Keenz Air Plus

av Anna
Recension av Keenz Air Plus

Recension av Keenz Air Plus

Inköp: Ordinarie pris för Keenz Air Plus är cirka 3500 kr.
Tillbehör: Bygel, insektsnät, mugghållare, förvaringsväska och babydyna medföljer på köpet.
Typ av vagn: Sittvagn, resevagn.

Keenz Air Plus väckte enormt mycket uppmärksamhet när vagnen hade sin release i Sverige. Om man bara ser den framför sig kanske man inte riktigt förstår varför vid första anblicken? Det ser ut som en ganska så ordinär resevagn, en upphottad paraplyvagn kanske. Men kollar man närmare på varukorgen börjar man inse att det nog finns något speciellt med modellen. Och när man hör talas om maxvikten, ja då hajar man faktiskt till.

Keenz Air Plus i siffror

Keenz Air Plus är, precis som alla vagnar som säljs inom EU ska vara, säkerhetstestad och godkänd. Just nu införs en ny version av godkännandet, det går att läsa mer om barnvagnsstandarden EN1888:2018 i ett tidigare blogginlägg. Fram till nu har regeln varit att en vagn enligt europeisk standard max kan godkännas för 15 kg belastning i sittdelen. Samma vagn kan i andra länder vara testad och godkänd för betydligt högre vikt. Man ska dock vara medveten om att testerna som görs i olika delar av världen inte är identiska, och många påstår att EU har de hårdaste testerna i världen.

Enligt standarden får Keenz Air Plus tar 15 kg i sittdelen. Tillverkaren har själv genomfört sina egna tester och garanterar med dem att sittdelen klarar av upp till 30 kg belastning. Varukorgen är i sin tur godkänd för att lastas med 45 liter, eller 30 kg. Ovanpå det så får man, enligt tillverkaren, hänga 7 kg på handtaget. Keenz Air Plus kan alltså ta 67 kg totalt. Det är i princip dubbelt så stor viktbelastning jämfört med många andra vagnar.

Keenz Air Plus väger 6,3 kg. När vagnen fälls ihop och om man tar av hjulen, vilket är enkelt, så får den måtten 56 x 43 x 24 cm. Det innebär att den är liten nog att gå som handbagage hos en del flygbolag.

Rymlig sittdel med imponerande bra benutrymme

Keenz Air Plus utrymme i sittdel

Att en vagn tar 30 kg i sittdelen är ju toppen i teorin. I praktiken kan det dock blir rätt värdelöst, om sittdelen är för liten för ett barn som väger runt maxvikten. Mina barn är åt det smalare hållet och väger knappt 30 kg i skolåldern. Således är varken min 5,5-åring eller min 2,5-åring några bra modeller vad gäller vikt. Men de visar ganska väl att jo, stora barn får faktiskt plats i Keenz Air Plus.

Min yngsta är cirka 90 cm lång och min femåring är drygt 110 cm lång. Jag är uppriktigt imponerad över benutrymmet i Keenz Air Plus. Min femåring kan sitta helt normalt. Min tvååring når inte ens riktigt ned. Men det är inget problem heller. Vagnen har ett ställbart fotstöd som kan vinklas ut om man föredrar lite mer sittstöd för de mindre barnen.

Rent komfortmässigt så är sittdelen normalt vadderad. Selen har rejäla vadderingar på alla remmar och kan dessutom enkelt tas isär. Det underlättar om man vill sätt i en sittdyna i vagnen.

Fullt liggläge ger bra sovutrymme

Keenz Air Plus liggläge och ryggstöd

Keenz Air Plus har en fast framåtvänd sittdel med ett ryggstöd som steglöst fälls ned till liggläge. På baksidan av ryggstöd finns en klämma som man öppnar upp och låter remmarna glida igenom. Fullt nedfällt så får man till ett helt plant liggläge, som känns rymligt mycket också tack vare den generösa bredden.

Fullt uppfälld så har ryggstödet en något tillbakalutad vinkel. Det går kanske att pressa fram ryggstödet lite mer, men helt upprätt kan jag inte påstå att det är. I just detta fall har mina barn inte stört sig på lutningen, något som de gjort på en del andra modeller. Kanske är det för att sittytan är helt plan, så att det går utmärkt att sitta rak i ryggen om man inte väljer att luta sig mot ryggstödet?

Ställbart fotstöd samt inbyggt fotstöd i chassit

Keenz Air Plus har ställbart fotstöd

Keenz Air Plus har ett ställbart fotstöd. När fotstödet är nedvikt så hamnar det tillräckligt lång bak för att barn med längre ben ska kunna använda fotstödet i chassit bekvämt. Det inbyggda fotstödet är rejält konstruerad med ett tåligt material, som inte slits så lätt av skor och som också är enkelt att torka av om det blir lerigt.

Det ställbara fotstödet har två lägen – lodrätt nedfällt eller vågrätt utfällt. På undersidan av fotstödet finns två små spärrar. Med hjälp av båda händerna får man lossa spärrarna för att kunna vinkla ned fotstödet. Det är enkelt att göra, även om jag alltid föredrar enhandslösningar när det gäller sånt här.

Förlängningsbar sufflett med tittlucka

Keenz Air Plus har förlängningsbar sufflett

Keenz Air Plus sufflett är fullspäckad med funktioner. I kortaste läget är den förstås inte så mycket att hurra för. Men så fort man fäller ut den rejäla solkepsen så har man fått till ett riktigt bra solskydd som funkar oavsett om sittdelen är i liggläge eller sittläge.

Vill man göra suffletten ännu längre så öppnar man upp dragkedjan som löper mitt över den. Hela den förlängda delen är gjord i meshnät. Skuggan över barnet är fortfarande bra, utom möjligtvis när solen står som högst på himlen. Men på det här sättet maxar man solskyddet och släpper samtidigt in luft. Man ska dock vara medveten om att suffletten har en ganska brant vinkel, så ett längre barns ben kommer alltid sticka utanför. Där får man komplettera med en solgardin eller något annat typ av solskydd.

Längst bak på Keenz Air Plus sufflett finns en tittlucka, som tack vare att den är täckt med meshnät istället för med klarplast också funkar som vädringslucka. Luckan hålls igen med magnet, som är helt tyst. Det finns inget givet sätt att hålla den ur vägen när man vill ha luckan öppen. Men viket man ihop den lite prydligt så höll den sig på plats utan problem.

Wow, vilken väldigt välventilerad vagn

Förvaringsficka och gott om vädring i Keenz Air Plus

Jag kunde inte stå emot rubriken… Men det är sant! Wow-faktorn på ventilationen i Keenz Air Plus är påtaglig. Förutom att man kan släppa in luft genom tittluckan, och genom den förlängda delen av suffletten, så kan man dessutom öppna upp hela bakstycket. Fäller man ned ryggstödet till liggläge så vecklas det tyg som utgör bakstycket av klädseln ut sig. Där finns en förvaringsficka som rymmer både ett och annat.

Vill man istället släppa in ännu mer luft i vagnen så kan man välja att öppna upp de två dragkedjorna på bakstycket. Det lösa tyget i mitten rullar man sedan upp och sedan fäster man det på plats med en elastisk snodd. Nu har man verkligen maxat vädringen i Keenz Air Plus. Ska man ha ett barn sovandes i vagnen på stranden under solsemestern eller i skuggan under ett träd en het sommardag så kan jag inte föreställa mig så mycket bättre luftcirkulation än den man kan få till med den här vagnen faktiskt.

Hjul som fungerar men ogillar grus

Keenz Air Plus hjul och fotbroms

Keenz Air Plus har fyra relativt små hjul. Framhjulen kan låsas i fast läge om man skulle vilja det. Det brukar ge en något bättre framkomlighet på ojämna underlag såsom grusväg eller gräsmatta. Precis som alla mindre vagnar med den här typen av hjul så är körning som bäst på plana ytor, exempelvis på asfalt eller stenlagda trottoarer. Det går utmärkt att köra även på lite grusväg eller skogsspår. Vad man dock rätt snabbt märker av är att den kan fastna grus i hjulen.

Det hände inte många gånger. Jag har kört på grus tillräckligt mycket för att hjulen skulle kunna vara proppfulla med sten. Det är de inte. Men några enstaka små gruskorn har fastna, varpå jag pillat bort dem. Gör man det återstår bara ett litet hål, som en grop. Låter man stenen sitta kvar kan den dock komma att gröpa sig djupare in i hjulet och det låter dessutom rassligt på vissa underlag.

Keenz Air Plus har en fotstöd som sitter precis bredvid höger bakhjul. Den är enkelt att använda. Det går att trycka ned på den bakre delen för att lägga i bromsen, och trycker man nedåt, framåt så lägger man ur den. Dessutom visar en liten färgmarkering tydligt vilket läge bromsen befinner sig i. Rött för låst, grönt för redo att rulla.

Gigantisk varukorg som rymmer 45 liter

Keenz Air Plus har en gigantisk varukorg

Jag som packar som för en jorden runt-resa för en enda natt utanför hemmet faller förstås pladask för en varukorg som låter mig ta med halva bohaget till lekparken. Det tar lite tid att lära känna Keenz Air Plus varukorg, den har en hel del funktioner och kan konfigureras efter dagsbehovet.

I grundläget är varukorgen förstås otroligt rymlig. Men vill man verkligen maxpacka så kan man dessutom fälla upp den bakre kanten. På så sätt förhindrar man att saker faller ur. Den bakre kanten hakas fast i ryggstödet med små elastiska snoddar och med ett kardborrefäste. Är ryggstödet nedfällt i liggläge så förlorar man förstås det här extra packutrymmet på höjden. Men sitter barnet upp i vagnen så kan man få plats med en massa extra saker. Vill man sedan komma åt en grej som ligger någonstans i mitten så är det inget problem. Varukorgen kan öppnas upp med en dragkedja där förlängningen och bakre kant möts.

Men man kan också öppna upp varukorgen baktill längst ned. Det ser ut precis som en katt- eller hundlucka, den runda öppningen med dragkedja. Och visst – man kan utan tvekan låta en mindre hund vila tassarna i Keenz Air Plus varukorg. Den tar ju faktiskt 30 kg. Men för den djurlösa så är denna lucka även praktiskt när det är något underst i varukorgen som man vill ha tag i.

En varukorg som rymmer allt och lite till

Keenz Air Plus kan packas med 30 kg

Jag har tagit Keenz Air Plus med mig till mataffären för att handla mat och sedan hämtat upp take away för sex personer, som också gick ned i varukorgen. Vagnen har fått följa med på picknick till parken, till en heldag på Gröna Lund då alla behövde ha med sig regnkläder och på många andra äventyr. Aldrig har jag känt att jag inte har haft tillräckligt med packutrymme.

Det lönar sig dock att organisera sin packning väl. Dels får man in mer då. Dels är det, de smarta luckorna till trots, lite bökigt att få fatt i sådant som ligger längst ned, längst fram i varukorgen. Det enda andra minuset jag kan komma på med den här varukorgen är att det faktum att den rymmer så mycket bjuder in till att man tar med sig sånt man innerst inne faktiskt vet är onödigt att släpa runt på – bara för att man kan.

Så fäller man ihop Keenz Air Plus

Så fäller man ihop Keenz Air Plus

Det är mycket enkelt att fälla ihop Keenz Air Plus. Jag börjar med att fälla ned fotstödet och bak suffletten (1). Det är inga måsten, men jag tycker att det går smidigare då. På handtaget sitter två knappar (2). Man börjar med att föra den lilla knappen på handtagets ovansida åt sidan, sedan trycker man in den större knappen på undersidan. Man känner därefter hur spärrarna inuti i chassit lossnar och hur vagnen börjar vika ihop sig i två leder (3). Slutligen trycker man ihop vagnen till ett kompakt litet paket (4).

På ena sidan av chassit sitter en spärr som låser ihop Keenz Air Plus i hopfällt läge, så att den blir enklare att hantera. Förutom att man givetvis kan lägga vagnen platt på marken så går det också bra att ställa den på högkant. Keenz Air Plus har två stödben som gör att den står helt balanserat mitt på golvet.

Att ta med sig Keenz Air Plus på resan

Keenz Air Plus ihopfälld och på flyget

Keenz Air Plus gör sig utmärkt som resevagn. De två stödbenen är utrustade med små hjul, vilket gör att man enkelt kan skjuta den ihopfällda barnvagnen framför sig över golvet. Till vagnen kommer också en förvaringsväska. Den är inte vadderad och skyddar inte vagnen från smällar eller andra stötskador. Men den håller klädseln ren och håller ihop vagnen lite mer i bagagehantering.

Förvaringsväskan har hål för bakhjulen och för stödbenen, så den står lika stabilt på marken hela tiden. Upptill finns en längre bärrem, som gör det möjligt att ta Keenz Air Plus över axeln. Det finns också ett kortare bärhandtag. En vän till mig har flugit med Keenz Air Plus och hade vagnen incheckad, något som funkade utmärkt.

Tillbehör till Keenz Air Plus

Keenz Air Plus har tillbehör såsom mugghållare, insektsnät och dyna

Vagnen kommer utrustad med flera tillbehör. Förutom förvaringsväskan ingår i nuläget också en mugghållare, ett insektsnät och ett babyinlägg. Mugghållaren är en okomplicerad modell som enkelt trycks fast på det inbyggda fästet på handtagets sida. Insektsnätet har jag endast satt fast lite slarvigt på bilden, då glipar det lite i sidorna. Spänner man åt fästena mer så kommer det sitta betydligt bättre. Det känns dock som att det bygger på att man har fotstödet uppfällt för att det ska sitta bra.

Babyinlägget är en tjock dyna som man sätter i sittdelen. Den ska göra sittdelen lite trängre och mer ombonad för det mindre barnet. Dynan har mjuka kanter som också utgör lite sittstöd för en bebis som inte sitter helt stabilt på egen hand än. I och med att Keenz Air Plus har fullt liggläge så går ju vagnen att använda från en väldigt tidig ålder.

Körkänsla och användning av Keenz Air Plus

Keenz Air Plus körkänsla och användning

Jag sa till en bekant att jag tycker att körkänslan i Keenz Air Plus är som förväntat. Men det bygger förstås på att man kört många vagnar med liknande konstruktion och vet vad man ska förvänta sig. Det man inte ska förvänta sig är något magiskt gung eller en fantastisk framkomlighet. Det här är trots allt en enklare sittvagn, en resevagn. Hjulen är små och av plast. Sånt påverkar alltid körkänslan. Med det sagt så är det inga problem alls att rulla Keenz Air Plus. Vagnen är relativt lättsvängd och faktiskt rätt lättrullad.

Önskas: Ett ställbart handtag

Jag blir inte besviken när jag kör Keenz Air Plus. Den har funkat väl både under utflykter och i det dagliga lämnandet och hämtande på förskolan. Men det finns två saker som jag tycker är mindre bra. Dels är det höjden på handtaget. Både jag som är 170 cm och min man som är 183 cm kan köra vagnen, men man får tänka något på sin steglängd. Har man väldigt långa ben så kanske man kommer vilja gå lite vid sidan av. Men även om jag har okej utrymme för benen (det händer att höger fot snuddar vid bromsen ibland, men aldrig att jag råkat trampa i den mitt i ett steg) så skulle jag gärna ha handtaget lite högre upp. Ett ställbart handtag på Keenz Air Plus vore således en riktig drömfunktion.

Och det av ytterligare ett skäl. Den andra saken som är mindre bra är nämligen hävkraften. Det funkar helt okej med min 2,5-åring i vagnen. Men har jag min 5,5-åring, jag gissar på att han väger omkring 15-16 kg, så är Keenz Air Plus svårhävd. Man får ta i rejält vid höga trottoarkanter. Hur vagnen blir att häva med 30 kg barn långt fram i sittdelen vet jag inte. Men jag tror inte det är en toppenrolig upplevelse. Å andra sidan kan lite last långt ned, baktill i varukorgen kanske balansera upp det. Återigen – ett högre eller ett ställbart handtag hade gjort stor skillnad också här. För med mer avstånd mellan handtag och vagn hade även hävkraften blivit bättre.

Mitt omdöme av Keenz Air Plus

Ibland när en vagn lovar så mycket som Keenz Air Plus lovar med sin höga maxvikt så blir det bara pannkaka av alltihop. Men inte i det här fallet. Om vagnen är skojig att köra med mer än 60 kg vikt låter jag vara osagt. Jag vet att den inte kommer vara roliga att häva över kanter då. Men med lite lägre viktbelastning funkar Keenz Air Plus alldeles utmärkt. Och det är faktiskt imponerande hur bra benutrymme det är i vagnen, större barn kan verkligen åka bekvämt.

Liggläget är utmärkt, suffletten ger ett bra solskydd, möjligheten att släppa in luft i vagnen är oklanderlig och varukorgen är en riktig dröm. Körkänslan får absolut godkänt. Den här vagnen är inte dum alls. Både som resevagn eller som en smidig sittvagn att ha i bilen, ta med för shopping, köra till förskolan – Keenz Air Plus kan vara vagnen för nästan alla lägen och det är imponerande.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Keenz Air Plus hos: Babyland

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Ina Fyhr 4 juni, 2020 - 21:59

Hej,
Vi har kommit fram till att vi behöver en smidigare vagn att ha som slit och släng när vi ska iväg till sommarstugan över dagen eller ut på middagar eller ut med husbilen. Nu tar vi med vår super viking och den är ju allt annat än smidig, bara för att sonen ska ha en vagn med sig att sitta eller sova i. Just nu står vi i valen mellan Keenz eller Britax B-Agile R. Du som testat båda. Vilken skulle du rekommendera oss att satsa på? 🙂

Reply
Ina Fyhr 4 juni, 2020 - 22:17

Har inte känt på en City Tour LUX men även den är jag lite inne på eftersom den har vändbar sittdel. Finns tyvärr ingen återförsäljare av den i stan så därför har har inte kunnat känna på den. Hur är den i jämförelse med den andra två? 🙂

Reply
Anna 7 juni, 2020 - 20:35

Hej igen, beror lite på hur stort barnet är. Jag skulle inte välja Tour Lux för ett barn på över typ 1,5-2 år. Då skulle jag hellre välja City Tour 2!
/Anna

Reply
Anna 7 juni, 2020 - 20:27

Hej Ina,
det beror lite på! Keenz är lättare och något mindre ihopfälld. Men samtidigt funkar den mindre bra för långa, eller för den som går med långa steg, eftersom att den inte har så mycket space baktill på chassit. De är ungefär lika rymliga i sittytan. Men Keenz har förstås mycket bättre varukorg. För en husbil, som brukar väl ha hyfsat ont om utrymme inuti, så tror jag nog kanske ändå att Keenz blir bäst?
/Anna

Reply
Ina Fyhr 10 juni, 2020 - 21:43

Tack så jättemycket för dina svar. Både jag och min man tar ganska länge steg så då kanske inte Keenz är det optimala för oss. Husbilen vi har nu har ganska bra lastutrymme men känns onödigt att släpa på vår super viking. Kanske får bli en Britax. Tror inte vi kommer ha nytta av att behöva lasta så mycket i varukorgen så vi kommer sakna den funktionen (finns ju ryggsäckar) 😉

Reply
Noha 27 april, 2022 - 23:34

Hej
Har du testat twistshake tour? Isåfall vilken tyckte du var bäst, den eller Leena plus?

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:41

Hej, nej jag har inte testat Twistshake Tour och har heller inga planer på att göra det!
/Anna

Reply
Noha 27 april, 2022 - 23:47

Keenz air eller beemo?
Beslutsångest :/

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:40

Hej Noha!
Jag skulle valt Keenz Air, men sen beror det helt på vilken Beemoo-modell du tänker dig. Generellt föredrar jag dock Keenz Air Plus framför de Beemoo-modeller jag har testat.
/Anna

Reply
Cornelia 6 december, 2021 - 12:52

Hej ! Tack för en fantastisk blogg !
Jag letar efter en sittvagn som tillägg till våran Britax smile 3 som kan fungera som resevagn.Den nya vagnen ska vara enkelt att fälla ihop , inte vara så stor , klara av lite varierande underlag ( vi bor i Dalarna ) och helst har hög maxvikt så man slippa köpa många fler vagnarHar du tipps?
Keenz air verkar ju smidigt men har dåliga hjul , britax Agile r ?(verkade ganska tungt ).Babby Jogger city 2 (väldigt stor) eller tour lux? Känner du till Joie barnvagnar ?
Tack snälla på förhand !

Reply
Anna 3 januari, 2022 - 11:17

Hej Cornelia!
Din önskevagn är lite svår att få till tyvärr. I praktiken är det antingen liten och smidig ELLER rejäla hjul. Förr fanns Easywalker Mosey som var en sjukt bra kompromiss, men den har tyvärr utgått. Innan jag kom till biten om hjulen så tänkte jag ju förstås på BJ Tour Lux, men den är inget för blandade underlag. Joolz Hub är lite bättre, den är nästan som en duovagn men i mindre mått. Kanske Cybex Talos S Lux annars? Lättare att fälla ihop än Smile, dock några cm bredare.
/Anna

Reply
Ulrika 16 februari, 2022 - 08:48

Hej!
Kan man ta Keenz air med som handbagage på flyg?

Reply
Anna 23 februari, 2022 - 11:55

Hej Ulrika!
Det är tyvärr omöjligt att svara på, de flesta flygbolag har egna regler för exakta maxmått på handbagage, ofta finns även en begränsning för hur mycket handbagage får väga. Tidigare vet jag att en del bolag accepterat Keenz Air Plus, men många verkar ha blivit mer strikta nu.
/Anna

Reply
Jelle 7 september, 2022 - 19:56

Kan man byta hjulen på en Keenz till lite större hjul från ex en britax?

Reply
Anna 8 september, 2022 - 11:35

Hej Jelle!
Nej tyvärr, det går inte, det är olika fästen och dimensioner.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar