Carena Kobbe

av Anna

Carena-Kobbe-frontRecension av Carena Kobbe
Inköp:
Carena är Lekmers eget varumärke och Kobbe säljs för närvarande för 1995 kr. Detta vagn är ett recensionsexemplar från Lekmer.
Försäljning:
Går ej att avgöra då vagnen är så pass ny.
Typ av vagn: 
Sulky, resevagn.

Less is more har det hetat sen länge och just nu lever barnvagnsbranschen verkligen efter detta. Barnvagnar små nog att kunna tas med som handbagage har varit riktigt hett ända sedan Babyzen Yoyo lanserades i slutet av 2012 och flera är försöken att återskapa Yoyos succé men kanske har ingen kommit så nära som Carena nu gjort med sin nya modell Kobbe? Vi börjar med måtten, för jag vet att det är en viktigt detalj. Carena Kobbe är ihopfälld 52,5 x 45,5 x 23,5 cm stor. Såhär kommenterar Carena Kobbes mått i förhållande till reglerna för mått på handbagage:

Kobbe är kompatibel med IATA’s äldre riktlinjer för handbagage som är 56 x 46 x 25 cm. Med äldre menas de mått som under många år var den generella riktlinjen för flygbolagen. IATA har i dagsläget inte publicerat några nya riktlinjer för mått på handbagage men de mått som är framtagna tillsammans med flygplanstillverkarna för framtiden är 55 x 35 x 20 cm. Kontakta det flygbolag ni avser att resa med för att säkerställa vad som gäller för just det flygbolaget.

Hur ska man tolka det? Jag tar det som att Kobbe är egentligen lite för stor för att officiellt gå som handbagage men att vagnen är så pass mycket gränsfall att den nog kan funka ändå. Jag känner redan till en person som fått med sig Kobbe som handbagage och vet åtskilliga som haft MB Nano ombord på planet trots att den egentligen är för stor. Vad som är fastställt är i alla fall att Carena Kobbe är väldigt liten ihopfälld och i alla andra sammanhang än ombord på ett flygplan så är den mycket smidig att ha med sig.

Carena-Kobbe-barn-axelrem-tvååring-femåringLiten vagn, liten sittdel? Det är ett vanligt problem att barnvagnar som ska bli små ihopfällda inte rymmer så mycket när de är uppfällda. Carena Kobbe tar standardmaxvikten på 15 kg men är faktiskt ganska rymlig i själva sittytan. De tre översta bilderna är på min drygt 115 cm långa femåring, mest för att visa vilken kapacitet Kobbe har. Min femåring får plats under suffletten i sittläget men ryggstödet slutar nedanför hennes nacke, så att luta sig bakåt är obekvämt och liggläget är inte att tänka på. Men som avlastning för benen för ett vaket, litet längre barn så funkar Kobbe. På nedre raden syns min dryga tvååring som har strl 92/98 i kläder. Han sitter utmärkt i Carena Kobbe med mycket rymd mellan huvud och sufflett och för honom är ryggstödet så pass högt att både nacke och huvud får support om han lutar sig bakåt. Den sista bilden i collaget ovan är mer för att visa storlek på vagnen om man vill bära den med hjälp av axelremmen som är fäst i chassit.

Carena-Kobbe-ligglageCarena Kobbe har en vadderad sittdel med fempunktssele som kan justeras i olika höjder i ryggen (1). Ryggstödet regleras steglöst med hjälp av en rem på baksidan (2) och kan fällas med en hand men för en smidig uppfällning till sittläge igen så tycker jag det behövs två händer. Liggläget hos Carena Kobbe är inte helt plant, men det är absolut ett liggläge som räcker bra för även ett litet mindre barn att sova i (3). På baksidan av ryggstödet finns en kombinerad titt- och vädringslucka med nät. När ryggstödet är uppfällt så är luckan ganska liten och svår att se igenom (4). Med ryggstödet i liggläget så får man desto bättre insyn till sitt barn (5). Sittläget hos Carena Kobbe är inte helt upprätt men inte allt för tillbakalutat heller (6). Sett rakt från sidan så ser man också bättre den exakta vinkeln på ryggstödet (7).

Carena-Kobbe-bygelAndra små vagnar saknar ofta bygel, men Carena Kobbe har sin egen lösning med en fällbar T-bygel. Givetvis bör vagnen alltid användas med sele men en bygel kan ju fungera som en extra fasthållare av barnet och även vara bekvämt för barnet att hålla i under åkturen. När man fäller upp Carena Kobbe så är bygeln i ett framåtfällt läge, så att det blir enklare för barnet att sätta sig i vagnen. Sedan drar man bara bygeln uppåt så klickar den automatiskt i läget och låser sig. För att åter fälla fram bygeln så trycker man in en knapp i dess bas. Det går även att ta bort bygeln helt genom att vrida om ett reglage underifrån. Jag gillar den här bygeln, den är enkel att använda och håller barnet i vagnen utan att klämma åt runt det.

Carena-Kobbe-detaljerCarena Kobbe har en spärr för att låsa chassit när det fälls ihop (1). Spärren är manuell och kräver att man pressar ihop chassit en aning för att få på den, sen håller den vagnen ihopfälld så att den är enklare att lyfta eller bära runt på. Varukorgen är inte så pjåkig alls med tanke på vagnens storlek, en liten skötväska eller några matvaror får man absolut rum med (2). Det är enklast att komma åt varukorgen bakifrån och därmed är den mindre lättillgänglig när ryggstödet är nedfällt i liggläge. Bromsen är lättklickad (3) och hjulen relativt små och av plast men det verkar inte äta grus – och då har jag ändå kört vagnen i den värsta grusperioden på året (4). Framhjulen är snurrbara och kan inte låsas i fast läge men har ett bra rull sin storlek till trots (5).

Carena-Kobbe-ihopfallningHandtaget på Carena Kobbe är fast och kan inte justeras i höjd, men det har funkat bra för både mig (170 cm) och min man (185 cm). Mitt på handtaget är knapparna för ihopfällningen placerade. Jag tycker det är ett stort plus för vagnen att den har ett helt handtag, det gör det så mycket enklare att kunna köra och manövrera vagnen med en hand. Men det är lite oturligt att knapparna är placerade mitt på handtaget, precis där jag vill hålla min hand om jag ska köra Kobbe med en hand. Det är inget stort problem men en liten sak som vid vissa tillfällen irriterade mig. För att fälla ihop Kobbe så är det dock förstås praktiskt att spärrarna sitter där de sitter. Knapparna ska tryckas in i rätt ordning och sedan viker man ihop chassit i två steg och låser ihop det i ett tredje. Jag har inte flugit med Kobbe, jag är inte den resande typen antar jag, men vagnen har varit väldigt praktiskt att ha med sig vid storhandling när mycket annat också ska rymmas i bagageluckan. Och kanske ännu smartare har den varit som bilvagn när vi kört vår VW Touran med sex säten uppe. Jag hade fått in 3-4 Kobbe till i det återstående bagageutrymmet och vagnen skulle även gå in med alla sju säten uppe.

Carena-Kobbe-korkanslaKörkänslan i Carena Kobbe var faktiskt riktigt bra. Jag måste säga att mitt övergripande intryck av Kobbe är att vagnen presterar över förväntan. Det är inte en vagn för terräng och jag har inte ens givit mig på ett försök att gå i skogen med Kobbe. Det är helt enkelt inte så den ska användas. Men på asfalt och i köpcentrum så rullar Kobbe på utan problem, den är varken tungkörd eller trögstyrd och fyller sitt syfte som bil- och shoppingvagn väldigt väl.

Carena-Kobbe-vs-Babyzen-YoyoTEftersom att jag vet att jämförelsen med Babyzen Yoyo är oundviklig så har jag tagit bilder på Kobbe och Yoyo+ bredvid varandra i olika konstellationer: När de är uppfällda med suffletten bakfälld, vagnarna uppfällda med suffletterna nedfällda – och där ser man att Babyzen Yoyo+ har ett något bättre solskydd. Bilden av Yoyo och Kobbe ihopfällda visar ganska tydligt att Yoyo är den mindre av de två, medan bilden under framhäver att Kobbe har bygel och ett betydligt bättre liggläge – men en mindre varukorg. Babyzen Yoyo+ är i en helt annan (högre) prisklass än Carena Kobbe men det märks egentligen inte på funktionerna. Jag tycker visserligen att Yoyo är smidigare att fälla ihop och upp, och Yoyo+ har en högre maxvikt med sina 18 kg. Men Kobbe har liggläge på ryggstödet och en smart bygel, två egenskaper många saknat hos Yoyo. Istället är det i detaljerna som prisskillnaden märks av. Dels har vi måtten – att Yoyo är mindre går inte att förneka. Men det är lite bättre körkänsla, lite bättre rull och fjädring och också lite annan kvalitet i klädseln på Yoyo. Till Yoyo finns dessutom bakåtvänd liggdel och numera också babyskyddsadaptrar. Är man inte petig med detaljerna så är dock Carena Kobbe ett mycket prisvärt alternativ som jag tror att de allra flesta skulle bli mycket nöjda med.

Avslutningsvis en liten film som visar dels hur Carena Kobbe rullar på grusig asfalt och hur möjligheten att ta ut stegen ser ut när någon som är 185 cm lång kör vagnen, dels hur vagnen fälls ihop och låses för att kunna packas in i bilen. Ju fler gånger vagnen fälls, desto bättre snits får man till på fällningen såklart. Carena Kobbe har potential att bli en stor hit då den inom sin egen prisklass erbjuder något som det inte finns någon konkurrens till. Jag skulle gärna se en lite längre solkeps på vagnen i framtiden och kanske mer gummerade hjul för en ökning av körkänslan men mitt totalt intryck av Carena Kobbe är redan nu gott och det ska bli intressant att använda vagnen mer och se vad den håller för i långa loppet.

Du kanske också gillar

20 kommentarer

Lisa 7 april, 2016 - 15:42

Om valet står mellan Kobbe och BJ zip, vilken skulle du föredra då? Handbagagemöjligheten är inte viktig :).

Reply
Anna 8 april, 2016 - 15:26

Hej Lisa,
då tror jag att jag skulle välja Zip eftersom den tar 10 kg mer i vikt, och har bättre + längre liggläge, längre sufflett och större varukorg.
/Anna

Reply
Karin 7 april, 2016 - 17:54

Kobbe eller Nano? Vilken skulle du säga är skönast att köra och vilken är trevligast för barnet? Tack på förhand?

Reply
Lisa 9 april, 2016 - 18:55

Tack för svar! Då blir det jakt på zip

Reply
Karin 9 april, 2016 - 19:14

Hej Anna!
Puffar för min fråga igen. Vilken föredrar du av Nano och Kobbe? Ska vara en extravagn till en fyraåring på sommarutflykter och sena kvällar. Zip har vi provat och gillade inte.
Mvh
Karin

Reply
Matilda 10 maj, 2016 - 10:07

Hej!
Tack för testet. Vi ska flyga i sommar och kommer ha med en 6 månaders som sitter bra. Rekommenderar du denna då? Vill kunna ta med som handbagage och vill inte ha med vår dyra vagn och riskera den..

Reply
Lotta 29 maj, 2016 - 08:11

Hej! Vilken har bäst köregenskaper, kobbe eller quinny yezz? Tack!

Reply
Anna 29 maj, 2016 - 20:40

Hej Lotta, ja du. Bra fråga. Jag tror Kobbe klarar lite mer terräng kanske men inlineshjulen på Yezz har ju ett grymt bra rull!
/Anna

Reply
Sofia 20 september, 2016 - 19:27

Hej,
Kan man ta av klädseln? Går det ta av hjulen?
Mvh
Sofia Karlsson

Reply
Beatrice 6 oktober, 2016 - 13:35

Hejsan! Vilken skulle du föredra som bilvagn/extravagn till två personer som är 167 cm och 193 cm, kobbe lr Babyjogger city tour?:) mvh Beatrice

Reply
Anna 9 oktober, 2016 - 17:02

Hej Beatrice, jag tror faktiskt det är hugget som stucket. Upplever dem som ungefär lika i handtagshöjd, och ingen av dem kan ju justeras i höjd. Tror att den på 193 cm kan tycka att båda är lite korta men som extravagn borde det funka ok ändå, man kan ju gå lite bredvid vagnen om man vill kunna ta ut stegen.
/Anna

Reply
Veronika 7 april, 2017 - 11:04

Hej!
Jag är i valet och kvalet mellan en Carena Kobbe och en Beemoo Sulky Easy fly. Kan inte riktigt se skillanderna mellan dem, men eftersom du provat båda undrar jag vilken du skulle rekommendera? Jag vill använda den som smidig vagn till/från förskolan, samt kunna ta ombord den på flyget. Är det någon av dem som man kan flytta styret så att barnet åker framåt eller bakåt? Bra pris på båda just nu, men verkar som det ingår förvaringsväska/transportväska endast i beemoodealen vilket ju är ett bra plus känner jag.

Reply
Anna 7 april, 2017 - 12:14

Hej Veronika, det är samma vagn! Och samma vagn finns under fler namn, kolla tex in Trille Skagen. I England finns den under ytterligare några namn. Det är en vagn som, precis som de flesta andra, tillverkas i Kina och sen har olika varumärken kunnat köpa den och branda den med egna märket och kanske styra lite vad gäller färg och material på klädseln. Kobbe och Easy Fly har några mindre skillnader men i grunden är det alltså samma vagn, bara att Carena är Lekmers märke och Beemoo är Jollyrooms märke. Carena har även Kobbe Lux, och där har man gjort lite fler skillnader på vagnen.

Båda är endast framåtvända, men det är sant att en enklare väska ingår med Easy Fly!
/Anna

Reply
Linda 14 maj, 2017 - 08:09

Hej!
Jag undrar ifall Easyfly och Kobben fälls ihop på samma sätt? Har läst tidigare kommentarer om att det i princip är samma vagn men har hittills endast sett ihopfällningen på kobben och den gillar jag!

Reply
Anna 16 maj, 2017 - 21:06

Hej Linda, japp, de fälls ihop på samma sätt!
/Anna

Reply
Catta 20 juni, 2017 - 23:12

Hej.
Väljer mellan Carena Kobbe och Trille Skagen inför semester med vår väldigt stadiga 6månaders. Har du kolla på båda dom vagnarna å kan tala om skillnaden? Mvh

Reply
Anna 30 juni, 2017 - 21:10

Hej Catta, det är i grunden exakta samma vagn, så mest estetiska skillnader. Sen har Lekmer (som äger Carena) gjort en del mindre ändringar och därmed skapat nya versioner av Kobbe, som tex har längre sufflett, någon extra förvaringsficka, annat material på klädseln osv. Även Beemoo Easy Fly är samma vagn i grunden. /Anna

Reply
Carena Kobbe 2018 – Basic, Trend och Lux 11 april, 2018 - 09:07

[…] nästan exakt på dagen två år sedan skrev jag om den nya lilla vagnen Carena Kobbe, och nu kommer en minirecension av uppföljaren samt en genomgång över Kobbe kollektion 2018. Om […]

Reply
sandra 30 juni, 2022 - 11:33

hej jag undrar om du vet hur man sätter ihop två kobbe trend om det ens är möjligt?

Reply
Anna 1 juli, 2022 - 11:19

Hej Sandra!
För länge sen vet jag att jag sett försök till att sätta ihop två vanliga små vagnar, med remmar eller zipties. Mig veterligen har det aldrig blivit bra, det brukar bli instabilt, svårtstyrt och så blir vagnen också otroligt bred. Enda hyfsat välfungerande lösningen av två singelvagnar som sätts ihop till en dubbel är nog Bumprider Connect, vad jag känner till.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar