Bugaboo Dragonfly

av Anna
Recension av Bugaboo Dragonfly

Recension av Bugaboo Dragonfly

Inköp: Ordinarie pris för Bugaboo Dragonfly är cirka 9400 kr. Liggdelen kostar 3400 kr, vagnen kan köpas i duopaket för 12,800 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Bugaboo.
Tillbehör: Liggdel, babyskyddsadapter, ståbräda, breezy sufflett, regnskydd och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.

Bugaboo Dragonfly är en helt ny barnvagnsmodell i Bugaboos vagnspark ven om den av

Ett drygt år efter releasen av Bugaboos första ultrakompakta resevagn, Bugaboo Butterfly, adderas en helt ny modell till märkets vagnspark. Den 7e juni 2023 har Bugaboo Dragonfly officiell premiär, även om förhandsbeställningar är möjliga från 16e maj. Den uppmärksamme noterar förstås direkt att Bugaboo håller fast vid småkrypstemat när det gäller namngivningen av de minsta barnvagnarna. Då tänker jag på Bugaboo Ant, resevagnen med vändbar sittdel som fick en kort livstid. Samt på Bugaboo Bee, som funnits sexton år och tillverkats i fem varianter, senast Bugaboo Bee 6. Även om Bugaboo är tydliga med att Dragonfly inte är en ersättare för Bee, så kommer det i praktiken bli så då Bee 6 nu kommer fasas ut.

Efter att ha testat Dragonfly vill jag påstå att denna vagn är en mix av just Ant, Bee och Butterfly – även om det är mest Bee den tar efter. Dragonfly är en vändbar sittvagn som blir liten när den fälls ihop, och som funkar både som sittvagn för barn av alla åldrar och som duovagn från födseln, om man köper till den tillhörande liggdelen. Tittar man på priset, så är det mer åt duovagnhållet än åt sittvagnshållet dock. Bor man där det kommer snö på vintern är det dock enligt min åsikt svårt att få Dragonfly att funka året om. Men jag skulle tro att Dragonfly kommer bli minst lika populär som Bee varit genom åren.

Bugaboo Dragonfly i siffror

Jag mäter alla barnvagnar med eget måttband. Det innebär att måtten jag får fram alltid kommer ha en viss felmarginal. Bugaboo Dragonfly är 52 cm bred över bredaste punkten, vilken på denna vagn är över framhjulen. Vagnen har ett teleskophandtag som kan ställas i fem olika lägen. I lägsta läget är det 95 cm från marken till handtagets övre kant, i högsta läget är handtaget 105 cm högt.

Det jag kallar för hissmått är hur liten en barnvagn kan bli utan att man fäller ihop den, relevant att känna till om man har en liten hiss man vill att vagnen ska kunna få plats i. Bugaboo Dragonfly är alltid 52 cm bred, men är olika lång beroende på hur den används. Med liggdel på så är Dragonfly cirka 100 cm lång. Kör man vagnen med sittdelen framåtvänd i sittläge är vagnen också cirka 100 cm lång. Med bakåtvänd sittdel på Dragonfly så är vagnen cirka 102 cm lång om ryggstödet är i sittläge, och cirka 115 cm lång om ryggstödet är i liggläge.

Bugaboo Drgaonfly har en maxvikt på 9 kg för liggdelen, och 22 kg för sittdelen. Varukorgen är godkänd för 10 kg. Om man använder Dragonfly ihop med Bugaboos ståbräda (samma ståbräda som till övriga vagnar, medan Bugaboo Butterfly har sin egen) så kan ett barn på upp till 20 kg så på ståbrädan. Vagnen väger 7,9-9,9 kg, beroende av om man kör den med sittdel eller med liggdel.

Mått på Bugaboo Dragonfly ihopfälld

Mina egna måttBugaboos officiella mått
Endast chassi27 x 52 x 90 cm
Med sittdelFramåtvänd sittdel: 41 x 52 x 90 cm
Bakåtvänd sittdel: 31 x 52 x 90 cm
36 x 52 x 90 cm
Med liggdel33,5 x 52 x 90 cm32 x 52 x 90 cm

Vad gäller Bugaboo Dragonfly ihopfälld med liggdel är Bugaboo och jag så pass ense att de antagligen har rätt i sina mått. Men måtten för vagnen ihopfälld med sittdel är lite knepigare. Bugaboo anger i sitt pressutskick inte om deras mått är när Dragonfly fällts ihop med framåtvänd eller bakåtvänd sittdel. Kanske menar de att vagnen har samma mått? Även om jag säkerligen tror att mina mått diffar någon eller ett par centimeter hit eller dit så är jag åtminstone rätt övertygad om att jag har rätt i att Dragonfly blir mindre om den fälls ihop med bakåtvänd sittdel.

Mått på Bugaboo Dragonfly med sittdel

Dragonfly har en vanlig sittdel, vars ryggstöd är 57 cm högt och 30 cm brett, mätt på mitten. Sittytan är 30 cm bred även den, och 29 cm djup. Fotstödet får jag till att vara 19 cm högt och 30 cm brett. Dragonfly har en bygel, och måttet mellan sittyta och bygelns underkant är cirka 23 cm. Mellan ryggstöd och bygel är det cirka 22 cm. Med ryggstödet nedfällt till liggläge har Bugaboo Dragonfly en total ligglängd om cirka 95 cm. Har man ryggstödet i sittläget och mäter från sittytan upp till insidan av suffletten, så är avståndet däremellan 57 cm. Sittytan är placerad 50 cm från marken.

Mått på Bugaboo Dragonfly med liggdel

Dragonflys liggdel har ett bäddmått som är 30 cm brett och 75 cm långt. Liggdelen är 22 cm djup, mätt från madrassen till kanten. Liggdelens botten är placerad 53 cm från marken. Från marken upp till liggdelens kant är det 76 cm. Vill man fästa ett barnvagnshänge på Dragonfly så är det 33 cm mätt tvärs över suffletten – från båge till båge.

Dragonfly har en fullstor liggdel med smidiga fästen

Bugaboo Dragonfly har en liggdel som kan användas fristående.

Bugaboo Dragonfly kan användas med en nyfödd bebis. Egentligen kan det nog funka med en mjuklift i sittdelen till och med, men bäst och smidigast blir ändå Dragonflys egen liggdel. Liggdelen har rejäla fötter, vilket gör att den är enkel att ställa ifrån sig på marken om man vill använda den fristående för en stund. På båda sidor av liggdelen finns Bugaboos (numera) gråa funktionsknappar, som även är memoryknappar. Det innebär att man kan trycka in knapparna en i taget, och därefter lyfta av liggdelen genom att lyfta den i bygeln.

Liggdelen har ett liggdelslock som sitter fast med dragkedja och som förstås även kan tas loss helt om man ska använda vagnen på sommaren eller tänker ha åkpåse i liggdelen. Bygeln på liggdelen är samma som till sittdelen, vilket innebär at den kan öppnas och svängas åt sidan, så man enklare kan bädda ner och lyfta upp sin bebis.

Gott om vädring i Dragonflys liggdel

Gott om vädring i liggdelen.

Precis som Bugaboos större barnvagnsmodeller, Bugaboo Donkey och Bugaboo Fox, har också Dragonfly fått en liggdel som kan anpassas efter årstiden. För kallt och blåsigt väder har liggdelen det rejäla locket, samt den förlängningsbara suffletten. För varmt och soligt väder är den långa suffletten visserligen också användbar. Men då kan man dessutom öppna upp vädringsluckan, samt öppna upp klädseln i liggdelens huvudända. På så sätt kan man få till utmärkt ventilation i liggdelen, samtidigt som bebisen ligger bekvämt i skuggan.

Jag uppskattar de små detaljerna i liggdelen. Som att de fula, men obligatoriska, varningslapparna har sina egna fickor man kan stoppa ned dem i. Och som den lilla lappen, med små fötter, som visar vilken ända av liggdelens madrass som ska vara i fotändan. En välbehövd instruktion, då de flesta madrasser har ett ”rätt” håll, som ofta är rätt knepigt att lista ut.

Bugaboo Dragonfly har en vanlig sittdel med Bugaboos smidiga sele

Sittdel med enkelt delbara sele och svängbar bygel.

Bugaboo Dragonfly har en vanlig sittdel, som snabbt känns igenom på sin Bugaboo-typiska sele. Detta är nog min, och många andras, favoritsele när det kommer till barnvagnar. Det som är så bra är att den är väldigt justerbar. Dels kan man enkelt, genom att dra dem upp och ned, justera höjden på axelremmarna. Dels kan man helt fritt välja hur selen ska knäppas ihop, i och med att varje rem klickas i spännet individuellt. Självklart kan alla remmarna även justeras i omgång, vilket även det är lätt och smidigt gjort.

Precis som jag skrev i min recension av Bugaboo Fox 5 så verkar det som att Bugaboo börjat tvivla lite på sina barnvagnars igenkännelse, för helt plötsligt är de täckta med Bugaboo-loggor. Tyvärr gäller detta även Dragonfly, vars bygel är präglad med Bugaboo-loggan. Det jag inte gillar med detta är dels att det är onödigt. Dels att det kommer se fult ut när någon ofrånkomligen råkar sätta fast bygeln upp och ned på sittdelen.

Men om vi lämnar det estetiska, så har Dragonfly en bra swing away-bygel. Jag upplever att man kan behöva trycka den lite inåt innan man trycker in spärren för att kunna lossa bygeln. Men det kan vara den typen av tröghet hos en funktion som blir bättre av användning. Bygeln kan öppnas upp och svängas åt sidan i båda ändarna, och kan förstås även tas loss helt. Som bilden visar så har bygeln en lite annan form än andra Bugaboo-byglar. Vid releasen av Dragonfly finns därför ingen snack tray tillgänglig. Men det är jag övertygad om kommer adderas framöver, då detta är den typ av barnvagn man brukar vilja använda snack tray på.

Bugaboo Dragonfly har en vanlig, vändbar sittdel

Bugaboo Dragonfly har vändbar sittdel.

Javisst, självklart har Bugaboo Dragonfly en vändbar sittdel. Att kunna ha sitt barn bakåtvänt är en grundpelare för Bugaboo. Av alla modeller de hittills tillverkat är det bara resevagnen Butterfly som inte har den funktionen. För den som använt en Bugaboo Bee så kommer vändningen av Dragonfys sittdel kännas väldigt bekant. Det man gör för att lossa sitsen från chassit är helt enkelt att ställa ryggstödet i sittläget och därefter trycka upp sittdel och sittyta mot ryggstödet.

På det sättet lossnar sittdelen, varpå man kan lyfta upp den för att vända på sitsen, eller för att fästa en liggdel eller babyskyddsadaptrar på chassit istället. Dragonfly har samma positioner på sittdelen och samma funktionalitet oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt.

Så stora barn ryms i Bugaboo Dragonfly

Så stora barn ryms i Bugaboo Dragonfly.

Evigt tack till mina syskonbarn som ställer upp som mina små testpiloter, för att utvärdera barnvagnar och för att illustrera deras rymlighet. Förstås även tack till mina egna barn, som i många år gjort samma sak!

Dragonfly är en rymlig sittvagn, den saken råder det inga tvivel om. Min 9 månader gamla systerdotter är cirka 72 cm lång och sitter förstås alldeles utmärkt i sittdelen. Hennes storebror är 2,5 år gammal och omkring 95 cm lång. Hans fötter hamnar lite utanför det ställbara fotstödet, men som bilder längre ned i recensionen kommer visa så har han ändå sovit mycket bekvämt i Dragonfly. I ryggstödet och under suffletten har han bra med utrymme.

Slutligen min sexåring, som nu blivit runt 115 cm lång. Hon kan sitta mycket bekvämt i Bugaboo Dragonfly om sittdelen är framåtvänd. Då hamnar hennes fötter perfekt på det inbyggda fotstödet framtill på chassit. Och jag tog en extra bild på hennes ben. Det är imponerande när en sexåring med 122-128 i byxor kan ha stöd ända fram till knäet i sittdelen. Hon har dessutom utrymme kvar sideledes i själva sittytan.

För överkroppen är det dock lite trängre. I sittläge, och med suffletten invikt, så sitter hon skönt. Hon kan luta sig bakåt och har stöd för hela huvudet fortfarande. Men när jag fäller ut suffletten så tar den i hennes huvud. Förståeligt, men de flesta sexåringar kommer inte behöva eller vilja åka vagn. Att Dragonfly ändå funkar som sittvagn upp i den åldern är en riktigt bra användningstid tycker jag.

Ryggstöd som vinklas till bra liggläge

Sittdelens ryggstöd kan fällas ned till liggläge.

På baksidan av Dragonflys ryggstöd finns en vit spärr, som ska böjas upp för att ryggstödet ska gå att vinkla. Om man hängt med en bit bakåt i tiden, så minns man att den första versionen av Bugaboo Fox hade lite problem med att denna spärr kunde vara trög ibland. Det finns en aning till sådan tendens i hos Dragonfly. Det viktiga är att böja upp spärren helt, innan man börjar vinkla. Gör man det är det inget problem alls.

Ryggstödet kan ställas i tre olika lägen. Ett mycket fint, upprätt sittläge, ett klassiskt viloläge samt ett liggläge som inte är helt plant, men nästan. Jag skulle nog vilja påstå att Dragonfly har samma liggläge som Bugaboo Bee, nära på helt plant kan man kalla det. Självklart kan alla tre positioner användas oavsett om man har sittdelen vänd framåt eller bakåt.

Förlängningsbar sufflett med Bugaboos första utvikbara solkeps

Dragonfly har förlängningsbar sufflett med solkeps och vädringslucka.

För ett millennium sedan, när jag bara hade tre barn och Bugaboo ännu inte börjat med förlängningsbara suffletter, så var det många som köpte till en solkeps till sin Bugaboo-vagn. Solkepsen fäste man med plastringar på sufflettens främre kant, och så kunde man vika in och ut den efter behov. Jag ville nämna det för att det gjorde mig både förvånad och glad att se att Bugaboo för första gången har en inbyggd solkeps på en sufflett.

Dragonfly har en sufflett som alltså både kan förlängas, och solkepsas. Fullt utfälld så får man till en heltäckande skugga över barnets huvud och övre delen av överkroppen. Suffletten går ganska tight mot sittdelen, något jag tror att en del kommer ha en åsikt om. Jag tycker inte det är ett minus, hellre det än en för kort sufflett? Något med suffletten hos Dragonfly påminner mig om suffletten på en annan vagn jag tycker mycket om, Easywalker Mosey – som tyvärr inte tillverkats på många år.

Jag gillar att Dragonflys sufflett ser snygg ut i alla lägen, oavsett om den är helt eller halvt utfälld. Helt tillbakafälld så blir det ingen kant runt barnets huvud, utan det är fullt sikt ut åt båda sidorna. Självklart är suffletten utrustad med en kombinerad titt- och vädringslucka. Har man sittdelen vänd framåt kommer man tydligt se in till sitt barn. Och vill man släppa in mer luft till barnet så är vädringsluckan absolut stor nog för att åstadkomma det.

Smart och smidig montering av suffletten

De två bilderna längst till höger i collaget ovan visar hur man fäster suffletten på sittdelen. Man gör på samma sätt för att sätta fast den på liggdelen också förresten. Sufflettspännen paras in i sufflettfästena, och för att de ska passa ihop måste suffletter vara framåtböjd. Sen drar man suffletten bakåt, mot ryggstödet. Då låser fästena ihop sig och suffletten sitter stadigt på sin plats. På sittdelen träs suffletten i vanlig Bugaboo-ordning runt fällningsspärren på ryggstödets baksida, så inget glapp kan uppstå.

Banbrytande fotstöd som gjorde mig lycklig

Fotstödet kan ställas med bara en hand!

När jag ringde min syster för att boka in hennes barn som testpiloter, att åka i Bugaboo Dragonfly när jag kör den, så var fotstödet det absolut första jag ville berätta för henne om. När vi sen sågs för en hel dag av barnvagnsrullande så var jag fortfarande så exalterad över fotstödet att jag absolut behövde visa det igen. Jag kan vid monteringen av vagnen ha utropat ett exalterat ”det är inte SANT” när jag insåg vad det var jag hade framför mig.

Det här är nördigt, så hoppa över det här stycket om du inte tycker att en fördjupning i fotstödshistorisk är intressant för dig. Men man kan säga att det finns tre vanliga lösningar för hur ett fotstöd kan justeras. Oftast har fotstödet två knappar, en på vardera sidor. Ibland ska knapparna pressas in oavsett om fotstödet ska fällas upp eller ned, ibland behöver man bara hålla in dem när man ska fälla fotstödet nedåt. Det finns även enhandslösningar, när fotstödet antingen har en båge på undersidan eller att själva fotstödet ska dras utåt, så att det blir justerbart. Sen finns det även fotstöd som har två spärrar på undersidan av fotstödet, som likt knapp-lösning innebär att man måste använda båda händerna för att kunna ändra läge.

Enhandsgrepp för att justera Dragonflys fotstöd

Så vad är grejen med Bugaboo Dragonflys fotstöd då? JO! Det har en knapp. Alltså BARA en knapp. Jösses vad glad jag blir bara av att skriva om det. Hejdå allt jobbigt fumlande med båda händerna. Nu kan man enkelt grabba tag om högra sidan av Dragonflys fotstödet, och trycka in knappen med samma hand som man sen pressar ned fotstödet med. Vill man trycka upp fotstödet behöver man inte göra något alls. Men ska man fälla ned det så är det alltså enhandsgrepp som gäller och jag älskar det.

Fotstödet kan ställas i flera olika lägen och går även att vika in helt under sittytan, så vagnen passar bra för stora barn som istället kommer ha fötterna mot fotstödet framtill på chassit. Fotstödet utgörs av en båge, delsvis täckt med tyg som kan tas loss och tvättas. Enligt instruktionsboken kan man ta dessutom bort hela fotstödet om man skulle vilja det, men det testade jag inte.

Dragonfly har ställbart teleskophandtag

Dragonfly har justerbar teleskophandtag.

Bugaboo Dragonflys teleskophandtag kan ställas i fem lägen, och man behöver bara en hand för att justera höjd. Lägsta läget är 95 cm högt, högsta läget är 105 cm högt. Tack vare handtagets vinkel så får man bra avstånd till chassit, vilket innebär att man kan riktigt långa kliva utan risk för att sparka i vagnen. Knappen för att ändra höjd sitter mitt på handtagets undersida. Mitt på sitter även Dragonflys säkerhetsrem, som man ska ha trädd runt handleden när man kör vagnen, så man aldrig ska kunna råka tappa taget om den. Jag använder alltid säkerhetsremmen i utförsbackar, så vagnen inte kan rulla ifrån mig om jag skulle råka tappa greppet.

Mitt på handtagets ovansida sitter hopfällningsknappen. Det är en långsmal, grå knapp som ska tryckas åt sidan, samtidigt som man pressar in spärren på handtagets undersida. På så sätt låser chassit upp sig, och Bugaboo Dragonfly kan fällas ihop.

Punkteringsfria hjul med lätt luftig design

Bugaboo Dragonfly har punkteringsfria hjul och pistolbroms.

Bugaboo Dragonfly har punkteringsfria hjul och när jag först kände på dem var jag skeptisk. De har nämligen samma känsla i materialet som en del andra barnvagnshjul jag haft den tvivelaktiga äran att göra bekantskap med. Hjul som äter grus som om de led av en bottenlös hungrig. Som tur är hade gatorna ännu inte sopats när jag testkörde Dragonfly och det verkar som att Bugaboo har full koll. Inte en enda sten har fastnat. Jag ser inte ens en grop efter en sten. Så kvaliteten på Dragonflys hjul verkar vara oklanderlig.

Hjuldesignen är lite ovan, och liknar inte de Bugaboo hjul jag tidigare har gjort bekantskap med. Men på en kompakt vagn som Dragonfly tycker jag ändå de pryder sin plats. Alla hjul kan enkelt tas loss från chassit. Framhjulen kan inte låsas i fast läge. Men jag upplevde inte att det var en funktion jag saknade.

Vid vänster bakhjul sitter Dragonflys fotbroms. En pistolbroms som trycks nedåt både när man vill lägga i och lägga ur bromsen. Det funkar väldigt bra, bromsen är visserligen lite gömd bakom chassit men det räcker med att man kommer åt med tåspetsen. Chassit precis vid bromsen, samt den expanderbara bakfickan jag strax ska skriva mer om, blir dock snabbt skitigt av mina dammiga skor.

Bugaboo Dragonfly har en stor och lättåtkomlig varukorg

Rymlig varukorg med uppfällbara kanter.

Varukorgen på Bugaboo Dragonfly är toppen. Den tar 10 kg, vilket är en hög kapacitet för en så pass liten vagn, och den är riktigt rymlig. Man kan med lätthet packa varukorgen från alla fyra riktningar. Men vill man stoppa in större föremål, som vår rätt otympliga ryggsäcks-kylväska, så gör man det allra enklast bakifrån. Det som är extra bra med Dragonflys varukorg är att man kan anpassa den.

Vill man att varukorgen ska vara öppen, så att man kan lassa in en stor skötväska eller hämta ut ett paket från posten, så går det. Men vill man hellre kunna lassa in en mathandling, vara för vara, så går det också bra. Då viket man helt enkelt in de uppfällbara kanter som finns både bak- och framtill på varukorgen. Jag har absolut inget att tillägga om Dragonflys varukorg, den är helt enkelt precis så som jag vill att den ska vara.

Dragonfly kommer med expanderbar bakficka, som funkar som organizer

Bugaboo Dragonfly kommer med en organizer som kan fästas fram och bak på varukorgen, samt hängas på handtaget.

Men inte nog med det! Den som har erfarenhet av Bugaboo Ant kommer känna igen idén om en varukorg uppdelad i sektioner. På svenska kallar Bugaboo det för ”expanderbar bakficka”, på engelska heter den ”expandable rear pocket”. Jag vet inte om jag kommer helt överens med något av begreppen. Jag skulle hellre kalla det för en flexibel organizer, som har tre fästpunkter på vagnen. Men oavsett vad man kallar den, så är jag riktigt förtjust i Dragonflys bakficka.

Bakfickan/organizern har ett fack som kan expanderas, genom att man öppnar upp blixtlåsen i sidorna. Då blir bakfickan som på bilden längst ned till höger i mitt collage ovan. Facket rymmer en del, det nödvändiga man vill ta med sig när man lämnar vagnen får absolut plats. Då tänker jag på ett ombyte kläder, blöjor, våtservetter och annat viktigt att ha till hands när man ska till skötrummet.

3 olika sätt att fästa Dragonflys bakficka

  1. Vill man ha bakfickan längst bak på Dragonfly, vilket nog är den position som den främst ät tänkt att användas i, så parar man först in plastklacken i botten med öppningen i chassit. Därefter klickar man i de två som knapparna i öppningarna på chassits insida. Jag tror de är magnetiska, för oftast är de redan i klickade och på plats när jag bara påbörjat placeringen av bakfickan.
  2. Om man istället föredrar att ha bakfickan längst fram på Dragonfly så funkar det lika bra. Då ställer man organizern i position, och sen drar man remmarna runt chassit och hakar fast de små öglorna i hakarna på chassits insida.
  3. Slutligen kan man även använda Dragonflys bakficka som en klassisk organizer, genom att hänga den på vagnens handtag. Bakfickan har då en godkänd maxvikt på 2,5 kg. Bakfickan fästas på handtaget med samma remmar som om man har den framtill på chassit. De dras upp, runt handtaget och hakas i fästena på dess utsida.

Jag tror inte att jag tycker att Dragonflys bakficka kan ersätta en skötväska för en bebis. Men för ett äldre barn, som kanske bara behöver en extra blöja, ett ombyte och ett paket våtservetter, så är den riktigt smidig. Oavsett hur man väljer att använda den, så tycker jag att Dragonflys förvaringsmöjligheter blir bra mycket mer flexibla tack vare bakfickan.

Så fäller man ihop Bugaboo Dragonfly med sittdel

Så fäller man ihop Bugaboo Dragonfly.

Bugaboo Dragonfly kan fällas ihop i ett stycke, både med sittdel och liggdel på chassit, och oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Sittdelen kan vara i vilket läge man vill och samma gäller suffletten. Det enda man behöver göra är att trycka spärren ovanpå handtaget åt sidan samtidigt som man trycker in spärren på handtagets undersida. Sedan lyfter man handtaget uppåt och framåt. Därefter sköter hopfällningen sig själv och vagnen låsers ihop sig när fällningen är slutförd.

Så fäller man ihop Bugaboo Dragonfly med liggdel

Dragonfly kan fällas i ett stycke med liggdelen på.

Det förvånade mig att Bugaboo Dragonfly går att fälla ihop i ett stycke med liggdelen på. Och dessutom att liggdelen automatiskt fälls ihop sig när chassit fälls. Det är en ovanlig egenskap, som jag bara träffat på ett fåtal andra gånger – senast hos Joolz Aer+. Det intressanta här är att grundarna av Joolz innan arbetade för Bugaboo. Och detta är inte första gången som en modell från Bugaboo är snarlik en från Joolz, och vice versa.

Oavsett vad som drev Bugaboo att inkludera den här funktionen, så tycker jag att den är ett stort plus för Dragonfly. De allra flesta barnvagnar är otympliga att fälla och packa in i bilen när man använder dem med liggdel. Men inte Dragonfly. Det göra detta till ett ännu bättre val av barnvagn om man bor trångt eller ofta har bil. Så fort vagnen inte ska använda, eller när man ska köra någonstans, så kan Dragonfly i en rörelse bli ett kompakt paket som enkelt kan ställas ur vägen eller lastas in i bakluckan.

För att fälla Bugaboo Dragonfly med liggdelen på så gör man första samma rörelse med handtag. Alltså att en spärr på handtaget trycks åt sidan samtidigt som man med samma hand trycker in knappen på handtagets undersida. När chassit vikt ihop sig så ska även liggdelen vika ihop sig. Ibland blir liggdelen hängande utan att fälla ihop sig. Jag upplevde att det var ungefär 50/50. Om det händer rycker man till i handtaget i liggdelens fotända. När man sedan släpper handtaget så plattar liggdelen ihop sig i samma rörelse som de glider ned till hopfälld position. Som bilden på liggdelens undersida visar så funkar det för att liggdelens bågar glider längs med liggdelens botten, och avgör om liggdelen är hopvikt eller utspänd. Det går även att manuellt fälla ut och ihop liggdelen genom att trycka in och dra i spärrarna på dess undersida.

Film: Så fäller man ihop Bugaboo Dragonfly

I den här videon visar jag hur man fäller ihop Bugaboo Dragonfly med framåtvänd sittdel, bakåtvänd sittdel samt med liggdel. Jag visar även hur man vänder sittdelen samt hur suffletten ser ut i de olika lägen.

Bugaboo Dragonfly är smidig och självstående ihopfälld

Bugaboo Dragonfly ihopfälld bredvid Babyzen Yoyo 2 och Carena Kobbe 2.0.

Den här typen av barnvagn, den kompakta stadsvagnen, måste vara smidig att fälla ihop men också smidig att förvara. Det har Bugaboo i alla högsta grad tänkt på. Dragonfly fälls ihop i en enda rörelse, med en hand, men är också redo att förvaras utan att man behöver addera ett extra moment. Vid komplett hopfällning så står nämligen Dragonfly stadigt på högkant. Oavsett om den fällts med sittdel eller liggdel på chassit. Självklart kan man lägga vagnen ned också.

På bilden längst upp till höger syns Bugaboo Dragonfly stående i bagageutrymmet på vår VW Caravelle. Bilderna bredvid visar de tydliga markeringarna på handtagets insida. De streckade linjerna visar de olika höjdlägena på handtaget. De heldragna linjerna visar när handtaget är maximalt inskjutet och vagnen kan fällas ihop. Även själva fällningsknappen på handtaget är väldigt tydlig, man behöver ingen manual för att förstå hur Dragonfly ska fällas ihop.

På bilden längst ned till höger har jag placerat Bugaboo Dragonfly mellan två resevagnar, för att ge lite storleksperspektiv. Dragonfly står i mittten. Till höger ser vi Carena Kobbe 2.0, och till vänster står Babyzen Yoyo 2. Dragonfly är dubbelt så hög men inte så mycket bredare. Sett till alla funktioner Dragonfly har så känns den väldigt lätthanterligt och smidig när den fällts ihop.

Intressanta detaljer hos Dragonfly

Intressanta detaljer hos Dragonfly.

En del vagnar är väldigt mycket vad du ser, är vad du får. Men Bugaboos vagnar brukar bjuda på detaljer det kan ta en tid att upptäcka. Här är fem saker jag noterat när jag körde Bugaboo Dragonfly:

  • Precis som numera alla andra barnvagnar från Bugaboo har också Dragonfly inbyggda fästen för ståbräda. Det är Bugaboos vanliga Comfort+ ståbräda som funkar på Dragonfly. Fästena är åtkomliga även om bakfickan är fäst längst bak på chassit.
  • Något är nytt med tygerna och med loggan på suffletten. Den är varken sydd eller tryckt, utan ligger som ett lager ovanpå sufflettyget. Jag upplevde att tyget drog åt sig en del damm, ludd och hårstrån på ett sätt som jag inte sett hos andra Bugaboo-modeller, en egenskap jag inte är helt förtjust i.
  • Däremot älskar jag hur Bugaboo skapat diskreta fickor för alla de stora, obligatoriska varningslapparna. Istället för en blädderbok av vita varningslappar dinglandes från fotstödet, kan lapparna petas in i en förvaringsficka under klädseln, bakom sufflettfästet.
  • Vill man bära med sig Bugaboo Dragonfly så går det utmärkt. Vagnen har en inbyggd bärrem som man ser hängandes inne i varukorgen när Dragonfly är uppfälld. Remmen har en vaddering så det blir bekvämare att bära Dragonfly med sig.
  • Under det inbyggda fotstödet framtill på chassit finns ett utfällbart stöd, som automatiskt fälls ut när Dragonfly fälls ihop. Det stödet är vad som gör att Dragonfly står så väldigt stabilt på högkant när vagnen har fällts ihop.

Körkänslan i Bugaboo Dragonfly

Körkänslan i Dragonfly, på asfalt och grus.

En stor anledning till Bugaboos popularitet tror jag har med rullet att göra. Det finns verkligen ett särskilt Bugaboo-rull. En lätthet och smidighet i körkänslan som långt ifrån alla barnvagnar har. Givetvis påverkas körkänslan av både externa och interna funktioner. Väglaget är en viktig faktor, storlek och material på vagnens hjul är en annan. Dragonfly har absolut Bugaboo-rullet. Jag var som sagt lite tveksam till materialet på hjulen men när promenad på grusväg inte resulterar i en enda grop eller sten som fastnat så får jag förklara mig helnöjd med kvaliteten.

Dragonfly är inte en vagn för skog och terräng. Det här är en vagn för asfalt, trottoarer och all annan stadsmiljö. Men vagnen fixar absolut grusväg, även med grövre grus, även om åkturen blir lite hoppigare då. Dragonfly är väldigt enkel att svänga och rullar så pass bra att man kan köra den med en hand, också när den är fullastad. Det finns gott om utrymme för att gå normalt bakom Dragonfly. Jag tar långa kliv och sparkar inte i vagnen ens när jag försöker. Åtminstone inte om jag har handtaget i högsta läge. Jag har inte testat det själv, men känner mig säker på att Dragonfly kommer vara lika smidig med ståbräda som Bugaboo Bee har varit.

Mitt omdöme av Bugaboo Dragonfly

Mitt omdöme av Bugaboo Dragonfly.

Ju mer en barnvagn kostar, desto petigare blir man. Bugaboo Dragonfly är inte uppseendeväckande dyr om man jämför med andra duovagnar. Men om man jämför med vändbara sittvagnar, barnvagnar av Dragonflys storlek, så sticker priset förstås ut. Samtidigt vet jag inte om det är helt rättvist. Vad kan en vanlig duovagn som Bugaboo Fox gör, som inte Dragonfly kan göra? Ingenting, egentligen.

Jag är inte helt hundra med på varför Bugaboo kände ett behöv av att låta Bee utgå och Dragonfly ersätta. Dragonfly är lite smidigare att fälla ihop men skillnaden är inte enorm. Dragonfly har dock utrustats med en längre sufflett och ett ställbart fotstöd, något Bee aldrig haft. Som jag skrev längre upp så tror jag att Dragonfly kommer bli lika populär som Bee. Det är en snävare målgrupp för den här typen av vagnen här i de nordiska länderna. Samtidigt ser jag ingen anledning till varför inte Dragonfly skulle kunna användas året om, på samma sätt som smidiga lilla Joolz Hub gör. Framkomligheten är ungefär samma, och Dragonfly har absolut längre användningstid.

Några få minus, många stora plus hos Dragonfly

Tittar jag i min spåkula så tror jag att Dragonfly kanske kommer få kritik för att suffletten går i en snäv vinkel över sittdelen. Men personligen tycker jag det är toppen att barnet absolut alltid kommer ha skugga över huvud och överkropp. Så har inte varit fallet hos Bugaboos andra mindre barnvagnar. Och om min observation av att Dragonflys tyger drar till sig lite mer damm än Bugaboos andra tyger är korrekt, så kanske det också kommer väcka visst missnöje. Men båda dessa klagomål faller i kategorin ”petiga klagomål”. Det är när allt annat hos en vagn funkar väldigt väl. och när vagnen har ett högt pris, som man ens noterar att det kanske sätter sig lite mer damm på tyget.

Det jag gillar mest med Bugaboo Dragonfly är att allt funkar så smidigt. Vagnen är lätt att fälla ihop, lätt att köra, det är lätt att vända på sittdelen och lätt att addera tillbehör. Jag är riktigt förtjust i varukorgen och i bakfickan (men inte alls förtjust i att den kallas bakficka), packmöjligheterna är verkligen flexibla. Jag gillar att Bugaboo fortsätter erbjuder en vändbar, vanlig sittdel i sitt sortiment, och att Dragonfly har en bra sufflett och en lång användningstid. Compact living, city living… Har man småbarn i stadsmiljö och vill ha en smidig barnvagn men inte tumma alls på vagnens funktionalitet, ja då är det kanske just Bugaboo Dragonfly man letar efter?


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Dragonfly hos: Pyret & Snäckan
Se pris för Bugaboo Dragonfly hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Emma 16 maj, 2023 - 22:10

Hej, jag funderar på en kompakt stadsvagn som fungerar på lite grus. Tankarna har varit på en joolz hub+ som vi även tidigare haft och varit väldigt nöjda med pga körkänslan framförallt men även vadderingen i sittdelen. Denna gången tänker vi att vi ska använda vagnen med både ligg och sittdel. Nu är min fråga vad du menar mer exakt när du skriver att bugaboo dragonfly har en längre användningstid än huben. På vilket sätt, upplever fotstödet lite kort på bilder med bugaboon men det kanske är samma längd på huben. Eller vad mer exakt gör att bugaboo dragonfly ska ha längre användningstid än huben.

Tillägg: vi fick byta från hub+ för vårt barn blev för långt men är ändå redo att köra en omgång två med den pga körkänslan och att den är kompakt. Men dragonfly kanske är bättre i storleken? Eller du kanske har någon annan att rekommendera 🙂

Reply
Anna 17 maj, 2023 - 18:31

Hej Emma!
Jo, det jag menar är att Dragonfly kan användas även när sittdelens fotstöd har blivit för kort. Har du Dragonfly framåtvänd kan barnet sitta bekvämt i sittdelen och ha fötterna på fotstödet framtill på chassit. Det går inte på Hub. Då blir barnet sittandes med dinglande ben. Jag upplever också Dragonflys sele som mer rymlig, men det är en parantes i sammanhanget. Som du ser på bilderna i denna recension så skulle jag kunna köra runt min sexåring i Dragonfly om jag ville. Men Hub var helt urvuxen för flera år sedan. Så jag tycker det är stor skillnad i användningstid mellan dessa två.

Dock är Hub mer kompakt hopfälld än Dragonfly, så är storleken viktig så är Hub det bättre valet ändå!
/Anna

Reply
Madeleine 17 maj, 2023 - 12:22

Så fort jag läste om releasen började jag längta efter din recension. Tack för en så utförlig och lärorik sådan! Tror att det här kan vara den vagnen vi just söker. Roligt!

Reply
Anna 17 maj, 2023 - 18:29

Tack Madeleine, vilket superhärlig sak att få läsa, blir så glad när bloggen är uppskattad!
/Anna

Reply
Caroline Andersson 19 maj, 2023 - 11:56

Hej!
Har en Bee idag där jag stör mig på att framdäcken tycks fastna på minsta lilla grus.
Hur är däcken på Dragonfly, är de större? Så pass stora så man kanske till och med kan köra i lite snö?

Reply
Anna 21 maj, 2023 - 18:52

Hej Caroline!
Jag skulle säga att Dragonfly nog klarar av lite mer ojämna underlag än vad Bee gör. När jag körde den på grusväg gick det helt okej. Inte lika bra som med en större vagn med större hjul men man kom fram. Huruvida den fixar lite snö… ja, kanske, om det är tunn snö. Blöt, tjock snö kommer den köra fast sig i direkt gissar jag.
/Anna

Reply
Kajsa 19 maj, 2023 - 18:39

Hej Anna!
Skulle du säga att den storleksmässigt är som butterfly? Vet att dom inte marknadsför den som en resevagn, men skulle du säga att dom är lika?

Reply
Anna 21 maj, 2023 - 18:50

Hej Kajsa!
Nej det kan man inte säga. Dragonfly är större, både ihopfälld och vid användning. Så de är inte i samma storleksklass. Men man kan absolut ha Dragonfly som resevagn. Jag hade själv Bugaboo Bee 5 som resevagn och var supernöjd med den. Ska man flyga måste man dock checka in den.
/Anna

Reply
Maria 20 maj, 2023 - 10:08

Hej! Tack för recension. Hade bestämt mig för att köpa fox 5 men nu tvekar jag. Bor i sthlm och kanske egentligen inte behöver en terrängvagn? När vår äldre dotter blev runt 9 månader gick vi endast över till butterfly då vi upplevde donkey för klumpig. Upplever du att sufletten ger tillräcklig skugga till liggdelen? Pga kepsen ser det ut som att det inte blir lika mörkt som fox utdragbara suflett? Fråga 2, upplever du att den är ”tillräckligt rejäl” att ha som en enda vagn? Bugaboo själv verkar ju lägga den i resevagn-kategori och det oroar mig lite. Hade tex Ant ett tag och den tyckte jag var sämst, kändes som en dockvagn 🙂 Tack’

Reply
Anna 21 maj, 2023 - 18:54

Hej Maria!
1 – Ja, suffletten ger absolut tillräckligt bra skugga över liggdelen. Möjligt att det är lite bättre med Fox liggdel, men tittar man på hela marknaden i stort så är Dragonflys sufflett på liggdelen bättre än suffletten på de flesta andra liggdelar.
2 – Det beror helt på var man bor. Men här i Stockholm, nej jag skulle inte tycka det. Inte om du inte bor i innerstan där det plogas duktigt men blir det mycket snö, som denna vinter, så kommer du ändå få problem med de snövallar som uppstår vid övergångsställen. Om det inte vore för snön tror jag man klarar sig fint med Dragonfly året runt i övrigt, många har ju Joolz Hub som enda vagn och den är ju typ i samma storlek, kanske lite mer rejäl. Men Dragonfly är absolut mer tålig än Ant!
/Anna

Reply
Stina 3 augusti, 2023 - 15:12

Hej! Försöker febrilt leta online, vet du om Dragonfly är kompatibel med någon annan liggdel än deras egna? 🙂

Reply
Anna 3 augusti, 2023 - 19:54

Hej Stina!
Nej det tror jag inte den är. Bugaboo brukar inte ha att delar kan användas på olika vagnsmodeller på det sättet och Dragonfly är ju en helt ny modell dessutom. Är så gott som helt säker på att endast Dragonflys egen liggdel funkar på chassit.
/Anna

Reply
Sabine Mattsson 31 augusti, 2023 - 08:38

Hej! Tack för en otroligt bra blogg! Har en fråga, vad är måtten på dragonfly om man tänker att man ska in i en hiss, alltså måtten från fötterna till handtaget när det är så mycket infällt det går? Även om man kan jämföra dom måtten med bee 6? Och cybex balios s lux?
Stort tack om du vet detta ☺️

Reply
Anna 31 augusti, 2023 - 09:30

Hej Sabine!
I alla mina recensioner, utom de äldre då jag inte brukade ta lika många mått på vagnarna, så anger jag hissmått. Det är alltså hur liten vagnen kan bli utan att den fälls ihop. Här är hissmåtten för Dragonfly:

”Det jag kallar för hissmått är hur liten en barnvagn kan bli utan att man fäller ihop den, relevant att känna till om man har en liten hiss man vill att vagnen ska kunna få plats i. Bugaboo Dragonfly är alltid 52 cm bred, men är olika lång beroende på hur den används. Med liggdel på så är Dragonfly cirka 100 cm lång. Kör man vagnen med sittdelen framåtvänd i sittläge är vagnen också cirka 100 cm lång. Med bakåtvänd sittdel på Dragonfly så är vagnen cirka 102 cm lång om ryggstödet är i sittläge, och cirka 115 cm lång om ryggstödet är i liggläge.”

Tyvärr finns inte hissmått för Bee 6 med i den recensionen (https://ombarnvagnar.com/2021/05/bugaboo-bee-6/) då den har några år på nacken. Cybex Balios S Lux 2023 testade jag nu denna sommar. Recensionen är inte publicerad än men hissmåtten är:
Med liggdel – 83 cm lång
Med framåtvänd sittdel – 80 cm
Med bakåtvänd sittdel i sittläge – 80 cm
Med bakåtvänd sittdel i fullt liggläge – 94 cm

/Anna

Reply
Vendela 23 mars, 2024 - 20:31

Hej! Tack för en utförlig och bra recension. Jag fick mitt första barn för snart 3 månader sen. Har en Bugaboo Fox 5, men funderar på att kanske köpa en Dragonfly sittvagn för att ha i bilen för att slippa bära in och ut chassi etc varje gång vi ska iväg. I och med att han snart redan är 3 månader så känns det onödigt att köpa även liggdelen. Vet att det står att sittdelen kan börja användas vid 6 månader, men vet också att många börjar använda Fox-sittdelen tidigare än så. Skulle du säga att även Dragonflys sittdel kan börja användas tidigare? Eller är det 6 månader som gäller?

Reply
Anna 27 mars, 2024 - 09:33

Hej Vendela!
Jag skulle absolut säga att man kan använda Dragonflys sittdel tidigare än från sex månaders ålder. Ha den i ligg- eller viloläge. Och känns sitsen för öppen kan du alltid göra den mer ombonad, och ge mer sittstöd, med en sittdyna (tex Inovi Large eller liknande).
/Anna

Reply

Lämna en kommentar