Joolz Day 5

av Anna
Recension av Joolz Day 5

Recension av Joolz Day 5

Inköp: Ordinarie pris för Joolz Day 5 med sitt- och liggdel är 14, 500 kr. Denna vagn är recensionsexemplar från Joolz.
Tillbehör: Regnskydd, åkpåse, babyskyddsadaptrar och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Joolz är långt ifrån ett nytt märke på den svenska marknaden. Den första versionen av Joolz Day kan jag fortfarande se rulla förbi ute på stan ibland, men de vagnarna börja bli både gamla och slitna. Inte konstigt det, med tanke på att de började säljas i Sverige för mer än tio år sedan. Sedan tog det tid innan Day uppdaterades. Först i början av år 2017 släpptes Joolz Day 2, en vagn jag körde mitt fjärde barn i mycket och verkligen kom att gilla skarpt. Två år senare släpptes en uppdaterad version, kallad Joolz Day 3. Och i slutet av år 2020 var det release för den dittills största uppdateringen av vagnen – i och med Joolz Day+ så fick sittdelen äntligen en enhandsfällning, en efterlängtad funktion.

Joolz har kanske inte alltid varit snabbast på bollen när det gäller nya funktioner. Åtminstone inte hos Day. Däremot har det utvecklat en del andra barnvagnsmodeller som känts helt rätt i tiden – såsom den av många högt älskade lilla stadsvagnen Joolz Hub+ och superkompakta resevagnen Joolz Aer+.

Jag avslutade min recension av Joolz Day+ med att hoppas att Joolz inför nästa uppdatering skulle ha upptäckt den förlängningsbara suffletten. Den drömmen gick i uppfyllelse! Men vad som verkligen överraskade mig, var att Joolz inte stannat där utan även genomfört en rad andra uppdateringar av Day. Spoiler alert: De är alla mycket lyckade. Day 5 kommer snabbt segla upp som ett förstahandsalternativ för många blivande föräldrar som vill ha en smidig duovagn för stadsmiljö.

Skillnaderna mellan Joolz Day + och Joolz Day 5

Skillnaderna mellan Joolz Day+ och Joolz Day 5

De må se lika ut vid första anblick, och visst behåller Joolz Day sin siluett, men det är mycket som har ändrats mellan Day+ och Day 5. Det här är de främsta skillnaderna:

  • Uppdaterad liggdel med ventilation och möjlighet att lossa liggdelen från chassit med en hand
  • Sittdel med ergonomisk sittläge och vanligt, plant liggläge
  • Justerbart fotstöd som kan vinklas mellan två positioner
  • Förlängningsbar sufflett
  • Självstående ihopfälld, med och utan sittdel på
  • Ny varukorg som rymmer 25 liter och tar 10 kg i vikt
  • Smidig och skovänlig pistolbroms
  • Lägre vikt, Day 5 väger endast 12 kg med sittdel på

Joolz Day 5 i siffror

Alla mått nedan har jag själv mätt, med eget måttband. Det är lite klurigt ibland, så räkna alltid med en felmarginal på någon centimeter hit eller dit. Joolz Day 5 är 59 cm bred, mätt över vagnens bakhjul. Vagnen har ett teleskophandtag som kan justeras mellan fem olika höjdlägen. I lägsta läget är handtagets övre kant 104 cm från golvet. I översta läget är handtaget 114 cm högt.

Joolz Day 5 kan fällas ihop med sittdelen på endast om sittdelen är vänd framåt. Då är vagnens mått (B)59 x (H)39 x (L)102 cm. Det är mätt med bygeln avtagen. Väljer man istället att fälla chassit separat och stapla sittdelen ovanpå mäter Day 5 59 x 37 x 87 cm. Endast chassit ihopfällt är 59 x 31 x 68 cm stort. Joolz Day 5 är en lätt vagn. Med sittdelen monterad väger den 12 kg, och med liggdelen 12,5 kg.

Mått för Joolz Day 5 liggdel

Liggdelens bäddmått är 34 cm brett, mätt på mitten av liggdelen, och 75 cm på längden. Då är längden mätt inifrån den förstärkta delen i huvudändan. Liggdelens djup, från kant ned till madrass, är 22 cm. Höjden från golvet till liggdelens botten är 59 cm. Från golvet till liggdelens kant mäter jag 82 cm. Vill man fästa att barnvagnshänge på suffletten så finns det öglor på insidan, och avståndet innanför sufflettbågen mäter jag till 36 cm. Liggdelens maxvikt är 9 kg.

Mått för Joolz Day 5 sittdel

Sittdelen tillhörande Day 5 har ett ryggstöd som jag får till att vara 52 cm högt och 27 cm brett, mätt på mitten. Själva sittytan är 26 cm bred och 22 cm djup. Fotstöden är 34 cm brett mitt på, och 18 cm högt. Avståndet mellan sittyta och bygelns undre kant är 23 cm. Från ryggstödet till bygelns insida är det 26 cm. Day 5 har en ergonomisk sittdel som ändå får ett plant liggläge, precis som en vanlig sittdel, när ryggstödet fälls hela vägen ned. Längden på liggläget är 93 cm. Avståndet från sittytan upp till insidan av suffletten är 54 cm. Från golvet till sittytan är höjden 57 cm. Sittdelens maxvikt är 22 kg.

Hissmått för Joolz Day 5

Hissmått för Joolz Day 5

Hissmått är hur liten en vagn kan bli utan att den fälls ihop och utan att man behöver ta ut barnet. Jag mäter alltid med handtaget i lägsta läget.

Längd med liggdel på chassit87 cm
Längd med framåtvänd sittdel i sittläge81 cm
Längd med bakåtvänd sittdel i sittläge81 cm
Längd med bakåtvänd sittdel i liggläge95,5 cm

Day 5 har en mysig liggdel med lång sufflett

Ombonad liggdel med förlängningsbar sufflett

Day 5 har en rymlig och ombonad liggdel med en väldigt slickad formgivning. Jag rekommenderar starkt att man ger sig på att montera liggdelen en dag då man ligger på topp mentalt, för den processen var en prövning. Jag gav upp ett flertal gånger och det var inte förrän min man klev in i form av assisterande montör med starkare händer som jag lyckades med det sista momentet. Med tanke på att jag minns monteringen av liggdelen till Day 2 som en lika svettig process (som dessutom satte igång min förlossning, fyra timmar senare var jag fyrabarnsmamma) så vågar jag påstå att Joolz liggdelar är svårmonterade jämfört med många andra. Det är tur att man bara behöver göra det en gång.

I gengäld så är liggdelen på alla sätt väldigt smidig att hantera när den väl är monterad. Bäddytan är generös, med en ombonad förstärkning som mjukt skyddar barnet i liggdelens huvudända. Liggdelen och sittdelen monteras på samma ram, och har samma sufflett. När suffletten förlängs så får man mycket bra skugga och vindskydd för barnet i liggdelen.

Välsittande liggdelslock och gott om ventilation

Day 5 har en liggdel som passar både på sommaren och vintern.

Day 5 har ett liggdelslock med slickad passform. Jag har alltid uppskattat den snyggt dolda dragkedjan, det är lite finare än med ett tydligt blixtlås längs med liggdelens kant. Locket har en självstående kant, som ihop med den förlängningsbara suffletten ger ett bra vindskydd. På undersidan av liggdelen finns rejäla fötter, så att den kan ställas plant och stabilt på marken, även utomhus, utan att bli blöt eller smutsig på undersidan. På insidan av suffletten finns tre öglor, där man enkelt kan fästa en barnvagnsleksak eller annat hänge för bebisen att titta på.

Liggdelen känns välisolerad för kalla vinterdagar men Day 5 fungerar lika bra för en sommarbebis. Suffletten har en stor vädringsficka med meshnät som öppnas med blixtlås. Och klädseln i liggdelens huvudända kan öppnas upp och vikas åt sidan, under finns ytterligare en stor vädringslucka. Båda luckorna är välplacerade på ett sätt som gör att frisk luft kommer in och kan svalka i liggdelen, samtidigt som barnet fortfarande kan ligga i skuggan.

Day 5 har en vändbar sittdel

Day 5 har en vändbar sittdel.

Joolz Day 5 har en vändbar sittdel, som kan ändras från framåtvänd till bakåtvänd med en hand. På båda sidor av sitsen, nere vid infästningen i chassit, finns två gråa knappar. Det är memoryknappar. Så snart man tryck in knappen så lossar sitsen från chassit på den sidan. Vilket innebär att man kan trycka in dem en och en, och sedan med samma hand lyfta av sittdelen.

Att ta av sittdelen funkar otroligt smidigt. Däremot upplever jag att jag ibland behöver dubbelkolla att den verkligen fastnat ordentligt, efter att jag vänt den. Trycker man till ordentligt när sittdelen placeras på chassit så låser den fast sig direkt. Men om man bara mjukt passar in sitsen i chassit så händer det att den inte klickar i. Knapparna har dock tydligt röda markeringar, så man behöver aldrig tvivla på ifall den sitter fast eller ej, det syns vid ett snabbt ögonkast.

Mysig sittdel med svängbar bygel och genomtänkt sele

Rymlig sittdel med svängbar bygel och smart sele.

Day 5 har en ombonad och öppen sittdel, med en klädsel som utgörs av flera fastmonterad dynor. En lite ovanlig lösning, men av goda skäl ska det visa sig. Och komforten är det inget fel på. Vadderingen är helt normal för en duovagn och tyget känns skönt men ändå tåligt. Selen är precis som man vill ha den, med lite extra imponerande detaljer tycker jag. Selspännet är lättanvänt, och selremmarna klickas i individuellt. Det innebär att man själv kan välja om man vill spänna fast hela barnet, eller bara över axlarna alternativ bara över höften.

Alla selremmarna kan dras åt och förlängas. Vad jag verkligen gillar är att axelremmarna kan rullas upp och fästas ihop med en elastisk ögla, på samma sätt som man kan göra på många bärselar. Det innebär att när barnet är litet och selen är åtdragen för att passa en liten kropp så slipper man ha långa ändar som hänger och dinglar. En riktigt snygg lösning. Axelremmarna kan mycket lätt justera steglöst mellan olika höjdlägen, det är bara att dra dem upp och med längs ryggstödet.

Day 5 har en smidig bygel. Den kan öppnas upp i båda ändarna och lätt svängas åt sidan, men går förstås även att lossa helt. För att öppna upp eller ta av den så trycker man in de fyrkantiga, gråa knapparna i bygelns ändar. Det är lätt att tro att man måste pressa in knapparna hårt så de klickas innan bygeln kan öppnas. Men på Day 5 räcker det med ett lätt tryck, och någon direkt klick-feedback får man inte utan bygeln är upplåst nästan utan att det märks. Jag uppskattar att knapparna är så lätta att trycka in och att det inte går att klämma fingrarna när man gör det.

Så sitter en 1,5-åring i Joolz Day 5

Så bra sitter en 1,5-åring i Joolz Dya 5.

Day 5 har 22 kg som maxvikt för sittdelen. Barn upp till cirka tre år kan sitta i vagnen. En normallång 1,5-åring ryms väl och kan som bilderna ovan visar växa ett bra tag till. Sittdelen upplevs som rymlig på bredden, att ha en åkpåse av tjockaste vintermodell och overall på sig är inget problem. Varken selen eller sittdelen känns trång att använda.

Sittdel som kan vinklas mellan sitt-, vilo- och liggläge

Sittdelen kan justeras från sittläge till viloläge.

Överst på ryggstödets baksida finns en spärr, med den upplyft kan man vinkla sittdelen mellan tre olika lägen. Joolz Day 5 har en sits som kan positioneras i sittläge, viloläge eller liggläge – och alla lägen kan användas oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Spärren är mycket lätt att få upp och sitsen kan lätt vinklas med en hand, även med ett barn i vagnen.

Day 5 har ett bra upprätt sittläge, viloläget är lagom tillbakalutat och i liggläget så är sittdelsramen helt parallell med marken. Vad som är unikt med vagnen, är att sittdelen omvandlas när den fälls tillbaka.

Ergonomisk sittdel som blir en vanlig sits med plan sovyta i liggläget

Joolz Day 5 har en ergonomisk sittdel som blir en vanlig sittdel med plan sovyta i liggläge.

När man vinklar sittdelen tillhörande Day 5 så dras sittdelsramen ut samtidigt som den fälls tillbaka. De två bilderna längst ned i mitten och till höger i collaget ovan visar att ramen förlängs med omkring en decimeter. Eftersom sitsen sträcks ut, så planas även sittytan till. Det betyder att Day 5 har en ergonomisk, skålad sittdel i sittläget och i viloläget. Men i liggläget har Day 5 en plan sovyta, precis som en vanlig sittdel har. Läs gärna mitt tidigare inlägg om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel.

Jag tycker lösningen är genial. Den ergonomiska sittdelen ger ett väldigt bra sittstöd, särskilt för mindre barn, och sen får man på några sekunder en plan sovyta, vilket också är uppskattat av många barn. Fällningen funkar lika smidigt när sittdelen är tom som när ett barn sitter i den. Enda krånglet jag upplevt, är att sittdelen är lite, lite trögare att fälla upp och ned om man gör det när det varit ute ett tag i -15. Det är lite mer motstånd i ramen då, när den förlängs och trycks ihop. Men det funkar, det bara känns lite mer. Och det är ju för de flesta ganska sällsynt med så kallt väder ändå.

Förlängningsbar sufflett med vädringsficka

Förlängningsbar sufflett med stor vädringslucka.

Eftersom man med Joolz Day 5 använder samma ram, först för liggdelsklädseln och därefter för sittdelen, så är det även samma sufflett. Och äntligen har Day alltså fått en förlängningsbar sufflett. Suffletten är lätt att dra ut och in, och stannar i sina lägen. För att förlänga den öppnar man upp en dragkedja, och så kan suffletten dras ut ett extra steg. Längst bak på suffletten finns den stora vädringsluckan, också den öppnas med dragkedja. Vädringsfickan kan användas på samma sätt oavsett om suffletten är förlängd eller inte.

Sufflettens täckning över sittdelen är bra, när den är förlängd. Suffletten går inte hela vägen fram till bygeln men den skuggar barnet fullt godkänt, lite bättre än godkänt faktiskt, även när sittdelen är i liggläge. Huvudet kommer hela tiden befinna sig i skugga. I sittläge och viloläge är förstås suffletten alldeles utmärkt.

Fotstöd som kan ställas i två positioner

Sittdel med enkelt ställbart fotstöd.

Sittdelen har ett fotstöd med en knäled, som gör att det kan vinklas mellan två olika positioner. Antingen har man fotstödet i linje med ramen, eller så kan man fälla upp det ett steg. På så sätt får man en längre sittyta när sittdelen är i sittläge. För att vinkla fotstödet trycker man in den långsmala knappen längst fram på dess undersida. På insidan av fotstödets kant finns en räfflad yta, för lite bättre grepp för barnets fötter.

Justerbart teleskophandtag och snygga detaljer

Day 5 har teleskophandtag och smarta detaljer.

Joolz Day 5 har ett handtag som kan justeras mellan fem olika höjdlägen. I lägsta läget är det 104 cm från marken till handtagets övre kant. I högsta läget är handtaget 114 cm högt. Handtaget är rundat och greppvänligt. Precis där chassit börjat sitter två metallspärrar. Dessa pressar man ner, båda samtidigt, för att kunna höja och sänka handtaget. Även om det kräver två händer så känns det riktigt smidigt, spärrarna kan man trycka in med tummarna medan man drar i handtaget med resten av handen.

Jag uppskattar att Joolz är noggranna med detaljer, både vad gäller funktion och detalj. Eftersom ligg- och sittdel delar samma sufflett följer förstås öglorna för upphängning av barnvagnshänge med till sittdelen. Smart, för även ett sittande barn kan tycka om att ha en favoritleksak fäst i vagnen så den inte kan råka kastas bort. Klädseln har en otroligt fin passform, även runt ryggstödet. Och Joolz är otroligt stilfullt diskreta med sin branding av vagnen. En liten knapp med ett J på suffletten är precis en sån detalj som gör att man ser att vagnen är från Joolz, utan att det trycks upp i ansiktet på en.

Lättåtkomlig varukorg med nedfällbar kant

Stor varukorg med nedvikbar bakre kant.

Jämfört med tidigare versioner av Joolz Day har Day 5 alltså fått en större varukorg, med högre maxvikt. Varukorgen kan nu packas med 10 kg, och är mycket lättåtkomligt från alla håll. Det gäller även när man har liggdelen monterad på chassit, vilket är ett stort plus. Den bakre kanten av varukorgen är flexibel, och kan vikas ned. Det gör det enklare att stoppa in större föremål i varukorgen. Under Day 5 får man enkelt plats med allt det man behöver. En normalstor skötväska går in utan problem, och lämnar plats kvar för annat man vill ha med under utflykten eller promenaden.

Joolz Day 5 har punkteringsfria hjul och pistolbroms

Joolz Day 5 har punkteringsfria hjul.

Day 5 har punkteringsfria hjul. Alla hjul är mycket lätta att klicka av från chassit. Framhjulen är snurrbara, men kan låsas. Och det stora plusset är att detta kan göras med foten. Man slipper alltså bli blöt och smutsig om fingrarna, om man promenerar ute i snö eller lera och vill växla mellan fasta eller snurrbara framhjul. För att låsa framhjulen trampar man till med foten ovanpå framhjulsupphängningen, så plattan trycks ned. Och för att göra framhjulen snurrbara igen, så trycker man till baktill på plattan, så den blir plan igen. Väldigt enkelt och smart tycker jag.

Även fotbromsen är välkonstruerad. Joolz Day 5 har fått vad Joolz själva kallar för en push-push-broms. Fotbromsen är placerad vid höger bakhjul, en smal liten svart pedal. För att lägga i bromsen trycker man ned pedalen en gång. Och för att låsa upp vagnen så pressar man bara ned pedalen en gång till. Det är också lätt att se om man lagt i bromsen eller inte. När Day 5 är bromsad så syns en tydlig, röd markering precis bredvid den. Och när Day 5 är upplåst och redo att rullas, så försvinner den röda pricken.

Så fäller man ihop Day 5

Så fäller man ihop Day 5.

Joolz Day 5 kan fällas ihop med sittdelen på, om sittdelen är framåtvänd. Använder man vagnen med liggdel eller med bakåtvänd sittdel, så får man ta av dem först (eller vända sittdelen framåt), innan chassit kan fällas. Fällningen kräver två händer men är mycket enkel. Först tar man tag med händerna runt handtaget på båda sidorna. Man trycker in knapparna på spärrarna, samt drar spärrar mot sig, tills man hör och känner att chassit låses upp. Sedan låter man handtaget falla ned mot marken, som på den tredje bilden i collaget ovan. Därefter lyfter man upp chassit i mittstången, och då fälls resten av det också ihop.

Det kanske låter omständligt, men jag upplever fällningen som otroligt enkel. Att fälla ihop Day 5 tar tre sekunder, max. Vill man fälla vagnen med sittdelen på, så har man den i sittläge och gör på precis samma sätt som när man fäller enbart chassit.

Joolz Day 5 ihopfälld med sittdel på och separat

Joolz Day 5 ihopfälld med och utan sittdel på chassit.

Bilderna överst i collaget ovan föreställer Joolz Day 5 ihopfälld med framåtvänd sittdel på chassit. Därefter en bild på chassit ihopfällt med sittdelen placerad löst ovanpå. Och slutligen en bild på endast chassit ihopfällt. För att underlätta vid förvaring så är Joolz Day 5 självstående ihopfälld. Både med sittdelen på, och när man fäller chassit separat.

Och för att underlätta vid all hantering av vagnen, så låser chassit automatiskt ihop sig när det fälls ihop. Om man ofta ska lyfta in vagnen i bilen så är detta en funktion man kommer uppskatta innerligt. Det är otroligt irriterande med chassin som delvis fäller ut sig när man lyfter upp dem. Det problemet kommer man inte ha med Day 5. Och när man vill fälla upp vagnen igen, så är det bara att trycka in den gråa knappen som syns på bilden längst ned till vänster i collaget ovan. Då låses chassit upp sig, och fäller smidigt ut sig om man samtidigt lyfter upp Day 5 med ett knyck i handtaget.

Mått på Joolz Day 5 ihopfälld

Alla måtten nedan är mätta av mig, med måttband, så viss felmarginal får man räkna med. Jag har mätt med bygeln avtagen från sittdelen.

Joolz Day 5 endast chassi59 x 31 x 68 cm
Joolz Day 5 med framåtvänd sittdel59 x 39 x 102 cm
Joolz Day 5 med sittdelen placerad löst ovanpå chassit59 x 37 x 87 cm

Körkänslan hos Joolz Day 5

Körkänslan i Joolz Day 5.

Joolz Day 5 är imponerande lätt och smidig. En fullstor duovagn som endast väger 12 kg tillhör inte vanligheterna. Att Day 5 är lätt är något man verkligen känner när man kör och hanterar vagnen. Det gör vagnen otroligt härlig i stadsmiljö, men mer svårhanterad i terräng. Vintern har bjudit på stora mängder snö och is på gatorna och Day 5 får ibland kämpa för att ta sig fram. Det hjälper om man låser framhjulen men eftersom vagnen är så lätt så kan man inte riktigt trycka sig igenom en snövall eller annat ojämnt underlag på samma sätt som man kan med en tyngre, mer robust barnvagn.

En heldag på Skansen med rejält med snö och is på marken gick ändå utmärkt. Joolz Day 5 tog sig fram. Det finns fjädring i chassit men jag skulle inte påstå att Day 5 har ett riktigt gung. Men vagnen känns inte heller stel och stötig. Hjulen rullar på mycket fint och jag ser inga tendenser alls till att det skulle fastna grus i dem. Jag föredrar för det mesta att ha handtaget i högsta läget, även på Day 5. Men även på lägre lägen har man mycket gott utrymme för benen när man går med vagnen. Varukorgen sitter lite upphöjd, och bromsen är placerad åt sidan, så det händer helt enkelt aldrig att jag sparkar i vagnen med fötterna.

Day 5 är en dröm att köra i stan och på släta underlag. Vagnen nästintill rullar av sig självt och kräver mycket lite kraft för att köras och svängas. Day 5 är också mycket följsam, och kan lätt manövreras runt hörn, i små hissar eller på en buss. Även om Day 5 är större än lillasyskonet Joolz Hub+ så känns det lite lik i körkänslan, och det är en komplimang.

Mitt omdöme av Joolz Day 5

Mitt omdöme av Joolz Day 5.

Joolz har lyckats väldigt väl med Day 5. Jag hade förväntat mig en traditionell uppdatering av vagnen, ungefär som när Day 3 blev Day +. Men Joolz Day 5 känns på många sätt som en helt ny duovagn i Joolz sortiment. Jag förstår dock att man väljer att behålla Day som produktnamn, då det är så pass väletablerat. Men den som redan kört en Joolz Day ska inte luras att tro att de vet hur Day 5 är. För det mesta med vagnen känns nytt – även om mycket ser bekant ut.

Joolz Day 5 har kanske inte fått marknadens längsta sufflett. Men det finns ingen grund längre för att kalla den kort. Det är en stor förbättring för Day. Varukorgen är stor och tålig, fällningen funkar alldeles utmärkt och Day 5 är riktigt smidig att hantera när den fällts ihop. Jag har inga anmärkningar på liggdelen (utom på monteringen…) och sittdelen är one of a kind. Den har både svängbar bygel, ställbart fotstöd, ergonomisk sits OCH plant liggläge, förlängningsbar sufflett som sagt, och en sele som funkar helt felfritt. Jag vet inte vad mer man kan önska av en sittdel faktiskt?

Joolz Day 5 är skräddarsydd för familjen i stan

Joolz Day 5 är en riktigt lyxig och superfunktionell duovagn. Den låga vikten är imponerande. Körkänslan också. Och alla de välfungerande funktionerna – memoryknappar för sitt- och liggdel, fotbromsen, hur man låser framhjulen – gör att det nästan aldrig dyker upp några irritationsmoment under användningen. Day 5 är en klockren stadsvagn och bör ses som en ytterst allvarligt konkurrent till Bugaboo Fox, som annars dominerar i popularitet åtminstone här i min hemstad Stockholm. Det skulle inte förvåna mig om Joolz Day 5 om ett år också är en mycket vanlig syn på gatan.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Joolz Day 5 hos: Babyland
Se bästa pris för Joolz Day 5 hos: Baby V

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Ellinor 7 februari, 2024 - 15:15

Hej! Hade vi väntat första barnet hade det helt klart blivit en Joolz day 5. Så snygg och stilren! Och tack för denna fina recension.

Nu är vi redan nöjda ägare av en Joolz hub+ och funderar på duovagn till höst/vinterbarn.
Tror du vi blir lika nöjda med Joolz Geo 3? Eller är den tung att köra?
Emmaljunga Sento /Sento PRO står också på listan.
Hur är dessa vagnar i de små rörelserna, svänga, häva, snurra?

Tack på förhand! 🙂

Reply
Anna 8 februari, 2024 - 17:41

Hej Ellinor!
Om jag förstår dig rätt så vill du ha en vagn som kompletterar er Hub+? I så fall skulle jag välja Sneto Pro före Geo 3. Geon är absolut mer robust och rejäl än Hub, men Sento Pro har större hjul, och bättre fjädring och täcker fler användningsområden skulle jag säga. Särskilt om ni även har kvar Hub. Men både Sento Pro och Geo 3 är smidiga att köra, absolut inte tröga att svänga eller klumpiga. Sento Max skulle jag däremot kunna beskriva som lite klumpig, det är därför jag verkligen föredrar Sento Pro av Emmaljungas tre Sento-modeller!
/Anna

Reply
Elin 11 mars, 2024 - 01:43

Hej! Nu när Day5 är släppt ser jag prissänkningar på Day+. Skulle du säga att Day5 är värd prisskillnaden? Verkar vara uppåt 5000 kr. Det jag tror kommer störa mig mest med Day+ är den korta suffletten och stången i chassit som går rakt över varukorgen! Tack!

Reply
Anna 11 mars, 2024 - 16:09

Hej Elin!
I just det här fallet så tycker jag att Day 5 är värd prisskillnaden. Dels för att den har funktioner som faktiskt är bättre än på föregångaren, varukorgen och suffletten är två bra exempel. Dels för att skillnaden mellan Day+ och Day 5 är så pass stor att jag tror att andrahandsvärdet hos Day+ kommer sjunka dramatiskt. Framför allt tror jag den nya sortens sittdel kommer påverka. Om 1-2 år när nya blivande föräldrar ska köpa barnvagn begagnat kommer de ha kollat på Day 5 i butik och iom att Day+ är så pass annorlunda i funktionen kommer de inte alls vara lika intresserade av att köpa en sådan i andra hand.
/Anna

Reply
Carolina 23 april, 2024 - 10:43

Hej Anna!
Tack snälla för denna fina genomgång! Jag väntar mitt första barn och ska köpa vagn. Jag har varit inne på Joolz day 5 eller Geo 3. Vilken skulle du rekommendera? De verkar lika på många sätt men har också sina olikheter. Vi bor i lägenhet men tycker om att ta promenader i mer kuperade parker.

Tack på förhand!

// Carolina

Reply
Anna 26 april, 2024 - 13:01

Hej Carolina!
Av Geo 3 och Day 5 så är det ju Geo som är bäst i terräng. Men jag skulle inte beskriva Geo som en terrängvagn, jämför man med övrigt utbud så finns det många andra duovagnar som har både mer rejäla hjul och bättre fjädring. Så ska ni gå mycket i skogen är nog ingen av dem rätt. Men för blandad körning så funkar nog både, men Geo snäppet bättre på ojämnt underlag. Samtidigt är Geo större och tyngre. Så det handlar om vilken egenskap som är viktigast för er!

Personligen gillar jag körkänslan i Day 5 lite mer, men den är väldigt lätt och jag skulle nog inte valt den om jag vet att jag ska köra mycket på kuperade underlag. Så i ditt läge låter det som att Geo 3 är rätt val!
/Anna

Reply
Per 2 juni, 2024 - 08:09

Tack för en av få riktiga och informativa recensioner av denna vagn!! Står just nu mellan day 5, fox 5 eller en begagnad day 2.
Day 2 hade ju ett fotstöd som gick att förlänga. Har day 5 tappat en del av kapaciteten för större och längre barn?
Varken day 2-5 eller fox 5 är terrängfordon. Vilken tycker du klarar dåligt underlag bäst?
Allt gott,
Per

Reply
Anna 4 juni, 2024 - 11:21

Hej Per, och tack för de fina orden! Jag gör mitt allra bästa! 🙂
Jag tror att du har en poäng i ditt påpekande om fotstödet och att man förlorar lite i användningstiden jämfört med Day 5. Har inte haft vagnarna hemma samtidigt så kan inte jämföra på det sättet, men ja, det är nog möjligt att äldre versioner av Day (ej första) rymmer något större barn. Men om jag ska gå på magkänslan så tror jag inte det är någon stor skillnad.

När jag körde Joolz Day 2 så fanns det snurrbara terränghjul att köpa till. Det finns inte nu längre. Men om du kan få tag i en sån så tror jag absolut att storleken på hjulen gör skillnad. I övrigt skulle jag säga att det är precis samma terrängframkomlighet.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar