Svala sittdynor för sommaren

av Anna

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Svala sittdynor att ha i barnvagnen på sommaren

Det är inte bara vi föräldrar som har det svettigt när vi rullar barnvagn en varm sommardag. Barnen själva får ofta kämpa ännu mer för att hålla sig svala, och att bibehålla ett gott humör hos kidsen faller ju ofta just på oss vuxna. En sak som kan öka på komforten i vagnen är att välja en sittdyna som skapar svalka eller åtminstone gör sittytan lite mer luftig.

Jag har tidigare skrivit om vilken sittdyna man ska välja i barnvagnen på sommaren, men nu har utbudet av svalkande sittdynor blivit ännu större. Denna gång har jag också varit lite mer okonventionell i mina utvärderingsmetoder.

Recension av fyra sommarsittdynor

Kylande sittdynor från AeroMoov, ProSupport Selection, Bugaboo och Beemoo

De fyra sittdynor jag skriver om i detta inlägg har alla, enligt tillverkaren, uttalat kylande eller svalkande funktioner. Däremot fungerar de på olika sätt för att uppnå detta syfte. De har också väldigt olika passform, material och olika prislapp. Följande dynor är inkluderade i inlägget:

 • AeroMoov Sittdyna Group B för barnvagn
 • PS Selection Kylande dyna till Baby Jogger
 • Bugaboo Breezy Sittdyna
 • Beemoo Breeze

Varför ska man ha en särskild sittdyna på sommaren?

Man måste absolut inte ha en särskild sittdyna på sommaren. Men upplever man att barnet blir väldigt svettig om rygg och rumpa i vagnen så kan en sommarsittdyna ibland göra läget bättre. Ingen av dynorna är dock något mirakelmedel i mina ögon. Är det varmt väder kommer det vara varmt i vagnen. Men sittdynor avsedda att använda på sommaren blir oftast bra mycket mindre svettiga än sittdynor som ska användas året om.

Framför allt skulle jag sommartid avråda från glansiga sittdynor. De är toppen när det är blött och lerigt ute, eftersom att de är så enkla att torka av. Men de är inte roliga i gassande solsken och höga temperaturer. Många dynor säger sig också vara vändbara och att de olika sidorna ska ha olika effekt. Min erfarenhet är att detta ofta inte stämmer.

Hur vet man om dynan funkar?

Jag har använt de fyra sommarsittdynor i olika barnvagnar. Mina barn är rätt bra på att säga sin åsikt och man känner ju även på kläderna om barnet blir svettigt. Men, jag har också testat att sitta på dem själv. Minst en timme per sittdyna, under en arbetsdag i mitt kök där temperaturen (tyvärr) aldrig sjönk under 27 grader. Jag har haft shorts på mig, så jag har delvis suttit med ett lager tyg mellan hud och dyna, delvis suttit direkt på dynan.

För att ha något att jämföra de fyra svala sommardynorna med så testade jag även att sitta en timme på en glansig, smutstålig sittdyna av ett annat märke. Och att sitta med huden bar mot en glansig sittdyna blev snabbt otroligt obekvämt, och huden var efteråt röd av obehag. Något som inte hände med någon av de fyra sommarsittdynorna.

Jag kommer betygsätta dynornas upplevda effekt utifrån följande skala:

 • Ingen
  Den är lika svalkande, det vill säga inte alls, som en vanlig dyna
 • Måttlig
  Dynan är något mer svalkande än en vanlig sittdyna
 • Bra
  Sittdynan har en tydlig effekt jämfört med en vanlig dyna
 • Utmärkt
  Sittdynan är mycket svalare än en vanlig sittdyna
Recension av Bugaboo Breezy Svalkande sittdyna

Bugaboo Breezy Sittdyna

Bugaboos sortiment innehåller för närvarande tre modeller av sittdyna. En vanlig, en Bugaboo Wool lammskinnsdyna för vintern samt Bugaboo Breezy Sittdyna, en luftig sittdyna för sommaren. Detta är den senaste varianten av sittdynan vad gäller formgivning och placering av selhål, jämför gärna med äldre versioner i min guide till Bugaboos sittdynor.

Så fungerar sittdynan enligt tillverkaren

Bugaboo Breezy Sittdyna är vändbar och finns i en handfull olika färger. Dynan är tillverkad av 75% polyester, och 25% utgörs av en ”foam pad” av polyurethane. Den ena sidan har tydligare meshstruktur men effekten ska vara densamma oavsett åt vilket håll man vänder dynan.

Bugaboo Breezy Sittdyna hjälper till att reglera temperaturen och ser till att ditt barn sitter skönt även när temperaturen stiger. Sittdynan absorberar fukt och torkar snabbt tack vare sitt mjuka pikétyg med Cooldry®-egenskaper. Materialet tillåter luften att cirkulera vilket bidrar till att ditt barn inte överhettas. Sittdynan finns i fyra färger och är vändbar så att du kan välja den sida som är mest bekväm för ditt barn.

Bugaboo
Så passar Bugaboo breezy Svalkande sittdyna i olika barnvagnar

Bugaboo Breezys passform i olika sittdelar

Upptill på dynan finns två öglor, för att fästa dynan i Bugaboo Bee. Tygstycket på baksidan är för att fästa dynan under sitsen i Bugaboo ergonomiska sittdelar tillhörande Cameleon, Buffalo och Donkey. I Bugaboo Fox fäster man dynan enbart med selen. Selhålen utgörs av långa skåror, vilket innebär att dynan är kompatibel med olika sorters barnvagnsselar.

Bugaboo Breezy Sittdyna sitter förstås som ett smäck i Bugaboos sittdelar, på bilden ovan i en Bugaboo Donkey 3. Men passformen fungerar väldigt väl i både den ergonomiska och den vanliga Flat-sittdelen från Emmaljunga.

Upplevd effekt hos Bugaboo breezy sittdyna

Jag har testat förra versionen av dynan vid en riktigt svettigt semesterresa i Florida och upplevde då en tydlig effekt i hur blöt min dotter blev på ryggen efter att ha sovit i vagnen. Inte så att hon inte svettades i den tropiska hettan. Men hennes svett verkade faktiskt ledas bort av dynan ungefär så som Bugaboo beskriver det.

I mitt eget sitt-test så hade dynan ingen omedelbart kylande effekt. Men jag upplevde heller inte att jag svettades mer av att sitta på dynan, så som jag gjorde på den vanliga glansiga sittdynan. Den sida av Bugaboo Breezy som har tydligare meshstruktur kändes lite stickig mot bar hud, men den vande jag mig snabbt vid. Efter en timme var jag absolut inte svalare än innan, men inte heller svettig och klibbig om låren.

Mitt omdöme av effekten hos Bugaboo Breezy Sittdyna: Bra

Se bästa pris för Bugaboo Breezy Sittdyna hos: Bugaboo

Recension av AeroMoov Svalkande sittdyna för barnvagn

AeroMoov Sittdyna Group B (Barnvagn)

AeroMoov är ett märke som tillverkar en mängd olika produkter, alla med fokus på god luftcirkulation. Jag har använt AeroMoovs dynor i barnens bilstolar under många år och skrev om dynan första gången år 2014. Sittdynan finns i fyra olika varianter och storlekar, varav en av dem – Group B – är avsedd för barnvagnssittdelar.

Så fungerar sittdynan enligt tillverkaren

AeroMoovs sittdyna finns i flera roliga utföranden, både enfärgade och mönstrade varianter. Framsidan av dynan är täckt med ekologisk bomull, baksidan utgörs av en 3D-struktur av 100% polyester.

Sittdyna som ger en behaglig sittyta i olika väder och temperaturer tack vare en 3D-struktur på undersidan. På sommaren skapar 3D-strukturen svalka i vagnen eftersom luften tillåts cirkulera. På vintern bidrar 3D-strukturen till att snabbt ge en värmande sittyta, även här för att luften tillåts cirkluera och kan snabbare värmas upp när det är kyligt ute.

AeroMoov
Så passar AeroMoov sittdyna för vagn i olika barnvagnar

AeroMoovs passform i olika sittdelar

Sittdynan är relativt smal i formen. Smalast är den precis vid barnets nacke, sen breddar den ut sig för att täcka hela ytan som barnet lutar sitt huvud mot. Trots att den är smal så kan den i vissa sittdelar vara en aning för bred mellan selens axelfästen. Men det funkar ändå.

Dynans enda selhål är en stor öppning för grenselet mellan barnets ben. Övriga selband får dras runt sittdynans kanter. AeroMoov sittdyna fungerar enligt min åsikt lika bra i vanliga som i ergonomiska sittdelar. Det går att fästa upp den med knytbanden på baksidan. I vissa sittdelar kan det dock ändå bli att huvudändan faller nedåt om ryggstödet är mycket upprätt. Knyter man fast dynan så glider den inte i sittdelen.

Upplevd effekt hos AeroMoov Barnvagnsdyna

Efter att ha haft AeroMoovs dynor för bakåtvänd bilstol och framåtvänd bältesstol under många somrar så visste jag redan att dynan fyller en funktion. Det handlar åter igen inte om någon magisk kylande effekt, utan om att det faktiskt verkar hjälpa att 3D-strukturen samlar luft bakom barnet.

I mitt eget testande av sittdynan så upplevde jag samma sak. Dynan kyler inte ned, men den samlar inte heller värme så att man svettas mer. Den släta ytan är bekväm mot bar hud och man blir inte röd om huden av att sitta direkt på dynan. Efter en timme på AeroMoov sittdyna var jag inte alls blöt av svett som på en vanlig, glansig sittdyna.

Mitt omdöme av effekten hos AeroMoov Sittdyna Barnvagn: Bra

Se bästa pris för AeroMoov sittdyna hos: Babyland
Se bästa pris för AeroMoov sittdyna hos: Jollyroom

Recension av Beemoo Breeze svalkande sittdyna

Beemoo Breeze Mesh Sittdyna

En gemensam faktor för många sommarsittdynor är att de kostar en hel del. Har man då redan köpt en vanlig sittdyna kan det känns rätt tröstlöst att behöva betala dyrt för ytterligare en dyna. Beemoo Breeze från Jollyroom är intressant då dynan är jämförelsevis billig

Så fungerar sittdynan enligt tillverkaren

Beemoo Breeze är tillverkad av 100% polyester och har en meshstruktur över hela dynan, samma struktur på dynans framsida som på baksida. Sittdynans funktion är förstås att vara ett luftigt underlag som svalkar och som avleder svett bort från barnets kropp.

Denna sittdyna har ett mesh-tyg som andas vilket gör att sittdynan hjälper ditt barn att hålla rätt kroppstemperatur. Dynan kan användas i din barnvagn och gör att ditt barn har det bekvämt under hela er färd tack vare den mjuka dynan och mesh-tyget. Den blir dessutom en riktigt snygg detalj i barnvagnen.

Jollyroom
Så passar Beemoo Breeze svalkande sittdyna i olika barnvagnar

Beemoo Breezes passform i olika sittdelar

Beeemoo Breeze är en ganska tjock och bylsig sittdyna. Men den är också mjuk och kan ganska lätt forma sig efter olika sittdelar. Den stjäl dock onekligen en hel del utrymme av sittytan, vilket kan göra sittdelen lite tightare.

På baksidan av sittdynan finns en elastisk rem, som man kan trä runt ryggstödet om man har en sittdel där sufflett och ryggstöd inte sitter ihop. Beemoo Breeze kan på så sätt fästas upp så att dynan inte glider ur sittdelen. Dynan har separata selhål i två olika höjder både för axelremmar och för grenremmen.

Upplevd effekt hos Beemoo Breeze Mesh Sittdyna

Å ena sidan så borde Beemoo Breeze fungerar på samma sätt som AeroMoov och Bugaboo breezy, eftersom att konstruktionen med 3D-mesh är snarlik. Å andra sidan gör dynans tjocklek att den känns ganska varm och kompakt ändå.

Min upplevelse av att sitta på Beemoo Breeze är att man märker en positiv skillnad jämfört med en vanlig, glansig sittdyna. Det byggs inte upp svett som samlas i pölar så att huden blir röd och irriterad. Men jag tycker inte att effekten är lika tydlig när dynan är så tjock, det känns som att allt material i sig gör den lite varmare. Jag hade också föredragit om dynan varit vändbar med en slätare sida, då meshmaterial känns ganska stickigt mot bar hud. Det är dock inget man tänker på om man har kläder emellan.

Mitt omdöme av effekten hos Bugaboo Breezy Sittdyna: Måttlig

Se bästa pris för Beemoo Breeze hos: Jollyroom

Recension av PS Selection Kylande sittdyna

PS Selection Kylande dyna till Baby Jogger

I några år har jag hört om kylande underlägg som varma husdjur kan få vila på under riktigt svettiga dagar. Det har talats om att dessa även kan användas i liggdelen, men att ta husdjursprodukter och använda till barn känns väldigt tveksamt. Men nu finns det alltså en sådan dyna avsedd för barn.

Så fungerar sittdynan enligt tillverkaren

PS Selection Kylande Sittdyna bygger inte på att skapa en luftspalt mellan barn och sittdel, utan har en aktivt kylande funktion. Enligt tillverkaren ska dynan kunna kyla ned med någonstans mellan 3 och 5 grader. Den ska förvaras plant, vilket kan rimma illa för den som vill ha vagnen ihopfälld på högkant när den förvaras eller bara vill ha sittdelen i sittläge när vagnen inte används.

PS-Selection Baby Cool Stroller Mat är en bekväm och praktisk sittdyna som reglerar sig efter barnets kroppstemperatur i cirka 3 till 4 timmar och återaktiveras efter 2 timmar vilande från användning. Färgen är stilrent gråmelerad. Denna barnvagnsdyna är uppbyggd i flera lager. Ytterst är det ett mjukt tyg i 100% polyester, behagligt mot barnets hud. Därefter kommer en vattentät barriär som skyddar och längst in är lagret av den kylande gelen. Baksidan är i ett material av 100% polyester som förebygger att dynan glider. Dynan behöver inte stoppas i kyl eller frys för att få de kylande egenskaperna, det regleras helt och hållet av dess komponenter.

PS Selection
Så passar ProSupport Selection Kylande Sittdyna i olika barnvagnar

PS Selection Kylande dynas passform i olika sittdelar

Sittdynan heter Kylande dyna för Baby Jogger, men fungerar utan tvekan väl även i andra barnvagnar. Dynan har en särskild öppning för fällningsremmen i Baby Joggers vagnar. Men det är inget som stör om den används i andra sittdelar. Dynan är rätt bred över ryggen, så den blir något krökt i smalare sittdelar – kanske en aning mer i ergonomiska sittdelar.

Det finns inget sätt at fästa upp sittdynan i vagnen, men den upplevs inte glida särskilt lätt. Dynan har separata selhål, som är rätt tighta. Så man behöver en sittdel där selen kan tas isär för att man ska kunna dra remmarna genom dynan.

Upplevd effekt hos PS Selection Kylande sittdyna

Jag är rätt blown away av effekten i dynan. När jag satte mig på den så kände jag mig på några minuter så nedkyld om benen att jag knappt kunde tro det. Det blev svalt, men absolut inte så kallt att det kändes obehagligt. Den direkt kylande effekten försvann på någon halvtimme, kanske för att man vande sig, och sen stannade man på samma nivå av välbehag.

Dynan måste få återaktivera sig mellan användningarna. När jag testade att sätta på mig på PS Selection Kylande sittdyna någon timme senare så märkte jag inte alls av samma kylande effekt. Då var dynan bara neutral. Så under en lång varm dag då barnet ska i och ur vagnen så kommer man ju inte alltid kunna uppnå den kylande effekten. Men när man gör det, så gör den verkligen under för en svettig liten kropp.

Mitt omdöme av effekten hos PS Selection Kylande sittdyna: Utmärkt

Se bästa pris för PS Selection kylande sittdyna hos: Babyland

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Johanna 14 maj, 2024 - 13:50

Passar bugaboo sittdyna I emmaljungas ergonomiska sittdel eller skulle du säga att det blir knöligt?

Reply
Anna 15 maj, 2024 - 10:04

Hej Johanna!
Det finns bild på Bugaboos sittdyna i Emmaljungas ergonomiska sittdel, det är första bilden i detta collage: https://ombarnvagnar.com/wp-content/uploads/2020/06/Bugaboo-Breezy-Sittdyna-Barnvagn-Bugaboo-Emmaljunga-scaled.jpg
Jag tycker inte det blev knöligt.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar