Allt du behöver veta om resevagnar!

av Anna

Länkarna i inlägget är affiliatelänkar. Om du väljer att handla en resevagn eller annat via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Guide – så väljer du rätt resevagn!

När det är dags för solsemester, att resa till sommarstugan eller att hälsa på släkten så är det inte alls ovanligt att man plötsligt ser på sin barnvagn med nya ögon. Vad man brukade uppfatta som rejält och stabilt omvandlas till stort och otympligt när man föreställer sig hur vagnen ska tas med på tåget, packas in i bilen eller checkas in under flygresan. Då är det dags att köpa en resevagn! Utbudet av resevagnar är enormt och vad som är en bra resevagn för ett ändamål kan känns direkt olämplig för ett annat resmål. Här följer min guide till hur man ska tänka när man väljer resevagn samt förslag på bra modeller att överväga.

Vad är en resevagn?

En resevagn är en vagn som kännetecknas av att den ska vara mindre och smidigare än ens ordinarie barnvagn. Stort fokus ligger på hopfällningen. Resevagnen ska bli liten ihopfälld och fällningen ska gärna vara så enkelt som möjligt, vilket i praktiken brukar innebära att det är få moment i själva fällningsprocessen. Ska man bära vagnen med sig är det också viktigt att resevagnen inte väger så mycket, och att det finns ett bra bärhandtag eller en bärrem så att man kan bära vagnen över axeln. Ska man resa med vagnen nedpackad så är det praktiskt om en förvaringsväska medföljer eller går att köpa till.

Resevagn som handbagage

Hur liten måste en resevagn vara för att gå som handbagage?

Väldigt få resevagnar är små nog att gå som handbagage. Det finns en standardstorlek för handbagage, kallad IATA, som är en frivillig överenskommelse mellan flygbolag. IATA-måtten säger att handbagage får vara max 56 x 45 x 25 cm stort. Det kan dock ändå variera från bolag till bolag vad som tillåts. Ofta finns även en maxvikt att ta hänsyn till. Med det sagt har jag hört fler historier än vad jag kan räkna om hur man fått med sig en resevagn ombord på planet fast måtten egentligen är för stora.

Hur mycket kan måtten skilja sig åt från bolag till bolag?

Det kan handla om flera cm, vilket kanske inte låter som så mycket. Men en eller två cm kan ju vara tillräckligt för att avgöra om en barnvagn är för stor för att tas med ombord som handbagage. Nedan följer exempel på några flygbolags maxmått för handbagage:
Norwegian, Lufthansa, SAS: 55 x 40 x 23 cm
Easyjet: 56 x 45 x 25 cm
Ryan Air, Thomas Cook: 55 cm x 40 cm x 20
BRA: 50 x 40 x 25 cm

När är det smart att ha med sig en vagn som handbagage?

När jag åkte till Frankrike med en tvåring och vi fick gå upp tidigt för att hinna med flyget varpå vi därefter hade en två timmar lång mellanlandning i Frankrike, i det läget var jag riktigt riktigt smart som hade med mig en Babyzen Yoyo som handbagage. Det kan också vara skönt att kunna fälla ut vagnen och sätta sitt barn i den direkt när man går av planet. Eller att ha för att låta barnet vila i innan man stiger ombord. Men i de lägen man ska flyga direkt från A till B och kan klara sig utan vagn tills specialbagaget har levererats så tycker jag inte att en barnvagn som handbagage är så nödvändigt alls.

Vilka resevagnar är små nog att gå som handbagage?

Återigen så beror det på flygbolag. Det bästa är att kolla upp vad bolaget man ska flyga med har för maxmått kontra måtten på den barnvagn man vill ta med sig ombord på planet. Här är några exempel på barnvagnar som kan gå som handbagae:

  • Babyzen Yoyo+ har ju gjort sig känd för just att kunna gå som handbagage, och mäter ihopfälld 52 cm x 44 cm x 18 cm.
  • GB Pockit och Pockit+ är två andra minivagnar. Pockit+ är modellen med, numera, lite bättre sufflett och lite viloläge. Pockit mäter 30 x 18 x 35 cm ihopfällda och Pockit + är något tyngre samt något större med 32 x 20 x 38 cm.
  • Baby Jogger City Tour2 är ytterligare en handbagagekandidat. Med hjulen på är den strax över gränsen med sina 63 x 19 x 50 cm. Vill man göra den ännu mindre så kan man enkelt klicka avhjulen för att skala av ytterligare ett par cm. Ihopfälld utan hjul mäter City Tour 2 därmed 54 x 43 x 18 cm.
  • Carena Kobbe är ytterligare en vagn som är populär att ta med på planet, så även Beemoo Easy Fly och Trille Skagen bygger på samma grund som Kobbe gör och har samma eller mycket snarlika mått som ihopfälld. Den senaste versionen av Kobbe anges ha måtten L52,5 x B45,5 x H23,5 cm, vilket ju innebär att den ska kunna gå som handbagage enligt IATAs storleksrekommendation, även om ett mått mäter något över gränsen.
  • En annan vagn som också ligger på gränsen är Mountain Buggy Nano v2. Ihopfälld mäter Nano 52  x 54 x 29 cm. Tar man av hjulen blir måtten 45,5 x 54 x 29 cm.
  • En nysläppt vagn som också ska fixa IATAs mått är Phil & Ted Go, som mäter 54 x 44 x 19 cm.

Kan det gå att få med sig en vagn som handbagage även fast den är lite för stor?

Ja, det verkar hända hela tiden baserat på vad jag får höra. Sällan står det någon och mäter exakt vilken storlek vagnen har, så därför kan det fungera att kunna bära ombord en vagn som är något för stor. Det viktiga att komma ihåg då är att vagnen måste gå att förvara antingen i planets bagageutrymme ovanför sätena, eller under sätet framför ens egen plats. Är vagnen för stor att rymmas kommer man inte få ha kvar den ombord.

Har man alltid rätt att ha med sig en barnvagn ombord på planet?

Nej. Det avgör alltid kabinpersonalen. Man kan alltså aldrig vara garanterad att ha sin vagn som handbagage, eller att få ta med sig något handbagage överhuvudtaget. Är planet redan fullt så kan man inte ens vara garanterad att få ha sin kabinväska i rätt storlek med sig ombord.

Vad ska man tänka på om man vill ha med en barnvagn som handbagage på flygplanet?

Tänk på att välja en vagn i rätt storlek om du vill ha den som handbagage. För att maximera chanserna att få med den ombord på planet är mitt tips att fälla ihop vagnen innan ni kommer fram till gaten, och att ha vagnen i en väska eller kasse. Ofta medföljer det förvaringsväska med de minsta handbagagevagnarna. Annars kan det vara värt att köpa till då det på så sätt är enklare att få vagnen att passera som bagage.

Vändbara resevagnar

Att vilja ha sitt barn vänt bakåt även på resor är inget konstigt önskemål. Ändå är utbudet av vändbara resevagnar inte särskilt stort.  Ska vagnen framför allt vara smidig och hyfsat kompakt ihopfälld så har jag skrivit ett blogginlägg om 11 små, vändbara sittvagnar. Ett par, eller tre av de modellerna är riktigt små, och kan alltså eventuellt gå att få med sig ombord på flygplanet.

Liten resevagn med vändbar sittdel

Vill man ha en vändbara resevagn som går som handbagage, då blir det desto snålare utbud. Men två bra exempel på små resevagnar med vändbar sittdel är Baby Jogger City Tour Lux och Cybex Eezy S Twist. City Tour Lux mäter 65 x 54 x 26 cm ihopfälld, tar man av hjulen är de officiella måtten 65 x 45 x 18 cm. Cybex Eezy S Twist blir 56 x 45 x 25 cm när den fälls ihop. Eezy S Twist är således liten nog för en del flygbolag, medan City Tour Lux är något för lång.

Har man en liten bebis man ska flyga med så finns även alternativet att köra Babyzen Yoyo+ med liggdel, också kallt Babyzen Yoyo+ 0+. Då har man sin lilla bebis vänd mot sig, men endast i ett liggläge. Yoyo+ 0+ blir inte större än Yoyo+ 6+ (alltså med sittdel) ihopfälld varför detta kan vara ett alternativ om man vill ha en barnvagn som handbagage till sitt spädbarn.

Resevagnar med särskilda egenskaper

Det är inte ovanligt att ha en särskild funktion man prioriterar högst hos resevagnen, medan övrigt är sådan man kan tänka sig att kompromissa med. Nedan kommer jag lista några olika förslag på resevagnar som stämmer in på specifika önskemål. Självklart finns det även andra modeller som passar in, det är varmt välkommet att lämna ytterligare förslag som en kommentar. En del av de vagnar jag nämner nedan är normalstora uppfällda, men då är min bedömning att de blir så pass kompakta när de fälls ihop att de ändå kan vara relevanta som resevagn.

Resevagn med plant liggläge

Det är vanligt att resevagnar endast har viloläge. En del har till och med endast sittläge, ryggstödet kan alltså inte justeras alls. Vill man ha en vagn med fullt eller åtminstone nästan fullt liggläge så har man dock några modeller man kan välja mellan. Bugaboo Bee5, Cybex Mios och Cybex Balios S har allt ett fullt, plant liggläge och en vändbar sittdel. Carena Kobbe, Beemoo Easy Fly, Trille Skagen och de andra modellerna med samma ursprung har också ett bra, närapå plant liggläge. Likaså Baby Jogger Zip, Chicco Liteway och Elodie Details Stockholm Stroller.

Resevagn med lång sufflett

Baby Jogger är kända för att ha långa suffletter, och av märkets resevagnar så tycker jag att Baby Jogger Zip ger allra bäst solskydd. Men även Bugaboo Bee har en bra, förlängningsbar sufflett och till Bugaboos modeller kan man ju dessutom köpa till en särskild sommarsufflett kallad breezy, vars funktion är att se till att vädra sittdelen optimalt så det inte blir för varmt för barnet.

Resevagn med ergonomisk sittdel

Vagnar som blir små ihopfällda och har ergonomisk sittdel finns det ändå en del av numera. Kolla exempelvis in Quinny Zapp och UPPAbaby Cruz, som har ergonomisk sittdel. Gemensamt för dessa är att sittdelen dessutom är vändbar.

Resevagn med ställbart fotstöd

Om man sätter prio på att barnet ska kunna ha fötter uppe när det sover i resevagnen så kan man kolla in senaste versionen av Carena Kobbe, som precis fått ett litet ställbart fotstöd. Även Baby Jogger Zip, MB Nano samt mig veterligen de flesta resevagnar av paraplyvagnsmodell har denna funktion: Chicco Liteway, Elodie Details Stockholm Stroller samt många paraplyvagns modeller från Beemoo, Carena, Moweo, klassiska Maclaren med flera.  Många av de vändbara resevagnarna har också reglerbart fotstöd, t.ex. både Cybex Balios M och Cybex Balios S, samt Cybex Mios och Baby Jogger City Tour Lux.

Resevagn med ställbart handtag

Ställbart handtag är en viktig egenskap om man är två föräldrar av olika längd och vill att båda ska kunna köra resevagnen bekvämt. Hos resevagnar är det väldigt vanligt med fast handtag och det man ska komma ihåg då är att alla fasta handtag inte har samma höjda. En del är låga, en del är höga.

Om höjden på handtaget är väldigt viktigt för en så ska man utan tvekan testköra resevagnen innan inköp, alternativ välja en modell med ställbart handtag. Och då är det också ofta de lite mer påkostad, ofta även vändbara modellerna som erbjuder ett handtag som kan regleras: Bugaboo Bee5, Easywalker Mosey, Cybex båda Balios-modeller samt Cybex Mios. Cybex framåtvända Agis-modeller har också ställbart handtag, de påminner till modellen mycket om Baby Jogger City Mini-vagnarna.

Resevagn med bärrem

Det är vanligt att resevagnar har ett bärhandtag, vilket kan vara full tillräckligt för att få vagnen med sig kortare sträckor. Men ska man kunna bära vagnen lite mer bekvämt så är en rejäl bärrem att föredra. Några modeller som är utrustade med en sådan är Baby Jogger City Tour2 och City Tour Lux, Babyzen Yoyo, MB Nano, Carena Kobbe och Beemoo Easy Fly.

Resevagn med förvaringsväska som ingår

Med Babyzen YoyoMB Nano och Beemoo Easy Fly så ingår en enklare förvaringsväska med vagnen. Ofta är den inte så mycket mer än en tygkasse med dragsko i rätt storlek att stoppa ned vagnen. Sedan bär men paketet med vagnens egen bärrem som träs ut genom väskans öppning. Baby Jogger City Tour2 och City Tour Lux har också en förvaringsväska som medföljer på köpet, dock en något mer avancerad modell som stängs hela vägen runt och där väskan har remmar så att den kan bäras som en ryggsäck. En sådan typ av väska kan även köpas separat till Babyzen Yoyo, Carena Kobbe och till Baby Jogger Zip.

Transportväska för barnvagn

Ska man flyga med sin barnvagn incheckad så är det min starkaste rekommendation att packa vagnen ordentligt, då jag hört ett oändligt antal historier om vagnar som skadats eller gått sönder helt under flygresan. Jag har också hört många historier om vagnar som endast packats i en plastpåse eller inte packats alls och klarat resan galant. Och visst kan det bli så! Det kan även gå utmärkt att åka bil utan bilbältet, tills man krockar förstås… Vid en mellanlandning såg jag med egna ögon hur den Britax Go Next jag hade med mig på resan släpptes från 1,5 meters höjd rakt ned i den hårda asfalten. Hade jag inte haft den i en ordentligt transportväska hade vagnen utan tvekan skadats av den smällen.

Mina tips är att antingen köpa en egen Stokke PramPack att packa vagnen i, jag har använt den väskan under många flygresor och varit mycket nöjd. Eller så kan man hyra en förvaringsväska från vagnen från AirShells, deras väskor finns i flera olika storlekar. Några av barnvagnstillverkarna har även egna transportväskor:

Så packar du vagnen i transportväskan

När man ska packa ned sin barnvagn i en transportväska så finns det några saker som är  bra att komma ihåg.
– Ta alltid av alla hjul som kan tas av. Packa dem separat. Om hjulaxlarna är oljiga, vira handdukar eller trasor runt dem så inte klädseln fläckas ned.
– Plocka isär vagnen i den mån den kan plockas isär. Detta för att vagnen ska packas så kompakt som möjligt, ju mindre delarna där inne kan röra sig, desto bättre.
– Försök packa vagnens känsligaste delar inåt i väskan.

Resevagnar för stora barn

När det kommer till resevagnar för äldre och större barn så är det ofta två faktorer som ska vägas in. Dels ska resevagnen ha en högre maxvikt, dels ska sittdelen vara rymligare så att ett större barn kan sitta bekvämt. Kanske tänker man att större barn inte behöver resevagn, och det är givetvis upp till varje familj att avgöra hur behoven ser ut under resan eller semestern.

Själv är jag av åsikten att det inte direkt blir så mycket semester för mig som förälder om jag är begränsad till att gå de sträckor som mina barn orkar eller vill gå. Jag upplever också att jag blir väldigt mycket mer stationär än önskvärt, om alla kvällar då barnen sover måste tillbringas på hotellrummet. Ofta på solsemestrar är dagarna dessutom längre än vad barnet är van vid och vädret kan vara avsevärt mycket varmare. För en trevlig semester för alla i familjen kan det vara en mycket god idé att ordna fram en resevagn också för det barnet som i vardagen oftast klarar sig med de egna två benen.

Rymliga resevagnar för stora barn

Resevagnar för större barn är då ofta också även lite större i sina mått, så det säger sig självt att det är svårt att få med sig dem som handbagage. Men en del av de minsta vagnen går det faktiskt att klämma ned ett större barn i om det kniper. Klicka upp bilden ovan för att se den större. Baby Jogger City Tour har en maxvikt på 20 kg och på bilden sitter det en 5,5-åring i vagnen.

Babyzen Yoyo 6+ tar 18 kg, på bilden sitter en femåring i vagnen. Britax B-Motion 4 Plus och Baby Jogger City Mini GT är två större vagnar som ändå får vara med för att de är så enkla att fälla ihop och för att de blir så platta. I GT sitter en femåring, och vagnen har en maxvikt på 30 kg. I B-Motion 4 Plus sitter en sjuåring, och den vagnen är godkänd för att ta 20 kg.

Någonstans mittmellan Yoyo och City Tour samt GT och Motion 4 Plus hamnar Kronan Sulky/S och Baby Jogger Zip. Kronan är precis som GT och Motion 4 Plus toppen att ha med på resa om man ska gå i lite grövre terräng. Den tar 20 kg, och viks ihop till en liten kub när den fälls. Oftast brukar jag dock rekommendera Zip, för att Baby Jogger med den modellen lyckats ovanligt väl med att kombinera en stor vagns egenskaper i en liten vagns chassi. Zip tar 25 kg, har lång sufflett, ställbart fotstöd, helt handtag, plant liggläge och blir superkompakt när den fälls.

Resesyskonvagnar

Resevagnar för två barn har varit ett bortglömt intresseområde i lång tid, men nu äntligen börjar det hända grejer. Bara senaste halvåret har flera modeller släppts eller åtminstone offentligtgjorts och små fåglar har viskat i mitt öra att vi har mer att se fram emot vad gäller resesykonvagnar framöver. Vill man ha en liten och vändbar syskonvagn så kan man glömma det direkt dock, så långt fram i utvecklingen har vi inte kommit än tyvärr. Men då finns ju fortfarande alternativet att ha med sig sin ordinarie syskonvagn som incheckad bagage i en bra transportväska.

Resevagnar som rymmer två barn

En tydlig trend inom de nya resesyskonvagnar vi ser på marknaden är att de börjat som en singelvagn och sedan helt enkelt har dubblerats på bredden. Mountain Buggys resesyskonvagn Nano Duo är ett tydligt sådant exempel. Denna dubbla resevagn bygger på lilla MB Nano, och har i princip exakt samma egenskapet: viloläge, lång sufflett, helt handtag och ryggstödet kan fällas ned till plant liggläge, men endast för att vagnen ska kunna användas med en bakåtvänd mjuklift. Även Britax Holiday Double bygger på sin singelföregångare Britax Holiday, men har har fått en till sittdel bredvid sig. Den mest traditionella av resesyskonvagnar är dock de dubbla paraplyvagnarna, och dessa finns i många, många varianter även om Maclaren Twin Techno är en klassiker.

En ny variant på resesyskonvagn är en modell som inte liknar någon annan på marknaden; Bumprider Connect. Det är två separata vagnar som med hjälper av starka magneter (och ett extra säkerhetslås) kan sättas ihop till en dubbelvagn. Nackdelen med Bumprider Connect som syskonvagn är att den blir 49 + 49 = 98 cm bred. Vilket är extremt brett. Men å andra sidan kan man ju lätt klicka isäg vagnarna och köra en bakom sig och en framför sig i trånga utrymmen. Jag tycker idén är riktigt bra och ser fram emot att testa Bumprider Connect på riktigt.

Senast ut på marknaden för resevagnar i syskonmodell är Baby Jogger City Tour 2 Double, som är endast 66,5 cm bred. Den bockar av de flesta av de egenskaper man vill ha hos en resevagn: fullt liggläge, vädringslucka, ställbart fotstöd och riktigt kompakt ihopfällning.

Hur väljer man rätt resevagn?

Utgå alltid ifrån de tre B:na – Budget, Barnet och Behoven!

Budgeten sätter ramarna, men man kan få mer för pengarna om man köper begagnat istället för att handla nytt.

Barnet är ju resevagnens passagerare, så det viktiga är att vagnen är anpassade efter hen. En liten bebis ska kunna ligg plant, en 8- månaders vill sitta men kanske fortfarande vara vänd mot föräldern och 3-åringen som oftast går men inte orkar i sommarhettan på solsemester behöver en sittdel som är rymlig och en vagn som orkar högre viktbelastning.

Behoven innebär också begränsningar. Ska man mellanlanda under flygresan eller anlända flygplatsen sent på natten så kanske man behöver en vagn som går som handbagage. Kan vagnen checkas in eller man ska färdas med tåg eller bil så räcker det ofta med en smidig och kompakt ihopfällning.

Ställ gärna resevagnsrelaterade frågor i kommentarerna och kom ihåg att vagnarna som nämnts i detta inlägg endast utgör ett urvval, och att det ständigt släpps nya modeller på marknaden. Happy traveling!


Handla resevagn hos: Jollyroom
Handla resevagn hos: Babyland

Du kanske också gillar

42 kommentarer

Teresa 8 april, 2018 - 09:58

Hej! Tack för översiktligt inlägg. Nu vet jag att det inte var fokus på paraplyvagnar, men vill ändå slå ett litet slag för Chiccos resevagnar. De är ju de vanligaste i övriga Europa (bara iakttagelse, inga belägg) och har flera sitt- och ligglägen både i singel- och dubbelvagn. Därmed väldigt praktiska när det mindre barnet vill sova och det stora bara är trött i benen!

Reply
Anna 8 april, 2018 - 10:05

Hej, ja det är populära! I Sverige är det nog Liteway som är mest känd, jag nämner den i texten som exempel på vagnar med bra liggläge och med ställbart fotstöd. Själv är jag som sagt inget fan av paraplyvagnar och tycker att de jämfört med övrigt utbud av resevagnar idag ofta blir onödigt stora ihopfällda. Men de kan vara prisvärda!
/Anna

Reply
Sanna 31 juli, 2022 - 19:48

Hej! Ser att inlägget är ett par år men chansar ändå. Vi ska resa med vår 8 månaders i November och behöver hitta en Resevagn som fungerar som handbagage. Jag vill gärna ha bebis vänd mot mig samt ett bra liggläge och bra skydd mot solen. Har letat men verkar svårt att hitta allt detta i samma vagn. Har du något förslag/vägledning kring hur vi ska tänka?
Med vänlig hälsning, sanna

Reply
Anna 10 augusti, 2022 - 10:42

Hej Sanna!
Handbagage OCH vändbar är väldigt knepigt. De flesta vändbara är för stora, och även de som kan ha rätt mått kan ha blivit för stora på sistone då många flygbolag verkar har ändrat sina maxmått för handbagage under pandemin. De vändbara som finns, som är bland de minsta, är ju tex Bugaboo Ant och Cybex Eezy S Twist. Tyvärr har ingen av de något särskilt bra solskydd, då suffletterna är rätt korta på båda.
/Anna

Reply
Emelie 8 april, 2018 - 10:23

Tack för bra inlägg Anna!

Reply
Malin 9 april, 2018 - 14:18

Hej,

Jag är lite fundersam och tänkte fråga dig hur du hade gjort i min situation.
Vi ska till Cypern i sommar och vår dotter är då 2 år. Vi har en Britax b motion plus och funderar på att ta med den, eller tycker du det är bättre att satsa på en resevagn som man kan ta som handbagage? Sen tänkte jag även passa på att fråga om arshell checkas in med de andra väskorna eller som specialbaggage?
Tack för en bra blogg?

Med vänlig hälsning,
Malin

Reply
Anna 9 april, 2018 - 16:50

Hej Malin!
Om ni har en mellanlandning så kan det vara en poäng med en resevagn som går som handbagage. Ibland även om man landar väldigt sent på kvällen och vill kunna lägga barnet i vagnen direkt man gått ur planet. Annars skulle jag säga nej, det behövs inte. En fördel med att ta med den vagn ni redan har är om ni ska röra er i terräng, typ grusvägar eller i städer med mycket kullersten och så. Skönt med lite större hjul då!

Vagnen i Airshell checkas in som specialbagage. Man brukar få visa vagnen vid incheckningen och sen går man bort till specialbagage och lämnar in kollit där.
Tack!
/Anna

Reply
Karolina 9 april, 2018 - 19:34

Hej Anna!

Jag funderar på att köpa Baby Jogger City Tour Lux för sommarens resa med bebis som då är sex månader gammal. Vet du om det går att ha en dyna till den, t ex Inovi Large eller Medium?

För för bra blogg!

Reply
Anna 9 april, 2018 - 20:03

Hej Karolina, ja det funkar absolut! Har testat en del dynor i den, dock inte just Inovis men selen kan ju enkelt delas i fem remmar så det går absolut!
Tack!
/Anna

Reply
Evelina 11 april, 2018 - 12:20

Tack, ypperlig tajming att jämföra resevagnar! Jag väljer mellan baby jogger city tour lux och bee5 . Men så ser jag nu då att Cybex kommer med en sulky med roterbar sits!? Vet du när den släpps i butik?
Mvh
Evelina

Reply
Anna 11 april, 2018 - 12:24

Hej Evelina! För en vecka sedan sa Cybex till mig att som det ”ser ut just nu” så kommer Eezy S Twist i början på maj. Den skulle ha kommit i april. Det finns nog viss risk för fler förseningar skulle jag säga, men det ska bli väldigt roligt att se vad den går för när den väl har anlänt!
/Anna

Reply
Josefine 12 april, 2018 - 11:49

Hej, läste att du hade en Britax go när du flög o att den va packad i en transport väska, vilken hade du? Vet du om en en Britax go passar i en stokke transportväska? Eller har du något tips på bra transportväska för flyg till Britax go next? Mvh Josefine

Reply
Anna 12 april, 2018 - 13:27

Hej, det stämmer, jag har ett inlägg med bilder om det här: http://ombarnvagnar.com/2014/09/stokke-prampack/
/Anna

Reply
Isa 15 maj, 2018 - 12:16

Hej! Vad skulle du rekommendera mig för vagn utifrån följande krav: den skall vara vändbar, klara lite terräng, få plats med en 2-åring i nuläget men gärna även fungera ett bra tag framåt, så det är bra om sitsen har lite utrymme att växa i. Tanken är att den skall fungera både hemma och som resevagn så det är ett plus om den blir hysat liten ihopfälld, men jag kan ge vika på det önskemålet om de andra kraven är uppfyllda. Finns min drömvagn? Vore väldigt tacksam för förslag på vagn!

Reply
Anna 15 maj, 2018 - 21:57

Hej Isa!
Ska den vara liten och ändå fixa en del terräng så tycker jag nog att Easywalker Mosey och Cybex Balios S är några av dina bästa alternativ. Om det fnkar att vagnen är en aning större så kanske du ska kolla på Britax Go Big eller Baby Jogger premier? De är rejäla men ändå smidiga att fälla!
/Anna

Reply
Isa 16 maj, 2018 - 13:36

Tack snälla! Spanar på Mosey 🙂 Har en Britax Go Next så nästa köp bör helst vara lite mindre ihopfälld än vad den är, gissar att go Big är större? Ska kolla upp BJ premier också! Du som kört båda, är Mosey betydligt mindre än Go Next?

Reply
Anna 16 maj, 2018 - 14:04

Hej!
Ja Big är lite större om man mäter, jag uppfattar den som jämnstor med Go Next. Premier är i samma storlek, men plattare. Men Mosey är mycket mindre!
/Anna

Reply
Isa 16 maj, 2018 - 22:35

Hej igen! Om jag skulle släppa kravet på vändbar, och försöka hitta en hyfsat resvänlig sulky som är terränggående och rymmer en 2+åring, vad skulle du rekommendera då?

Anna 16 maj, 2018 - 23:01

Hej! Då säger jag att du ska kolla på Kronan Sulky/S och Baby Jogger City Mini GT!
/Anna

Isa 17 maj, 2018 - 07:03

Tack så jättemycket för hjälpen! Ska åka och testköra dom i helgen 🙂

Mia 19 maj, 2018 - 18:25

Tack för ett bra inlägg
Har så svårt att bestämma mig ändå, funderar mellan Yoyo, Kobbe eller bugaboo bee.
Har en snart 11 månaders lång kille på nära 80cm, söker efter en smidig vagn som inte tar upp hela bagaget som vår EL super Nitro, mestadels asfalt men får gärna klara lite terräng om det skulle behövas.
Till sommarens alla utflykter men även möjligt att den får följa med på någon resa.
Bra sufflett.
Rätt långa både sambon och jag.
Och vill inte att den ska kännas för plastig
Hur hade du tänkt här? Tar gärna emot tips om andra vagnar ifall du tänker på någon helt annan, är ny på området 🙂

Reply
Anna 19 maj, 2018 - 21:50

Hej Mia,
av dina tre förslag så hade JAG valt Bugaboo Bee, för att jag vill ha mina barn vända mot mig fram till åtminstone 1,5 års ålder – speciellt på resor. Min yngsta är snart 16 månader och kan nu få åka framåt korta sträckor eller typ inne i mataffären, men jag har henne främst vänd mot mig än och tycker det är viktigt. Ska faktiskt ha henne i en Bee5 när jag åker till Florida i sommar. Tror det blir bra! Smidig att fälla, rejäl fast liten, ställbart handtag och som sagt, vändbar.
/Anna

Reply
Frida 26 maj, 2018 - 17:36

Hej, vi ska iväg ett år till Australien. Min dotter blir då 2,5 år och jag tänkte ta med mig en vagn som hennes handbagage istället för en väska. Men jag funderar antingen på Carena kobbe eller Britax Holiday. Tänkte sedan använda den där under det året vi är där. Vilken tror du är bäst att ha med på långresan? Med vänlig hälsning, Frida

Reply
Anna 1 juni, 2018 - 08:27

Hej Frida,
då skulle jag välja Carena Kobbe av den enkla anledning att de har liggläge, vilket är bra om man har ett barn som fortfarande kan tänkas somna i vagnen!
/Anna

Reply
Fredrika Thors 4 juni, 2018 - 11:46

Hej! Vet du innermåttet på BJ City Tour lux, sittdelen i liggläge?
Mvh
Fredrika

Reply
Anna 6 juni, 2018 - 22:43

Hej Fredrika,
nej tyvärr, och vagnen har jag just lånat ut till min syster som är på resa så jag kan inte mäta åt dig heller.
/Anna

Reply
Eva 4 juni, 2018 - 23:28

Hej Anna!
Tack för inlägg! Väldigt informativt och hjälpsamt. Saken är att ju mer jag läser desto svarade är det för mig att bestämma vilken vagn ska jag ha . Har kronan sulky s i bilen nu. I juli ska vi på en månad resa och det bli en del promenader på landet, en del i stan (kullersten, tröskeln osv). Jag ska flygga med barn (och vagn) och sen på plats ska vi åka bil. Det känns att sulky s är lite för stor, speciellt när jag har packat den i Transportväska, så känns den liksom Emmaljunga scooter (som står förresten hemma ). Jag tror att vi behöver någonting mindre, som ska funka bra i bilen men ska även klara att gå ut på landet. Skulle bj city zip klara det? Om inte, har du något förslag? Jag blir såååå tacksam!
Eva

Reply
Anna 6 juni, 2018 - 22:52

Hej Eva,
hm. Jag är faktiskt tveksam till om det finns någon mindre vagn som klarar av terräng och kullersten på samma sätt som Sulky/S gör. Men jag förstår att den känns lite stor och tung jämfört med alla små resevagnar. Är det viktigt att den ska fixa terräng skulle jag inte byta men annars så är Zip absolut en bra vagn! Väldigt liten och lätt. Men inget jag skulle vilja köra på kullersten med.
/Anna

Reply
Charlotte Mansfield 9 juni, 2018 - 22:24

Hej! Jättebra inlägg och så mycket bra information. Känner inte att jag fått så bra information när jag varit inne i affärer och hört mig för. Vilken djungel att välja mellan alla vagnar. Vi har en Emmaljunga viking som vi är jättenöjda med men den tar rätt stor plats. Sommaren bjuder både på tågresor, flygresor och bilresor och då är det ju smidigt med en mindre vagn. Jag hade gärna velat plocka lite olika egenskaper från alla olika. Nu har ju cybex eezy twist släppts. Har du hunnit testa den? Vår dotter är 8 månader och jag vill kunna ha henne mot mig så då väljer jag mellan twisten och babyjogger city tour lux. Men så svårt!
MVH
Lotta

Reply
Anna 13 juni, 2018 - 00:27

Hej Charlotte! Tack, vad kul att du gillar inlägget!
Ja jag har hunnit testa Eezy S Twist men måste tyvärr meddela att jag inte är så imponerad. Jag skulle inte välja den till mitt eget barn. Den har verkligen noll benstöd, sitsen slutar precis efter barnets rumpa och min dotter tyckte inte alls att det var bekvämt. Blev som att hon hängde i selen. Den är bättre framåtvänd men även då knepig. Känns som den kanske funkar för typ 0-6 månader gamla bebisar som inte har så långa barn men till en runt ett år tyckte jag inte den blev så bra alls dessvärre. Är mkt mer nöjd med Tour Lux!
/Anna

Reply
Eva 11 juni, 2018 - 19:24

Hej,

Vi ska åka till Kreta nu i sommar och står i valet och kvalet mellan en Chicco Liteway 3 och en Carena Kobbe Lux till vår 1,5-åring. Vagnen ska även fungera som ”bilvagn” efter resan. Hur står sig Kobbe mot Liteway (prismässigt är det ju i princip ingen skillnad)?

Stort tack för hjälpen,

Eva

Reply
Anna 13 juni, 2018 - 00:29

Hej Eva, jag har tyvärr inte testat den senare versionen av Liteway, jag körde den typ 2014 om jag minns rätt och det har hänt en hel del. Spontant tycker jag att ett minus med den jämfört med Kobbe är att Liteway har delat handtag. Det gör den mkt svårare att köra med bara en hand, om man skulle vilja det. Sen blir den ju också mycket större (längre) ihopfälld.
/Anna

Reply
Mary Touma 22 oktober, 2018 - 20:17

Hej! Jag vet inte om du fortfarande svarar på detta inlägg men gör ett desperat försök!

Kan inleda med att jag bor i Spanien och har begränsad tillgång till att klämma och känna.

Jag har en bebis som kommer att vara 12 och 13 månader när vi reser till Sverige i december och Italien januari. Jag behöver en en vagn med liggläge (tror det är bra då han fortfarande är liten) samt en bra solsufflett. Tanken är att vagnen även ska användas till vardags längre fram.

Står mellan Britax B lite och City Tour. Fått rekommenderat Kobbe men den känns klumpig. Hur är B lite, ranglig och plastig eller rejäl? Vet inte om man ska satsa på en som checkas in eller som tas med på flyget. Hjälp!

Reply
Anna 22 oktober, 2018 - 22:46

Hej, självklart gör jag det!
Första frågan är ju det du nämner sist, måste vagnen kunna gå som handbagage eller inte? Om du ofta flyger med mellanlandning så är det ju en väldigt härlig grej att ha vagnen nära till hands under själva resandet. Om inte, och du kan klara dig på att ha med en bärsele, så skulle jag satsa på en lite större vagn som i gengäld har fler funktioner. Behöver vagnen vara vänbdar? Om inte, och ett bra liggläge + bra sufflett är toppprio, så skulle jag kolla på Baby Jogger Zip. Har ingen aning om den finns i Spanien men finns Tour där så borde väl Zip finnas? Den är större men den kan du använda läääänge. Sittdelen är superrymlig, den har plant liggläge, riktigt lång sufflett, ställbart fotstöd och hög maxvikt. Funkar fint för en ettåring att sova bekvämt i men en 4-5 åring sitter också bra, så den skulle du kunna ha som resevagn länge.
/Anna

Reply
Camilla 28 november, 2018 - 09:11

Hejsan!
Tack för ett jättebra inlägg.
Jag har precis köpt en beemo easy fly + som verkar vara en smidig och praktisk resevagn. Jag hoppas på att få med den som handbagage. Har du testat denna vagn? Har du hört någon som fått med den som handbagage?
Mvh Camilla

Reply
Anna 28 november, 2018 - 13:39

Hej Camilla,
jag har bara erfarenhet av den äldre/enklare versionen av Easy Fly: http://ombarnvagnar.com/2016/12/beemoo-sulky-easy-fly/
Jag har hört om de som fått med sig den som handbagage men också de som blivit nekade.
/Anna

Reply
Alice 10 december, 2018 - 01:52

Hej Anna,

Jag vill köpa en bakåtvänd resevagn som går som handbagage, skulle behöva tips från dig. Har kollat Baby Jogger City Tour Lux och Babyzen YOYO. BJ lux är för stor som handbagage. Babyzen Yoyo 0+ är bara för bebis inom 6 månader. Vet du om det finns andra baktåvända/vändbara resevagnar (kan ta som handbagage) man kan välja på?

Tack på förhand
Mvh
Alice

Reply
Anna 21 december, 2018 - 11:14

Hej, egentligen är de alla lite för stora skulle jag säga, så du kommer inte garanterat kunna få ta med dig en bakåtvänd vagn ombord på planet. Iofs är man ju aldrig garanterad att få ta med sig vagnen, hur liten den än är! Med det sagt så blir BJ Tour Lux ganska mycket mindre om du tar av hjulen. Du kan också kolla på Cybex Eezy S Twist!
/Anna

Reply
Mikaela 14 januari, 2019 - 19:31

Hej Anna! Tack för en bra blogg med användbara recensioner. Jag är på jakt efter en extra vagn och är, precis som många andra verkar vara, velig med vad jag ska välja. Jag söker ett komplement till Emmaljunga super nitro, alltså en vagn att ha på utflykter/resor och alltid kunna ha med i bilen om man skulle behöva. Jag önskar även att detta ska bli den sista vagnen att köpa, så en vagn som går att ha tills det är slutåkt med vagn är viktigt. Just nu är jag inne på Baby jogger city mini zip eller Elodie Details 3.0, men hittade nu även nuna pepp luxx tack vare dig! Har du någon annan du skulle rekommendera? Och vilken av dessa hade du föredragit? Bra liggläge, lång sufflett och bra köregenskaper är saker jag önskar. Min Olle är nu 6 månader och jag tänker att jag ska börja använda vagnen till sommaren, att ha honom vänd mot mig är inget måste då jag tycker de flesta sådana vagnarna inte verkar vara lika robusta när de går att vända/inte blir lika små när man fäller dem. Ser framemot ditt svar!

Reply
Anna 15 januari, 2019 - 21:36

Hej Mikaela, jag skulle valt Zip! Den har högst maxvikt och rymligast sittdel av de tre, så absolut längst användningstid. Dessutom föredrar jag Pepps och Zips hela handtag framför Stockholm Strollers delade handtag. Zip är en jättebra vagn och väldigt prisvärd med tanke på vad man får, så jag tror du skulle bli nöjd med den!
/Anna

Reply
Karolina 18 oktober, 2019 - 02:16

Hej hoppas du kan hjälpa mig välja resevagn, har sökt så mycket infomation om alla olika så nu är jag bara förvirrad.
Vi ska på semester till thailand senare i höst och är i behov av en resevagn till våran då 6 månaders son. Vill ha en vändbar vagn och helst en som går som handbagage.
Ett plus är om den passar för våran 2,5 åring att sova lite i också.
Hoppas du kan hjälpa mig.
Mvh Karolina

Reply
Anna 20 oktober, 2019 - 13:56

Hej!
Det är väldigt olika vilka flygbolag som tillåter vilka vagnar som handbagage, så där får du utgå ifrån måtten på flygbolagets hemsida. Men ska vagnen vara vändbar är alternativen få ändå. Du kan kolla på Bugaboo Ant och på Cybex Eezy S Twist. Kan du tänka dig en lite större vändbar vagn så har jag tips här: https://ombarnvagnar.com/2019/01/liten-vandbar-sittvagn-11-smidiga-barnvagnar-dar-du-kan-ha-ditt-vant-barn-mot-dig/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar