Ny maxvikt för Bugaboo Donkey2 och Donkey3

av Anna

Den mycket efterlängtade releasen av Bugaboo Donkey 3 och Bugaboo Fox 2 närmar sig. Men redan nu har en förändring smugits igenom från Bugaboos håll och att det skett fick jag nys om efter en fråga på bloggen. Det handlar om att Donkey3 kommer få nya hjul, som till utseendet liknar Fox hjul. De nya hjulen inväntar alltså inte releasen av Donkey 3 i april 2020, utan fasades in på Donkey2 från under november 2019. De har serienummer 27011937000802.

Nya hjulen till Bugaboo Donkey3

Skillnaden mellan hjulen till Donkey2 och Donkey3

De nya Donkey3-hjulen för Bugaboo Donkey har designats om för att efterlikna designen hos hjulen som hör till Bugaboo Fox. Bilden ovan visar de gamla hjulen, vilket alltså är de punkteringsfria hjulen som kom med Bugaboo Donkey2. De nya hjulen är de omdesignade, som har mer av en Fox-känsla över sig.

Så ser Bugaboo Donkey3 ut med de nya Fox-liknande hjulen

På de bilder jag har av Donkey 3, tagna på Kind + Jugend-mässan hösten 2019, så ser man tydligare hur vagnen ser ut med de Fox-liknande hjulen på. Notera att Fox och Donkey3 inte har samma hjul, de har bara samma visuella utseende.

Hur de nya Donkey3-hjulen påverkar körkänsla och framkomlighet i snö och terräng återstår att se. Jag hoppas att det inte ska märkas någon skillnad. Vad vi däremot redan vet om de nya hjulen till Bugaboo Donkey är att de kommer göra att vagnen blir 0,7 kg lättare. Vilket såklart är ett plus, då Bugaboo Donkey inte är någon lättviktare ens som Mono (singelvagn).

Ny maxvikt på med de nya hjulen till Donkey

Men det visar sig att inte bara utseende och vagnens vikt påverkas av de nya hjulen för Bugaboo Donkey3. Vagnens maxvikt ändras också – men bara i ett läge. Precis som Bugaboo Donkey2 kommer Bugaboo Donkey3 har 22 kg per sittdel som maxvikt. Den maxvikten gäller hur man än har sittdelarna när man kör vagnen i duoläge, alltså med två barn i vagnen. Men kör man Bugaboo Donkey3 eller Bugaboo Donkey2 med de nya hjulen i monoläge, med ett barn, och har barnet bakåtvänt i sittdelen – då backar maxvikten ned till 15 kg för det unika läget.

Ny maxvikt på Donkey3 med nya hjul

Såhär förklarar Bugaboo varför de nya hjulen påverkar vagnens maxvikt:

Att Bugaboo Donkey Mono har fått en lägre rekommenderad maxvikt i en position beror på hur vikten distribueras på chassit i när den testas på 12 gradig lutning (stabilitetstest). Mono vänd mot föräldern är den mest ”extrema” positionen när det kommer till stabilitet, bara att bredda chassit till Duo (även om det inte sitter något barn i den ena sittdelen) gör den mer stabil – vilket gör att alla andra positioner är godkända för 22kg.

Bugaboo

De chassin som säljs ihop med de nya hjulen, oavsett om det är en Donkey2 eller Donkey3, har en tydligt klisterlapp som kommunicerar hur maxvikten fungerar. De nya hjulen finns även att köpa direkt från Bugaboo och för alla som av någon anledning behöver reklamera eller byta ut sina hjul till Bugaboo Donkey så är det de här nya hjulen man kommer få. De gamla Donkey2-hjulen tillverkas således inte längre.

Vad innebär detta?

Det är svårt att säga hur detta kommer påverkar Bugaboo Donkey3 som helhet. Jag tycker personligen att det är tråkigt med den lägre maxvikten i det bakåtvända läget, eftersom att det allra oftast är så jag personligen har kört vagnen. Alltså i monoläget, med mitt barn vänd mot mig. Samtidigt så väljer de flesta Donkey för att ha den som syskonvagn, och så länge man kör den som duo är det ju 22 kg som gäller i alla lägen.

Jag är lite nyfiken på om detta ändå kommer ge en uppsving till de ”äldre” Donkey2 som finns på andrahandsmarknaden, som nu kan skryta med 22 kg i sittdelen i alla lägen. Kanske? Men samtidigt tror jag att Donkey3 är ett lyft i så många andra avseenden att den modifierade maxvikten troligen inte kommer ha någon större inverkan på hur eftertraktad vagnen är.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Bugaboo Fox och Donkey hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Elin 17 februari, 2020 - 11:13

Hej! Inte för att detta har med hjulen att göra men frågar ändå. Vi har en Bugaboo Donkey2 med ståbräda till vår 10-månaders. Storebror blir 4 år i april. Vi kommer inte att skaffa fler barn. Så min fråga är, vilken smidig men ändå robust sittvagn skulle du rekommendera oss att köpa? Helst med väldigt bra liggläge. Den ska såklart vara ”snygg” och användas till lillasyster är 4 år. Vi flyttar från stan till förort till sommaren. Vi har Babyzen som resevagn. Tack på förhand!

Reply
Anna 18 februari, 2020 - 14:07

Hej Elin, om du vill att sittvagnen ska ha vändbar sittdel skulle jag rekommendera dig att kolla igenom tipsen i det här inlägget: https://ombarnvagnar.com/2019/11/topplista-11-sma-vandbara-sittvagnar/
Jag tror att du kanske skulle gilla Joolz Hub ganska mycket? Verkar som att den stämmer in på dina önskemål, och den är dessutom väldigt smidig ihop med Joolz egen ståbräda!
/Anna

Reply
Zandra 16 maj, 2020 - 22:03

Hej! Behöver tips! Precis sålt min uppababy Vista för jag vill ha mina barn bredvid varandra och inte bygga syskon sitsen på höjden. Min stora är 21 månader o min lilla 3 månader. Funderar på en bugaboo MEN varför står det olika på alla sidor angående maxvikt. På vissa står det att maxvikt på sittdel är 17 kg och sen står det 22 kg på vissa. 17 kg känns lite då man vill använda den länge med tanke på det höga priset(även de begagnade jag kollat på) Vilken vagn skulle du rekommendera:)

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:18

Hej Zandra, det beror på vilken version av Donkey det är. Som detta inlägg handlar om så har både Donkey 2 och Donkey 3 22 kg maxvikt per sittdel, även om de nya Donkey 3-hjulen alltså påverkar maxvikten ned till 15 kg om man kör vagnen i mono med sittdelen bakåtvänd. Den första versionen av Bugaboo Donkey har dock bara 17 kg per sittdel som maxvikt.
/Anna

Reply
Elin 21 februari, 2020 - 10:42

Stort tack för ditt svar, uppskattar det så! Ska spana in lite olika vagnar i helgen. Med vänlig hälsning, Elin

Reply
Pia 22 februari, 2020 - 08:51

Hej. Du skriver ” Donkey2 som finns på andrahandsmarknaden, som nu kan skryta med 22 kg i sittdelen i alla lägen.” men i tabell bilden står det donkey2 facing parent mono 15kg. Så vilken är nu rätt? 🙂

Reply
Anna 22 februari, 2020 - 15:38

Hej Pia,
ja exakt, OM din Donkey2 har de nya Donkey3-hjulen så gäller den nya maxvikten på 15 kg i facing parent mono. Om din Donkey2 har de ”gamla” Donkey2-hjulen är det 22 kg i sittdelen i alla lägen. Båda är alltså rätt.
/Anna

Reply
Malin 24 maj, 2020 - 22:42

Så förvirrad, är det alltså 22 kg PER sittdelen på Donkey 2 gamla hjulen, det vill säga 44kg per vagn som är max? På ramen står det ju nämligen max 22 kg!

Reply
Anna 25 maj, 2020 - 07:53

Hej Malin, det som står på ramen betyder 22 kg per sittdel, så Donkey 2 med gamla hjulen tar 44 kg barn, plus 10 kg i varukorgen under!
/Anna

Reply
Malin 25 maj, 2020 - 08:31

Tack för svar!! Hittade inte det någon annanstans! Tänkte det vore konstigt att vi redan hade vuxit ur vagnen I vikt med en 2 åring och en 4 månaders

Reply
Johanna 26 maj, 2020 - 06:57

Vi har den första versionen av Donkeyn (Inköpt -17). Vet du om man på något sett kan höja maxvikten på 17kg med hjälp av nya tillbehör eller är det kört? Dvs nytt chassi med nya ramar måste köpas?

Reply
Anna 26 maj, 2020 - 08:20

Hej Johanna,
det är väl om du byter ut både chassi och hjul, men eventuellt har de även ändrat något i ramarna så då blir det ju i praktiken att byta ut hela vagnen. Vilket inte känns riktigt värt!
/Anna

Reply
Linnea 26 juli, 2021 - 03:36

Jag har den första versionen av Donkey. Passar de nya hjulen till den och påverkas då maxvikten? Mvh Linnea

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:19

Hej Linnea, vad jag vet ska hjulen funka men ja, maxvikten borde påverkas iom att det ska handla om balansen. Samtidigt har ju äldsta Donkey ändå bara 17 kg per sittdel så skillnaden är ju inte så jättestor.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar