Voksi City

av Anna
Recension av Voksi City åkpåse

Recension av Voksi City åkpåse

Behöver man en riktigt varm och riktigt rymlig åkpåse så brukar jag alltid tipsa om Voksis breda utbud. Förra vintern fick jag chans att testa två för mig nya Voksi modeller – Voksi Active och Voksi City. Båda är recensionsexemplar från Voksi. Inköpspris för City är cirka 2000 kr.

Voksi City är en väldigt mjuk och följsam åkpåsemodell. Den är tillverkad av dun och fjädrar, vilket gör den väldigt varm. Voksi klassar den i sin egen temperaturguide som passande för ”mild vinter”. Men det måste vara någon slags arktisk skala man utgår ifrån då? För i mitt Stockholmsklimat funkar Voksi City mer än väl även under de absolut kallaste dagarna med många minusgrader.

Voksi City i siffror

Voksi City är en förlängningsbar åkpåse. Den levereras i en rejäl och mycket praktiskt förvaringsväska. När man inte använda den i det långa läget så kan man ha den förlängda fotändan i väskan. På sätt löper man mindre risk att tappa bort den. Voksi City är 45 cm bred. Det är ett ganska normalt mått, kanske något åt det smalare hållet sett till att många universalåkpåsar är 50 cm bred. Samtidigt kan bredare åkpåsar känns bylsiga i mindre barnvagnssittdelar, så vilken bredd som är bra beror på.

Voksi City är i det korta läget 104 cm lång. Det är längre än standard! De flesta åkpåsar mäter cirka 100 cm på längden. Sätter man på förlängningen i fotändan så blir Voksi City hela 128 cm lång. Det gör att användningstiden är så pass bra att risken är liten för att barnet ska växa ur åkpåsen innan hen är slutat åka vagn. Höjden på locket när åkpåsen är i det korta läget är 72 cm. Det är en bra höjd, som gör att åkpåsen skyddar bra ända upp till hakan under de första åren.

Mjuk och mysig insida på Voksi City

Öppningsbar åkpåse som kan göras om till lekmatta

Det är ganska vanligt att tillverkar av åkpåsar framhäver att en åkpåse är öppningsbar och kan göras om till någon slags lekmatta. Och det behöver absolut inte vara en dålig funktion, tvärtom. Likväl är jag osäker på hur många som faktiskt använda åkpåsen så? Sitter den i en sittdel så är det ju sällsynt att man tar loss åkpåsen överhuvudtaget. Men i en liggdel kanske funktionen kan bli mer användbar.

Vill man kunna öppna upp åkpåsen helt, så är det i alla fall möjligt med Voksi City. Här ser vi också hur väl uppbyggd insidan är. Fodret är insytt i sektioner, vilket gör att det inte packas ihop i fotändan eller kan glida iväg och bilda ett tomt utrymme under där barnet har rumpan. Voksi City har separata selhål i bakstycket. Det innebär att man antingen måste ha en vagn där selen enkelt kan delas i fem separata remmar. Något som visserligen börjar bli allt vanligare. Eller så måste man ha en sele där remmarna lätt kan pillas ur sina fästen. Annars kommer man bli frustrerad över att det är svårt att sätta i eller ta ur Voksi City ur sittdelen.

Kan man använda Voksi City i en liggdel?

Självklart kan man ha Voksi City i en liggdel. Eftersom att den är drygt en meter lång, vilket ingen liggdel är, så kommer man behöva vika till City antingen i fotändan eller rulla upp den något i huvudändan. Läs gärna mitt inlägg om att bädda i liggdelen med åkpåse för tips om hur man går till väga.

Smarta knappar och uttagbart huvudskydd i Voksi City

Urtagbart inlägg och stiliga duffelknappar

Voksi slavar inte med detaljerna och hela City känns väldigt välkonstruerad. Inga lösa trådar eller fula skarvar. Längs med åkpåsens framsida löper en dragkedja hela vägen ned till fotändan. Åkpåsen har alltså inte avtagbart lock utan kan endast öppnas upp på mitten. Vill man täta till dragkedjan ytterligare så kan man stänga igen en flik över den. Denna flik hålls på plats med duffelknappar i trä.

Med Voksi City åkpåse kommer även ett vitt stycke tyg med en broderad pingvin på. Detta ska ligga bakom barnets huvud i åkpåsen. Jag tror det är för att fånga upp eventuell svett och smuts, så att åkpåsen är enklare att hålla ren? Tyvärr kan detta skydd inte på något sätt fästas i åkpåsen, och tenderar därför att glida iväg eller falla ur. Jag har använt Voksi City utan huvudskyddet.

Så funkar Voksi City i barnvagnen och med stora barn

Smart åkpåse som växer med barnet

Voksi City har ingen upphängningsficka på baksidan. Allt som håller den på plats är antiglid. Det funkar dock helt okej i de sittdelarna jag testat den ändå. Mycket för att selen som träs genom åkpåsen håller den på plats. Åkpåsen har funkat både i ergonomiska sittdelar och i vanliga sittdelar. Den är rätt kompakt stoppad, så har man en väldigt liten sittdel ska man vara medveten om att Voksi City – givetvis – gör sittytan trängre.

Att bädda ned sitt barn i Voksi City är en mycket härlig upplevelse. Det är som att svepa in dem i ett täcke. Vid enstaka plusgrader och ned till runt nollan kan man med lätthet ha barnet i åkpåsen med endast ett lager vanliga på sig. Blir det många minus vill man kanske komplettera med något extra lager på överkroppen.

Användningstiden för Voksi City är otroligt imponerande. Och det är något som jag tycker balanserar det höga priset väl. Det här är en åkpåse som kan användas från nyfödd upp till minst 5 års ålder. Barnet på bilden längst till höger är ganska exakt fem år gammal och 110 cm lång när bilden togs. Åkpåsen är 128 cm, så han kan växa ytterligare innan den blir för liten.

Vilken Voksi-åkpåse ska man välja?

Voksi City är förlängningsbar och jämförs på bilden med Voksi Active och Voksi Urban

Jämförelse av Voksi Active, Voksi Urban och Voksi City

Med tanke på Voksis idag breda utbud av åkpåsar kan det vara svårt att veta vilken modell man ska välja. Voksi Active, Voksi Urban och Voksi City är tre av de varmare modellen som alla även har gemensamt att de kan förlängas. Voksi City och Voksi Active förlängas på samma sätt. Vid fotändan löper en dragkedja. Själva botten i åkpåsen kan tas bort. Och i stället kan man sitta dit en annan, längre fotända.

Voksi Urban har en helt annan konstruktion. Där tar man bort hela locket från den kortare versionen av åkpåsen och sätter på ett längre lock, som också förlänger åkpåsen baktill. Voksi Active är stoppad med både dun, fjäder och ull, precis som Voksi Urban. Voksi City innehåller dock ingen ull utan är endast vadderad med dun och fjäder.

Mitt omdöme av Voksi City

Voksi City är en åkpåse av hög kvalitet, gjord till stor del av naturmaterial och med en genomtänkt konstruktion. Åkpåsen har en mycket lång användningstid. Den är varm nog för att funka väl för en genomsnittlig svensk vinter. Jag har svårt att uttala mig om vädret norr om Stockholm men min bedömning är att det här är en åkpåse som fixar många minusgrader och ger ett riktigt bra skydd, och en ombonad känsla. För höst och vår känns den på gränsen till för varm. Men samtidigt är det enkelt att öppna upp Voksi City framtill om man vill reglera temperaturen.

Både mina barn och jag har uppskattat hur mysig och mjuk Voksi City är. Den ger ett väldigt bra skydd mot väder och vind, eftersom att locket går ända upp till hakan på både små och stora barn. Den är dyr. Men samtidigt brukar även andrahandsvärdet vara högt på Voksis åkpåsar. Nackdelarna är att City saknar viss funktioner man börjar kunna ta för givet med åkpåsar idag: Såsom en upphängningsficka eller rem baktill så åkpåsen inte glider i sittdelen. Och en kardborreöppning för selen. Men fördelarna med förlängningen och hur bra den håller värmen väger bra mycket tyngre för utmärkta Voksi City.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Voksi City hos: Babyland

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar