Cześć (hej) från Teutonia och Polen!

av Anna

Teutonia-fabrik-3Greetings från landet som gett oss Chopin, vodka och smörkärnande kvinnor i Eurovision Song Contest – självklart är det Polen det handlar om! Redan tidigare i våras fick jag frågan från Teutonia om jag ville följa med dem på studieresa till deras fabrik i Włocławek, cirka två timmar från huvudstaden Warszawa. Och självklart tackade jag ja till det erbjudandet på studs! Igår kväll kom jag tillbaka efter 48 timmar på vift och fullproppade av nya kunskaper. Det har varit så kul, att få se Polen och att få se where the magic happens i barnvagnsvärlden!

De allra flesta barnvagnsmärken har sin produktion i Kina numera. Och inget fel med det, om man frågar mig. En bra barnvagn är en bra barnvagn oavsett var den har skruvats ihop! Men det är ändå lite unikt med barnvagnar som år 2016 tillverkas i Europa, och här sticker Teutonia ut. Fabriken jag fick besöka är bara drygt tre år gammal så som jag tolkar det så är planen att fortsätta i Polen även framöver. Nästan alla delar kommer också från Polen eller andra omkringliggande länder, jag hörde både Tyskland och Belgien nämnas. Hjulen kommer dock från Kina, tydligen är det där de riktiga hjulproffsen finns. Nu var ju jag inte direkt på plats för att utreda arbetsförhållandena i denna fabrik men mitt samlade intryck stämde inte alls in med de suddiga förväntningar jag hade innan på hur en barnvagnstillverkning kan se ut. Lokalen var stora men inte högljudda,de var ljusa och rena, tempot var allt annat än stressigt och temperaturen var behaglig. Jag såg framför mig löpande band-principen och en ständig känsla av rush men istället upplevde jag Teutonias fabrik som en ganska gemytlig arbetsverkstad.

Teutonia-fabrik-1De anställda i Teutonias fabrik verkade trivas riktigt väl, och lönerna ligger enligt uppgift på mellan 30-40% mer än hos övriga fabriker i samma område. Och Teutonias ansvariga på plats hade infört intressanta koncept för att heja på de anställdas egna idéer på hur arbetet kunde utvecklas, göras mer säkert och effektiviserats. Jag är ju typen som sedan jag fick barn blir gråtmild av allt (allt! jag har fått tårar i ögonen av kantstött frukt på ICA som ingen vill köpa, men det är en annan historia) och jag kan inte låta bli att numera uppskatta ännu mer hur mycket jobb som ligger bakom varje barnvagn jag utan större eftertanke känt mig trygg med att sätta mina barn i. Bilderna ovan är från testverkstaden i lokalen, där ritningar görs, delar kontrolleras, hjul testas så de inte ska vobbla och alla tyger gås igenom minutiöst för att se att det är rätt färg OCH rätt nyan av rätt färg. Det liger mycket mer jobb bakom detta än vad man kan tänka sig. Och gissa vilken färg som är svårt att få rätt? Svart! Rätt otippat ändå!

Teutonia-fabrik-2Fabriken utgörs av flera olika sektioner där olika arbetsuppgifter utförs. Ett gäng ansvarar för ”soft parts” vilket såklart är all klädsel och andra textilier som ska kontrolleras innan vagnarna kläs på. En sektion monterar vagnen, från att sitta ihop chassit till att skruva ihop sittdelarna. Varje barnvagn testas sedan så att den bland annat har rätt inställd broms och rullar 10 meter utan att avvika från sin kurs mer än ett visst antal grader. Jag såg en kille fälla ihop barnvagnar med ett sådant flow att jag inte skulle komma i närheten även om jag fällda upp och ihop barnvagnar dygnet runt i en vecka! Slutligen finns en stor lagersektion som helt enkelt är som ett IKEA fast med Teutonia-delar. Den sektionen kallas pick and pack och är exakt vad den låter som, varje unik beställning från kund plockas ihop och packas i sin låda. I snitt tar det en timme för en vagn att sättas ihop, och packarna hinner med cirka tre ordrar per timme. Hela Teutonia-fabriken producerar hundratals vagnar om dagen. Exakt antal beror på vilken modell det är man gör, vissa är enklare och andra mer komplicerad, samt hur många av de anställda som är på plats.

Förutom nytillverkning hade Teutonia även en servicearea där de tar emot barnvagnar från ett antal europeiska länder där återförsäljaren inte sköter reparationer, vilket oftast är fallet här i Sverige. Jag såg vagnar som var så välanvända att de borde lett ut i en vacker träddunge och lagts för sin sista vila men som Teutonia ändå tog in och fixade. På gränsen till för generöst om man frågar mig. Fabriksansvarige berättade att de ibland fick in vagnar som var så skitiga att de fick spola av de med en slang ute på parkeringen innan de kunde påbörja reparationen. Men vem är jag att döma, jag har en vagn i hallen just nu som ser ut som att den gyttjebrottas som extrajobb…

Teutonia-BLISS-FORSTA-TITTENPå tal om vagnar i min hall, säg även cześć till Teutonia Bliss! För självklart finns det en anledning till att Teutonia bjuder in mig på studiebesök just nu, och det är för att märket satsar på att återlansera sig. Enligt min mamma var det bara Teutonia och Emmaljunga man valde mellan när jag föddes för 30 år sedan och Teutonia är onekligen ett klassiskt märke. Men på senare år har de fallit efter lite och det är nu dags för dem att komma ikapp. Något som bland annat ska genomföras med hjälp av en helt ny modell, Bliss! Jag hann innan min resa till Polen inte göra mer än sätta ihop vagnen och knäppa några bilder, så jag kan inte säga något alls om hur Bliss är att köra. Det jag kan säga är dock att sittdelen är den rymligaste Teutonia-sittdel jag någonsin råkat på, flera dimensioner större än den Teutonia Fun jag körde för ett år sedan. Min minsting på bilden ovan är 2 år gammal och har storlek 92/98 och han har minst en decimeter till sufflettkanten. Nackstödet på Teutonia Bliss är dessutom höj- och sänkbart som i en bilstol och även selen regleras mer som en bilstol än som en barnvagn. Sittdelen är givetvis vändbar, liggläget i princip plant men bäst av allt – Bliss verkar ha ett riktigt härligt gung. Kanske är det i klass med Brio Go, något som gör mig väldigt nyfiken på vagnen. Självklart kommer jag återkomma med en recension senare i vår!

Du kanske också gillar

11 kommentarer

lisa 24 april, 2016 - 08:24

Vad spännande! 🙂 Jag har en liten fråga, om du hinner svara på alla barnvagnsfrågor du får 😉 Om man bor på landet och promenerar mycket, vilket gör att det kommer bli mkt grusvägar och lite småojämn terräng för en barnvagn. Vilken skulle du rekommendera? Har kikat på Britax go next med terränghjulen på, men funderar nu på go big. Om jag har förstått det rätt har go big ett mer plant liggläge och större origialframhjul? Men man kan inte byta till fasta terränghjul på big? Så frågan är om go big slår go next med terränghjul på? 🙂 Annat förslag? 😉 Har stor bil! Tack för en superbra blogg!

Reply
Anna 25 april, 2016 - 10:25

Hej Lisa!
Jag skulle inte vilja köra Go Next med terränghjulen till vardags, vagnen blir lång och mycket mer svårstyrd med dem på. Att använda dem ibland, exempelvis på vintern när det är mycket snö, då funkar det ju. Men behöver du rejäla hjul för att köra i terräng varje dag, ja då tror jag Go Big kommer vara roligare att köra. Men det ultimata är väl stora, luftfyllda hjul. Typ Kronan Duo/S kanske?

Jag vet inte om det kommer finnas terränghjul till Go Big. Men det stämmer att den har plant liggläge och att framhjulen är mkt större!

Många som har dina behov verkar välja Bugaboo Buffalo, antar att ni redan kollat på den?
/Anna

Reply
lisa 24 april, 2016 - 08:27

Haha! Trodde inte att den först kommentaren syntes, så gjorde ett nytt försök, så nu har du två liknande frågor här 😉 Bjuder på det! 🙂 😉

Reply
Anita 5 maj, 2016 - 21:10

Spännande. När kommer den at säljas?

Reply
Anna 6 maj, 2016 - 11:11

Hej Anita,
Teutonia Bliss ska finnas i butik redan nu!
/Anna

Reply
Ingrid 21 maj, 2016 - 10:43

Hej!
När kommer recensionen av Teutonia Bliss?
Ser mycket fram emot den!!!!

Reply
Anna 23 maj, 2016 - 23:09

Hej Ingrid, det dröjer nog lite till tyvärr! Det är så mycket skolavslutningar, klassmiddagar osv den här tiden på året och jag skriver ju allt på kvällstid. Så just nu tyvärr seg skrivtakt!
/Anna

Reply
Jenny 14 augusti, 2016 - 13:44

Hej!
Tack för en mycket bra hemsida som hjälper oss i barnvagnsletandet!
Var och tittade på Teutonia Bliss i veckan och blev väldigt positiv överraskad. Har du hunnit testa den något mer?!
Med vänlig hälsning,
Jenny

Reply
Anna 16 augusti, 2016 - 08:56

Hej Jenny, ja det har jag och jag ska snart försöka få upp recensionen, måste bara hinna fota klart vagnen. Jag är fortsatt väldigt positiv till Bliss, gillar verkligen körkänslan och gunget i chassit!
/Anna

Reply
Jenny 16 augusti, 2016 - 15:37

Tusen tack för det Anna!

Reply
Barnvagnsåret 2016 31 december, 2016 - 13:35

[…] mig har 2016 även bjudit på flera fantastiska barnvagnsresor. Mest minnesvärd blev turen till Polen med Teutonia i april, det var en sann upplevelse att få se en barnvagnsfabrik från insidan. I september […]

Reply

Lämna en kommentar