Mountain Buggy Duet 2.5

av Anna
MB-Duet25-front

Recension av Mountain Buggy Duet 2.5

Mountain Buggy Duet 2.5 är Mountain Buggys senaste version av sin exceptionellt smala syskonvagn Duet, som först lanserades hösten 2011. Vagnen var då 63 cm bred men är nu i 2.5-versionen 65 cm bred. Det är ändå en knapp decimeter smalare än vad de konkurrerande syskonvagnar på bredden är. Mountain Buggys första syskonvagn på bredden, Duo, var en väldigt populär modell som existerade i ett drygt decennium innan den nu har tagits ur produktion. Det fanns helt enkelt inte längre någon efterfrågan efter att den smidiga Dueten släpptes.

Duet 2.5 har fyra lufthjul, de två framtill är svängbara men kan låsas i ett fast läge om man vill få förbättrad framkomlighet i terräng eller snö. Hjulen är dock relativt små och även om jag tycker att Dueten är skön att köra och utan problem kan manövrera den med bara en hand, så är rullet kanske inte det allra bästa jag har testat på. Jag har kört MB Duet 2.5 under en kortare period och bjuder därför mer på en genomgång av vagnen än på en regelrätt, fullång recension. För tidigare inlägg om vagnen så finns det en del att läsa i bloggens arkiv om Mountain Buggy Duet.

MB-Duet25-ihopfallning

Duet 2.5 har i flera avseenden förbättrats i jämförelse med den tidigare versionen. Ett exempel på detta är ihopfällningen. På den gamla Duet så krävdes två händer och ett visst famnomfång för att man skulle kunna komma åt de två spärrarna på vardera sida om chassit. På Duet 2.5 har ihopfällningsknappen placerats framtill på chassit, ovanför fotstödet och mellan de två sittdelarna. Knappen på spärren trycks in och sedan dras spärren loss, varpå vagnen viker ihop sig så att framhjulen hamnar under vagnen. Duet 2.5 förblir alltså 65 cm bred, och blir bara marginellt kortare men väldigt mycket plattare. MB Duet 2.5 är därför relativt enkel att få in i bagageutrymmet på en bil, även om det fortfarande kräver att man kan ta ett ganska stort grepp om chassit när vagnen ska lyftas upp.

MB-Duet25-joey-liggdel-ligglage

Det jag gillar med Mountain Buggy Duet 2.5 är att det är typen av vagnen som känns så okomplicerat enkel. Man förstår intuitivt hur den fungerar och den har inget extra lull lull, bara de mest väsentliga funktioner. Sittdelarna har steglöst ställbara ryggstöd som regleras med remmar. Liggläget är i princip helt plant, sittdelen skulle alltså kunna användas med en mjuklift om man skulle vilja. Fotstödet är inte ställbart. Varukorgen är rymlig och enkel att komma åt. Har man båda ryggstöden i liggläge kanske man upplever det som en aning bökigt att få ned en hel matkasse i varukorgen, men jag har under testkörning med lätthet packat in en (ihopfälld) sparkcykel så utrymme finns det utan tvekan.

Klädseln är förvånansvärt enkelt att ta av. Några hakar, någon dragkedja, det går på någon minut faktiskt och som bilden överst till höger i collaget ovan visar så ser det heller inte så konstigt ut att ha bara en sittdel på. Tyvärr finns det bara en typ av bygel, som går över båda sittdelarna. Så ska man köra Duet 2.5 med endast en sittdel så får man hoppa över bygeln helt. Joey, som sidokorgen kallas, är ett namn baserat på vad man kallar en djurbebis till ett pungdjur. Sidokorgen ska alltså funka som en pung, att samla saker i snarare än bebisar dock. Joeyn har samma maxvikt som sittdelen, alltså 18 kg, vilket innebär att man kan storhandla tills plånboken blöder om man har MB Duet 2.5 som shoppingsällskap. Joeyn fästs vid chassit med två adaptrar som kläms på plats och som man sedan klickar fast shoppingkorgen i. Samma gäller liggdelen, det är alltså också det snabbt gjort till skillnad mot Mountain Buggys tidigare lösningar för att fästa en liggdel vid ett syskonchassi. Liggdelen är ganska liten, vilket känns logiskt med tanke på att chassit inte är så brett. Suffletten på sittdelen funkar bra med sin lilla solkeps även i liggläge, men liggdelen sufflett hade gärna fått vara en aning längre. Barnet i liggdelen känns en aning oskyddat även om suffletten är fullt utfälld.

MB-Duet25-face-to-face

Det jag tror är mest intressant med MB Duet 2.5 är dock att liggdelen numera kan byggas om till denna bakåtvända face-to-face-sittdel. Den bakåtvända sittdelen kan alltså inte köpas separat, utan det är samma ram och sufflett som till liggdelen, och så medföljer ett sittdelstyg som träs på ramen. Sittdelen har också 9 kg som maxvikt, man tänker att den borde orka 18 i och med att sidokorgen Joey kan ta den vikten men tyvärr. Min yngsta på bilderna ovan fyller 2 år om två månader och är cirka 85 cm lång, relativt normalstor för sin ålder. Han ryms ju faktiskt bra i sittdelen och suffletten kan fällas upp utan att slå i huvudet. Benstödet känns dock för kort och ett barn i hans ålder uppskattar inte det fixerade viloläget det minsta, han vill kunna sitta upp mer. Face-to-face-sittdelen kan rent fysiskt fästas på chassit även i liggläge, men som jag förstått är detta inte testat och godkänt och sittdelen måste alltså lossas helt och sen klickas fast igen. Jag hoppas Mountain Buggy i framtida utveckling gör face-to-face-sittdelen med lite längre fotstöd och att det finns möjlighet att vinkla sittdelen med barnet i. Då skulle MBs vagnar snart vara jämförbara med andra duo- och syskonvagnar med vändbara sittdelar. Och tyvärr, denna liggdel och face-to-face-sittdel finns inte för Duo, endast för Duet.

När ens bebis vuxit ur liggdelen, vilket kanske görs redan vid 3-4 månaders ålder om man har ett stort barn, och ännu mer om barnet är fött på hösten och uppnår den åldern mitt i vintern när man ska ha tjocka kläder och kanske en åkpåse också, då fyller face-to-face-sittdelen sin funktion som allra mest. Den gör mycket mer utrymme för en större bebis, och det går utmärkt att fästa en (mindre) åkpåse i den. Ett barn runt halvåret brukar dessutom i större utsträckning trivs i ett tillbakalutat viloläge, att sova med huvudet lite upphöjt känns väl dessutom bara positivt såhär i influensa- och förkylningstider.

MB-Duet25-barn-storlek

Sist men inte minst: Dueten är 65 cm smal, hur stora barn kan egentligen rymmas i den? Rätt stora, tycker jag. Mitt mellanbarn fyller 5 år om några veckor så hon är egentligen mer än 4,5 år gammal på dessa bilder. Och hon sitter bra, så länge hon sitter. Men i hennes ålder så är behovet av liggläge också i princip lika med noll, och att fotstödet är lite kort bekymrade henne inte. Den sträcka på 2,5 km hon åkte i vagnen så var det inget problem att sitta med böjda knän. Minstingen på 85 cm har utrymme kvar för att växa innan fötterna ens tar i fotstödet, och han har rymd under suffletten också. På bilderna ovan har jag tryck fram ryggstöden en bit framför suffletten, för att få ett mer upprätt sittläge – något jag vet uppskattas av mina barn. På sina singelvagnar är detta en funktion som Mountain Buggy redan har förbättrat, så vi får hoppas att syskonvagnen får se samma utveckling framöver – då det vanliga sittläget är en aning för bakåtlutat i mitt tycke.

