Petite Chérie åkpåse med sommar- och vinterlock

av Anna

Petite-Chérie-åkpåse-frontDen trogne bloggläsaren har säkerligen koll på att jag redan har skrivit en recension av Petite Chéries åkpåse, men det rörde sig om Petite Chérie åkpåse från 2014. 2015 släppte märket en ny modell där den främsta, kanske rentutav enda, skillnaden är att det finns två lock till. Ett vinterlock och ett tunnare lock för användning under vår och höst. Jag tror det kallas sommarlock men även en halvdan svensk sommar skulle jag säga att det är alldeles för varmt för en åkpåse med lock, hur tunt det än må vara. Multipla lock på en åkpåse är dock en riktigt god idé. Det förlänger användningstiden väsentligt och kan motivera inköp av åkpåse även om man bor på en ort där temperaturen pendlar hejvilt mellan plus och minus.

Även övriga egenskaper ser likadana ut. Det är indviduella selhål i bakstycket, på baksidan finns antiglidmaterial och en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet, om man har en vagn där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Har man en vagn från Kronan eller Britax, och en Petite Chérie-åkpåse med pälskant, så kan man även fast upp åkpåsen med hjälpa av knapparna som pälskanten är fäst med. Måtten för Petite Chéries åkpåse får jag till 51 cm bred, 100 cm lång och locket är 76 cm. Det vill säga en normallång åkpåse, som tenderar att dra ihop sig lite så längdmåtten är för när den är något utsträckt, med en bra höjd på locket.

Petite-Chérie-åkpåse-detaljerNederst till höger i collaget ovan syns vinterlocket, som jag bedömer vara precis lika tjockt och varmt som vinterlocket på den förra modellen av Petite Chérie. Det vill säga jämntjockt med exempelvis Elodie Details vanliga åkpåsar, och tillräckligt varmt för att klara av minusgrader. Vill man ha marknadens absolut varmaste åkpåse så är det här inte rätt modell, men för en normalkall Stockholmsvinter (vilket ju är vad jag har att referera till) så dugen den utmärkt. Den avtagbara pälskanten, givetvis inte äkta päls, är fäst vid åkpåsen med små öglor, på åkpåsens bakstycke sitter det knappar. Jag har aldrig riktigt förstått poängen med pälskant på åkpåse. Jag gissar att det mest är en estetisk detalj, kanske att pälskant även kan skärma av lite extra runt barnets ansikte men är vädret sådant brukar jag ändå ha suffletten utfälld. Med det sagt så uppskattar jag pälskanter som lätt kan tas loss, så kan man välja för dagen om man vill ha den på plats eller inte.

Både vinterlocket och sommarlocket har trycknappar, så att man enklare kan vika ned locket och få det att stanna i den positionen. Sommarlocket är fodrat med fleece och utsidan är i ett soft shell-likande material, som verkar klara av både väta och vind med godkänt betyg. Jag har använt sommarlockat med start vid kyliga höstdagar då det var runt 5 plusgrader, och i det vädret funkade åkpåsen riktigt bra som en extra isolering runt barnet. Min yngsta blev inte kall, men inte heller svettigt.

Petite-Chérie-åkpåse-barnvagnarSett till passformen så är Petite Chérie en bra universalåkpåse. På bilderna ovan syns åkpåsen i Emmaljunga Double Viking, Cybex Balios M och Kronan Sulky S. Den funkar alltså bra både i ergonomiska och vanliga sittdelar. Upphängningsfickan görs sig av vagnarna på bilden ovan givetvis bäst i Double Viking, då sufflett och sittdel är separata. Softshell-locket är inte stelt utan följsamt och smidigt. Vinterlocket är tjockare, rätt puffigt, men inte överdrivet utan det har funkat bra för min snart tvååring att rymmas i Sulky S med åkpåsen på plats under bygeln.

Åkpåsens största minus är de individuella selhålen som gör att den i en del vagnar kräver både tid och energi vid monteringen. Det finns heller inget extra slitstarktfoder i botten på åkpåsen, utan det är samma foder på hela bakstycket och därmed inget extra skydd för blöta eller smutsiga skor. Utbudet av färger och mönster är enormt och även om priset går upp om man bestämmer sig för att investera både i vinter- och sommarlocket så tycker jag att Petite Chérie känns prisvärd, i synnerhet då den ibland finns med i erbjudanden eller kampanjer. Eftersom att den är mjuka och lätt att forma så tycker jag Petite Chérie åkpåse funkar från nyfödd i liggdel och därefter i nästan alla vagnars sittdel upp till cirka två års ålder.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar