Bugaboo Butterfly Transportväska

av Anna
Bugaboo Butterfly resväska, kallad Butterfly Transport Bag på engelska.

Våren 2022 lanserades Bugaboos första klassiska resevagn Bugaboo Butterfly. Det var också Bugaboos första fast framåtvända barnvagn, innan dess har alla modeller haft vändbar sittdel. Bugaboo Ant, märkets kortlivade barnvagn som bara fanns i några, var visserligen också liten nog att tas med på flyget. Och den gick att använda med bakåtvänd sittdel. Men konstruktionen måste ha upplevts som för omständlig, för Ant blev aldrig någon hit. Det kan man däremot lätt påstå att Butterfly har blivit.

Trots att Bugaboo Butterfly har funnits på marknaden i två år så har vagnen inte haft en egen resväska förrän nu. Mars 2024 lanseras äntligen Bugaboo Butterfly Transportväska. Väskan fungerar både som ett skydd för vagnen, och gör den enklare att bära med sig när Butterfly är ihopfälld. Samtidigt som lanseringen av Butterfly Transportväska har Bugaboo även släppt Butterfly i nya, beige färgen Taupe. En nyans som sedan tidigare även funnits på Bugaboo Fox och Bugaboo Donkey, men som har premiär nu för Butterfly och Bugaboo Dragonfly. Smart nog så finns resväskan bara i en nyans, den enda färg en transportväska för barnvagnar bör ha om man frågar mig – svart.

Bugaboo Butterfly i nya färgen Taupe

Bugaboo Butterfly lanseras våren 2024 i nya färgen Taupe.

Vill man få bättre koll på vagnen i sig, så rekommenderar jag min recension av Bugaboo Butterfly. Vagnen i sig har inte uppdaterats, det är bara färgen som är ny på Butterfly Taupe. Om man gillar tanken på en ljus resevagn, ljus färg ska ju vara bättre vid soligt väder (även om min erfarenhet är att sufflettfärg inte gör någon märkbar skillnad på barnvagnar), men är rädd för att den snabbt ska bli smutsig så behöver man inte oroa sig. Sittdelsklädseln i Butterfly är en avtagbar sittdyna, vilket gör det väldigt enkelt att bara ta bort den yta som barnet sitter på för en rengöring i tvättmaskin.

5 bra saker att veta om Bugaboo Butterfly

 • Bugaboo Butterfly är 54 x 45 x 23 cm. Det är ofta litet nog för att Butterfly ska kunna gå som handbagage. Men det är viktigt att dubbelkolla vad flygbolaget man ska flyga med har för egna maxmått för handbagage.
 • Butterfly är kanske den handbagagestora resevagn som funkar bäst ihop med ståbräda, eftersom Butterfly har en egen Bugaboo-ståbräda som klickas fast direkt i chassit.
 • Användningstiden är det som imponerade mig mest med Bugaboo Butterfly. Maxvikten i sittdelen är 22 kg, och höjden på ryggstödet mer än matchar det. En normallång 6-7-åring kan fortfarande sitta riktigt bekvämt.
 • Den vanligaste kritiken jag sett mot Butterfly är att vagnen saknar liggläge. Men det gäller även för de flesta andra resevagnar av denna storlek. Detta beror på att ett plant liggläge gör att vagnen riskerar att kunna tippa bakåt.
 • Om man velar mellan två av de mest populära resevagnarna just nu så får man gärna läsa min jämförelse mellan Babyzen Yoyo och Bugaboo Butterfly.

Recension av Bugaboo Butterfly Transportväska

Bugaboo Butterfly är tillräckligt liten ihopfälld för att gå som handbagage på flyget.

Om man ska resa med sin barnvagn, annat än med bil, så kan en transportväska vara bra att ha. Och ska med flyga med sin barnvagn skulle jag kalla den nödvändig. Planerar man att checka in sin barnvagn under flygresan så är min rekommendation att köpa en Stokke PramPack som transportväska för vagnen. Det är en rejäl transportväska som fungerar ihop med de allra flesta vagnar, utom just de minsta resevagnarna. Många sådana har sin egen, enklare förvaringsväska. Och till en del kan man även köpa till en lite mer vadderad transportväska. Men Butterfly har fram till nu inte haft någon typ av förvaringsfodral.

Däremot har Bugaboo genom åren haft många olika varianter av transportväskor för sina barnvagnar. Jag har tidigare bland annat skriva om Bugaboo Bee Compact Transport Bag, och i samma inlägg beskrivit kortfattat hur tidigare transportväskor från Bugaboo har fungerat. För närvarande har Bugaboo följande transportväskor i sitt sortiment:

 • Komfort Transportväska: Enligt Bugaboo kompatibel med alla barnvagnar utom Butterfly
 • Kompakt Transportväska: Kompatibel med Bugaboo Bee.
 • Ant Transportväska: Kompatibel med Bugaboo Ant.
 • Butterfly Transportväska: Kompatibel med Bugaboo Butterfly.

Så packar man in Butterfly i resväskan

Så packar man in Butterfly i resväskan.

Butterfly Transportväska är mycket enkel att använda, och förpackad på ett föredömligt smart sätt. Kartongen som håller ihop resväskan vid inköp har tryckta instruktioner på insidan. Dessa visar både hur Butterfly ska packas in, och hur väskan efter användning åter kan vikas ihop. Instruktionerna visar bland annat hur vagnen ska vara vänd när den skjuts in i väskan – med hjulen mot väskans botten och framhjulen vända uppåt. Därefter stängs väskan igen med två dragkedjor och ett långt kardborrespänne.

Guide i 6 steg: Vik ihop Bugaboo Butterfly Transportväska

Så viker man ihop Bugaboo Butterfly resväska.

Bugaboo har förstås även tänkt på hur väskan ska packas ihop när den inte används. Ihopvikt är den smidig nog att lägga i Butterflys varukorg, så man kan börja rulla vagnen igen så snart man lämnat flyget eller tåget.

 1. Botten av Butterfly Transportväska viks ihop ihop från kortsidorna, så att väskan blir platt.
 2. Underifrån bildas då en M-form i väskans kortsidor.
 3. Därefter viker man in botten ett första steg, och positionerar ryggsäcksremmarna i rätt läge.
 4. Sedan rullar man ihop väskan ett steg till, så att remmarna också rullas ihop.
 5. När hela Butterfly Transportväska har rullats ihop så stänger man igen den med ett kardborrespänne.
 6. Ihopvikt mäter Butterfly Transportväska cirka 47 x 20 x 10 cm. Väskan har ett praktiskt bärhandtag.

Mitt omdöme av Bugaboo Butterfly Transportväska

Mitt omdöme av Bugaboo Butterfly resväska.

Har man någon gång flugit med en barnvagn så vet man hur otroliga noga måtten ibland kan vara. Jag tycker därför om den lilla detaljen att Bugaboo valt att trycka måtten för Butterfly Transportväska, med vagnen inpackad, på väskans utsida. På vänster kortsida står med vita bokstäver: 24 x 45 x 55 cm. Väskans nedre botten är av ett lite mer smuts- och vattentåligt material, vilket också känns genomtänkt. Flygplatsgolv och tågperronger är sällan de renaste underlagen. Materialvalet gör Butterfly Transportväska enklare att torka ren om den skulle bli smutsig.

På baksidan av resväskans finns två ryggsäcksremmar. Remmarna har vadderingar och går att både förlänga och förkorta. Jag blev positivt överraskad över hur pass bekvämt det var att ha Butterfly Transportväska på ryggen. Jag skulle nog inte vilja gå runt med den en hel dag. Men under en vistelse på en flygplats eller medan man tar sig mellan två olika platser så funkar det absolut. När mina barn var små har jag, särskilt vid resor, burit dem mycket i bärsele. Så jag uppskattar även att man kan ha ett barn i sele på magen och ha transportväskan på ryggen samtidigt, men ändå ha båda händerna fria. Transportväskor man bär över en axel kräver ju ofta en hand för att hålla väskan på plats.

När är det värt att köpa Bugaboo Butterfly Transportväska?

Om man inte brukar resa med sin Butterfly är transportväskan helt onödig. Möjligtvis kan man uppskatta att ha sin Butterfly i förvaringsväskan i bilen om man dels är pedant och inte vill ha en enda repa, dels ska packa bagageutrymmet proppfullt med andra saker utöver vagnen. Men då kan man lika gärna vira in vagnen i ett lakan tänker jag.

Om man planerar att flyga med sin Bugaboo Butterfly är transportväskan absolut ett motiverat inköp. Nypriset vid lansering är 699 kr. Väskan är inte vadderad, så den är inte ett tillräckligt skydd om vagnen ska checkas in på planet. Men det är absolut bättre än inget. Och definitivt mycket bättre än plastpåsarna man kan köpa på flygplatsen, om det skulle vara så att man nekas ta med vagnen som handbagage och i sista stund måste gate checka sin Butterfly. Det jag tycker gör transportväskan prisvärd är dels ryggsäcksfunktionen, som fungerar exakt som man vill att den ska göra. Dels hur smidigt det är att vika ihop väskan kompakt och stoppa i den i varukorgen efter användning. Planerar man att flyga med sin Butterfly lär man inte ångra ett inköp av Bugaboo Butterfly Transportväska.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Bugaboo Butterfly transportväska hos: Pyret & Snäckan
Se bästa pris för Bugaboo Butterfly transportväska hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar