Britax Smile 4

av Anna
Recension av Britax Smile 4

Recension av Britax Smile 4

Inköp: Ordinarie pris för Smile 4 är 7295/7795 kr. Liggdelen kostar 2995/3295 kr. Färgerna i Green Sense-serien kostar mer. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Britax.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar med Maxi Cosi-fästen medföljer. Fotsack, regnskydd, myggnät, mugghållare och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Ett nytt kapitel läggs nu till sagan om Smile. Hösten 2012 lanserade Brio en helt nya duovagn, om än inte helt olik deras tidigare modell Sing, som de kallade Brio Smile. Efter att Britax köpt upp Brio så uppdaterades modellen och Britax Smile 2 såg dagens ljus 2016. Britax Smile 3 lanserades hösten 2019 och tre år senare, hösten 2022, är det alltså dags för Britax Smile 4.

Det känns rätt fantastiskt att ha fått vara med från dag ett i den här berättelsen. Min allra första barnvagn var en Brio Sing, årsmodell 2008. Sedan dess har jag fått äran att se lanseringen av alla efterföljande modeller. För mig råder det inga tvivel om varför Smile har varit, och fortfarande är, en så populär barnvagn.

En viktigt aspekt för populariteten är förstås priset. När jag frågade Britax om en prishöjning av Smile 4 så fick jag information om att man ansträngt sig för att hålla priset i samma prisklass som tidigare. Smile 4 som sittvagn kommer därför ha samma ordinarie pris som Smile 3. Men liggdelen till Smile 4 kommer kosta cirka 500 kr mer än Smile 3-liggdelen.

Skillnaden mellan Britax Smile 3 och Britax Smile 4

Jämförelse och skillnader mellan Smile 3 och Smile 4

I den här recensionen kommer jag fokusera på nyheterna hos Smile 4. Allt annat är nämligen precis likadant som på Smile 3. Så för en utförlig beskrivning av hur stor sittdelen är, körkänsla, hur vagnen fälls ihop med mera; läs min recension av Britax Smile III.

Det är egentligen bara tre nyheter på Britax Smile 4 jämfört med Smile 3:

  • Ny liggdel, med ventilation i liggdelsklädseln
  • Punkteringsfria hjul
  • Nya färger på tyger

Inget annat har ändrats. Britax har dock genomfört vissa uppdateringar av chassit under det senaste året, för att bygga bort några av de problem som Smile 3 initialt drogs med.

Britax Smile 4 i siffror

Alla följande mått är mätta av mig, med måttband. Det finns alltså en viss, liten, felmarginal. Smile 4 är 57 cm bred. Vagnen har ett knäledshandtag, något som jag skulle vilja påstå börjar bli allt mer ovanligt på nya barnvagnar. Handtaget kan ställas i 9 olika lägen. I lägsta möjliga läge mäter jag 75 cm från marken till över kanten av handtaget. I högsta läget är Smiles 4-handtaget 112 cm högt. Vagnen har en maxvikt om 22 kg i sittdel, 9 kg i liggdelen.

Jag har också mätt hissmåtten för Smile 4. Hissmått är helt enkelt hur liten vagnen kan bli, och därmed också hur liten hiss man kan köra in den i. Britax Smile 4 hissmått är:

  • Liggdel på och handtaget maximalt invikt uppåt mot vagnen: 82,5 cm
  • Framåtvänd sittdel, i sittläge, och invikt handtag: 82,5 cm
  • Bakåtvänd sittdel, i sittläge, och invikt handtag: 82,5 cm
  • Bakåtvänd sittdel i liggläge, med vikt handtag: 84 cm

Mått på liggdelen

Smile har en liggdel som är 78 cm lång och 32 cm bred, mätt på mitten av liggdelen. Liggdelens djup får jag till 18 cm. Avstånd från golv till liggdelens botten är 57 cm. Mäter man från liggdelens övre kant och golvet så är avståndet 76 cm.

Mått på sittdelen

Sittdelen har ett 48 cm högt ryggstöd, som jag mäter till 29 cm brett – mätt strax under axelfästena för selen. Själva sittytan är 30 cm bred och 24 cm djup. Sittdelen har ett ställbart fotstöd som mäter 24 cm högt och 32 cm brett. Smile 4 har en svängbar bygel. Avstånd mellan sittyta och bygel är 22 cm. Och avstånd mellan bygel och ryggstöd är också 22 cm, visade det sig.

Vinklar man ned ryggstödet till liggläge, och fäller upp fotstöd till vågrätt läge så får man en total ligglängd på 90 cm. Har man sittdelen i sittläge och suffletten utfälld, så får jag det till 64 cm mellan sittyta och insidan av suffletten. Höjden från golvet till själva sittytan är 55 cm.

Smile 4 har fått punkteringsfria hjul

Smile 4 har fått punkteringsfria hjul istället för, som tidigare, lufthjul.

Den i mitt tycke största förändringen på Smile 4, är att vagnen nu har fått punkteringsfria hjul. Rent visuellt tycker jag att de är mycket lika lufthjulen på Smile 3. Den enda skillnaden är att dessa hjul såklart inte har någon ventil. Hjulen känns ganska fasta, men inte för hårda. Personligen tycker jag att lufthjul ger en snäppet bättre körkänsla än punkteringsfria hjul. Men med de hjul som finns idag är skillnaden verkligen hårfin.

Efter att ha kört Britax Smile 4 ute, med min nyfödda systerdotter som passagerar, kan jag konstatera att jag inte känner någon skillnad. Smile 4 har samma rull och, i mitt tycke, även samma mjukhet som Smile 3 har. Fjädringen i chassit är densamma som tidigare. Jämfört med många andra duovagnar som finns att köpa år 2022, så har Smile 4 en av de mest märkbara fjädringarna. Det som även kallas gung.

Även om jag älskar lufthjul så förstår jag att Britax byter till punkteringsfria hjul. Många är rädda för lufthjul och för att få punktering. Något som i min erfarenhet inte är så vanligt. Men det kräver att man regelbundet servar sina lufthjul. Och har man punkteringsfria hjul behöver man i princip inte göra något alls med dem. Utöver det vanliga, att städa barnvagnen regelbundet.

Ny liggdel med maximal ventilation

Britax Smile 4 får en ny liggdel med generös ventilation i huvudändan.

En stark trend i barnvagnsvärlden just nu är den sommaranpassade liggdelen. Något som väl sorgligt nog ligger rätt i tiden, om man väger in klimatförändringar och de ökade sommartemperaturer vi har haft de senaste åren. Även Smile 3 hade den stora vädringsluckan i liggdelens sufflett. Men på Smile 4 så maximerar Britax ventilationen, genom att göra själva liggdelsklädseln öppningsbar.

Hela främre delen av liggdelen kan öppnas upp, från fästet till fäste. Med en dragkedja så lossar man liggdelens ytter klädsel från stommen, och viker ned den. När den här typen av liggdel började synas på marknaden så fanns det en del oro. Rädslan var att en liggdel med mycket ventilation skulle bli för kall på vintern, att det ska dra kall luft genom den. Men det finns det ingen risk för med Smile 4-liggdelen.

Liggdel som passar både sommar och vinter

Insidan av Smile 4s liggdel kan anpassas för både sommar och vinter.

Britax har verkligen tänkt till, och i synnerhet vägt in klimatet även på den nordiska marknaden. Smile 4 har fått en liggdel som kan byggas om. I vinterläget, som jag valt att kalla det, så fungerar liggdelen precis som alla andra liggdelar. Se bilden nederst till vänster i collaget ovan. Madrassen ligger på plats och man ser att liggdelen har ett komplett foder inuti.

På nästa bild har jag tagit bort fodret i liggdelens huvudända. Det är fäst med dragkedja längs med, samt med kardborre i de båda ändarna. Och på den tredje bilden, nederst längst till höger i bilden ovan, så är liggdelen öppnad från utsidan. Vädringsluckan i suffletten är blottad, och liggdelstyget är nedvikt.

Jag tycker att det här är en supersmart lösning. På sommaren, när man snabbt och lätt vill kunna växla mellan stängt och öppet, så gör man det bara genom att öppna och stänga liggdelstyget. Då kan man helt enkelt ha det löstagbara fodret undanlagt hemma. Och övriga årstider, då har man förstås fodret insatt hela tiden. Då får man en liggdel som är lika varm, vindsäker och ombonad som andra liggdelar.

Nya färger och nytt babyskydd till Smile 4

Nya färger på klädseln samt nytt babyskydd med liggläge som fästs på Smile 4-chassit med adaptrar.

Den enda återstående förändring av Smile 4, jämfört med Smile 3, är att det kommit nya färger på klädslarna. Men, sen kommer det även med Britax Smile 4 ingå babyskyddsadaptrar. Dessa babyskyddsadaptrar kommer ha Maxi Cosi-fästen, eftersom Britax nu har bytt till Maxi Cosi-fästen på alla sina babyskydd utom Britax Primo.

Det innebär att det numera endast är Britax Primo man kan fästa direkt på Smile-chassit. Vill man ha något annat Britax-babyskydd ihop med vagnen, så måste man använda babyskyddsadaptrar. Britax kommer även släppa ett nytt babyskydd, som syns i bild ovan, som kan fällas till liggläge – både på vagnen och i bilen.

Mitt omdöme av Britax Smile 4

Är skillnaderna mellan Smile 3 och Smile 4 tillräckligt stora för att motivera ett byte? På det svarar jag nog nej. Har man redan en Smile så skulle jag fortsätta med den. Är det så att man är väldigt sugen på att slippa ifrån lufthjulen så ska man, enligt Britax, kunna köpa till de nya punkteringsfria hjulen separat. Och är det så att man ska få en till bebis, precis innan nästa varma sommar? Ja då går det ju att köpa till liggdelen separat också. Det är samma fästen på Smile 4 som på 3an, vilket innebär att man fritt kan byta sitt- och liggdelarna mellan vagnarna.

Trots att uppdateringarna är få, så tycker jag att de är bra. Att byta bort lufthjul är ett logiskt val och något jag tror kommer uppskattas av konsumenterna. Att ha en liggdel anpassad för sommar är ju främst intressant för de som får barn mellan februari och augusti, men i och med att liggdelen funkar året runt så välkomnar jag även den uppdateringen.

Totalt sett tycker jag att Britax gjort bra val för Smile 4. Och med tanke på att priset förblir nästan som för Smile 3, så tvivlar jag inte på att vagnen kommer förbli en mycket vanlig syn på gatorna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Britax Smile 4 hos: Jollyroom
Se pris för Britax Smile 4 hos: Babyland

Du kanske också gillar

28 kommentarer

Sejla 8 oktober, 2022 - 09:40

Hej,
Tack för en bra recension. Vet du om det gör att ha smile 4 liggdelen på smile 3 chassi?
Tack

Reply
Anna 9 oktober, 2022 - 16:38

Hej Sejla!
Ja fästena har inte ändrats så enligt all info jag har ska det funka!
/Anna

Reply
Caroline 10 oktober, 2022 - 10:44

Hej!

Vet du om det går att byta däck? Alltså från luft till punkteringsfria på trean?

Reply
Anna 14 oktober, 2022 - 09:24

Hej Caroline!
Ja, det går. Du kommer kunna köpa Smile 4-däcken som reservdel och då kan du sätta dem på din 3a!
/Anna

Reply
Fanny 25 oktober, 2022 - 11:29

Om fästena inte har ändrats så bör det alltså gå att klicka på en gammal liggdel/sittdel från 3an om man köper nya chassit?

Reply
Anna 25 oktober, 2022 - 14:50

Hej Fanny, ja det stämmer!
/Anna

Reply
Sara 25 oktober, 2022 - 13:28

Hej Anna!
Jag funderar över om du vet om det finns adaptrar som passar Britax Primo babyskydd på Fox 3? Informationen på sidorna varierar och när du nu skrev att Primo har ett eget annorlunda fäste blev jag osäker.

Reply
Anna 25 oktober, 2022 - 14:50

Hej Sara!
Britax nyare babyskydd, tex iSense och Baby Safe, har Maxi Cosi-fästen och då behöver man alltså Fox Maxi Cosi-adaptrar. Men Britax Primo har de gamla Britax-fästena och då är det denna adapter man ska ha: https://www.bugaboo.com/sv-se/tillbehor/adaptrar/bugaboo-fox-buffalo-adapter-for-britax-romer-babyskydd-MI000960.html
/Anna

Reply
Cornelia 18 november, 2022 - 22:44

Vet du om däcken från 4:an även funkar på 2:an?

Reply
Anna 20 november, 2022 - 16:28

Hej Cornelia!
Jag vet inte säkert, men jag har inte hört något om att fästena skulle ha ändrats. Tyvärr kan jag inte svara bättre än så. Mitt tips är att du kan maila Meccus Barnvagnsservice, de lär ha koll på vilka reservdelar/hjul som är kompatibla med vilka chassin!
/Anna

Reply
Josefine 30 november, 2022 - 00:01

Hej
Förstår att detta är mycket tycke och smak men hade du satsat på en bugaboo fox 3 eller en britax smile vagn av 3/4?
Går o velar o velar, britax smile upplevs ju nättare o gulligare att köra på något vis men på testunderlag var nog bugaboon snäppet bättre än iaf smile 3.
Det är verkligen en djungel att få barn men din blogg o recensioner har verkligen hjälpt en att börja förstå! Tack för det!

Reply
Anna 30 november, 2022 - 09:10

Hej Josefine!
Jaa men det är ju verkligen så, det är tycke och smak. För mig är det väldigt mycket körkänslan som avgör – hur är vagnen att rulla, att svänga, hur känns den i händerna. Det är nästan det viktigaste för mig, för en vagn som har perfekta funktioner men är trög eller tung att rulla, den kommer jag inte vilja gå på promenader med även om suffletten är amazing och selen supersmart.

Med det sagt, jag tycker väldigt mycket om Smile och den är på dagens marknad otroligt prisvärd. Smile 4 är väldigt lättrullad. MEN – jag personligen hade nog ändå valt Bugaboo Fox. Mest för att jag är så extremt förtjust i att hålla på med alla Bugaboo-tillbehör, byta suffletter, matcha med åkpåsen osv. Otroligt materialistiskt men jag älskar den aspekten och den är Britax (och de flesta andra barnvagnstillverkare) tyvärr dålig på.
/Anna

Reply
Johanna G 22 december, 2022 - 14:26

Hej!
Jag har idag en Emmaljunga nxt90 F som är på tok för tung och klumpig för mig med känsliga axlar.
Efter lite tips via din blogg satsade vi på Joolz hub + som extra sittvagn och är supernöjda!
Men inser att vi ändå behöver en större vagn under vinterhalvåret för att ta oss fram på vinterväglag!
Ska man satsa på en ny duovagn? Blir eventuellt syskon längre fram…

Eller finns det någon smidig lättrullad sittvagn som funkar fint i snö och terräng?

Körkänslan är viktigast av allt!!!
Vi är långa och vill dock inte slå i chassit!
Och bra om även en 4 åring får plats!

Tack på förhand och tack för denna fina blogg!

Reply
Anna 3 januari, 2023 - 17:56

Hej Johanna!
Jag skulle satsa på en sittvagn som funkar för er här och nu! Skulle kolla på en BJ City Mini GT eller City Elite, eller på en MB Urban Jungle om du föredrar lufthjul! Även Thules sittvagnar, Glide och Urban Glide, är utmärkta i snö!
/Anna

Reply
Elin 17 mars, 2023 - 15:20

Hej! Vad var det för problem som chassit till smile 3 drogs med de första åren? Justerades det till senare batchar för modellen?

Reply
Anna 20 mars, 2023 - 10:05

Hej Elin!
Vagnen har främst haft problem med framhjulen, som ibland vobblat och ibland (som jag förstått det) låtit på ett sätt som de inte ska låta. Enligt Britax är det helt bortbyggt på senare modeller av Smile 3, ja!
/Anna

Reply
Jenny 26 maj, 2024 - 18:19

Hej! Vet inte om jag får svar på dethär nu efter så långt tid här men, adaptrarna till smile 3 och 4 är det samma? Jag har britax smile 3 vagnen, och trodde ju att precis alla babyskydd skulle kunna klickas fast på chassit utan adaptrar men den vi köpte(britax i-Size) går ej att klicka direkt utan adaptrar. Behöver altså köpa separat, har nu hittat någon som säljer adaptrarna där det står för britax smile 4, frågan är därför om dessa kommer funka. Mvh

Reply
Anna 27 maj, 2024 - 09:49

Hej Jenny!
Ja, det är samma adapter för babyskydd med Maxi-Cosi-fästen för Smile 3, Smile 4 och Smile 5Z: https://www.britax-romer.se/spare-parts/pushchairs/clickandgo-adapter—smile/SPSFCC425.html
Alla Britax nya babyskydd har Maxi Cosi-fästen numera, så då krävs det adapter för att fästa babyskyddet på chassit!
/Anna

Reply
Julia 12 maj, 2023 - 00:29

Hej vet du om britax primo babyskydd passar på smile 4 eller behöver man några adaptrar

Reply
Anna 12 maj, 2023 - 11:21

Hej Julia, Britax Primo funkar på Smile 4 utan adaptrar.
/Anna

Reply
Amra 7 augusti, 2023 - 10:29

Hej,
Tack för en bra beskrivning.
Har märkt att Britax saknar en ”skena” nere på chassit där de flesta vagnar har där man låser vagnen. Jag funderar på om detta påverkar när man ska hjälpa vagnen upp på trottoarkanter och andra små hinder etc och inte kan ta hjälp av foten (skapa hävstångseffekt) utan man kan bara använda armarna.

Reply
Anna 7 augusti, 2023 - 13:19

Hej Amra!
Det stämmer, Smile-vagnarna har ingen rak axel som går mellan bakhjulen. Jag har dock inte upplevt Smile-modellerna som svårhävda, de har ju dessutom knäledshandtag så handtaget kan ställas i en rak vinkel ut från vagnen. Heller aldrig hört, vad jag kan minnas, att andra upplevt Smile som krånglig vid trottoarkanter.
/Anna

Reply
Annie 12 september, 2023 - 20:46

Tack för en utförlig recension. Vet du om ett britax römer primo babyskydd i köpt 2018 tsm med smile 2, passar att klicka i smile 4:s chassi?

Reply
Anna 13 september, 2023 - 09:53

Hej Annie! Ja, ett Britax Primo ska gå att fästa direkt i ett Smile 4-chassi!
/Anna

Reply
Camilla 30 november, 2023 - 22:44

Hei!
Jeg er litt bekymret for at hjulene forran er så små, og at dette går ut over fremkommeligheten på eks snø eller grus. Hvordan er denne i snø/slaps/grus o.l?

Reply
Anna 4 december, 2023 - 14:17

Hej Camilla! Jag skulle inte säga att Smile har små hjul, men det beror förstås helt på vilken vagn man jämför med. Grus är inget problem. Snö funkar men går du ofta i djup snö kommer du antagligen känna att Smile inte är full tillräcklig i sina terrängegenskaper. Skulle säga att Smile 4 passar bäst för den som främst går på asfalt men ibland även rör sig mer i naturen.
/Anna

Reply
Karin 11 februari, 2024 - 13:36

Hej!
Tack för fantastiska recensioner!
Jag har en Smile 4 idag – väldigt trevlig att köra men jag upplever den som väldigt stor när den är ihopfälld och inte så smidig att lyfta.
Vi bor litet och 1 trappa upp och tänker nu att vi ska byta till nåt med helst vändbar sits, som fälls ihop oavsett håll sitsen är på och kan lyftas med en hand. Hjul för svenskt väder…
Bebis är 6 månader (och en långis) så liggdel behövs inte längre.
Har du några tips på alternativ?
Tusen tack på förhand.

Reply
Anna 12 februari, 2024 - 11:06

Hej Karin, och tack!
Jag skulle dels säga att du borde kolla på Joolz Hub. Den har lite mindre hjul, men annars är det nog exakt vad du är ute efter. Vill du ha snäppet större hjul men något smidigare ihopfälld än Smile (dock typ samma bredd) så kanske Cybex Talos S Lux eller Balios S Lux skulle kunna vara intressanta?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar