att ta fram vid behov, skulle känts väldigt smidigt.

mbn_avslut

Jag körde Mountain Buggy Nano i somras på Gotland och testade vagnen på allt från fin asfalt till asfalt som sett sina bästa daga passera för ett decennium sedan. Vi har kört på grus, gräs och traktorstig. Men också inne i köpcentrum och på väldigt mycket kullersten. Handtaget på MB Nano är i en höjd som funkat för både mig och min man trots att det skiljer 1,5 dm i längd på oss och det var inga problem att få med normal steglängd bakom vagnen. MB Nano är ganska lättstyrd, framhjulen svänger enkelt och vagnens rull är klart godkänt. MB Nano känns dock inte som den ultimata promenadvagnen för mig. Vagnen är lite stel i sin körkänsla och även om den tar sig fram på kullersten och grusväg så känns vagnen ganska stötig och framhjulen fastnade ibland i skrevor och hål. För kortare sträckor, på plan mark eller under en resa där övriga fördelar hos vagnen väger tyngre så tycker jag att Mountain Buggy Nano fyller sitt syfte på ett bra sätt och den rymliga sittdelen och höga maxvikten gör ändå att Nanon sticker ut i det övriga utbudet av resevagnar.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla MB Nano hos: Babyland

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Lisa 24 januari, 2015 - 14:00

Hej! Jag är ute efter en liten o smidig vagn då jag måste få in den i hiss o åker mycker kommunalt. Men den ska vara lättkörd, med liggdel/lift då det blir till en nyfödd. Vilken skulle du tipsa om?inte allt för saftiga priser

Reply
Anna 25 januari, 2015 - 22:19

Hej Lisa, vad har du för budget? Måste den vara ny eller kan du tänka dig att köpa en begagnad?
/Anna

Reply
Carena Kobbe 6 april, 2016 - 13:14

[…] känner redan till en person som fått med sig Kobbe som handbagage och vet åtskilliga som haft MB Nano ombord på planet trots att den egentligen är för stor. Vad som är fastställt är i alla fall […]

Reply
Linda 15 juni, 2016 - 17:14

Hej Anna. Jag har nyligen köpt en Urban Jungle Mountain Buggy duo begagnad. Det är en special edition-utgåva, brun och guldig till färgen. Den har enkel sufflett men sidofickor på båda sidor om suffletten och en enkel varukorg i tyg. Av vad jag har läst på din blogg måste den vara från senast 2006, eller har jag fel? Jag undrar i alla fall om du vet om adaptern till babyskydd passar den gamla modellen? Jag är även ute efter en liggdel till den men har inte lyckats hitta det på någon sida? Har kollat lite på blocket och där finns det en del. Sen undrar jag om det går att färga hela vagnen till svart? Den är ju som sagt brun och guldig från början men väldigt solblekt.
Skulle vara tacksam om du ville skicka mig ett mejl med ditt svar så att jag helt säkert inte missar det här i barnvagnsvimlet 😛
Tack för en himla kul blogg och hoppas du lyckas svara på mina frågor 🙂
Med vänlig hälsning Linda

Reply

Lämna en kommentar