Thule Courier

av Anna
Recension av Thule Courier

Recension av Thule Courier

Inköp: Ordinarie pris för Thule Courier är cirka 8500 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Thule.
Tillbehör: Hundvagnskit, infant sling, skyddsöverdrag och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Cykelvagn.

Ju fler cykelvagnar som kommer ut på marknaden, desto mer nischade kan de olika modellerna bli. Numera finns det cykelvagnar i alla prisklasser, även om priset förstås i stor grad påverkar vagnens komfort och funktionalitet. Thule Courier är cykelvagnen som riktar sig mot den som vill kunna skjutsa mer än bara barnen bakom sig. Courier kan nämligen göras om till lastvagn för paket och andra föremål, och som cykelvagn för hund (eller andra husdjur av lagom storlek).

Priset är ganska rimligt jämfört med vad en del andra cykelvagnar från Thule kostar. Men man måste även vara villig att kompromissa i viss mån vad gäller barnens bekvämlighet i vagnen. Thule Courier har inget viloläge på ryggstödet, endast sittläge. Småbarn, som kanske sover under cykelturen, har det därför kanske inte riktigt lika komfortabelt i Courier som i cykelvagnar vars ryggstöd kan vinklas. Samtidigt har cykelvagnar med viloläge ett ganska nytt påfund, och det gick ju faktiskt fint att cykla med barn även innan de existerade.

Thule Courier i siffror

Jag har mätt måtten nedan själv, med eget måttband, så mina mått kan ibland avvika något från tillverkarens mått. Räkna med en viss felmarginal. Thule Courier är 76 cm bred över bakhjulen men Thule själva anger att vagnen är 78 cm bred. Den är iaf definitivt smalare än 80 cm och går därför igenom alla standarddörrar. Vagnens totalt längd, med handtaget uppvikt över vagnen, får jag till 85 cm.

Sittytan är 55 cm bred, och 19,5 cm djup. Ryggstödet är 54 cm högt, mätt från sittytan upp till stången som klädseln är fäst i. Från sittytan upp till insidan av cykelvagnens innertak är det 62 cm. Cykelvagnens golv, tillika fotutrymme, är 50 cm brett och 30 cm djupt. Couriers maxvikt är 22 kg per sits, totalt maxviktskapacitet för last är 60 kg. Vagnen väger 16 kg.

Thule Courier har sittplats för två barn

Thule Courier har två sittdelar med justerbar sele.

Thule Courier har två sittplatser. Som vanligt går det dock bra att köra vagnen med bara ett barn. Då ska barnet sitta på den vänstra sittplatsen, och det finns det också en bild som visar ifall man skulle glömma det. De två sittplatserna har en gemensam sittyta. Klädseln är både slit- och smutsstålig, och väldigt luftig men gott om nät och meshtextilier.

Har man erfarenhet av Thules andra cykelvagnar så kommer man märka att Courier är en lite enklare modell. Det märks i sittdelen av på selen, som helt enkelt är en billigare variant. Denna sele har två spännen som måste paras ihop innan man trycker ned dem i spännet. Jag föredrar de selar som har spännen som kan tryckas i en och en, det underlättar om barnet är motvillig till att spännas fast. Särskilt som man måste stå dubbelvikt när man håller på med selen i en cykelvagn. Utöver det funkar selen bra. Remmarna kan dras ut och det finns bra axelvadderingar. Det är även lätt att höjdjustera axelremmarna, så selen går ut rätt i höjd med barnets axlar.

Ryggstödet på Thule Courier är svagt tillbakalutat. Inte så det stör, utan precis lagom för att det ska vara enkelt att luta sig tillbaka under åkturen. Det går inte att justera vinkeln på ryggstödet, Courier har inget viloläge utan ryggstödet är fast i sitt läge.

Så stora barn ryms i Thule Courier

Så stora barn ryms i Thule Courier.

Min yngsta var 5,5 år gammal och cirka 110 cm lång när hon åkte i Courier. Hon har inga problem att rymmas på själva sittytan och hon kan sitta normalt med stöd för hela ryggen. Att få plats med en hjälm på huvudet går också bra, det finns ändå en fin marginal mellan toppen på hjälmen och insidan av cykelvagnens tak. Däremot börjar det bli lite ont om benutrymme. Så är dock fallet i de flesta cykelvagnar och hur stort problem detta är beror nog dels på barnet, dels på hur långt man ska cykla vanligtvis. För transport till och från förskolan, eller för en cykeltur ner till stranden, så är hennes sittposition absolut bekväm nog.

Det skulle gå bra att ha ett till barn av samma storlek på den andra sittytan, men då kommer det blir kamp om benutrymmet. Ska två olika gamla syskon sitta i vagnen så kommer det inte alls bli ett problem, då ett kortare barn inte behöver ha benen böjda på samma sätt. Vill man använda Courier med ett litet barn så går det också bra, Thules Infant Sling passar även med Courier. Den får dock endast användas för promenader. Couriers minsta rekommenderade ålder för cykling är 6 månader.

Inbyggt insektsnät och vindskydd framtill på cykelvagnen

Courier kommer med inbyggt insektsnät och regnskydd/vindskydd som kan fällas ned framtill.

Kanske är även klarplasten och insektsnätet framtill på Thule Courier att anse som en enklare, billigare lösning? Men jag föredrar den framför hur Thule gjort på sina andra cykelvagnar. På dem är oftast klarplasten, det vill säga vindskyddet som även kan funka som ett väldigt enkelt regn- och stänkskydd, en separat del som kan tas av och på. Problemet med det, är att jag ibland glömt att jag hängt klarplasten på tork och sedan cyklat iväg utan det.

På Thule Courier sitter både vindskydd och nät fast på vagnen. Vill man inte använda dem, så rullar man bara ihop dem och fäster upp dem med resårbanden uppe vid cykelvagnens tak. Klarplasten använder jag nästan alltid när jag cyklar, det blir mindre tungt än utan – för då fångar ju cykelvagnen upp en massa luft. Jag är även förtjust i hur man fästet nät och plast framtill på cykelvagnen. Små elastiska öglor, med en greppvänlig tygflärp, träs helt enkelt runt piggar som sticker ut från Courier sidor.

Något många inte känner till, är att insektsnätet ska alltid vara på när man cyklar. Det står i manualen men många har nog missat den informationen. Nätet hindrar inte bara insekter, utan är även ett skydd från att stenar och skräp kan sprätta upp från vägen och slungas in mot barnen i vagnen. Det är bara om man använder cykelvagnen för promenader som man kan köra utan vare sig nät eller klarplast framtill.

Så fäster man Courier på cykeln

Så fäster man Thule Courier på cykeln.

Courier har samma fäste för cykeln som Thules andra cykelvagnar. Metallfästet skruvas fast på cykelns bakhjul. Jag har hittills inte haft en cykel som det inte passar på. Men man bör dubbelkolla kompatibiliteten med den egna cykeln innan inköp. Vill man kunna använda Courier på flera olika cyklar så kan man köpa till ett extra cykelfäste.

Med fästet fast på cykeln så kopplar man fast cykelvagnen på några minuter. Längst ut på cykelarmen finns en knopp som passar in i fästet. Den säkras med en metallsprint på en gummirem. Och får dubbel säkerhet drar man sedan en annan rem genom cykeln och fästet längre ned på cykelarmen.

Avtagbar cykelarm som är enkel att montera

Montera fast cykelarmen på Thule Courier.

Den andra ändan av cykelarmen är även den annorlunda än på Thules andra cykelvagnar. Men precis lika enkel och trygg att använda sig av, tycker jag. Av de två metallplupparna som sticker upp, så trycker man in den lilla. Då pressas också den stora ned, och cykelarmen kan föras in i cykelvagnen. Släpper man sen upp den lilla ploppen så sitter cykelarmen fast i sitt fäste. För extra säkerhet så trär man därefter cykelarmens svarta rem genom den röda öglan på cykelvagnen, och knäpper ihop den. På så sätt har man dubbelsäkring i båda ändarna av cykelarmen. Skulle ett fäste inte funka, så kommer det andra se till att cykelvagnen inte kan lossna.

Så är det att cykla med Thule Courier

Så är det att cykla med Thule Courier.

Som jag ofta har skrivit i mina recensioner av andra cykelvagnar, så skulle jag nog misslyckas totalt om jag skulle utföra ett blindtest på att cykla med cykelvagn. De känns helt enkelt så gott som likadana. Det jag främst kan märka av är cykelvagnens tyngd, och förstås hur mycket barn och packning jag har i vagnen. Thule Courier känns helt vanlig i hur den är att dra bakom sig. Den utgör varken mer eller mindre luftmotstånd än andra cykelvagnar, känns aldrig vobblig och rullar helt enkelt väldigt fint och jämnt.

Mitt barn har inte heller misstyckt angående åkupplevelsen. Cykelvagnen har ingen fjädring men sätet är bra utformat komfortmässigt. Även om det skumpar lite när vi cyklar på grusväg eller på traktorstig i skogen, så har hon inte klagat på att det känns hårt eller obekvämt.

Ställbart knäledshandtag och välfungerande promenadhjul

Courier har ställbart handtag och promenadhjul.

Att promenera med Thule Courier fungerar väldigt bra. Och det beror till stor del på det smidiga knäledshandtaget. Handtaget kan vinklas i flera olika positioner, vilket gör det lätt att hitta ett höjdläge som känns bekvämt oavsett hur lång man själv är. I högsta läget mäter jag handtaget till att vara 102 cm från marken.

För att vinkla handtaget behöver man använda båda händerna. På handtagets sidor finns runda, gråa knappar. När dessa är intryckta kan handtaget vinklas upp och ned. När man fäller ihop vagnen, eller om man vill att den ska ta upp så lite plats som möjligt när den står parkerad, så kan man fälla in handtaget över Couriers tak.

Avtagbar promenadhjul och stora lufthjul

Stora lufthjul och små promenadhjul.

Thule Courier har två luftfyllda bakhjul och två lätta, små promenadhjul i plats framtill. Promenadhjulen är riktigt smidiga att hantera. För att ta loss dem från sitt fäste så trycker man in den gråa knappen på fästets baksida. När man promenerar med Courier så är promenadhjulen förstås monterad mot marken. När man cyklar med Courier så tar man loss promenadhjulen och klickar därefter fast dem i fästet ovanifrån. De är de ur vägen under cykelfärden, men finns redo när man vill växla till promenadläge igen.

De stora bakhjulen är förstås avtagbara även de. För att lossa dem från vagnen trycker man bara in den gråa gummipluppen mitt på hjulet. Det är viktigt att se till att man har pumpat upp rätt tryck i hjulen, då det kommer göra att cykelvagnen blir mer lättrullad och mindre benägen att råka ut för en punktering.

Bra packutrymme baktill på Thule Courier

Packutrymme baktill på Thule Courier.

Jag är mycket nöjd med packutrymmet baktill på Courier. Det har en väldigt simpel igenstängning. Locket som fälls ned fästs fast med kardborre. Själva packutrymmet är väldigt rymligt. Här kan man enkelt ställa in två matkassar eller en stor strandväska. Det är enkelt att sortera in sin packning och den står stabilt på det hårda golvet. Maxvikten för lastutrymmet är enligt Thule 4 kg. Jag vet inte om den maxvikten även handlar om vagnens balans, att Courier inte får bli för baktung? Jag uppfattar i alla fall packutrymmet som både tåligt och stort.

På höger sida av Courier, om man tittar på vagnen bakifrån, sitter även en fotbroms. Den är rätt så inklämd mellan cykelvagnens sida och bakhjulet. Jag skriver att det är en fotbroms men den är faktiskt enklast att komma åt med handen, att försöka peta in en fot med sko känns för trångt. Denna broms använder man förstås när man ska parkera vagnen någonstans, under eller efter en promenad.

Thule Courier kan göras om till lastvagn och för hundar

Thule Courier omvandlad till lastvagn, med stort fraktutrymme som även funkar för hundar.

Det är väldigt lätt att göra om Courier från cykelvagn för barn, till lastvagn för paket eller annat gods. Det första man gör, är att lossa stången som övre delen av sittdelsklädseln är fäst runt. Sittdelsklädseln viker man sedan framåt, över cykelvagnens botten. Därefter vecklar man ut Couriers lastbotten, som legat vikt i botten av cykelvagnsn packutrymme. När den är helt utvecklad så klickas den i läge, genom att man trycker ner bottnen under de gråa fästena som finns längs med cykelvagnens insida. Vips så har man en plan och rejäl botten samt ett generöst tilltaget packutrymme.

Om man vill få in stora paket så är det inget problem. Då lassar man bara in från samma håll som barnen kliver in i cykelvagnen. Visst kan man få in en del paket även i en vanlig cykelvagn. Men med Thule Courier är det faktiskt möjligt att cykelfrakta hem halvstora Blocket-fynd. Jag är imponerad både av hur otroligt snabbt och enkelt det var att växla mellan barnläge och lastläge. Men också av hur praktiskt det är att kunna lasta så stora föremål, eller så mycket saker, i en cykelvagn.

Så fäller man ihop Thule Courier

Så fäller man ihop Thule Courier.

Alla cykelvagnar kan faktiskt inte fällas ihop. En del kan bara monteras isäg, för att göras mer kompakt. Men Courier har en klassisk hopfällningsmekanism. På insidan av cykelvagnen, inne i packutrymmet baktill, sitter två gråa knoppar. När man drar ut dessa så låses chassit ihop. Man kan därför trycka ihop, in och ned vagnen, så fäller Thule Courier ihop sig. Det kan dock behövas ganska starka nypor för att dra ut de gråa knopparna, men det kändes som en sådan funktion som blir smidigare ju mer den används.

Vill man göra Thule Courier så liten som möjligt, till exempel för att få in den i bilen, så börjar man med att fälla ihop den. Tar man även loss alla fyra hjul och placerar dem i cykelvagnen, så blir Courier väldigt enkel och kompakt att lassa in i bagageutrymmet.

Mitt omdöme av Thule Courier

Mitt omdöme av Thule Courier.

Som cykelvagn för barn fungerar Courier mycket väl, även om den förstås inte kan få allra högsta betyg då viloläge inte finns och sittutrymmet inte är det största på marknaden. Men för de flesta barn funkar Courier väl upp till i alla fall fem års ålder. Och i många fall behövs inte viloläge. Om man främst cyklar med barnen till och från förskolan är det ju sällan som det ska sovas i cykelvagnen ändå.

Som cykelvagn för transport av föremål fungerar Courier också mycket väl. Att göra om sittutrymmet till lastutrymme är superlätt. Det funkar verkligen att cykla till postutlämningen för att hämta ut även rätt stora paket, om man har Courier bakom cykeln. Hur det funkar att ha hund i Courier vet jag inte. Men det faktum att det går, och att det finns ett särskilt hundvagnskit att köpa till – för djurets komfort och säkerhet, gör att jag tror att Courier funkar bättre för hundar än alla andra cykelvagnar jag har testat.

Så vad blir slutsatsen? Jo, att Thule Courier helt enkelt är en riktigt bra transportvagn – oavsett om det är barn, paket eller djur man vill transportera. Och vill man ha möjlighet att snabbt och enkelt växla mellan dessa tre användningsområden, så är Courier ett av de bästa alternativen som går att finna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Thule Courier hos: Babyland
Se pris för Thule Courier hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar