Urban Jungle Duo

av Anna

Urban Jungle Duo -04
Inköp:
(Begagnad) November 2010 för 2800 kronor, inklusive en åkpåse och ett Hip Seat. Ursprungligen inköpt år 2004 i Sverige, mer än så vet jag inte. Nypris idag är 8995 kronor plus 1895 kronor för en liggdel.
Försäljning:
Februari 2011 för 2900 kronor, Hip Seatet sålde jag separat för 250 kronor.
Typ av vagn: Syskonvagn i duoversion.

I det moderna samhället heter det att det man fotar älskar man. Stämmer bra på mig. Så det faktum att jag fick leta mig svettig för att hitta några bilder på min UJ Duo säger en del. En anledning är att jag bara använde vagnen i drygt fyra veckor, en annan att jag fotade mest med min mobil och den telefonen gick sönder i somras.

UJ Duo, från Mountain Buggy, är en riktig gammal goding inom syskonvagnssvängen, om man bortser från de ännu äldre trotjänarna -dagisvagnarna från Emmaljunga och Brio. Den är uppbyggd som en duovagn med två separata sitsar. Till tvillingar kan man ha den med två liggdelar eller en stor gemensam. Har faktiskt sett en sådan men med tre bebisar i. Och ibland dyker det upp på Blocket en UJ Duo fast för trillingar, alltså med tre säten bredvid varandra. Hur en sådan är att köra annat än på breda asfalterade vägar vill jag inte ens börja fundera på. Nåväl. Vad gäller sittdelarna så har de fullt liggläge men kan bara vara vända framåt. Och UJ är (ö)kända för sina små liggdelar så har man otur måste man sätta en bebis under halvåret framåtvänd. Rent generellt är det något inte många vill göra. Detta är en stor nackdel med den här vagnen. Det går för övrigt att välja vilken sida av vagnen man vill ha liggdelen på, men det är ett val man får stå för, det vill säga det går inte att byta senare utan att behöva skruva och ha sig.

Jag kan ju bara recensera den vagn jag kört så min slutsats kommer troligtvis vara starkt färgad av det faktum att min UJ Duo var från 2004, alltså drygt 6 år gammal. Ska man köpa en UJ Duo och vill veta ungefär hur många år den har på nacken kan man ta hjälp av följande lista:
  •  Fram till 2004 kom vagnen med två separata varukorgar.
  •  Fr.o.m. 2005 görs den med en stor varukorg i textil istället.
  • Från 2006 och framåt finns det fickor på bägge sidor av suffletten.
  • År 2007 kom det Special Editions-textilier: Coco, Fifties, Matrouschka mfl.
  • Från år 2009 kommer vagnen med ställbart handtag (men ställbart handtag fanns på vagnen även tidigare men såldes inte i Sverige, vagnar från 08 och tidigare med ställbart handtag är således importerade). Vagnen fick även en ny logga, bättre liggläge och kom i nya färger.
  • Årsmodell 2011 kom med efterlängtade separata suffletter till sittdelarna.

Min vagn hade två separata varukorgar och jag förstår varför man slutade med dem. Vagnen har fyra lufthjul och är faktiskt riktigt lättrullad. Jag körde min UJ Duo mitt i värsta vintern och det var inte särskilt jobbigt alls! Däremot saknade den nästan helt fjädring och Majken låg och skakade som en liten vante i stormvind i sin liggdel. Jag gissar att fjädringen är bättre på de nyare modellerna. Liggdelen är visserligen liten men mina bebisar är små så för oss var det inget problem. Den rymde ingen åkpåse men flera tjocka täcken och filtar. Liggdelen har en egen liten sufflett men fram till det här årets modell av UJ Duo hade alla vagnarna en gemensam sufflett för bägge sittdelarna. Har du en liggdel och en sittdel och vill fälla suffletten tappar du således all sikt in till bebisen. Sen är min åsikt den att suffletten är väldigt slapp och inte alls särskilt skyddande. Återigen, min vagn var gammal, det kan vara bättre nu men jag har hört av folk som har 11an att även de separata suffletterna är omysiga.

När man har två sittdelar på kan man även fästa en gemensam bumperbar (sittbygel för er som inte talar flytande barnvagniska, ett väldigt svengelskt språk) på den. Tycker man att handtaget är lågt, och det är det, så kan man köpa till en förhöjare för dryga tusenlappen. Som ni ser i listan ovan så kommer de nyare vagnarna med ställbart handtag, dvs det går att fälla ner, men jag är osäker på om det blivit så mycket högre. Vagnen kommer i många olika färger och det finns några specialutföranden som man får betala extra för. Den är enkel att fälla ihop men blir tyvärr inte särskilt liten och fick endast med nöd och näppe plats i vår baklucka.

Jag var inte särskilt nöjd med min UJ Duo. Den var lättkörd och den fyllde sin funktion, men inte mer än så. Det är mycket sannolikt att en nyare UJ Duo skulle få högre betyg av mig. Skulle jag någonsin igen köpa en syskonvagn från Mountain Buggy skulle det dock bli deras senaste modell som anlände Sverige denna vecka, (Swift) Duet.

/Anna

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Nicolina 7 januari, 2014 - 12:31

Hej. Har precis köpt en uj duo säljaren uppgav att de va en 08.. Men jag tror mer på 04 för den har delade varukorgar.. Men jag behöver en liggdel till den vet du vilken som passar? Med vänlig hälsning, Nicolina

Reply
Madeleine 18 januari, 2015 - 13:21

Hej. Jag har samma fråga som tidigare kommentar! Köpte en uj duo härom dagen, och har förstått att den är från -04 eller tidigare. Så nu undrar jag oxå då vilken liggdel som passar! Med vänlig hälsning, Madeleine

Reply
Anna 19 januari, 2015 - 22:37

Hej, om den är äldre än 04 så måste du ha en liggdel som också är det, allt från 04 och framåt ska vara kompatibelt med chassi och liggdelsfästen (så länge det är samma modell på chassi och liggdel).
/Anna

Reply
Lovisa 9 september, 2016 - 09:53

Hej! Jag har köpt en Urban jungle syskonvagn från 2010. Går det att köpa separata suffletter att sätta på den? Eller är det helt omöjligt? Suffletten är ju inte den bästa om man säger så Med vänlig hälsning, lovisa

Reply
Anna 13 september, 2016 - 23:12

Hej Lovisa, mitt svar är inte 100% säkert men det jag hört är att det inte går! Håller med om att den gamla suffletten är långt ifrån perfekt. Mitt bästa tips är att ringa butiken Bonti i Sthlm, de är stora på Mountain Buggy-reservdelar så om det är en modifiering som går att göra så borde de känna till det!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar