Byta från liggdel tidigt med Inovi Large i sittdelen

Skrivet torsdag, 15 juni, 2017 · 5 Kommentarer

Third time’s a charm lyder uttrycket men nu är jag inne på mitt fjärde liggdelshatande barn av fyra möjliga och om något är min minsting den som avskytt vagnen allra mest. Jag vet allt om bärselar vid det här laget (och älskar dem!) men vill också väldigt gärna kunna vila ryggen ibland. Jag har tidigare skrivit om Inovis sittdynor och vad skillnaden mellan Inovi Medium och Inovi Large är. Nu har jag återigen blivit räddad av denna dyna, som verkligen är det bästa tillbehöret som finns för den som vill byta från liggdel till sittdel lite tidigare än vid de allmänt rekommenderade 6 månaderna. Min bebis är nu drygt fyra månader gammal och jag har den senaste månaden använt Inovi Large i fyra olika vagnar – både ergonomiska och vanliga sittdelar.

Inovi Large i Bugaboo Donkey 
Dynan fungerar utmärkt i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Sidokuddarna ger ett väldigt bra stöd i Donkeyns lite smalare sittdel, men även i Buffalo och Cameleon så får Inovi-dynan samma effekt. Jag hört ofta om föräldrar som tycker att det ”ser” trångt ut, men kom ihåg att själva poäng med denna dyna är att den ska krama åt barnets kropp och ge ett bra sittstöd. Har man dessutom Bugaboos ergosittdelar med den nya, femdelade selen så går det på mindre än en halv minut att få dynan på plats.

Inovi Large i Easywalker Mosey Plus
Selen i Easywalker Mosey+, den nya versionen av min gamla favorit Mosey, är enkelt delbar och därför är det inte särskilt omständigt att sätta i Inovi-dynan. Eftersom att sidorna i Moseys sittdel är mjuka så får man inte riktigt samma omfamnande effekt i dynan men sidostödet är många gånger bättre än i sittdelen utan dyna i. Sittdynan hamnar också väldigt fint mitt i sittdelen, med utrymmet kvar överst på ryggstödet och med större delen av fotstödet outnyttjat.

Inovi Large i Cybex Priam Lux
Priam Lux är en vanlig sittdel, men Priam har också en Light 2in1 sittdel som är ergonomisk. Cybex Priam Lux-sittdelen är redan i sig ganska smal och ombonad men framför allt vid barnets höft så tycker jag att Inovi-dynan gör ett bra jobb med att stötta upp bebisens kropp.

Inovi Large i Britax Go Big
Inovis sittdyna i Britax Go och Britax Go Next, samt därmed också i Brio Go och Brio Go Next givetvis, är något jag testade redan när mitt tredje barn var bebis. Go Bigs sittdel har dock en annan konstruktion i flera avseenden. Dels har den fullt liggläge, dels har själva sittplattan en mer vågrätt vinkel. Inovi Large sitter som ett smäck i Go Big-sittdelen, och det är inget problem att få plats med både grenselet och grenremmen i samma selöppning i sittdynan. I ett mer upprätt sittläge så gör sittdelsramen att dynan ger ett stadigt stöd i sidorna. I liggläget öppnas dynan upp lite mer och ger en väldigt fint sovkomfort för bebisen.

Slutligen tänkte jag besvara några av de vanligaste frågorna jag får om Inovi Large-sittdynan:

När kan man börja med sittdel med Inovi-dynan?
Det beror såklart väldigt mycket på barnet, och i viss mån även på vagnen. Men jag har börjat lite försiktigt med sittdel från att mina barn har varit runt 3,5 månader och då främst använt sittdelen i liggläge eller en aning vinklat.

Passar dynan i alla sittdelar?
Den passar i alla de vanligaste duovagnarnar som jag har testat den i. Den har också funkat bra i lite mindre, vändbara sittvagnar såsom Bugaboo Bee och Cybex Balios med flera.

Vilken storlek på Inovi-dyna ska man välja?
Vill man använda dynan till ett litet barn så är det storlek Large / Big man ska välja, det är bara den dynan som har de stöttande sidokuddarna.

Hur länge kan man använda en Inovi Large-dyna?
Det beror också på barnet och vagnen. En smal sittdel och ett större barn innebär att dynan känns för trång tidigare, men ofta känns dynan överflödig så snart barnet sitter helt stabilt på egen hand. För mina barn har det varit lagom att plocka bort Inovi-dynan runt 7-8 månaders ålder.


5 Comments

 1. Kommenterat av Anna :
  juni 15, 2017,8:44 f m

  Jag köpte en Inovi L för att byta till sittdel åt min 4 sek månaders, har en City cross. I sittläge blev det OK men i liggläge blev det för trångt, framför allt nu till’sommaren. Och hade det varit kallare, med overall eller tjockare kläder så hade det inte gått

 2. Kommenterat av Ida :
  juni 15, 2017,3:36 e m

  Hej!
  Vilken vagn skulle du rekommendera om man framförallt är ute och går väldigt mycket (i högt tempo) och troligtvis kommer börja jogga så småningom? Har en Donkey nu och är så fruktansvärt trött på vobblande hjul.. Barnet är dryga 3 månader och hatar liggdelen så vi kommer troligen att byta till sittdelen och Inovi dyna inom kort. Tacksam för tips! 🙂

 3. Kommenterat av Anna :
  juni 16, 2017,10:04 e m

  Hej Ida, om du hade varit nöjd med din Donkey i övrigt så hade jag lätt sagt att du skulle komplettera med ett Runner-chassi. Det är ju grymt att jogga med, du kan ju ha barnet mot dig också, och funkar även toppen för vanliga promenader!
  /Anna

 4. Kommenterat av Jennifer :
  juni 18, 2017,11:45 f m

  Vi väntar en februaribebis och funderar på vilken åkpåse som passar bäst i donkeyns liggdel. Funkar bugaboos cocoon?

 5. Kommenterat av Anna :
  juni 30, 2017,9:11 e m

  Hej Jennier, efter sommaren kommer jag ut med ett inlägg om att bädda liggdelen med åkpåse, så då kan du få en hel del tips! Cocoonen funkar absolut men jag skulle nog inte riktigt kalla den en åkpåse. Men visst passar den. Min rekommendation är ändå en ”vanlig” åkpåse du viker till för liggdelen och som du även kan använda i sittdelen kommande vintrar.
  /Anna

Leave a comment