Hur ska jag klä min bebis i vagnen i vinter?

av Anna

Länkarna i detta inlägg är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!


Egentligen skriver jag ju bara om barnvagnar och barnvagnstillbehör. Men eftersom att jag varje år inför vintern får frågan om hur man ska klä sitt barn i barnvagnen i princip dagligen. Och eftersom att jag själv har fött fyra barn på vintern, så känner jag mig kallad att dela med mig av min kunskap. Jag deklarerar härmed att bebisar också är att anse som ett tillbehör till barnvagnen (oftast har man ju en i vagnen när man rullar den!). Så därför är bebisars kläder just nu också ett legitimt ämne att blogga om. För dig som ska föda barn i vinter vill jag också tipsa om mitt inlägg om att bädda liggdelen med en åkpåse.

Så klär jag min bebis på vinterna

Så klär jag min bäbis när det är kallt

Ja, i princip varenda plagg ni ser på den här bilden är från Polarn O Pyret. Är jag sponsrad av PoP? Nej. Är jag en av PoPs bästa stamkunder genom tiderna och grundare av #popoholic-hashtaggen på Instagram för alla PoP-beroende människor? Ja. Jag önskar innerligt att jag vore sponsrad av Polarn O Pyret. Det skulle ha gjort under för min privatekonomi de senaste tio åren. Men nu är jag inte det, utan bara ett stort fan av framför allt deras funktionskläder. Alla PoP-kläder jag äger har jag betalat för själv och minst hälften av dem är köpta begagnat. Många plagg har inköpts till min äldsta och sedan använts av alla fyra. Sånt gillar jag skarpt!

Det finns ett antal plagg från Polarn O Pyret som alltid utgjort min bas för hur jag har klätt mina barn i barnvagnen. Plaggen jag tipsar om nedan finns garanterat även från andra tillverkare. Och de är säkert lika bra. Men det är PoPs plagg jag har erfarenhet av och därför är det dem jag känner mig bekväm att uttala mig om. Jag tänker alltid lager på lager-principen. Och oftast kör jag helt vanliga kläder närmast kroppen. Body och byxa eller en tröja och tights beroende på storlek och ålder på barnet.

Mina ”måste ha”-plagg för första året

Ullfrottéoverall

Åh ullfrotté, det bästa jag vet. Så mjukt, så varmt, så mysigt. När mina barn (alla födda under en åttaveckorsperiod mellan början av januari och början av mars) varit nyfödda och upp till strax under ett års ålder har en overall i ullfrotté varit ett måste i bebisgarderoben. När barnen blir större och börjar förskolan har jag gått över till set med jacka i ullfrotté och byxa i ullfrotté. Vad är det jag gillar med detta? Jo att plaggen är varma samtidigt som de är smidiga. Ullfrotté blir aldrig bylsigt eller knöligt på barnet. Jag har använt vanliga overaller i ull också, men ullfrotté är kraftigare.

Hjälmmössor

Aldrig riktigt förstått grejen med vanliga mössor på små bebisar. Varje gång mina barn haft sådana när de varit nyfödda så vrids de runt eller hamnar över ansiktet. En hjälmmössa som knyts under hakan är det bästa jag hittat för att hålla barnets huvud varmt. Jag har varvat båda vanliga hjälmmössor i bomull med – förstås – fantastiska hjälmmössor i ullfrotté. Sa jag att jag älskar ullfrotté!?

Tumlösa vantar

Stickade eller fodrade eller vad som helst, inte vet jag. Men det spelar ingen roll hur noga jag har bäddat ned mina barn. Händerna är ändå alltid uppe och far vid ansiktet. Nu vet jag visserligen att det är bra för barnet att kunna suga och slicka på händerna. Men är man ute i minusgrader så prioriterar jag att de små fingrarna inte blir förfrusna. Så tumlösa vantar är ett måste i min bebisgarderob.

Vindtät fleeceoverall

Jag tror jag har ägt Polarn O Pyrets vindfleeceoverall i varenda storlek som finns, från 50 upp till 74, som var största storlek förut. Nu går den upp till storlek 80. Vad jag gillar lite extra med den är att den är vindtät och att den har övervikbara ärm- och benslut.

Vindtät hjälmmössa

Just denna hjälmmössa från PoP med knytband har en riktigt bra passform. Den har varit toppen att ha på barnet när jag vet att jag ska ha bebisen mer exponerad för väder och vind. Exempelvis när jag bär i bärsele. Eller om jag ska ha barnet uppe i knät eller famnen utomhus när det är kallt och blåsigt. Sen har jag använt samma modell men i större storlek nästa vinter. Då har mina barn har varit strax under året gamla och suttit upp i vagnen, och själva stuckit ut huvudet för att betrakta omvärlden lite mer.

Kläder på bebis i liggdel på vinterm

Så klär jag min bebis i liggdel

Jag har i en serie inlägg tipsat om hur man kan bädda på olika sätt i liggdelen; med babynest, med mjuklift, med åkpåse och hur man bäddar för en sommarbebis. Att bädda liggdelen för en vinterbebis kan göras på flera olika sätt. Många gillar att isolera underifrån med hjälp av en lammfäll. Jag har främst använt mig av mjuklift och sedan bäddat med olika filtar beroende på hur vädret har varit. När det är riktigt kallt tar jag gärna fram en rejäl vinteråkpåse. För höst och vår uppskattar jag en tunnare åkpåse. Men också med åkpåsen som bas så har jag ofta ett antal filtar i liggdelen. Allt för att lättare kunna skala av.

Jag är inte förtjust i att ha en tjock vinteroverall direkt på barnet. Då blir det svårt att anpassa värmen när man byter miljö. Om mitt barn sover gott i vagnen så vill jag kunna gå in i ett varmt köpcentrum eller kunna komma hem och ställa vagnen i hallen så bebisen kan sova vidare. Och det utan att behöva krångla av den varma overallen. Har barnen då istället vanliga kläder plus en stickad overall eller en overall i ullfrotté, plagg som andas så kan man lätt justera värmen. För då är det enklare att till exempel öppna upp mjukliften och ta bort en filt. Eller att ta av liggdelslocket och vika undan locket på åkpåsen.

Gör det mysigt och varmt med filtar

Jag är filtoman. Faktum är att jag har fler filtar än jag har barnvagnar. Jag absolut älskar filtar och har allt ifrån tunna tunna filtar i bambu till tjocka, stickade yllefiltar. Var tillfälle kräver sin filt, som jag brukar säga. Så att göra liggdelen mer ombonad med filtar är min specialtet. Har jag en liten bebis gillar jag att rulla ihop en filt och lägga som en korv runt huvudändan av liggdelen. Det isolerar och ger en mer ombonad känsla. Tunna, tumlösa vantar på händerna eftersom att en bebis tenderar att ha dem i huvudhöjd. Och fötterna är andra kroppsdelar som lätt blir kalla. Jag älskar stickade sockor eller tossor utanpå ett par tunnare strumpor i ull.

Tunn overall hellre än tjock vinteroverall

Eftersom att mina barn har humor, det är så jag väljer att tolka det, så har de allihopa mer eller mindre avskytt att ligga i en liggdel. Så ironiskt! Vissa tvärvägrade rakt av. En del kunde ligga där när de sov men absolut inte en sekund så fort de vaknat. Jag har därför, första halvåret framför allt, burit mina barn väldigt mycket i sele.

När man bär mycket i sele så har det varit guld värt att klä barnen i ett tunt lager kläder med en vindfleeceoverall ovanpå. Sen en filt och så kanske även en mjuklift eller åkpåse. När barnet då ska upp i selen så vet jag att de har ett vindtätt ytterlager, så det gör inget om det blåser lite på armar och ben. Och då är det toppen om overallen har så man kan vika över händerna och fötterna, eftersom att de flesta tossor och stickade vantar inte är vindtäta i sig. Jag kan också varmt rekommendera en bärjacka (avsedd för sele- eller sjalbärande föräldrar), som rymmer både dig själv och din bebis. Mysigt och varmt!

Kläder på barn i sittdel på vintern

Så klär jag mitt barn i sittdel

Har man ett mindre barn eller bebis som ska åka i sittdel på vintern så klarar man sig såklart utan åkpåse om man inte vill ha en. Men frågar man mig så tycker jag att det är ett måste. Att välja rätt åkpåse är en konstart i sig. Läs gärna min guide till hur man väljer rätt åkpåse till barnvagnen.

Men oavsett vilken man väljer så måste man oftast förhålla sig lite annorlunda till hur barnet ska kläs när det ska sitta i en sittdel än när det ska ligga i en liggdel. Liggdelen är ju som en skyddande kant runt hela barnet. I sittdelen är bebisen mycket mer exponerad. Om jag vet att jag bara ska gå en runda för att barnet ska sova, så brukar jag klä barnet i ett lager ullfrotté från topp till tå och låta åkpåsen vara det yttersta lagret. Är åkpåsen lite för kort eller vid i öppning så kanske jag tätar lite med en tunnare filt. En del barn gillar ju också att ha en snutte mot ansiktet när de ska sova.

Välj kläder utifrån typen av promenad

När mina barn ska vara vakna i sittdelen så är de ju mer aktiva. Ofta vill de ha halva överkroppen fri, för att luta sig fram och se bättre och för att kunna använda armar och händer. Att ha en riktigt vinteroverall och en åkpåse är kaka på kaka. Båda är ju tänkta som det yttre lagret. Självklart har det hänt att mina barn åkt så ändå. Om de först är i en park och leker när de är så stora att de kan gå runt, men sen kanske ska sova i vagnen direkt efter. Men innan de kan gå runt själv men ändå sitter upp självständigt så har jag satsat på att klä på barnet mer i lager. Med fokus på överkroppen.

Det har hänt många gånger att barnen enbart haft byxor och vanliga strumpor med tossor på sig på underkroppen i en åkpåse. Samtidigt har överkroppen dessutom haft en jacka i ullfrotté och en vindfleece. Detta eftersom att överkroppen långt ifrån alltid är inbäddad. I den här åldern har jag dessutom helt lämnat de tunnare, tumlösa vantarna bakom mig. Istället satsar jag då på riktiga, långa vintervantar som är både tåliga mot vatten och vind. Mina all time favorite vintervantar, även upp när barnen är i skolåldern, är PoPs vadderade tumvantar med resår i öppningen. De går nästan upp till armbågen och är perfekt över en vindfleecejacka eller vindfleeceoverall.

Bylta inte på så mycket att det blir för varmt

Jag har läst att det är vanligare att man klär på sitt barn för mycket än för lite. Och det tror jag kan stämma. Jag brukar tänka att mina barn ska ha ungefär lika mycket kläder på sig som jag + ett lager till. Detta eftersom att jag som är den som kör vagnen faktiskt rör på mig medan barnet sitter eller ligger still. Bästa sättet att känna efter om barnet har rätt temperatur är att lägga handen mot det övre delen av barnens rygg. Känns den sval, varken kall eller svettigt varm, så är det lagom. Man lär sig med tiden. Barn är dessutom olika varma av sig så hur mycket kläder ett barn behöver för att hålla lagom temperatur behöver inte alls vara samma mängd kläder som ett annat barn måste ha på sig.

Hoppas det här kan vara till hjälp för alla som ska rulla barnvagn vintertid, och har jag missat något så går det som vanligt utmärkt att ställa kompletterande frågor i kommentarsfältet!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Handla bra kläder att ha i barnvagnen från: Polarn O Pyret

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar