Dags att städa barnvagnen!

av Anna
Så städar du barnvagnen

För en del är det helt normalt att smulorna i barnvagnen kan samlas ihop och ätas upp som mellanmål av en otålig, hungrig tvååring. För andra är det den värsta mardrömmen som inträffar vid minsta bananfläck på suffletten. Till skillnad mot vad man kanske kan tro befinner jag mig personligen ungefär mitt emellan dessa två ytterligheter. Mest rädd är jag om de vagnar jag vet är ett helsike att ta av och tvätta klädseln på.

Oavsett hur mycket omsorg man tycker är rimligt att lägga ned på sin barnvagn så finns det ett antal skäl för att regelbundet se över och rengöra den. Dels minskar man risken för onödigt slitage, dels bidrar det till att bibehålla barnvagnens andrahandsvärde. Och så ser ju vagnen lite roligare ut också! Jag har skrivit flera tidigare inlägg om att städa barnvagnen. Nedan följer mina bästa tips samt en minirecension av ett nytt barnvagnsrengöringskit från BuggyLove.

Guide – så städar du din barnvagn!

Tvätta klädseln

De allra flesta barnvagnar har avtagbar klädsel. Det kan däremot vara mer eller mindre krångligt att få av den. Ibland kan en del tryckknappar se ut som nitar, ibland kan man behöva ta fram skruvmejseln och skruva för att få upp en spärr. Kom alltid ihåg att se efter så att inte klädseln har någon rygg- eller sittplatta som ska tas ur innan hela alltet stoppas in i maskin.

Om klädseln är avtagbar så brukar det gå fint att tvätta den i maskin. 30 eller 40 grader – tvättrådet kan variera. Är man rädd att klädseln är ömtålig kan man dra ned på centrifugeringen. En del föredrar flytande tvättmedel, jag har alltid använt parfymfritt pulvertvättmedel med felfritt resultat. Sköljmedel ska dock undvikas helt, då det kan ta bort funktioner i klädseln och även förstöra formen på den. När klädseln är ren så kan den hängtorka eller plantorka. Om den inte är allt för droppande blöt – låt den torka utspänd på vagnen.

Kan klädseln mögla om den blir blöt?

Jag hör ofta om en oro för att barnvagnsklädseln ska börja mögla av att den har blivit blöt. Men får vagnen torka upp helt där det är torrt och varmt – t.ex. hemma i vardagsrummet – så finns det ingen risk för det. Om klädseln inte är avtagbar blir det knepigare. Men jag har lyckats få en del sitt- och liggdelar uppfräschade genom att försiktigt yttvätta dem i badkaret. Inte nedsänkta i vatten utan genom att tvätta ytan med en fuktig tvättsvamp och gnugga lite extra intensivt på eventuella fläckar. Man kan även testa att använda galltvål.

Tvätta chassit

Rengöra barnvagnen - städa chassit

Min erfarenhet av smutsiga barnvagnschassin handlar oftast om lera som stänkt upp och att chassit fått ett skitigt ytskikt av sand och damm som lagt sig som ett lager utanpå. En redig tvätt kan gör att chassit genast känns mycket roligare. På bilderna ovan städade jag en väl använd, sällan rengjord Bugaboo Cameleon3. Chassi såväl som ramen, täckt av skum, tvättade jag av med ljummet vatten med lite såpa i. Ett vanligt problem just på Cameleon är att skummet på handtaget glider ned längs med sidorna. Om detta inträffat på ens barnvagn så kan man blöta ned skummet rejält och sedan dra det upp till rätt läge och låta det torka i den positionen. Om chassit är mer skadat än att en tvätt hjälper så finns det lite olika tips för hur det kan åtgärdas.

Barnvagnschassi med repor?

Ju nyare vagnen är, desto surare när man råkar repa den. Det är som första svarta märket på helt nya, vita Converse – det riktigt svider i själen. Men många repor går att få bort nästan helt. För fina, tunna repor så kan det räcka att gnugga med lite tandkräm på repan. Behöver man få bort lite allvarliga repor så kan man testa att köpa Autosol Kromglans och gå loss med putsduken. Att få bort en djup repa helt är svårt, men nästan alltid kan man få den betydligt mindre synlig.

Repa på svart chassi?

Har man ett färgat chassi som fått sig en repa så hjälper det inte att slipa, det gör istället skadan värre. Om ett svart chassi fått en repa så metallen under kikar fram så kan istället en Posca Pen vara en god investering för att snygga till lacken. Resultaten blir kanske inte alltid helt perfekt men svart på svart syns åtminstone bra mycket mindre än vitt eller aluminum på svart.

Klisterrester eller reflextejp på chassit?

Ja, reflextejp är ju toppen för att vagnen ska synas i mörkret. Men det är också ett litet helvete att få bort från chassit igen. Själv skyr jag reflextejp, ja faktiskt all slags tejp på barnvagnen, som pesten och föredrar andra metoder för att vara säker i trafiken. Men har man en vagn med tejpat chassit så kan det vara bra att veta att det finns en metod för att få bort klisterrester.

Själva tejpen är ofta enklast att dra loss om man först hettar upp den med en hårtork. Resterna som blir kvar kan sedan gnuggas bort med lite kemisk bensin. Kemisk bensin ska inte användas på färgade chassin och är man osäker på om ens barnvagnschassi tål bensinen så kan man först gnugga på ett område på undersidan av vagnen som är svår att se.

Vad gör man med en barnvagn som gnisslar?

Missljud som gnissel och knarr är inte kul. Både för att det är trist att ha ringande i öronen hela barnvagnspromenaden men också för att det ibland kan bli så illa att det väcker barnet. Precis som bilar är inte heller barnvagnar underhållsfria föremål som man kan förvänta sig ska rulla många mil helt utan att behöva ses över. Så att en vagn börjar låta är inte det minsta konstigt.

Min erfarenhet är att det är vanligt att en helt ny barnvagn låter från lederna innan den har körts in. Jag har flera gånger varit med om helt nya vagnar som gnisslat och gnällt för att efter några veckors användning vara tysta som små möss. En annan vanligt förekommande katalysator för knarrande barnvagnar är kallt och blött väder. Gnissel och oljud kommer främst från vagnens rörliga leder. Det kan komma från fjädringen, från handtaget som kan justeras i vinkel och från de delar på chassit där plast och metall möts. Missljud kan också komma från hjulen.

Smörj bort gnisslet!

Min lösning på alla missljud stavas silikonspray. Det kan köpas på t.ex. Clas Ohlsons eller Biltema. Börja med att rengöra vagnen, speciellt runt den del som gnisslandet kommer från. Det kan vara sand eller grus som fastnat, vilket i sin tur orsakar gnissel. Tricket med siliconspray är att applicera rikligt. När du tror du sprayat tillräckligt – ta en paus, rör på leden du smörjer – och sen sprayar du lite till. Men gör detta utomhus eller på ett rejält lager tidningar. För får man silikonspray på golvet så har man en dödshal fläck där som sitter för en lång tid. När chassit smörjts med sprayen så kan man torka av överflödet och låta den stå över natten. Oftast kan denna typ av behandling få bort knarr och gnissel helt och hållet från chassit.

Rengöra barnvagnens hjul

Så rengör du barnvagnens hjul

Så fort jag hör någon beklaga sig över att barnvagnen drar åt ena eller andra hållet, att framhjulen är tröga eller ställer sig i sidled eller att hjulen har dåligt snurr när man sätter spinn på dem så svar jag alltid samma sak: tvätt och smörj. Tvätta och smörj!

Ta loss hår från barnvagnens hjul

På bilden ovan ser vi framhjulen hos en Bugaboo Cameleon3 som fått väldigt lite kärlek, om någon alls, under sin livstid. Förutom att det är vanligt att sand och småsten kan leta sig in och störa eller förstöra i hjulen så är nog hår runt hjulen det man oftast ser. Är man många långhåriga i familjen så kan ens barnvagnshjul se ut som en wookie efter bara ett par dagars inomhuskörning. Jag har läst om andra som eldar loss hår från hjulen, men det har jag inte vågat testa. Istället använder jag mig av en vass liten nagelsax eller en sprättare. Det gäller att kom in under håret som virats riktigt tight runt hjulaxeln, och sedan sprätta upp och dra loss. Bilden längst till höger ovan visar mängden hår från ett enda framhjul…

Smörj framhjulen

När det gäller att smörja hjul så har olika barnvagnstillverkare olika rekommendationer. Först av allt kan man därför titta i barnvagnens instruktionsråd för att se vilka råd som finns där. En del tillverkare tipsar om att silikonspray är bra även för detta. Den ska då ofta sprayas upp in i chassit och sedan sätts hjulet tillbaka. Andra rekommenderar universalfett. Detta är ett vanligare råd för framför allt bakhjul. Risken med att smörja rörliga framhjul, så kallade swivelhjul, är att det blir för lite friktion och att framhjulen därför kan börja vobbla efter att de har blivit uppsmörjda.

Vobblande framhjul på barnvagnen

Förutom tröga, svårsvängda framhjul så är alltså vobblande framhjul ett vanligt problem. Nu är det tyvärr inget man kan städa bort. Man kan förstås försöka torka framhjulen torra ifall man misstänket att vobblandet beror på fel sorts eller för mycket smörjmedel. Hjälper inte det så kan man köpa O-ringar på Biltema, Clas Ohlsons eller annan liknande affär.

O-ringar är gummiringar som finns i ett stort antal olika storlekar. Det gäller att hitta rätt storlek för den egna vagnens framhjul och sedan trä dem runt den delen av hjulet som ska tryckas in i chassit. Det är viktigt att hjulet ändå kan klicka i så det sitter på plats ordentligt. Det O-ringen gör är att skapa mer friktion mellan hjul och chassi, vilket ofta kan få bort det irriterande vobblandet.

Buggy Love barnvagnsrengöring

Använd rätt rengöringsmedel när du städar barnvagnen

Fram till nu har jag haft mitt eget lilla ihopsatta kit för att rengöra och serva vagnarna hemmavid. Men givetvis tackade jag direkt ja till chansen att få testa och utvärdera dessa ekologiska rengöringsmedel för barnvagnen från BuggyLove. Antingen kan de köpas en och en, eller i ett färdigt kit. Med kitet ingår även en förvaringspåse, en rengöringsborste och en putstrasa. I kitet jag har testat finns textilrengöring för barnvagn och bilstol, rengöring för barnvagnschassi och andra hårda delar på vagnen, doftspray för barnvagn och bilstol samt smörjmedel. Allt är ekologiskt och tillverkat av naturliga råvaror, enligt vad BuggyLove anger. Med kitet kommer också en utförlig beskrivning av varje flaska och hur respektive medel ska användas.

Rengöra barnvagnen med ekologiska rengöringsmedel

Jag var lite tveksam till doftsprayen. Visserligen ska citrondoften vara naturligt och inte stinkande artificiell och den är faktiskt ganska behaglig att lukta på. Men jag ser faktiskt inget behov alls av att min barnvagn ens ska ha en doft. Jag kan dock tänka mig att detta är en praktisk produkt om ett djur kissat i vagnen eller ett barn blivit magsjuk. Doftspray kan nog också vara till hjälp om en blöja har läckt, om man har svårt att få bort lukten helt. En vagn som stått förvarad kan också lukta lite instängd, så kanske är det kul att mota bort det med lite citronspray? Likväl är det inte doftsprayen jag använt mest.

Så använder man rengöringsmedel på barnvagnen

Rengöringen för chassit fungerade utmärkt och hade ungefär samma effekt som den såpa jag tidigare använt, som bilderna ovan visar så blev hjulen som skinande nya av den. Jag använde samma medel för chassit och det blev rent och fräscht. Den svaga repan som syns på övre bilden putsade dock inte bort, så där fick en liten klick tandkräm hjälpa till på traven.

Mest praktiskt tyckte jag ändå medlet för att rengöra klädseln var. Upptäcker man en fläck direkt så försöker jag att alltid snabbt torka bort spillet med en våtservett. Men av tusen olika skäl kan fläckar ibland hinna sitta ett tag innan de uppmärksammas. Då kan en ordentlig gnuggrengöring med detta medel vara effektivt. På bilden längst ned till vänster ovan har jag rengjort övre delen av  varukorgens undersida, som ju är betydligt svartare än de nedre, ännu smutsiga sektionerna.

Ekologiska rengöringsmedel

Rengöringseffekten hos BuggLove-medlena uppfattar jag som bra. För rejäla skador (ett repat chassi exempelvis) så behövs kanske något starkare putsmedel. Men för underhållsrengöring är detta precis lagom. Sen tycker jag det är ett stort, stort plus att samtliga rengöringsmedel är ekologiska. Starka kemiska dofter och medel är inget man vill ha runt där ens barn ska sitta, speciellt inte som småbarn har en förmåga att stoppa allt i munnen. Därför känns det roligt att man nu när ett komplett rengöringskit för barnvagn finns tillgängligt också har bemödat sig om att göra det anpassat för målgruppen. Också i det avseende att om några av flaskorna i kitet känns som överflödiga för ens egna behov, så kan man istället välja att köpa de andra separat.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för BuggyLove hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Ester 16 juni, 2018 - 22:04

Hej! Har du något tips för att fräscha upp gummihjulen? Köpt en begagnad vagn & hjulen är lite grå/dammiga? Vill ha dem svarta snygga 😉

Reply
Anna 18 juni, 2018 - 16:30

Hej Ester,
testa att första tvätta dem noga och sen spraya med lite siliconspray och gnugga in det, det kan få tillbaka lystern i det svarta!
/Anna

Reply
Linn Bengtsson 1 oktober, 2018 - 20:26

Hej! Jag förstår inte riktigt var man ska sätta o-ringen. Är de hela vägen ner på ”stålpinnen” eller i de lilla ”hacket” på stålpinnen som klickar i chassit.
Mvh Linn (har en donkey)

Reply
Anna 4 oktober, 2018 - 22:54

Hej,
hela vägen ned så den ligger mot hjulet, och sedan liksom kläms mellan hjul och chassi när hjulet har klickats på plats igen!
/Anna

Reply
Carin 10 oktober, 2018 - 13:06

Hej!
Har du nåt bra tips för rengöring av bumpern? Små kladdiga barnfingrar har tyvärr lämnat sina spår.
Mvh Carin

Reply
Anna 12 oktober, 2018 - 09:17

Hej Carin, är det en bumper av foamskum, som tex på Bugaboos äldre modeller? Isf har jag bara kört med den mjuka sidan av en tvättsvamp och rikligt med ljummet vatten med lite såpa i, och liksom sköljt/tvättat igenom bumpern!
/Anna

Reply
Elin 23 mars, 2019 - 23:34

Hej, har en babyjogger summit xc som det inte går att låsa framhjulet. Här det att fixa på nått sätt?
Mvh Elin

Reply
Anna 26 mars, 2019 - 09:44

Hej Elin,
menar du att det inte finns en funktion för att låsa framhjulet, eller att den funktion som finns inte fungerar? Vilken version av vagnen har du?
/Anna

Reply
Milena 4 juli, 2019 - 09:46

Hej! Har du någon forslag att ta bort (eller minska) repor på chassis plast delar? Jag har just köpt en Donkey andra hand. mvh / Milena

Reply
Anna 9 juli, 2019 - 12:29

Hej Milena!
Just på plastdelar är det tyvärr svårt. Små repor kan ibland putsas lite mindre tydliga med något som heter Däckglans och kan köpas på typ Biltema. Jag har dock inte själv testat detta, bara sett bilder på!
/Anna

Reply
Elin 26 september, 2019 - 23:21

Hej!
Jag undrar kan man tvätta i maskin sittdelen på bugaboo donkey?
Mvh Elin

Reply
Anna 27 september, 2019 - 14:55

Hej Elin, absolut kan du det! Ta ut sittplattan först bara, lyft på delen där barnets rumpa är och dra ut själva den hårda plattan. Resten kan åka in i maskinen. 30 grader, 40 brukar funka fint med, använd absolut inte sköljmedel. Torktumla ej utan häng på tork, man kan även sätta fast klädseln på vagnen igen och låta den torka så men jag föredrar att den droppar av det värsta på torkställning först.
/Anna Lavfors

Reply
Kristina Attoff 11 maj, 2020 - 15:19

Är det någon som vet vilken storlek på o-ring som passar till bugaboo donkey?

Reply
Anna 11 maj, 2020 - 15:59

Hej Kristina, jag har inte testat själv men enligt den info jag har så ska dessa passa:
”O-RING 3/8″X9/16″ 5 ST
Art. 86-823
3/8″ x 9/16″
Dimension: 3/8 x 9/16 ”

Finns här hos Biltema: https://www.biltema.se/bil—mc/verkstadsutrustning/fastelement/o-ringar/o-ringar-5-st-2000022653
/Anna

Reply
Therese 27 april, 2021 - 16:38

Kan man smörja ståbrädan? Den är så trög att få på och av?

Reply
Sandra 1 maj, 2023 - 20:53

Om jag ångrar att jag satte på klister reflexler på min Fox nu när den ska säljas? Svar: JAAAA!!!! Hur ska få bort de hemskt fula klisteräckelresterna på ett svart chassi? Hoppas du sitter på en mirakel metod!

Reply
Anna 2 maj, 2023 - 09:43

Hej!
Det har jag faktiskt, men det beror också lite på vilka reflexer du satt på. Pogus reflexer är superlätta att få bort om du bara värmer upp dem lite med en hårtork. Har du reflextejp eller andra reflexklistermärken så kan det tyvärr behövas en del mer jobb. Du kan börja med att försöka värma upp dem rejält med hårtorken och sen dra bort dem, men ofta kommer klister sitta kvar ändå. Det går dock bort med kemisk bensin. Testa dock först med bensinen på undersidan av chassit nånstans, så du vet att den inte drar med sig färgen/lacken också.
/Anna

Reply
Sandra 3 maj, 2023 - 15:12

Tack för svar! Ska testa lite senare idag! Har även införskaffat siliconspray och krom glans, här ska det rengöras vagn inför försäljning och din lista var till stor hjälp

Reply

Lämna en kommentar