Skillnaden mellan Bugaboos ståbrädor – ny guide 2018!

av Anna

Tips! Bugaboo har nu släppt nya versioner av sin ståbräda.
Läs därför min uppdaterade guide över Bugaboo ståbrädor från 2023 istället.

Så ser du skillnaden på Bugaboo ståbrädor och adapters för ståbräda

Så ser du vilken Bugaboo Ståbräda du har

Bugaboo har i skrivande stund (våren 2020) släppt fem stycken olika versioner av sin ståbräda. Till de tre första ståbrädorna har det funnits en medföljande stropp, som sett lite olika ut beroende på modell och som finns till för att ståbrädan ska kunna hängas upp när den inte används. Den fjärde och femte ståbrädan, som båda heter Bugaboo Komfort Ståbräda, behöver ingen stropp då de är självupphängande i olika lägen.

Bugaboo Komfort + ståbräda

I samband med att Bugaboo släppte Bee5 i början av år 2017 så har ståbrädan fått en ändring och släppts i en ny version – Comfort+. Adaptrarna som nu säljs för Komfort+-ståbrädan fungerar inte med den första versionen av Bugaboo Komfort ståbrädan. Den nya ståbrädan kan användas på Bugaboo Ant, Bugaboo Bee5 och Bugaboo Fox utan adaptrar då fästena för Komfort+ är integrerade i dessa vagnars chassin.

Ståbrädan kan, som bilden ovan visar, användas med adapter till övriga av Bugaboos modeller (ej Runner) och då med adapter om man har en Bee3 eller Bee+. Adapters till den tidigare versionen av Komfort-ståbrädan kommer att finnas tillgängliga som servicedel. På Bugaboos hemsida kallas de olika versioner av Komfort-brädan för 2015 års modell och 2017 års modell.

En historisk överblick av Bugaboos olika ståbrädor

Bugaboos första ståbräda

Den första och äldsta ståbrädan, markerad med en rosa prick i bildguiden ovan, är kompatibel med Frog, Cameleon och Gecko. Ståbrädan känns igen på att den är helsvart utan några vita detaljer. För att använda denna ståbräda så krävs adaptrar som först fästs på bakstången på chassit, det är samma adapter oavsett vilken av de tre vagnarna ståbrädan ska användas till. Gecko har utelämnats i bildguiden ovan eftersom att den är vagn man sällan ser köpas och säljas numera. För att få på den äldsta ståbrädan på vagnen så måste man lägga chassit på sidan eller lyfta på det, ståbrädan sätts på från fel håll och snurras sedan på plats. Inte särskilt användarvänligt och ståbrädan är dessutom rätt skramlig att köra med.

Bugaboos andra ståbräda – 2 olika versioner

Den andra ståbrädan, blå prick, och den tredje ståbrädan, grön prick, är faktiskt precis samma bräda, men med olika utseende på hjulet. Det är alltså enbart en estetisk skillnad. Anledningen är att hjulet är samma som på Bee, och äldsta versionen Bee Classic har ett hjul med en heltäckt, vit sida medan nyare Bee Plus och Bee3 har ett vitt hjul med ekrar. Därav har äldre versioner av ståbrädan det hela hjulet och nyare har hjulet med ekrar.

Om man köpte denna ståbräda ny så ingick alltid adaptrar för Bee och Cameleon. Ville man ha ståbrädan till Buffalo och Donkey så fick man köpa till en sådan adapter separat, för en extra utgift. De här två ståbrädorna klickas enkelt på chassit där adaptrarna sitter och har ett mycket mjukare rull. Saknar man någon adapter för denna variant av ståbräda så går de ännu att få tag på som reservdel hos Bugaboos återförsäljare men brukar även gå att hitta begagnade.

Så fäster man Bugaboo Komfort+ ståbrädan på Bugaboo Donkey

Bugaboo Komfort ståbräda – modellår 2015

Den fjärde ståbrädan, Komfort Ståbräda fanns tillgänglig på marknaden från hösten 2015. För mer information, läs min recension av Bugaboo Komfort Ståbräda. Komfort Ståbräda har till skillnad från de äldre brädorna en upphängning utan stropp samt en sittpall, tillverkad och godkänd av Bugaboo, som följer med på köpet.

När man köper ståbrädan ingår hjul, bräda och sittpall. Men inga adapters, de måste alltså alltid köpas till separat. Det är ett sep med adapter för Cameleon/Frog, ett för Bee (passar + och 3) och en adapter för Donkey och Buffalo. Komfort +, alltså 2017 års modell av brädan, har samma funktioner som den äldre Komfort-brädan. Båda ståbrädorna är även vändbara, för att man ska kunna skapa så bra benutrymme som möjligt för den som kör vagnen.

Jag fick tillgång till att testa Bugaboos Comfort-ståbräda från Baby Plus och på mina bilder ovan används den på Bugaboo Donkey2. Jag använder inte pallen just nu, men pallen kan förstås, precis som hjulet, fästas på båda sidor av ståbrädan. Eftersom att adaptern just på Donkeyn fästs något åt höger på chassit så väljer jag att även ha ståbrädan vinklad åt höger, för att kunna gå så normalt som möjligt bakom vagnen. För att fästa Komfort-ståbrädan i adaptern klickar man den bara på plats. För att lossa den trycker man in de två vita knapparna längst ut på ståbrädans armar. Att vinkla upp ståbrädan när den inte används är lika enkelt nu som på förra Komfort-ståbrädan.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo ståbräda hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

49 kommentarer

Christine 7 september, 2018 - 20:38

Är det någon av brädorna som går att använda på Runner?

Reply
Isabella 22 januari, 2020 - 22:29

Hej. Kan man ha ståbräda nr 3 på bugaboo donkey utan adapter?

Reply
Anna 22 januari, 2020 - 22:56

Hej Isabelle, nej, stårbäda nr 3 kräver (rätt) adapter oavsett vilken vagn man ska använda den med!
/Anna

Reply
Maria 11 juni, 2021 - 10:29

Hej! Ståbräda nr 3, passar den med adaptern till Buffalo som säljs nu eller är det en ny modell som ? Sån förvirring!

Reply
Anna 11 juni, 2021 - 12:56

Hej Maria, nej den ståbrädan passar bara med sin egen adapter, den som också har en grön prick bredvid sig! Den går inte att köpa ny längre, utan man måste hitta den begagnad. Så min rekommendation är att inte köpa den ståbrädan om du inte får med Donkey/Buffalo-adaptern på köpet!
/Anna

Reply
Fanny 15 juni, 2023 - 10:12

Vilken adapter är det man behöver då? Om
Man ska ha den till en Donkey 2

Reply
Anna 16 juni, 2023 - 15:18

Hej Fanny, då behöver du den adapter som har samma färg på pricken bredvid sig som den prick jag satt vid ståbrädan. Den adaptern är svår att få tag på, finns endast begagnad.
/Anna

Reply
Isabelle 28 februari, 2020 - 11:42

Jag har precis köpt en 2017 års modell (dock begagnad, inköpt i somras och väldigt fint skick), men tycker att den är väldigt trög att knäppa lös. Ska det vara så eller är det jag som gör något fel? Kan man smörja någonstans annars?

Reply
Anna 1 mars, 2020 - 16:13

Hej Isabelle!
Den är trög, men brukar bli bättre med tiden. Ett knep inte många känner till, som visas i manualen, är att man ska vinkla upp ståbrädan 1-2 steg från marken innan man lossar den. Då släpper den enklare. Sen måste man trycka in båda knapparna lika mycket samtidigt. Jag har inte själv testat att smörja, men prova med siliconspray, det kanske kan hjälpa.
/Anna

Reply
Ronya 11 april, 2020 - 09:04

Hej!
Jag köpte nr 3 begagnad för nått år sen, men missade då helt att det behövdes en adapter. (Säljaren sa inget om det heller). Vet du om det går att få tag på någonstans? Till Donkey.

Reply
Anna 12 april, 2020 - 19:46

Hej Ronya, det är tyvärr vanligt att adaptern missas vid försäljning. Har märkt att bland de som köpt en vagn begagnat och sen säljer vidare ståbrädan så är det många som inte förstår att det sitter en adapter på chassit. Den smälter in lite för väl. Tyvärr säljs adaptern till den ståbrädan inte som reservdel längre, jag har inte sett den säljas ny på flera år. Så du behöver leta begagnat. Hoppas du kan hitta en!
/Anna

Reply
Kristin 5 juni, 2020 - 20:09

Hej vilken ståbrädanpassar till Camelon 3, måste man ha adapter till?

Reply
Ira Huggert 14 juli, 2020 - 20:09

Hej! Om man köper en beg. ståbräda som är självupphängd men utan sits är det vad jag kan förstå på din guide den nyare komfort ståbrädan fr 2015 och framåt. För de andra tidigare modellerna behövde en stropp? Men kan man köpa till sadel löst i så fall om man vill ha det och vara säker på att den passar. Tack på förhand ira

Reply
Anna 19 juli, 2020 - 20:43

Hej Ira!
Ja, om ståbrädan är självupphängande så är det antingen en Comfort eller Comfort+, och enda skillnaden mellan dem är alltså fästena.
Pallen kan köpas till som reservdel från Bugaboo: https://www.bugaboo.com/sv-se/delar/bugaboo-comfort-wheeled-board—seat-880585.html
/Anna

Reply
Emma 31 juli, 2020 - 19:52

Hej!
Köpte en Donkey Duo 2015 (använder den nu som singelvagn) och behöver nu en ståbräda. Vilken modell och adapter passar?
Har en vän som vill sälja sin till Fox, funkar den?
Mvh Emma

Reply
Anna 18 augusti, 2020 - 08:58

Hej Emma,
om din vän haft en Bugaboo-bräda på Fox så är det den senaste versionen, och den funkar absolut på Donkey också. Köp bara till ståbrädeadaptern för Donkey och sätt fast på chassit!
/Anna

Reply
Emmy Goldberg 8 augusti, 2020 - 20:17

Hej!
Jag köpte en beg. av den tredje modellen av ståbrädan. Jdenna modell kan man inte hänga upp (som säljaren sa) och jag fick inte med någon stropp. Kan jag köpa det någonstans eller liknande?
Med vänlig hälsning, Emmy

Reply
Anna 18 augusti, 2020 - 08:55

Hej Emmy,
när man köpte den ståbrädan ny så fick man med en stropp för att hänga upp den. Den var dock rätt värdelös och tänjdes snabbt ut, som jag minns det. En smidig lösning som jag själv använt mig av är att köpa en enkel bagagestropp för att få undan ståbrädan när den inte används: https://ombarnvagnar.com/2012/03/hanga-upp-stabradan/
/Anna

Reply
Lina 22 september, 2020 - 10:02

Hej! Hur fan tar man av sittdelen på ståbrädan? så att barnet bara kan stå och inte sitta.

Reply
Anna 23 september, 2020 - 07:56

Hej Lina!
Haha, ingen fara, jag förstår frustrationen! Du ska dra den vita delen på ståbrädans spets rakt utåt. Sen kan du lossa både pallen och hjulet, om du vill. Är det trögt att få loss hjulet även men den vita spärren utdragen så kan pallen ha torkat in lite, testa skölja med ljummet vatten ifall sand etc har fastnat runtom!
/Anna

Reply
Lina 22 september, 2020 - 10:04

Min emojigubbe kom inte med 😀 var inte menat! 🙂

Reply
Elin 24 oktober, 2020 - 19:25

Hej! Vi har en Donkey2 och har möjlighet att köpa Komfort ståbräda från 2015. Säljs det fortfarande adaptrar till den? För visst tolkar jag det rätt att adaptern till den nya modellen Komfort + inte passar? Säljaren säger att de inte haft någon adapter utan klickat i ståbrädan direkt i chassit på sin Donkey1. Kan det stämma?

Reply
Anna 26 oktober, 2020 - 16:26

Hej Elin!
Det är många som tror som säljaren, men det stämmer inte. Om de har kunnat klicka ståbrädan på sin Donkey så är det för att det sitter en adapter på chassit.
Det är väldigt väldigt svårt att hitta adapter för den äldre Komfort-brädan numera så jag skulle inte köpa en sådana begagnad utan att få med adapter för den vagn du tänkt använda ståbrädan på! Komfort + adaptern funkar inte med den äldre Komfort-brädan.
/Anna

Reply
Anna 11 februari, 2021 - 11:43

Hej! Vet du om man kan byta anslutningsdel på Komfort till den som komfort+ har? Har sett att det finns att köpa som reservdel.

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 16:56

Hej, ja det ska gå att göra! Jag har dock inte testat själv så vet inte hur svårt/lätt det är tyvärr.
/Anna

Reply
Fredrik 10 mars, 2021 - 20:25

Hej,
Jag har en ståbräda med grön prick och en Donkey vagn. Dock skulle jag vilja ha en sadel till den, är det möjligt att köpa till på något sätt? Känns som att något ska kunna sättas på den lilla ploppen i bakkanten. Köpte den begagnad men fick ingen sadel till. Tack för bra info!

Reply
Anna 21 mars, 2021 - 17:10

Hej Fredrik!
Till den versionen av ståbräda finns inte någon pall tyvärr. Till absolut äldsta versionen fanns en sittpall från TinyTot, det vill säga ej original från Bugaboo, som jag vet att vissa sågade (?) till för att passa den version du har. Tror dock inte att TinyTot-pallen ens finns att hitta nu, jag har inte sett en på många många år.
Så det korta svaret är att det inte finns någon sittpall för den versionen.

Reply
Linda 16 mars, 2021 - 20:35

Hej!!
Har precis köpt en ståbräda med sits begagnad och inser att jag behöver en annan adapter till min buffalo.. Men den är den gamla varianten så verkar inte säljas mer eller? Hjälp!

Reply
Anna 21 mars, 2021 - 17:03

Hej Linda!
Nej tyvärr, de äldre adaptrarna går inte att köpa nya längre, utan det är leta begagnat som gäller. Och med tanke på hur många mail jag får om adapter för äldre ståbräda så verkar de dessvärre vara svåra att hitta begagnade.
/Anna

Reply
Maria Westerlind 5 maj, 2021 - 17:49

Hej! Jag har en Bugaboo Fox och letar efter begagnad ståbräda att sätta på. Trots att du har skrivit en eminent guide ovan förstår jag inte riktigt vilken eller vilka modeller som funkar till en Fox…? Med eller utan adapter, båda går bra. Tack för hjälpen!

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:00

Hej Maria!
Till Fox är det så att du måste ha den senaste modellen av ståbräda, alltså Comfort+. Det är den modell som säljs i butik fortfarande idag. Detta eftersom Fox har inbyggda fästen för ståbräda i chassi, så ingen av de äldre modellerna funkar!
/Anna

Reply
Ebba 31 maj, 2021 - 10:12

Hej!
Jag har precis köpt ståbräda nr 5, är de den nyaste eller näst nyaste?!
Går den adaptern fortfarande att köpa ny?

Reply
Anna 31 maj, 2021 - 10:15

Hej Ebba!
Korrekt! 5 är den nyaste modellen och de adapter som säljs idag passar för den modellen!
/Anna

Reply
Fanny 24 oktober, 2021 - 06:46

Hej!
Har en donkey 3 och tänkte köpa modell nummer 4 på ståbräda med adapter som ingår (begagnat) funkar det eller måste jag ha den nyaste?

Reply
Anna 28 oktober, 2021 - 21:45

Hej Fanny! Om adapter för Donkey medföljer kan du köpa vilken version av ståbrädan du vill! (Obs att allra äldsta inte har adapter för Donkey).
Så ja, det går jättebra!
/Anna

Reply
Sofie 8 november, 2021 - 02:44

Är det någon adapter till Donkey som funkar att ha kvar när en ändrar mellan mono och duo? Eller måste den skruvas loss varje gång?

Reply
Anna 15 november, 2021 - 10:21

Hej Sofie!
Bugaboos egen ståbräda kan sitta kvar när du växlar mellan mono och duo. Adaptern sitter inte i vägen för när du ska dra ut/trycka ihop chassit!
/Anna

Reply
Sofie 11 maj, 2022 - 10:41

Jag har en bee 5 och en Ståbräda version 4 finns det någon adapter?

Reply
Anna 16 maj, 2022 - 12:18

Hej Sofie!
Nej tyvärr, på en Bee5 kan du endast använda de inbyggda fästena och det kräver senaste versionen av ståbrädan, alltså den jag kallar version 5.
Det finns inga adapters mellan Bee 5 och äldre varianter av ståbräda.
/Anna

Reply
Hilda Lindvall 8 oktober, 2022 - 18:22

Hej Anna!

Jag har lite svårt att hänga med här…

Jag har en Bee från 2014 dvs en äldre. Kan jag då ha vilken av brädorna som helst givet att jag har rätt adapter? Har hittat en adapter som säger Bee tillsammans med den senaste ståbräda comfort + sitsen men det motsäger väl det du skriver ovan eller är jag helt mosig? På adapterns info och på ståbrädans info står det att det ska funka med en Bee men jag blir osäker när jag läser här, så svårt!

Reply
Anna 9 oktober, 2022 - 16:32

Hej Hilda!
Om du har en Bee+ eller Bee 3, så finns inga fästen inbyggt i chassit som på Bee 5 och Bee 6. Då kan du ha vilken som av ståbrädorna från Bugaboo, så länge du även har tillhörande Bee-adaptern. Vill du ha den senaste versionen av ståbrädan (https://www.bugaboo.com/sv-se/tillbehor/stabrador/bugaboo-comfort-wheeled-boardplus-85600WB01.html) så ska du även köpa till denna adapter: https://www.bugaboo.com/sv-se/tillbehor/adaptrar/bugaboo-comfort-wheeled-boardplus-adapter-for-bugaboo-bee-881590.html
/Anna

Reply
Levi 2 februari, 2023 - 10:33

Hej
Jag har fox 2 och köpte ståbräda nr 4 med adapter till donkey begagnad. Funkar det nr 4 till fox 2.
Tack

Reply
Anna 2 februari, 2023 - 12:36

Hej Levi!
Nej tyvärr, du måste ha den senaste ståbrädan (nr 5) för att du ska kunna använda den på Bugaboo Fox.
/Anna

Reply
Elin 5 februari, 2023 - 16:17

Hej! Jag har en Donkey2 och har precis köpt en begagnad ståbräda Comfort+ med adapter. Nu när jag fäst adaptern på vagnen och satt i ståbrädan noterar jag att den är i vägen dvs svängd in mot mitten av vagnen. Jag vill kunna justera den så att den är vinklad åt höger istället för vänster. Det borde vara så ”enkelt” att man kan vända upp och ner på brädan dvs byta plats på sadel och hjul, men jag är osäker på om detta går. Vet du om det går eller finns det något annat sätt man kan justera vinkeln?

Tack för en jättebra och hjälpsam blogg!

Reply
Anna 6 februari, 2023 - 11:18

Hej Elin!
Det stämmer att ståbrädan är vändbar! Om du inte fick med manualen så finns den online, tex här: https://issuu.com/bugaboo/docs/10021359_ug_bugaboo_comfort_wheeled/48
/Anna

Reply
Isabella 3 mars, 2023 - 00:12

Hej!
Till att börja med, tack att du delar med dig av din kunskap.
Vi fick med ståbräda nummer 4 vid köp av en extravagn. Jag blev så glad när jag såg piggarna för jag tänkte att den skulle passa vår Fox 2. Men som jag förstått av informationen ovan gör den inte det. I en tidigare kommentar nämns reservdelen Bugaboo anslutningsdel till komfort ståbräda (2017 års modell). Går det att byta ut anslutningsdelen på ståbräda nummer 4 till den ovan för att få ståbrädan att passa på Fox2? Stort tack på förhand. Isabella

Reply
Anna 3 mars, 2023 - 08:30

Hej Isabella!
Ja men det går att byta fäste! Jag har aldrig gjort det själv men det verkar inte allt för svårt. Reservdelarna du behöver finns här: https://www.bugaboo.com/sv-se/delar/bugaboo-comfort-wheeled-boardplus-connection-part-880600.html
/Anna

Reply
Liza 3 juni, 2023 - 11:24

Hej! Jag köpte precis en Bugaboo cameleon 3 begagnad och vill nu köpa en ståbräda till. Kan jag använda ståbräda nr 3 utan adapter ? Ser ju ut som att det går! Mvh Liza

Reply
Anna 4 juni, 2023 - 20:50

Hej Liza, nej tyvärr det går inte, du behöver adaptern.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar