Emmaljunga NXT60

Skrivet måndag, 22 januari, 2018 · 20 Kommentarer

Recension av Emmaljunga NXT60
Inköp: Ordinarie inköpspris för NXT60 är cirka 6995 kr, då ingår chassi och sittdel. Liggdel kostar 2700 kr. Vagnarna jag kört är recensionsexemplar från Emmaljunga.
Tillbehör: Myggnät och spacer för sittdelen ingår. Åkpåse, skötväska, regnskydd och mycket annat kan köpas till.
Typ av vagn: Duovagn.

Det är en omvänd människa som skriver dessa ord. Visst har jag tyckt om en del av de Emmaljunga-vagnar jag har kört. Speciellt syskonvagnen DV735 är ett riktigt kvalitetsbygge. Den första NXT-vagnen Emmaljunga NXT90 blev dock inte en modell jag föll för och kanske berodde det på att jag testade den lite för tidigt. Nu ska nämligen mycket vara bortbyggt av det jag då uppfattade som problematiskt. Färgad av det hade jag inga direkta förväntningar på NXT60 men tyckte förstås at det kändes kul att samtidigt få testa två versioner av samma vagn. Sen i höstas har jag kört både NXT60 Competition med punkteringsfria hjul och NXT60 Lounge med luftfyllda hjul. Och det var under första promenaden med Lounge, i ursnygga färgen Pure, som det sa klick. Några månader senare sitter jag här och kan konstatera att Emmaljunga NXT60 nu tagit sig in på min personliga topp fem-lista och det är ingen liten bedrift med tanke på att jag kört över 130 barnvagnar. Smidigheten och rullet är det jag faller för och jag är så glad att Emmaljunga vågar testa nytt och hamnar lite, i mitt tycke, på avvägar när slutdestinationen faktiskt blir såhär bra.

Jag har testat NXT60 med sittdel endast. Vill man veta mer om NXT60 med liggdel så kan man med fördela klicka sig in på min recension av Emmaljunga NXT90, då de båda NXT-modellerna har samma sitt- och liggdelar (men olika chassin).

För att denna recension ska kännas komplett kommer jag gå igenom sittdelen ordentligt, trots att en liknande genomgång finns i mitt inlägg om NXT90. NXT60 finns i tre olika utförande: Lounge, Competition och Outdoor. Det finns också en version i Leatherette. Sittdelarna är i grunden desamma men klädseln är av olika material och det finns även mindre skillnader på till exempel suffletten. NXT60 har en vändbar sittdel som kan vinklas i flera lägen, oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt. NXT60 har ergonomisk sittdel. Det finns även en NXT60 Flat, alltså samma chassi men med en vanlig sittdel där ryggstödet fälls ned till plant liggläge. Jag kommer testa även denna sittdel och därefter göra ett separat blogginlägg om den.

NXT60-sittdelen är egentligen ganska okomplicerad. Fempunktselen är lätt att använda och kan justeras i höjd vid axlarna. Bygeln får man ta i lite för att få på plats, men kan alltså tas loss helt om man skulle vilja. Annars är den även enkel att snabbt öppna upp och stänga igen, då den har en knapp på insidan till höger. I vissa lägen hade jag önskat att bygeln kunnat öppnas upp också från vänster, ifall vagnen står inparkerad så att man enklast kommer åt barnet från det hållet. Men det funkar såklart även att lyfta barn lite extra över bygeln också. Fotstödet kan med hjälp av två knappar vinklas i flera olika lägen. På undersidan av fotstödet finns en förvaringsficka i nät, perfekt anpassad för att förvara det medföljande myggnätet i dess förvaringspåse. Sittdelen har också ett grenband, som fästs runt bygeln med tryckknapp. Vill man vinkla upp bygeln hela vägen så måste man först lossa grenbandet från den.

Översta bilden till höger visar två grå spännen. Det som sitter på chassit är för att reglera handtagets höjd med. Den spärr som sticker upp från sittdelen har en tvilling på andra sidan och när man lossat dem kan man sedan lyfta upp sittdelen, antingen för att ända riktning på den eller för när vagnen ska fällas ihop. På baksidan av sittdelen på NXT60 finns en böjd båge. Drar man den uppåt så släpper spärren som håller sittdelen i vald vinkel, och man kan därefter tilta sittdelen mellan olika sitt- och vilolägen.

NXT60 kan både framåt- och bakåtvänd ställas i fyra olika lägen. Överst till vänster är liggläget, sen följer två olika vilolägen och längst ned till höger är sittläget då ryggstödet är upprätt med endast en svag vinkling bakåt. I början kan det vara lite klurigt att få till hur man drar upp spärren och vinklar sittdelen i samma rörelse, men när man väl har fått in den rätta snitsen så är det både enkelt och snabbt gjort med bara en hand på vagnen.

Grundkonstruktionen på suffletten är likadan på Lounge som på Competition. Den märkbara skillnaden är att Competition har en liten, utfällbar solskärm längst fram på suffletten. Båda suffletterna har en dragkedja mitt på som kan öppnas upp, och suffletten kan då förlängas ett helt steg. När suffletten har öppnats upp så kan man välja att ha tyget under nedfällt, och suffletten är då heltäckande. Men när det är varmt ute eller man av annan anledning vill ha extra bra ventilation i sittdelen så kan man även vika undan tyget i den sista panelen. Som bilden längst ned till vänster visar så är suffletten då täckt på sidorna men har bara ett lager luftgenomsläppande meshnät vid huvudändan. Perfekt för att få luft att rotera genom sittdelen när barnet sover middag en solig sommardag. Övriga bilder i collaget ovan visar hur suffletten kan ställas i många olika lägen mellan uppfälld och helt nedfälld.

NXT60 har svängbara framhjul, som kan låsas i fast läge. Competition har punkteringsfria hjul medan Lounge har hjul som är luftfyllda, samma gäller Outdoor. Som jämförelsebilderna visar så är det endast en mindre storleksskillnad mellan Lounge och Competition, där lufthjulen är de som är snäppet större. Alla hjulen är mycket enkla att ta av från chassit om man skulle vilja det. Framhjulen kan förstås låsas i fast läge. Jag är ju nästan alltid team lufthjul, om lufthjul finns, och det är verkligen sant även för NXT60.

Det finns en del detaljer att gå igenom på NXT60. En är hur knappen för handtagets teleskopfunktion möter knappen för att lossa sittdelen (1). Det känns liksom fel att de tar i varandra men det utrymme som finns räcker faktiskt till, hur trångt det än må se ut. Och ja, NXT60 har som en av få vagnar både knäled och teleskopfunktion. Handtaget kan höjas i flera steg (2), och skjutas in hela vagnen – ett läge jag använt mycket! Knäleden är också lite speciell, det är inte vad jag kan minnas vanligt alls att ett handtag kan roteras 360 grader. Men det kan detta handtag (3) och givetvis kan det ställas i många fler lägen än de fyra jag har fotograferat. Väldigt enkelt att hitta en lagom höjd, både jag på 170 cm och min 15 cm längre man kan gå bekvämt med vagnen och det utan att sparka i chassit, inte ens när man tar långa kliv. Jag har alltid teleskopet på högsta när jag rullar vagnen, och på lägsta om jag vill att chassit ska ta upp minimalt med plats i hallen.

När man ska fälla ihop NXT60 så måste man först ta bort ligg- eller sittdelen. Det är ett extra moment man kanske kan irritera sig på om man ska fälla vagnen ofta, men som plåster på såren är chassit riktigt kompakt när det väl fällts ihop. Själva spärren för ihopfällning är ramen till varukorgen (1), vilket syns på att dessa bakre del är formad som ett handtag.. Vill man så kan man fälla chassit som det är (2), men vill man göra det minimalt så öppnar man upp spärren för teleskophandtaget (3) och trycker handtaget hela vägen in mot chassit (4). Därefter drar man bara varukorgens bakstycke rakt upp och så fälls chassit ihop till ett platt paket. NXT60 har en automatiskt spärr som låser ihop chassit när det fälls (5), en väldigt praktisk funktion. När man vill fälla upp vagnen igen så lossar man bara på den gråa spärren på insidan mellan chassi och varukorg.

När NXT60 har fällts ihop blir den så här liten och behändig. Jag fäller in knäledshandtaget hela vägen mot varukorgen. Sedan kan man välja att stapla sittdelen ovanpå chassit på lite olika sätt. Den största bilden är den stapling jag tycker blir bäst, och då mäter vagnen ungefär 95 x 45 x 58 cm. Vagnen är alltså 58 cm bred. Det är inte så lätt att få saker att stanna kvar i varukorgen när vagnen fälls men regnskydd och lås kan jag har kvar däri. Större grejer faller ur under ihopfällningsprocessen. Sen min familj utökades med vårt fjärde barn så kör vi en ”mini”buss och i den går de flesta singelvagnar in uppfällda, smidiga lilla NXT60 är såklart inget undantag. Vagnen i blått som står hopfälld bredvid är en BJ City Tour.

Den absolut vanligaste kritiken som Emmaljunga fick för sin första NXT-sittdel var att den är så liten. Framför allt att den är kort i ryggstödet. NXT60-sittdelen har precis samma mått men numera ingår även ett tillbehör som Emmaljunga kallar spacer. Den är enkel att fästa på sittdelen, man lossar bara dragkedjan som håller suffletten fäst vid ramen, och så sätter man dit spacern istället. Sittdelsramen blir ju inte längre, men spacern höjer sufflett och skapar mer utrymme för barnets huvud. Den är också vadderad, vilket gör att barnet bekvämt ska kunna luta sitt huvud mot ramen.

Ovan är en serie jämförelsebilder på en NXT60 Competition-sittdel med och utan spacern monterad. Effekten av spacern blir densamma i Lounge-sittdelen givetvis. Sittdelsryggen fotad rakt framifrån utan (1) och med (2) spacer. Sittdelen fotad från sidan utan (3) och med (4). Här ser man tydligt hur mycket mer höjd under suffletten som har skapats. När spacern monterats får flytta sufflettfästen från ett nedre (5) till ett högre läge (6). Jag hade gärna sett att sittdelen var större i storlek i grunden, men spacern är faktiskt en godkänd lösning på problemet.

NXT60 Competition i blått och Lounge i den ljusgrå, nästan vita färgen Pure. Skillnaderna ser inte ut att vara så stora såhär på bild, och den lilla solkepsen på Competition-suffletten gör ingen enorm skillnad men jag tycker olikheterna i körkänslan är mycket stora. Och det måste vara hjulen som gör det. Competition-hjulen på den NXT60 jag har kört har en förmåga att få vagnen att vagga lite i sidled. Det är normalt enligt Emmaljunga och ska vara något som upphör när hjulen slits på. Det har verkligen blivit bättre men även efter mer än 6 mil med promenader (av de sträckor jag loggat i en app) så finns gungandet till viss del kvar och ligger och stör körkänslan lite bakgrunden. Loungen med sina lufthjul har rullat stabilt sen dag ett och jag upplever den dessutom som mer lättrullad och att den, ganska givet i mina ögon, tar grus, småstenar och andra ojämnheter mycket bättre. Det lilla besväret med att hålla rätt tryck i däcken vägs med lätthet upp av hur lufthjulen påverkar barnvagnspromenaderna till det positiva.

Så hur rymlig eller liten är sittdelen då? Min minsting som ska precis fylla ett år sitter hur bra som helst. Hon ryms utan problem och med marginaler i sittdelen som den kommer, med spacern inmonterad – vilket den är på alla bilder tagna inomhus i collaget ovan – så finns det rejält med växtmån. Min fyraåring är precis runt en meter lång och han sitter bättre än förväntat. Lutar han sig bakåt ligger ju huvudet mot ramen, ovanpå spacern, men det finns luft mellan hjässan och suffletten. Fotstödet känns för kort men det är inte så konstigt. Jag skulle gissa att min yngsta kommer sitta riktigt bra i minst 1, kanske 2 år till.

Jag gillar verkligen Emmaljunga NXT60. Efter många år av barnvagnskörande har jag insett att det finns en grej jag verkligen inte kan kompromissa med, och det är det väldigt luddiga begreppet körkänsla. En vagn som till exempel har lite för liten varukorg, eller är lite krånglig att fälla ihop, sånt kan jag leva med om den i övrigt är välkonstruerad – och om den har bra körkänsla. Men om en vagn inte är härlig att promenera med så spelar det för min del ingen roll hur smart den är eller hur genomtänkta funktioner den har. En oskön vagn vill man inte gå på långpromenad med, så är det bara. Och detta eldprov klarade NXT60 Lounge med bravur. Jag har gått i (lite) snö, jag har gått på grus, på asfalt, har kryssat runt inne i stan och rullat ombord på bussar och på tunnelbanan. Och NXT60 har hela tiden varit en mycket trevlig kompanjon. Vagnen är lätt att styra, känns otroligt smidig och liten men är ändå stabil och absolut inte ranglig. Både hemma i hallen och i kollektivtrafiken har jag varit mycket glad i att handtaget kan vikas undan, och att chassit kan göras så kort när handtaget dessutom trycks hela vägen in. Min ettåring har från första promenaden sovit väldigt gott i NXT60 och allting kring att ha henne i vagnen har funkat mycket bra: sittdelen är lätt att vinkla, selen smidig att knäppa ihop och de olika modeller av åkpåsar jag har testat i sittdelen har alla funkat bra. Medt NXT60 har Emmaljunga i mina ögon lyckats med en modernisering av sin klassiska barnvagn och jag kommer bli mycket förvånad om inte NXT60 inom kort blir en vanlig syn ute på gatorna.


20 Comments

 1. Kommenterat av Sara :
  januari 22, 2018,2:35 e m

  Står i valet och kvalet mellan Britax go next och Nxt60 med outdoor eller lounge. Vad hade du valt? Britax gung är ju otrolig. Men nxt60 är snyggare och känns nättare. Nackdel dock liten sittdel men inser när jag ser dina bilder att den faktiskt inte är så liten. Kommer ändå byta vagn när barnet är 2 år typ.

 2. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,5:22 e m

  Hej Sara, nej men precis, tänker man ändå byta till något mer sulkyliknande vid förskolestart eller strax därefter så funkar ju NXT60 lika bra som Go Big. Men gunget är inte jämförbart, där vinner Big med knock out kan jag säga. Men NXT60 känns väldigt mycket smidigare. Så det beror lite på vad du värdesätter högst? Jag tycker både tillhör bland de bästa duovagnarna på marknaden just nu.
  /Anna

 3. Kommenterat av Frida :
  januari 22, 2018,3:32 e m

  Den är ju så fin! Denna vagnen skulle sitta som ett smäck i min familj. Med diskbråck och ett hus som ligger typ mest olägligt i världen, så hade denna smidiga vagn varit perfekt för denna familj. Senast idag svor jag som en toka, över att kånka vår stora vagn ner för källartrappan , vidare ner för den galet hala backen. För att sedan möblera om bilen för att få in vagnen i bilen Sen har jag samma visa när vi ska in igen lämna bilen i vagnen är ingen idé, för den sover lillasyster i på dagarna både inne och ute. Så denna vagnen vore perfekt , så slipper jag antingen installera rulltrappa eller sälja huset

 4. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,5:19 e m

  Hej Frida, om du vill vara med och tävla så måste du skriva en kommentar under tävlingsinlägget på instagram!
  /Anna

 5. Kommenterat av Nettan :
  januari 22, 2018,4:23 e m

  Vilken superbra recension!
  Lite nyfiken bara på hur du tycker handtaget känns att reglera då den kan snurra 360 grader. Lätt att hitta rätt lägen eller vill den fortsätta runt?

 6. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,5:18 e m

  Hej, jo men det tycker jag faktiskt att det är. Tar man i så kan man absolut få handtaget att svinga runt men jag har aldrig upplevt att jag missat ett läge för att det varit _för_ lätt att rotera. Så det har funkat problemfritt skulle jag säga.
  /Anna

 7. Kommenterat av Sofia :
  januari 22, 2018,4:24 e m

  Emmaljunga nxt60 är super snygg, ser nätt ut och verkar smidig. En vagn jag själv funderat på till min lilla tjej på 18 månader.

 8. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,5:18 e m

  Hej Sofia, om du vill vara med och tävla så måste du skriva en kommentar under tävlingsinlägget på instagram!
  /Anna

 9. Kommenterat av Therese :
  januari 22, 2018,7:08 e m

  Tack för en bra recension! Var och tittade på en NXT60 idag och är fast. Blir definitivt en sån nu när det inte behövs en dubbelvagn längre. Vet du om det kommer en ståbräda till den eller om den till NXT90 passar till 60 också? Annars mottags gärna tips på bra allroundsråbrädor!
  Blev dock nyfiken på vilka vagnar det är som ligger på din topp 5 lista?

 10. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,8:15 e m

  Hej! Min kompis har kört NXT60 med Emmaljungas egen ståbräda och den hon köpte stod det NXT90 på kartongen för, så jag antar att det är samma. Jag har kört vagnen med en Easyrider-ståbräda och det har funkat toppen, har flera bilder av den på instagram (#alltombarnvagnar).
  /Anna

 11. Kommenterat av Linn :
  januari 22, 2018,8:02 e m

  Tack för ännu en bra recension, jag ska in på din Instagram och önska drömvinsten nu!

 12. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,8:11 e m

  Tack, och lycka till! 🙂
  /Anna

 13. Kommenterat av Anna Mukka :
  januari 24, 2018,10:44 f m

  Det som gör att jag skulle vilja vinna vagnen är att den helt enkelt är så smidig ihopfälld men ändå rymlig i sittdelen som man ser på dina bilder. jag har endast erfarenheter av super viking & super nitro två väldigt bra vagnar men fick tyvärr flytta då dem tog upp hela bagageluckan när vi skulle åka iväg. Har länge varit sugen på en nxt90 men denna verkar ännu smidigare stort plus är eccohjulen som jag förälskade mig i redan i supervikingen så lättrullad och som du även skriver att körkänslan var grym på nxt60 då tvekar jag absolut inte. Nxt60 vagn skulle vara en toppen som komplettering till donkeyn då storasyster faktiskt inte åker vagn så mycket längre. Hoppas på vinst! Mvh Anna Mukka

 14. Kommenterat av Anna :
  januari 25, 2018,10:09 f m

  Hej! Om du vill tävla så måste du lämna din kommentar under tävlingsinlägget på instagram! Lycka till! 🙂
  /Anna

 15. Kommenterat av Emilia Faust :
  januari 25, 2018,12:38 e m

  Jag är med och tävlar på instagram. Håller tummarna!

 16. Kommenterat av Isabelle Franzen :
  januari 25, 2018,1:15 e m

  Åh vilken perfekt och smidig barnvagn. Perfekt att växa i, att resa med och dessutom riktigt snyggt! Den skulle sitta som en smäck till vår kommande son!

 17. Kommenterat av Marie Flodin :
  januari 25, 2018,9:22 e m

  Wow! För det första så är blått så flott<3
  Tänk om vår prinsessa kunde få möta våren i denna fina vagn!
  Är med och tävlar på Instagram! Vi håller alla våra tummar och tår!!!!

 18. Kommenterat av Madeleine :
  januari 26, 2018,10:19 f m

  Hej! Lämnar kommentar om en annan sak här och hoppas på svar.?7 har en Emmaljunga double viking 735, modell 2016 men köpt 2015 sent. Hjulen då var Ecco och det var det sämsta vi någonsinn har. Har fått byta ut dem en gång pga att de lossnar från sin axel. Nu väntar vi barn nr 3 och vill bara uppdatera vagnen med nta hjul. Fungerar de nya hjulen stt byta till? Emmaljunga har ju ingen länk för kontakt på sin hemsida vad jag kan se. Vi vill ha hjulen som är på loungen i detta inlägget.

 19. Kommenterat av Anna :
  januari 29, 2018,3:24 e m

  Hej Madeleine, som jag förstått det ska det gå. Men om du kontaktar en EL-återförsäljare så ska de nog kunna säga exakt vilka hjul som funkar och inte.
  /Anna

 20. Pingback av Emmaljunga Viking :
  mars 21, 2018,10:39 f m

  […] punkteringsfria ECCO-hjulen. När jag valde vilken Viking jag ville köra så hade jag testandet av Emmaljunga NXT60 färsk i minnet och visste med säkerhet att det var lufthjul jag skulle ha. Extra mycket så med […]

Leave a comment