Mitt sammanfattade intryck av MB Duet 2.5 är riktigt gott. Det finns detaljer kvar för Mountain Buggy att jobba på, men det har också hänt väldigt mycket positivt i jämförelse med den första MB Duet som jag körde i januari 2012, för snart fyra år sedan. Med en snart femåring och en tvååring i vagnen så känns den som sagt stundvis lite trögkörd, jag tror jag skulle uppskattat något större hjul kanske, men den är fortfarande manövrerbar med en hand och att den är så smal gör den ändå väldigt enkelt att använda, i synnerhet i stadsmiljö eller inne i matbutiker och dylika miljöer. Jag förstår varför MB Duet är en populär barnvagnsmodell och ser verkligen fram emot hur Dueten kommer fortsätta förbättras.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla den senaste versionen av MB Duet hos: Jollyroom
Handla den senaste versionen av MB Duet hos: Babyland

Du kanske också gillar

21 kommentarer

Daniel 1 januari, 2016 - 19:03

Tack för en bra recension! Vi funderar nu starkt på denna, då vi är ute efter en syskonvagn i rimlig prisklass där sittdelarna är vändbara.

Då den är minst en decimeter smalare än de flesta konkurrenter, känns den inte för smal för barnen?

Vi har också kollat på Beemoo LA och 2ME Los Angeles. Men båda dem verkar lite tunga och otympliga att få in i bilen. Mountain Buggy Duet 2.5 låter som ett bättre val om man inte ska upp till Emmaljunga Viking Double eller ännu högre till Bugaboo.

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 23:19

Hej Daniel!
För en vuxen kanske utrymmet kan se smalt ut, men jag försöker utgå ifrån vad mina barn uttrycket för känslor om vagnarna de sitter i. En normalstor 2-3-åring ryms i Dueten, även min 4,5-åring fick plats som du ser, dock skulle hon inte kunna ligga i den. Men den är inte den rymligaste syskonvagnen, så är det ju.

Håller helt med dig om att de andra du nämner är rätt stora och klumpiga, jag har kört Beemoo LA och skulle inte välja den om jag behövde packa in vagnen i bilen.
/Anna

Reply
Jonas 3 januari, 2016 - 23:01

Hej!
Du skrev att du på bilden tryckt fram ryggstödet till sittdelen framför suffletten för ett mer upprätt sittläge – hur gjorde du det? Vi önskar också att sittläget var mer upprätt och det är ett av våra frågetecken med vagnen

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 22:22

Hej Jonas, du får helt enkelt försiktigt men bestämd pressa ryggstödet framför sufflettbågarna. När du har så, så kan du dock inte fälla ut suffletten för det är den som håller ryggstödet uppe i det mer upprätta läget!
/Anna

Reply
Isabell 23 januari, 2016 - 22:06

Hej!

Hur mkt väger din son? Du skrev att maxvikten är 9 kilo, kan inte minnas vad min nu 5.5 åring vägde som tvååring. Vi letar vagn till kommande unge, och gillar verkligen UJ men vill ha en bakåtvänd sittdel. Vi bytte från iCandy till UJ när sonen var 1.5, det funkade bra tycker vi, men inte tidigare. /Isabell

Reply
Anna 24 januari, 2016 - 22:15

Hej Isabell!
Han väger ungefär 11 kg skulle jag tro. Men han är en ganska tunn tvååring, min dotter vägde betydligt mer vid samma ålder!
/Anna

Reply
Sandra 7 februari, 2016 - 21:02

Hej! Tack för bra recensioner! Vet du om face to face finns till dom vanliga MB. Inte sett det när jag letar på nätet. Ej ute efter en syskonvagn. Hälsningar Sandra

Reply
Anna 8 februari, 2016 - 21:25

Hej Sandra,
japp, det finns! Kolla t.ex. här: http://www.babyland.se/mountain-buggy-face
/Anna

Reply
Sandra 11 februari, 2016 - 15:01

Tack för svaret! =)

Reply
Ingrid 23 juli, 2016 - 22:42

Hej! Vill bara upplysa om att det endast är liggdelen för parent-facing-seat som har maxvikt 9 kg. Ombyggd till sittdel är den godkänd upp till 15 kg!

(https://mountainbuggy.com/se/Buy/carrycots/carrycot-plus-for-urban-jungle,-terrain-and-one, under ’description’)

Fantastiskt bra tycker jag 🙂

Reply
Anna 25 juli, 2016 - 18:49

Hej Ingrid, ja det stämmer! Sen jag skrev detta har MB testat om face to face-sittdelen och fått den godkänd för 15 kg. Toppen! Nu ska de bara fixa till så man får vinkla den när barnet sitter i också, så kan det nog bli riktigt bra.
/Anna

Reply
Anna 24 augusti, 2016 - 12:20

Hej! Jag undrar om du minns vad det var för åkpåse du testade till face-to-face-sittdelen?

Vänliga hälsningar
Anna

Reply
Anna 24 augusti, 2016 - 14:40

Hej Anna,
jag testade aldrig någon åkpåse i den, men alla av mindre modell bör funka. De går ju att trä över sittdelens rygg och selen är det inget konstigt med. Kolla på tex Voksi Urban utan förlängningen eller tex 7AM B212 i kortaste utförandet. De flesta åkpåsar är ju 1 m, de funkar också men lär hänga ned en bit.
/Anna

Reply
Suzette 16 oktober, 2016 - 21:08

Hej!

Har kikat lite på denna men endast på nätet.
Har en tvååring och en nyfödd. Funderar över när liggdelen görs om
får man plats med åkpåse (såg du svarat här uppe så fick svar på det).
Går det inte att ha den sittdelen i liggläge? Kan man vinkla den något?

Vagnen verkar väldigt bra annars

Reply
Anna 17 oktober, 2016 - 12:38

Hej Suzette,
ja men precis, åkpåse tror jag inte är något problem alls. Vill man inte att den ska hänga utanför fotstödet så får kan köpa en miniåkpåse förstås. Det är som jag förstår det inte godkänt att ha f2f-sittdelen i liggläge, men det går att ta loss f2f-sittdelen och fästa den i liggläge. Så det är fysiskt möjligt att ha den så. Den går dock inte att smidigt vinkla mellan lägen, utan då måste hela f2f-sittdelen tas loss och fästas om på chassit.
/Anna

Reply
muminmamman 29 december, 2016 - 13:07

Hej!
Mycket bra blogg! Tack för intressant läsning! Jag måste ändå fråga om din personliga uppfattning. Vi väntar vårt tredje barn i juni, storebror kommer då att vara 2,5 år, och vi bedömer att vi behöver en syskonvagn. jag vill dock kunna använda den som singelvagn, eftersom jag kommer att gå promenader med båda barnen, men även bara med bebisen. Då återstår två val. bugaboo eller Mountainbuggy duet. Vi bor på landet och kör ofta bil, men promenerar mycket också. Vilken hade du föredragit? tack på förhand!

Reply
Anna 31 december, 2016 - 10:45

Hej, jag är ju lite i samma läge, får mitt fjärde barn om en månad och min yngsta är då 3 år. Jag har valt Donkeyn. Jag tycker den är mer lättkörd/lättstyrd och gillar att den har vändbara sittdelar. Duet är ju smalare i syskonläge förstås, och kan fällas i ett stycke. Samtidigt tror jag att Donkeyn går att få mer kompakt när den ska in i bilen, men den är inte jättekul att ta isär och packa in i bilen. Jag som inte åker supermycket bil i min vardag (har inte körkort) har förstås hur vagnen är att promenera med som en viktigare punkt än hur den är att fälla ihop! Så, som vanligt, beror allt på vad man har för egna preferenser. Men kan ni provköra båda vagnarna innan inköp så skulle jag rekommendera det, för de har rätt olika körkänsla!
/Anna
/Anna

Reply
Josefine 2 januari, 2017 - 23:00

Hej! Har en duo vagn från 2014 som jag söker liggdel till. Vet du vilken som passar? Med vänlig hälsning, Josefine

Reply
Anna 3 januari, 2017 - 21:20

Hej Josefine, alla Duo-liggdelar från 2004 och framåt ska funka på din UJ Duo som jag förstått det! Andra modellers liggdelar funkar inte.
/Anna

Reply
Helen 16 november, 2017 - 13:32

Hej, I have a question about the face-to-face seats. How heavy and long is your kid and how long do you think it will last?

Thanks;)

Reply
Anna 21 november, 2017 - 22:58

Hi Helen,
in these pictures my son was almost 2 years old, weighed about 10-11 kgs and was 85 cms tall. He was too big for the seat, I would say.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar