Emmaljunga Viking

Skrivet onsdag, 21 mars, 2018 · 0 Kommentarer

Recension av Emmaljunga Viking
Inköp: Ordinarie inköpspris är 6260 kr för vagnen med sittdel.
Tillbehör: Inga tillbehör medföljer men det finns många olika som kan köpas till.
Typ av vagn: Duovagn.

Den här recensionen borde ha publicerats på bloggen för länge sedan, för Viking har varit en populär barnvagn i flera år nu. Ibland tar det tid men ja, äntligen är det dags. Vikingen jag har kört är i utförandet Outdoor Black och av årsmodell 2018. Vikingen har utvecklats sen den först släpptes, som det ser ut idag så finns den som Outdoor, Lounge, Competition och Leatherette. Det två förra har lufthjul medan de senare har de punkteringsfria ECCO-hjulen. När jag valde vilken Viking jag ville köra så hade jag testandet av Emmaljunga NXT60 färsk i minnet och visste med säkerhet att det var lufthjul jag skulle ha. Extra mycket så med tanke på att jag skulle testköra vagnen under vintern, och mängden snö blev dessutom mycket större än jag hade kunnat ana.

Emmaljunga Viking delar sitt-och liggdelar med Double Viking och Double Viking 735. De kan även användas på gamla Monkey och Double Monkey-chassin. Viking är inte kompatibel med övriga vagnar i Emmaljungas sortiment. Viking är riktigt smal, endast 52 cm bred över bakhjulen, 54 cm om man kör vagnen med lufthjul. Jag har endast kört Viking med sittdel på, men det finns ju även liggdel för den som vill använda vagnen från födseln.

Viking har en vändbar, ergonomisk sittdel. Maxvikten är 15 kg och det är synd och skam, för den här vagnen är riktigt rymlig och även riktigt rejäl. Selen kan justeras i höjd och även grenselet kan göras lite längre genom att träs om på undersidan. Det är enkelt att dela selen i separata remmar, praktiskt dels om man bara vill spänna fast barnet över höfterna men också när man ska sätta i åkpåsen i vagnen. Sittdelen har grenband som är enkelt att knäppa loss, och bygeln kan då öppnas upp på båda sidor och svingas åt sidan. Bilden högst upp till vänster visar remmen på ryggstödets baksida, med vilken man lossar spärren så att sittdelen kan vinklas i olika lägen. Jag kommer inte riktigt överens med den här remmen om jag ska vara uppriktigt. På NXT60 funkade den lätt och felfritt från första dagen, men den på Viking är trög. Jag minns att jag hade en liknande uppfattning om sittdelen på Emmaljunga Super Viking när jag testade den. Remmen har blivit enklare att använda med tiden men första perioden krävde det att jag använda båda händerna och jag fick också ibland ont i handen av att behöva ta i så mycket. Har man ledvärk eller svagare händer så kan det bli krångel. Visserligen blev det alltså bättre efter en tid, men fortfarande efter flera månaders bruk var det trögt. Jag vet inte vad skillnaden är på konstruktionen av Viking jämfört med NXT60 men fick jag önska så skulle Viking-sittdelen göras lika enkel att fälla som NXT60-sittdelen.

Suffletten på Viking kan ställas i flera olika lägen, som bild 1 till 3 i collaget ovan visar. I mellanläget håller kardborrefästen den på plats, så när man vill dra suffletten till sitt mest utfällda läge får man ta i lite så kardborren lossnar och suffletten kan fällas fram. Enkelt och okomplicerat. Suffletten är också utan tvekan lång nog för att ge ett bra solskydd, även när sittdelen vinklats ned till liggläge. Det finns dock ingen tittlucka eller vädringslucka uppe på suffletten, något jag vet att en del saknar. Jag som främst kör med mitt barn vänt mot mig har dock inte känt att det behovs, så användning påverkar såklart hur man önskar att en vagn ska se ut.

Bild 4 till 6 visar de tre olika lägen på Viking. Sittläge, viloläge, och liggläge. Sittdelen kan även fällas ned ett snäpp till efter liggläget, men det är vad Emmaljunga kallar för ihopfällningsläge och ska inte användas med barn i. Eftersom att Viking har en ergonomisk sittdel (och det finns inga vanliga sittdelar som passar på Vikings chassi) så är sittdelen alltid skålad. Som vanligt är min åsikt att skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel är just en åsikt, vad gäller vilken som är bäst. Mitt barn har suttit och sovit väldigt bra i Viking.

Emmaljunga Viking har en ganska rymlig varukorg (1), jag fick utan att behöva pussla in både en normalstor skötväska och lite till under vagnen. Det går att handla med den också, men det är enklare att packa in varorna en och en än att försöka få ned en hel matkasse i varukorgen. Enklast är den att komma åt bakifrån (2), då är öppningen som vidast men har man sittdelen bakåtvänd så är det nästan lika enkelt att packa in framifrån. Bromsen på Viking är en till detalj som jag är riktigt gjort mig kompis med (3). Den funkar felfritt, det är aldrig så att den inte tar eller lossar bromsningen av sig självt så säkerhetsmässigt toppbetyg. Men den är så otroligt vass i kanterna, har man sandaler på sig (eller är barfota/i strumplästen inomhus) och ska trycka upp den så får man direkt ont.

Lufthjulen på denna Emmaljunga Viking har varit toppen. Framhjulen är rejäla trots att de är ganska små (4), vill man ta sig fram ännu lite enklare i snö och terräng så är det lätt att med ett klicka på den grå spärren låsa framhjulen i fast läge. Bakhjulen är större än framhjulen (5) och enkla att komma åt för att pumpa. Framhjulen är lite knepigare men det går det också.

På Viking Outdoor är handtaget klätt i bekväm läderimitation, mjukt och med en lagom omfång för att vara skönt att hålla i. Knäledshandtaget kan vinklas i ett otal olika positioner, och viker man det nedåt kan det fällas hela vägen in mot chassit. Det är ett läge jag gillar att kunna använda mig av när jag åker buss med vagnen, men också när den står parkerad i min hall och jag vill att den ska bli så kort som möjligt.

Emmaljungas vagnar är bra på att vara funktionella, och det är nästan alltid lätt att förstå vad olika knappar och spärrar ska användas till. På vardera sidan av chassit sitter rejäla fästen som håller chassit uppfällt. När man ska fälla ihop vagnen så trycker man in de gråa knapparna på undersidan (1) samt lossar metallspärren på höger sida av chassit. För att lossa sittdelen lyfter man rakt upp i de gråa handtaget (2). Att de har den här konstruktionen är för att man även ska kunna komma åt att lossa sittdelarna när de används på ett syskonchassi. I samma bild ser man även de tre gröna lägena sittdelen får vinklas i, samt det gula läget som är för ”folding only” som klisterlappen anger. Fotstödet på Viking kan vinklas i flera lägen. För att göra det trycker man in knapparna som sitter på insidan av lederna (3). Det kräver två händer men knappar är inte svåra att pressa in och sedan kan man med resten av handen ställa fotstödet i det läge man önskar ha det (4).

Att fälla i ihop Emmaljunga Viking är alltså i svårt. Fäll sittdelen till hopfällningsläget, tryck in de grå knapparna, för metallspärren i rätt läge och så viks vagnen ihop. Det kräver ingen armstyrka och det går snabbt. Vagnen står dessutom kvar på hjulen hela tiden, så man behöver inte hålla den uppe i luften för att klädseln inte ska skitas ned om det är snö eller blött ute. Chassit har ingen automatisk låsning men vagnen kan låsas ihop manuellt med plastspärren som sitter framtill på chassit. Mest kompakt blir vagnen om den fälls med sittdelen framåtvänd tycker jag, men chassit blir förstås enklare att hantera om det fälls separat, då kan handtaget vikas in hela vägen och sedan kan sittdelen staplas ovanpå chasssit. Oavsett hur vagnen fälls så förblir den bred och lång precis som innan, men den blir plattare. Viking är således mer smal och smidig i uppfällt läge än den är när den har fällts ihop.

Det jag gillar allra mest med Emmaljunga Viking är hur allsidig den är. Riktigt enkel att ha med sig på bussen, kommer med bredare marginaler in i alla hissar på tunnelbanan och svänger lätt runt snäva hörn. Jag har aldrig behövt känna mig ivägen med en så smal och smidig barnvagn. Samtidigt har det fungerat hur bra som helst att röra sig i naturreservatet där jag bor, med i år en massa snö, is och frusna grusvägar. Backar, snövallar och annan terräng har inte varit ett bekymmer för Emmaljunga Viking som hela tiden rullat på som tåget. Efter ett tag kändes framhjulen lite tröga, det var grus och kanske salt som kommit in och torkat upp. En snabb rengöring och lite smörjning och sen var vagnen lika lättsvängd igen. Min ettåring har suttit faktiskt bra, bilden ovan är klickbar för den som vill se bilderna i större format. För bilder på större barn i samma sittdel så kan man kika på mina recensioner av Emmaljunga Double Viking och Emmaljunga DV735 där jag har flera bilder på mina barn upp till sex års ålder i samma sittdel. Alla olika åkpåsar jag använt i Viking under vinterns gång har suttit bra, det är en stor fördel att sufflett och ryggstöd inte sitter ihop för då kan man trä åkpåsarna över ryggstödet och slipper att de glider.

Jag har faktiskt ingenting negativt att skriva om Emmaljunga Viking. Visst, den blir inte superliten när den fälls ihop, det är en svaghet, men dess uppfällda storlek kompenserar ändå för det kan jag känna. För mig hamnar Viking litegrann i samma kategori som Britax Smile 2 – en riktigt bra allrounda barnvagn, som funkar i de flesta lägen, har bra funktioner och är av god kvalitet. Ja det är så märkligt hur många år det tog innan jag testade Viking men nu förstår jag precis varför den är så populär.


Inga kommentarer

No comments yet.

Leave a comment