Axkid Life

av Anna

Recension av Axkid Life
Inköp: Ordinarie pris för Axkid Life är cirka 2990 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Axkid.
Tillbehör: Förvaringsväska ingår. Liggdel, regnskydd, myggnät och babyskyddsadapters kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn, sulky.

Att som bilstolsmärke släppa en barnvagn är ett modigt drag. Särskilt när man som Axkid med deras Life väljer att lansera en liten sittvagn som också funkar som resevagn, en modell det numera går tretton på dussinet av. Samtidigt är det här den typ av vagn det är mest logiskt för Axkid att ta in i sitt sortiment, då att använda sitt babyskydd ihop med en barnvagn blir allt vanligare. Och Axkid Life kanske inte utmärker sig enormt i bruset men det är inte en dålig produkt och det är lite imponerande att Axkid ändå redan med sin första vagn lyckas förstå vad många småbarnsföräldrar letar efter. Maxvikten är en sådan punkt. Axkid Life är godkänd för en viktbelastning om 22 kg i sittdelen, samtidigt som den tar 5 kg i varukorgen. Vagnen väger 6,5 kg och när den fälls ihop så är måtten 56 x 45 x 25 cm – alltså tillräckligt kompakt för att gå som handbagage hos många flygbolag. Sittdelen är fast framåtvänd men det finns en liggdel att köpa till, vilket gör att Life kan användas även med en nyfödd.

Den framåtvänd sittdelen är hyfsat väl vadderad och känns inte hård eller obekväm. Axkid Life har en bygel som medföljer vagnen (1) men det är inte en swing away-bygel, utan man får antingen ha den av eller på. Jag tror många föredrar en bygel av den här typen än ingen bygel alls dock, speciellt för de äldre barnen men kanske inte alltid sätter fast med selen men som gärna har något att hålla fast sig i. Selen är enkel att klicka ihop och det går även att ta loss axelremmarna från selfästet (2), om man bara vill spänna fast barnet över höfterna. När ryggstödet är nedfällt i liggläge så skapas det ihop med det ställbara fotstödet en bra liggyta (3). För att reglera fotstödet så måste man med båda händerna dra ut de spärrar som sitter på dess undersida (4). Fotstödet kan man sedan välja att ha antingen nedfällt (5) eller uppfällt läge (6).

För att reglera ryggstödet på Axkid Life så trycker man ihop spärren på baksidan av ryggstödet och låter ryggstödet löpa nedåt, steglöst till ett fullt liggläge. Som alltid tycker jag att det här är en väldigt smidig lösning för när barnet i vagnen ska eller har somnat, eftersom att ryggstödet kan regleras med en hand. Men när ryggstödet ska upp igen så kräver det två händer för att processen ska flyta på. En annan nackdel med steglösa ryggstöd är att de nästan alltid innebär att ryggstödet inte har en helt upprätt sittställning. Detta stämmer även på Life, även om jag inte tycker att lutningen är något problem.

Något som däremot känns som en minuspunkt hos Axkid Life är suffletten. Den är helt enkelt alldeles för kort (1). Att den sticker högt upp från vagnen gör ju Life till en vagn som är väldigt rymlig på höjden (2), vilket gör att man med lätthet även kan köra längre barn i den. Visserligen slutar ryggstödet en bra bit lägre ned men äldre barn som bara vill vila barnen har heller inte alltid samma behov av att kunna luta huvudet. Här har jag också lagt till en bild för att visa hur ryggstödet är om man inte trycker tillbaka klädseln först (3). Som det ser ut här är alltså hur Life blir när man haft liggläge och sen bara tryckt upp ryggstödet till sitt läge igen. Jag har inget emot att klädseln runt huvudändan är lite extra förstärkt. Det gör vagnen mer ombonad och är väl åtminstone i viss mån ett skydd för barnets huvud dessutom. Men det ser inte så snyggt ut när det sticker fram och det blir klumpigt att luta sig mot, så därför drar jag alltid bak klädseln bakom ryggstödet när det är sittläge som ska användas.

När suffletten inte används så är sikten ned till barnet god (4). Tyger ligger dock hyfsat tätt mot handtaget, så vill man ha fritt spelrum för händerna är det att föredra att trycka fram suffletten bara en aning. När suffletten så fälls ut så är barnets huvud i sittande position väl täckt (5), men i liggläge så kommer det inte mer sol än man skulle önska . Det finns gott om utrymme för en utfällbar solskärm inuti suffletten, så förhoppningsvis är ett bättre solskydd något som Axkid prioriterar på framtida uppdateringar av Life. En bra grej är att suffletten baktill är utrustad med en tittlucka i klarplast (6). Den är precis lagom stor för att man ska kunna se in till barnet, exempelvis för att avgöra om barnet sover eller är vaket.

På Lifes chassi finns en hel del detaljer väl värda att notera, och det är här man inser at Axkid faktiskt har gjort en viss omvärldsbevakning och noterat vad andra vagnar har och vilka smarta funktioner som saknas. Axkid Life är utrustad med snabbfästen för Bumprider ståbräda (1), en riktigt smidig lösning tycker jag – i synnerhet om man redan har en större barnvagn som används ihop med en Bumprider. Maxvikten för ståbrädan med dessa integrerade ståbrädefästen på Life-chassit är dock lägre än ståbrädans normala maxvikt, barnet får max väga 15 kg. Så man ska vara medveten om att Bumpridern inte kan användas under exakt samma förutsättningar som annars. Både bakhjul (2) och framhjul (3) på Axkid Life är små och klarar förstås bäst av slätare underlag. Efter mina promenader i blandad i terräng så ser jag åtminstone inga tendenser till att det skulle fastna sten i hjulen. Framhjulen har lite fjädring i sig. Varukorgen på Axkid Life upplevs rymligare än den ser ut på bild (4). Det är givetvis inte en barnvagn man storhandlar med men jag fick in en tygkasse med blöjor och ombyte och kunde även lägga ned lite annan shopping.

Så en fullt tillfredsställande varukorgsstorlek för att vara en liten vagn. Baktill, nere till höger på chassit, sitter Axkid Lifes fotbroms, som funkar att trycka nedåt (fast åt olika håll) både när man ska lägga i och lossa på bromsen. I samma stång som bromsen sitter även Lifes bärrem fastsatt. Något som innebär att remmen väldigt lätt både skulle kunna släpa i marken och bli något man snubblar över. Men här har Axkid tänkt till! Den bakre kanten av varukorgen är en förvarinsgficka med kardborre i öppningen, vilket gör att man kan stoppa ned och sätta fast bärremmen däri (5). Visst är det ett moment att utföra efter att man har burit vagnen över axeln med remmen, men på så så sätt slipper man helt risken att remmen dras längs med marken efter marken och det tycker jag ändå ska uppskattas (6). Däremot hade jag gärna sett att det funnits någon slags vaddering på remmen, så att den blivit lite mer bekväm att bära med.

Att fälla ihop Axkid Life är precis så enkelt som det ska vara att fälla ihop en resevagn. Absolut inget krångel utan man för spärren på ovansidan av handtaget åt sidan, trycker in knappen på undersidan och sedan är det bara att vika ihop vagnen. Det här görs med lätthet med en hand, på en sekund. Det enda man ska komma ihåg är att ihopfällningen kan ta stopp halvvägs om man haft ryggstödet uppfällt till maximalt sittläge med tyget tryckt bakom ryggplattan. Fäller man bara ned ryggstödet ett kort snäpp så går hoppfällningen som en dans, utan att det tar stopp någonstans. Väl ihopfälld är Axkid Life självstående och vagnen är enkel att packa in i den medföljande förvaringsväskan, eftersom att denna är väldigt rymlig i passformen. Överst på förvaringsväskan finns en dragsko som man kan dra åt och knyta ihop, och sedan kan man dra ut bärremmen genom den öppning som blir. Chassit på Axkid Life har en självstängande spärr, som håller ihop vagnen i hopfällt läge så att den blir enklare att lyfta och bära omkring på när den är hopfälld.

Nog för att jag tycker om att beskriva körkänslan i en barnvagn med ord, men ibland är det roligt att kunna visa det på film också. Videosnuttarna ovan är tagna först när jag kör Axkid Life på asfalt, och sen när vagnen rullar fram i en gränd med grov stenläggning. Jag uppfattar Axkid Life som väldigt lättkörd. Vad som skulle kunna ha varit en plastig, ranglig körkänsla är istället ett stabilt rull och en vagn som faktiskt kan köras med en hand även på Visbys gator – utan att köra fast. Ja visst skumpar det riktigt mycket, men det är så det är med kullersten. Men vagnen varken fastnar med hjulen i stenarna eller styrs ur kurs, och det har jag varit med om att andra vagnar gjort på samma typ av underlag. Det går trögare på gräsmattor, speciellt mjukare sådana, men det säger sig själv att Axkid Life inte är en vagn för terrängkörning. Att den ändå fixar en del ojämnheter gör Life än mer lämpad som resevagn, då många populära turistmål både i och utanför Europa är städer med allt annat än perfekt släta promenadytor.

Utrymmesmässigt så får Axkid Life ett bra betyg. Min 1,5 år gamla dotter är cirka 85 cm lång och hon sitter bra i Life. Hela huvudet har fortfarande stöd mot ryggstödet, så även om ett år kommer hon sitta bra i sittdelen. För hennes funkar sittytan bäst med fotstödet uppfällt, då kan hon om hon vill dra upp benen och sitta i skräddarställning eller med knäna vilandes mot insidan av bygeln. Med fotstödet nedfällt är Life förstås fortfarande bekväm för henne men det dröjer minst någon decimeter till innan hennes ben är långa nog för att ta stöd mot fotstödet som är inbyggt i chassit.

Axkid har förstått vilka egenskaper som är viktiga och prickar in sådant som måste prioriteras: hög maxvikt, ställbart fotstöd och en bra körkänsla. Som resevagn är det förstås ett plus att den är liten nog att tas ombord som handbagage. Suffletten imponerar tyvärr inte på mig, men det är en detalj som faktiskt är riktigt enkel att åtgärda. Av de många små resevagnar som nått ut på marknaden på sistone så lyckas Axkid Life tränga genom bruset, och istället för att bli en i mängden så finns det något här som gör vagnen lika användbar som prisvärd.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Axkid Life hos: Babyland

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Mathilda 16 augusti, 2019 - 09:50

Hej, upplevde du att den övre delen av ryggstödet, där barnet lutar huvudet, vickar bakåt när när barnet lutar sig? Jag köpte en sån vagn och den delen vickar bak väldigt lätt, återförsäljaren säger att det ska vara så men när vi gick till butik så var inte deras vagn så. Väldigt missnöjd över det, går ju inte att luta sig alls.

Reply
Anna 18 augusti, 2019 - 22:19

Hej Mathilda,
nu är det ett år sedan jag körde vagnen men spontant ringer det ingen klocka, känner inte igen mig att jag skulle upplevt ryggstödet så som du beskriver det faktiskt.
Kanske testa att kontakta Axkid direkt och kolla med dem vad de säger?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar