Elodie Details åkpåsar 2019 – Vintage Flower och Aviator Black

av Anna
Elodie Details åkpåsar 2019

Elodie Details uppdaterar sina åkpåsar 2019

I slutet av augusti 2019 släppte Elodie Details sin höst- och vinterkollektion Le Petit Parisien. Mest uppmärksamhet fick i vanlig ordning åkpåsarna. Dels för att Elodie Details varje höst bjuder på nya färger och mönster, något som alltid är mycket uppskattat. Dels för att man just inför denna vinter faktiskt hade gjort flera uppdateringar av sin klassiska åkpåse. Bland annat har man släpp den i en ny variant, tillgänglig i två olika färger. Ovanpå allt detta har själv varumärket rebrandats och Elodie Details har fått en helt ny logga – som återfinns på allt från mössor, vantar och barnvagnstillbehören till själva förvaringskassarna som åkpåsen levereras i.

Elodie Details Vintage Flower åkpåse recension 2019

Elodie Details Vintage Flower Åkpåse

Vädret tillåter ännu inte något seriöst testande av Elodie Details åkpåsar. Men vad gäller värmehållande förmåga och passform i barnvagn så vet jag redan vad de går för (spoiler: jag gillar dem skarpt!) och det kan man också läsa mer om i äldre recensioner av Elodie Details Gilded Grey samt ännu äldre inlägget om Elodie Details Zebra Sunshine.

Elodie Details Vintage Flower mäter jag med eget måttband till 100 cm lång och 50 cm bred. Locket är 72 cm långt, från fotändan till översta kant. Detta är rimliga standardmått, inte märkligt litet eller imponerande stort. Åkpåsar av denna storlek brukar funka för de flesta barn under de 2-3 första åren. Min yngsta dotter är normalstor och fyller 3 år mitt under den kommande vintern. Hon ryms fortfarande väl i Elodie Details åkpåsar.

Vintage Flower och de andra av Elodie Details åkpåsar från 2019 har fått ett ny foder i vad jag skulle vilja kalla för teddylurv. Det har hörts en del skepsis kring detta foder, oron är att det väldigt lätt ska fastna damm och smuts i materialet. Jag har tidigare haft åkpåser med detaljer i teddylurv, och de har hållit sig väldigt fina. Jag har dock aldrig förr testat en åkpåse som varit helfodrad med det. Känslan mot kroppen får i alla fall högsta betyg. Det här är så mjuk och mysig som en åkpåse kan bli!

Elodie Details Vintage Flower åkpåse i barnvagnen recension 2019

Gott om smarta detaljer på Elodies åkpåsar

När ett märke har tillverkat åkpåsar i omkring tio år och långsamt men säkert förädlat modellens form så kan man räkna med att detaljerna inte heller har lämnats åt slumpen. Elodie Details åkpåse är mycket fint genomarbetad. Den lurviga kanten som matchar fodret sitter fast runt huvudändan med små elastiska snoddar runt knappar. Tycker man att kanten är mer i vägen än den skapar mysfaktor så kan man alltså enkelt ta loss den helt.

På åkpåsens baksida finns samma smarta upphängningsfick som alltid. Har man en vagn där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop så är detta en otroligt värd funktion, då en åkpåse trädd över ryggstöd inte alls på samma sätt kan glida nedåt när man sitter i barnet i vagnen. Elodie Details Vintage Flower har kardborreöppning för selen, så att den snabbt kan sättas i eller tas ur vagnen. Fodret räcker hela vägen ned till fotändan. Att använda åkpåsen med skor på är därmed inte riktigt att rekommendera.

Locket på framsidan kan tas loss helt. Det kan också vikas ned och hållas på plats med hjälp av tryckknappar. Kanske för att barnet är mer vaket och upprätt, och inte behöver ligga nedbäddat ned till hakan. Eller så kanske man väljer att fästa locket runt bygeln på det sättet.

Elodie Details Aviator  Black åkpåse recension 2019

Elodie Details Aviator Black Åkpåse

Aviator Black är en av två åkpåse i nya modell som Elodie Details släpper hösten 2019. Skillnaden är att locket inte sitter fast med en dragkedja runtom, längs med kanten. Med en sådan lösning kan man ta bort locket och använda bakstycket som en sittdyna i vagnen. Aviator Black-åkpåsen har istället dragkedjan mitt på locket. Det innebär att locket inte är avtagbart.

Vad är bäst – dragkedja runt åkpåsen eller mitt på åkpåsen? Det är en smaksak. En fördel med dragkedjan mitt på tycker jag är att det finns färre punkter där värme kan läcka ut. Det kan också vara smidigare i en liggdel. Man behöver bara dra ned en dragkedja innan man kan lägga ned eller ta upp sin bebis. Då behöver man inte även vika undan hela locket. Men lösningen kan absolut vara smidig också i en sittdel.

När jag mäter Elodie Details Aviator Black så upptäcker jag att två av måtten är identiska med Elodie Details vanliga åkpåse. Den är 100 cm lång och 50 cm bred. Men locket är 75 cm långt, alltså 3 cm längre. Det låter som en liten skillnad men det kan innebära ganska mycket för hur passa inbäddat barnet känns i åkpåsen.

Elodie Details Aviator Black åkpåse i barnvagnen recension 2019

Nedvikbara kanter och fuskspänne med magnet

Bakstycket på Elodie Details Aviator Black åkpåse är precis samma som på Vintage Flower, så som Elodie Details åkpåsar har sett ut i flera år nu. Kardborreöppningen för selen, som jag tycker att alla åkpåsar borde ha. Dels för att underlätta när man vill ta i och ur åkpåsen, men också för att en del sittdelar har en sele som är väldigt knepig att öppna upp. På baksidan finns också upphängningsfickan, som gör att åkpåsen kan träs över ryggstödet. På bilderna sitter åkpåsen i en Bugaboo Donkey2. Jag har tagit av suffletten för att bättre kunna visa hur åkpåsen sitter uppspänd så att den inte kan glida. Sen är det inga problem att sätta tillbaka suffletten ovanpå igen.

De funktioner som särskiljer Aviator Black från Elodie Details andra vanliga åkpåsemodeller är hur locket kan vikas ned. Istället för att vikas rakt ned så kan man vika de båda sidorna ur vägen, i två olika steg. På så sätt kan man släppa in mer luft i åkpåse, och ett vaket barn kan se ut bättre.

På framsidan av åkpåsen finns ett spänne. Lyckligtvis är det inte ett riktigt spänne som behöver knäppas varje gång man ska stänga igen sin Elodie Details Aviator Black-åkpåse. På dess baksida sitter en liten magnet, så att spännet enkelt kan öppnas upp och lika snabbt stängas ihop igen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Elodie Details barnvagnstillbehör hos: Babyland

Du kanske också gillar

2 kommentarer

cristina 15 januari, 2020 - 13:26

Hello,
The Elodie Details Vintage Flower Riding Bag, comes with a plastic protector for the shoes of the baby?
Is it possible to open the zips from drown to up so if the baby is tall he can take out his feet but still be covered?
Thnks for your help!
Cristin

Reply
Anna 16 januari, 2020 - 18:30

Hi Cristina!
No, it does not come with any kind of plastic cover for the shoes. And no, you cant open it from the bottom either I’m afraid.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar