Baby Jogger City Premier

Skrivet måndag, 23 maj, 2016 · 20 Kommentarer

Baby-Jogger-City-Premiere-frontRecension av Baby Jogger City Premier
Inköp: Premier med sittdel kostar 6999 kr. Detta är ett recensionsexemplar från Baby Jogger.
Tillbehör: Liggdel, bygel och flera andra originaltillbehör finns att köpa separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Baby Jogger City Versa GT var en populär vagn när den kom men den finns inte till salu mer än i ett par år. Under en lång tid en efterföljare ivrigt inväntats, speciellt som att Baby Jogger flera gånger hintat om att de har haft en ny modell på gång. Nu när Baby Jogger City Premier äntligen är här så är förstås frågan om den kunde leva upp till de förväntningarna. I min första titt på Baby Jogger Premier  så var jag positiv till det jag hunnit testa då. Sedan drabbas vagnen, som så många andra före den – det är mer regel än undantag vad gäller helt nya modeller, av en mindre barnsjukdom i form av bakhjul som inte hade helt rätt form. Det gjorde att vagnen fick en vaggande känsla när man gick med den i rask takt. Men nu har bakhjulen korrigerats till att vara helt runda, såsom ett hjul bör vara, och Premier rullar på riktigt fint. Jag kan deklarera direkt att Premier i min bok utan tvekan inte bara lever upp till minnet av Versa GT, den är bättre än sin föregångare. Där Versan var tunghävd, svårstyrd och ganska tung att bära har Baby Jogger genomfört stora förändringar vilket leder till att Premier är mycket mer lättstyrd, enklare att häva och betydligt lättare att lyfta och lassa in i bilen.

Det finns ju som bekant ingen vagn som är bäst, men däremot vagnar som bättre än andra passar in i olika familjer. Premier är en duovagn som kan användas från födseln med liggdel men jag tror att det är som stabil och slitstark sittvagn Premier kommer vara mest populär. Det här är en stabil och rejäl vagn, även om den väger mindre än Versan så är det ingen lättviktare och med sina 61 cm är den inte heller jättesmal. Premier är mycket smidig att fälla ihop och blir väldigt platt men jag tror ändå man ska vara försiktig med att kategorisera Premier som en liten vagn. För det är den inte. Och det gör också att den har en massa bra egenskaper som främst rejäla duovagnar kan ha.

Baby-Jogger-City-Premier-sittdel-lutningDet finns liggdel till Premier men jag har testat vagnen med sittdel. BJ City Premier har en ergonomisk sittdel som kan ställas i tre olika lägen. Ett något lutat liggläge, ett viloläge och ett sittläge. Oavsett om sittdelen är framåt- eller bakåtvänd kan alla lägen användas. För att vinkla lägen krävs bara en hand som lyfter upp spärren, placerad överst på baksidan av ryggstödet. När man känner att spärren lossar så vinklar men sittdelen till önskat läge. Även fast liggläget inte är plant så tycker jag att Premier är bra nog för att används även till barn som sover regelbundet och mycket i vagnen. Sittläget är en aning tillbakalutat, men det är en normal lutning och inget jag upplevt att mitt barn irriterat sig på, då han ändå sett ut bra åt sidorna.

Baby-Jogger-City-Premiere-barnPå baksidan av sittdelen finns en rymlig förvaringsficka för småsaker (1). Selen i Baby Jogger City Premier sittdel kan enkelt delas i fem separata selremmar (2), vilket underlättar om man vill sätta i en åkpåse eller sittdyna i vagnen. Det gör också att man kan välja hur man vill spänna fast sitt barn. Maxvikten för Premier ligger på 23 kg, vilket gör att även min femåring är godkänd att sitta i vagnen om hon skulle vilja. Trots att hon är knappt 120 cm lång så får hon faktiskt plats i sittdelen (3), och kan till och med fälla upp och ha suffletten utfälld utan att den tar i hennes huvud (4). Benstödet blir förstås alldeles för kort men som en extra sittplats i nödfall så funkar Premier utan tvekan upp till barn i femårsåldern. Min tvååring som är cirka 90 cm lång sitter hur bra som helst, med gott om utrymme upp till suffletter och vid sidorna (5). För honom är även fotstödet i bra längd, på bilderna sitter han med tårna mot men med ”korrekt” fotplacering så behöver han knappt böja benen (6). En intressant input från tvååringen, som han förstås inte uttalat muntligt men som jag noterat när vi använt Premier, är att han verkligen gillar att själv sätta en fot på chassit och sen på egen hand sätta sig i sittdelen.

Baby-Jogger-City-Premiere-sufflettSuffletten på Premier kunde ha fått vara en panel längre, eller ha en utvikbar solkeps i framkant. Men den får godkänt, det är främst i liggläget som den känns en aning kort. Klädseln på Premier är väldigt härlig, en matt textil som känns litegrann som ett lyxigt möbeltyg. Jag gillar känslan i den här klädsen mer än den hos Baby Joggers andra vagnar, där tyget är glansigt och känns lite väl hårt och glatt ibland. Suffletten kan enkelt tas loss från vagnen genom att man helt enkelt lossar sufflettfästena från sittdelsramen. Den är utrustad med två tittluckor, dock är båda i klarplast så de ger ingen extra ventilation. Locken för tittluckorna hålls på plats med magnetslås, bästa sortens lås tycker jag som har haft barn som lätt vaknar av ljudet av en ritschande kardborre.

Baby-Jogger-City-Premiere-ihopfallningDe flesta rejäla duovagnar blir antingen väldigt stora när de fälls ihop, eller kräver väldigt många moment för att kunna bli små, kanske måste de tas isär i två delar och att delarna sedan ska fällas var för sig. Premiers ihopfällning är det som utmärker vagnen allra mest, att den kan ta terräng, och har hög maxvikt och känns så gedigen men ändå blir så platt och liten när den fälls. Premier kan fällas med sittdelen på oavsett i vilken riktning sittdelen är vänd. Det första man gör är att pressa in den röda säkerhetsspärren på insidan av chassi, då låses chassit upp och är möjligt att fälla (1). Sedan pressar man ihop de två vita knapparna på undersidan av den spärr man vinklar sittdelen med (2). När knapparna är intryckta kan sittdelen vikas ihop dubbelt (3). Därefter lyfter man vagnen i chassits fällningsrem (4). Det är den delen av fällningen som möjliggörs när den röda spärren pressas in först allt. Vagnen blir då ett platt, kompakt paket (5). Låsning av chassit sker automatisk medan låsning av sittdel mot chassit görs manuellt. Den här fällningen är otroligt enkel att genomföra. Det enda konstiga är egentligen placering av den röda knappen. Med sittdelen på gäller det att ha smala och smidiga fingrar för att komma åt den ordentligt.

Baby-Jogger-City-Premiere-varukorg-bilenJag får ofta frågan om vilken vagn som klarar både terräng OCH shopping OCH är smidig i bilen. En vagn som excellerar inom samtliga områden existerar inte enligt mig, men Premier kommer nära. Jag har i vår bil (en VW Touran) alternerat mellan att ha Premier stående på högkant och att ha den liggande platt. Oavsett hur jag lastar in den så finns det väldigt gott om packutrymme i bagageluckan trots att vagnen är med på resan. Hur vagnen är i terräng kommer jag återkomma till, men att den är smidig som shoppingvagn vittnar den stora varukorgen om. Bilden överst till höger är en närbild på knappen som finns på båda sidor av sittdelen. Om man pressar in den och lyfter uppåt kan sittdelen snabbt tas loss eller bytas riktning på.

Baby-Jogger-City-Premiere-handbromsOm vi ska tittat lite närmare på Premiers chassis så kan vi se att någon var lite trött när hon gjorde collaget ovan, så vi hoppas över bild 3 och nöjer oss med ett exempel på hur svårt det kan vara att komma åt ihopfällningsspärren på chassit (1), samt en bild på knappen på handtaget som man håller in för att reglerar höjden på det (2). Premier har precis som flera andra av Baby Joggers vagnar en handbroms (4), som jag tror kan kännas ovan för den som mest kör barnvagn med fotbroms men som jag tycker är väldigt lättanvänd och praktisk. I synnerhet på sommaren då man kanske har sandaler på foten och ogärna pressar en hård fotbroms uppåt med foten. För att låsa bromsen på Premier så drar man i de grå spärrarna på handbromsen och fäller sedan handtaget uppåt, mot sig.

Baby-Jogger-City-Premiere-handtag-fotstodJag har hört många skeptiska åsikter om handtaget på Baby Jogger City Premier. Dels att det är ett teleskophandtag, istället för ett knäledshandtag som Versan hade. Dels att det har en platt och obekväm form. Jag tror att Baby Jogger kan ha valt teleskophandtaget av flera skäl. Kanske för att de för något år sedan hade stora problem med krånglande knäledshandtag på City Mini GT, kanske för att dålig hävning var en vanlig kritik mot Versan och att idén då var att ett längre handtag skulle skapa bättre hävstångseffekt. Vilket också blev fallet, då jag inte haft några problem alls med att få Premier över trottoarkanter och att hänga på handtaget med hela kroppen har aldrig behövts ta till som knep. På bilderna syns lägsta (1) och högsta (2) läget på handtag. Jag hade kunnat tänka mig att ha handtaget ännu en bit högre upp men det här funkar både för mig och min man, vi är 170 resp 185 cm långa. Även fotstödet kan längdjusteras på Premier. Det yttersta läget ger 3-4 cm extra längd för barnets barn (3). Fotstödet kan givetvis också vinklas och has rakt ut, helt nedfällt och i flera andra lägen (4).

Baby-Jogger-City-Premiere-hjul-detaljerEn sak hos Premier som bidrar till att den väger ett par kilo mindre än Versa GT är förstå hjulen. Versa hade foamfyllda hjul medan Premier har en för Baby Jogger ny typ av hjul. Det är inte hård plast, som det kanske kan se ut, utan det finns kanaler inuti hjul och yttermaterial är väldigt slitstarkt. Jag har inte märkt en tendens till att grus skulle gräva sig in. Framhjulen klickas enkelt av och kan även låsas i fast läge (1). Bakhjulen är riktigt rejäla i storlek. Det tog faktiskt lite tid att vänja sig vid utseendet på dem men nu gillar jag dem och tycker de är snygga också (2). Premiers varukorg är som sagt riktigt stor och även lätt att komma åt från alla riktningar. Jag gillar att den är uppbyggd med meshnät på sidorna, det gör att man kan stapla saker, tex en hög ytterkläder, och inget riskerar att glida ut eller hänga vid hjulen och smutsas ned (3).

Som jag skrev om ovan så finns det en rem för att låsa fast sittdelen vid chassit när vagnen fälls ihop (4). Det går såklart bra att hantera vagnen även utan att använda remmen men då kan sittdelen börja fällas ut vilket förstås kan irritera. Själva chassit låses automatiskt med en spärr (5), som har två olika lägen. När spärremmen för sittdelen inte används så kan det lite snyggt knäppas ihop på baksidan av ryggstödet, vilket helt klart är att föredrar framför att den skulle hänga fritt (6).

Baby-Jogger-City-Premiere-korkanslaSå hur ÄR egentligen Premier?  För mig var det en vagn som precis levde upp till det jag förväntade mig. Och det är inte illa att lyckas så väl med att en barnvagn kan hantera så många olika situationer. Premier är inte en renodlad, supersmidig cityvagn. Är man ute efter en sådan så väljer man nog en vagn som är smalare och kan göras mer kompakt i kollektivtrafiken – då Premiers handtag sticker ut en del. Det är heller inte den perfekta terrängvagnen. Ska man alltid gå i skogen väljer man antagligen en vagn med större, luftfyllda hjul och med mer fjädring. Premier har dock fjädring – både vid fram- och vid bakhjulen och det märks, den är inte stötig och stum – men är kanske inte heller vagnen med maxat gung. Premier är i mina ögon en ovanligt bra allroundvagn. För mig som bor i en förort, åker en del bil, är en del i stan men också bor ett bokstavligt stenkast från ett naturreservat så funkar Premier i så gott som alla lägen. Jag har varit nöjd med Premier i stan, jag har tyckt den varit grymt smidig i bilen, jag har älskat att handla och lassa allt i den stora varukorgen och jag har rullat i terräng utan att det tar stopp. Med en vagn som fixar allt det så är det svårt att vara annat än nöjd.

För barnen verkar Premier också vara populär. Min femåring är inom den godkända viktgränsen och ryms faktiskt på ett bekvämt sätt i sittdelen. Det ger vagnen en väldigt lång användningstid och är perfekt om man varvar mellan att ha ett storasyskon och ett lillasyskon i sittdelen. Min tvååring sitter riktigt bra och har sovit mycket gott i Premier. Att vagnen saknar fullt liggläge är inget som vi har saknat. För oss föräldrar så har handtag funkat väl både för mig på 170 cm och min 1,5 dm längre man. Utrymmet för steglängden är klart godkänd, jag tycker jag kan ta ut steget mycket mer än jag kunde med Versan. Jag önskar mig fortfarande en lite längre sufflett, eller åtminstone en utvikbar solkeps, men i övrigt så tycker jag att Premier är väldigt bra – precis som den är – och det är det inte så ofta jag kan skriva i en barnvagnsrecension.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Baby Jogger City Premier hos: Pixizoo
Handla Baby Jogger City Premier hos: Babyland


20 Comments

 1. Kommenterat av Niina :
  maj 24, 2016,6:27 f m

  Jag har också premiere, och tycker om det 🙂 men om sufflett, kunde du prova att Vilken Bugaboo sufflett passar och behöver man köpa buggas bågar och fästen också? Skulle vilja använda deras sommarsufflet men vet inte att Vilken modell att beställa.

 2. Kommenterat av Anna :
  maj 25, 2016,11:00 e m

  Hej Niina, absolut, det har jag redan testat! Bugaboo Donkeys sufflett med Donkeyns bågar och fästen sitter jättebra på Premier!
  /Anna

 3. Kommenterat av Johanna :
  maj 24, 2016,9:41 e m

  Hejsan!
  Skulle du vilja tipsa om en vagn till en pojk som är 2 år och några månader.
  Vi är mycket ute på promenader där det är grus och skog! Har en kronan duos nu som vi är nöjd med, men han börjar bli förlång när han ska sova i den + att jag vill prova en ny vagn
  Med vänlig hälsning
  Johanna

 4. Kommenterat av Anna :
  maj 25, 2016,10:59 e m

  Hej Johanna, ska den vara vändbar eller inte? Om inte, så gillar jag just nu Crescent 360 XT Air. Den har lufthjul, mycket rymlig sittdel och är väldigt skön att köra! Var det något så du tänkte dig? Om du gillar Duo/S skulle du nog annars även gilla Kronan Sulky/S tror jag!
  /Anna

 5. Kommenterat av Pernilla :
  juli 10, 2016,10:12 e m

  Hej!
  Vad tror du om att resa med denna? Vill ha en vändbar vagn som båda barnen (3 år 15kg och 10 mån 8 kg) kan använda vid behov, och som ändå är smidig i en bil. Tack för svar 🙂
  Mvh Pernilla

 6. Kommenterat av Anna :
  juli 14, 2016,4:45 e m

  Hej Pernilla, det funkar absolut! Det är ju inte den lättaste eller den minst vagnen men Premier är väldigt rejäl, jag tycker den är enkel att fälla och den blir ju platt, så det gör att det även ryms mycket annan packning i bilen.
  /Anna

 7. Kommenterat av Victoria :
  juli 28, 2016,12:24 e m

  Hej Anna!
  Vet du hur lång sitt/ligg längden är på premier?
  Tänker om jag kan ha den till min son som är ca 95 cm eller om den blir för kort?

  Tack för en bra blogg!

  Mvh Victoria

 8. Kommenterat av Anna :
  juli 28, 2016,12:27 e m

  Hej Victoria, har tyvärr ingen mått för dig men ett barn på 95 cm är inget problem alls. Min yngsta är 90 cm och har en massa utrymme kvar för att växa i sittdelen på Premier! Du kan även kolla här i mitt test av BJ City Versa GT, enligt BJ är sittdelarna är jämnstora och här ser du hur det ser ut med större barn på cirka 1 meter i vagnen: http://ombarnvagnar.com/2012/09/baby-jogger-city-versa-gt-2/
  /Anna

 9. Kommenterat av Sophie :
  november 28, 2016,8:18 e m

  Har du förslag på regnskydd till denna vagn? Vill hellre ha i tyg-liknande material än i klarplast som BJ egen tillhörande är. Tack!

 10. Kommenterat av Anna :
  november 29, 2016,5:22 e m

  Hej Sophie,
  Elodie Details regnskydd funkar jättebra på Premier tycker jag! Och tar mkt mindre plats än originalregnskyddet…
  /Anna

 11. Kommenterat av Sara :
  december 15, 2016,3:19 e m

  Hej! Såg att donkeys sufflett ska passa.
  Skulle du säga att vagnen får bättre täckning med den. Har kollat på Ida.p design och är sugen på att beställa där om det är så.
  Mvh Sara

 12. Kommenterat av Anna :
  december 15, 2016,9:12 e m

  Hej, ja, Donkeyns sufflett är lite längre än Premiers egen, så det skulle jag nog säga att den får. När jag testade den på Premier så använde jag även Donkeyns bågar och sufflettfästen!
  /Anna

 13. Kommenterat av Sandra :
  januari 10, 2017,2:48 e m

  Hej! Var i butik och sprang på Premier av ren slump, och när jag läser här verkar den ju jättebra! Vi kör just nu Donkey och ska byta då storasyster är för lång. Vet ju att du är stort fan av Donkey. Vad tror du om att göra ett sådant byte? Kan Premier mäta sig…?

  Mvh,
  Sandra

 14. Kommenterat av Anna :
  januari 12, 2017,6:35 e m

  Hej!
  Absolut, det handlar ju främst om en ganska olika körkänsla så försök testköra om du kan och gärna låta barnet sitta i vagnen också så du vet att den ger mer utrymme på längden, iom att det är det som du är ute efter! Annars har ju Premier en massa fördelar med Donkeyn, tex att den så smidigt kan fällas i ett stycke med sittdelen på!
  /Anna

 15. Kommenterat av Sandra :
  januari 10, 2017,2:49 e m

  Fortsättning från föregående inlägg…;-)
  Vagnen jag hittat är dessutom på rea för 4599. Det lockar givetvis!

 16. Kommenterat av Frida :
  januari 22, 2018,3:29 e m

  Tung och klumpig och knarrar även om jag oljat in! Köpte denna som resevagn men den är stor och inte smidig! Är nöjd med hur den ser ut o bra liggläge o suflett men tänk mer stor o klumpig än smidig! Bara så ni vet;)!

 17. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,5:20 e m

  Hej, absolut, jag håller med om att jag aldrig skulle välja Premier som resevagn. Uppfälld är den ju normalstor med andra duovagnar, det smidiga är den med att den trots sin storlek ändå blir så platt när den fälls ihop!
  /Anna

 18. Kommenterat av Hanna :
  februari 7, 2018,7:40 e m

  Hej. Ska köpa en ny vagn till vår plutt på 6månader som ska byta till sittdel.
  Har tittat på både Baby jogger city premier och Cybex balios M.
  Bor i en förort. Går ibland i affärer, ibland på nån grusväg men inte i terräng. Vagnen kommer användas mest fram och tillbaka för att lämna storebror på förskolan och får gärna passa med brumprider ståbräda. Vi åker en del bil och vill därför ha den här smidiga ihopfällningen och en vagn som inte tar mycket plats i bakluckan.
  Vilkens dessa två skulle du rekommendera?

 19. Kommenterat av Anna :
  februari 7, 2018,8:19 e m

  Hej Hanna, jag tror att av de två skulle du gille Premier bäst. Men får jag föreslå en annan vagn? Cybex har precis släppt Balios S och det låter som en vagn för dig. Den blir lika liten ihopfälld som Balios M, och alltså mindre än Premier. Men den har fjädring, den har vanlig sittdel med typ plant liggläge och den har mycket bättre sufflett och smidigare ihopfällning! Jag får hem en snart så nästa vecka kan jag berätta mer om hur den verkar!
  /Anna

 20. Pingback av Baby Jogger City Select Lux :
  april 3, 2018,8:12 f m

  […] som tycker att LUX sittdel ser bekant ut så beror det på att den delar form med sittdelen till Baby Jogger City Premier, de två har därför också samma bygel. Jag har testat City Select främst som singelvagn och […]

Leave a comment